Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Türkiye menşeli belirli inşaat demirlerine (İngilizce steel concrete reinforcing bar) karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürütmekte olduğu idari gözden geçirme soruşturmasında nihai kararını açıklama tarihini ertelemeye karar verdi. 17 Haziran 2008'de düzenlenen konuyla ilgili duyuru 23 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (121)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.
Türkiye menşeli inşaat demirlerine ilişkin önlem Nisan 1997'de alınmış, birinci nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda uzatılmasına karar verilmişti. İdare 2 Nisan 2007'de 1 Nisan 2006 ila 31 Mart 2007 dönemine ilişkin olarak bir ara gözden geçirme soruşturması açılması için başvuru yapılabileceğini ilan etmişti. Mayıs 2007'de başvuruda bulunan dokuz şirket için gözden geçirme başlatılmıştı. Bu şirketlerden Çolakoğlu, Diler, Ekinciler ve Habaş ayrıca dampinge karşı önlemin kendilerine ilişkin olarak yürürlükten kaldırılmasını talep etmişlerdi.
Gözden geçirmede ön karar Federal Sicil'de 5 Mayıs 2008'de yayınlanmıştı. Buna göre Ege Çelik, Kaptan ve Kroman'ın gözden geçirme döneminde ABD'ye ithalatı bulunmadığı tespit edildiğinden gözden geçirme bu şirketlere ilişkin olarak sonlandırılmıştı. İlgili duyuru da ayrıca İdare'nin başvuruda bulunan tüm üretici/ihracatçılara ilişkin olarak inceleme yapılmasını pratik bulmayarak gözden geçirmeyi en büyük dört şirket olan Çolakoğlu, Diler, Ekinciler ve Habaş ile sınırlandırdığı bilgisi de yer alıyordu. Ancak Çolakoğlu ve Diler için önlem 2005-2006 idari gözden geçirmesi ile sonlandırılmış bulunuyordu. Yani bu şirketlerin bir daha gözden geçirme başvurusu yapmasına aslında gerek yoktu. Dolayısıyla inceleme Çolakoğlu ve Diler'e ilişkin olarak da sonlandırılmış, Ekinciler ve Habaş'a ilave soru formları gönderilerek ön kararların yayınlanma tarihi ertelenmişti. Ön kararda yapılan inceleme ve yerinde doğrulama sonucunda Ekinciler'in gözden geçirme döneminde normal değerin altında satışlar yaptığı, Habaş'ın ise yürürlükten kaldırma için gerekli koşulları karşıladığının tespit edildiği bilgisi yer alıyordu. Ekinciler'in damping marjı olan % 3,42 incelemeye alınmayan İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. ile Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş. ve Nursan Dış Ticaret A.Ş.'ye de uygulanacaktı.
Nihai kararın kanun gereği ön kararı takip eden 120 günlük süre dahilinde yayınlanması gerekiyor. Ancak bunun pratik olmadığı durumlarda sürenin 180 güne çıkartılması mümkün. İdare Ekinciler'e ilişkin bazı maliyet kalemleri ile Habaş'ın önlemin yürürlükten kaldırılmasına yönelik talebini değerlendirmek için söz konusu süreyi sonuna kadar kullanmaya karar vermiş durumda. Bu durumda nihai karar en geç 3 Kasım 2008'de açıklanacak.
ABD anti-damping makamları Türkiye menşeli inşaat demirlerine ilişkin olarak yoğun bir dönemden geçiyor. Ortada bir nihai gözden geçirme, bir kısmi yürürlükten kaldırma talebi ve bir dava da var.
Uluslararası Ticaret İdaresi 1 Şubat 2008'de önleme ilişkin ikinci nihai gözden geçirme soruşturmasını başlatmış, 5 Mayıs 2008'de önlemin sona erdirilmesinin dampingin devam etmesi veya tekrar meydana gelmesine neden olmasının muhtemel olduğu sonucuna varmıştı. İdare'nin hesapladığı damping marjları Ekinciler Demir Çelik A.Ş. için % 18,68, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. için % 18,54, İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. için % 41,80, İzmir Metalurji Fabrikası Türk A.Ş. için % 30,16 ve diğer şirketler için % 16,06 oranında. Çolakoğlu Metarlurji A.Ş. ve bağlı şirketler ile Diler Demir Çelik Endüstrisi ve Ticareti A.Ş. ve bağlı şirketlere ilişkin olarak önlem yürürlükte kaldırılmıştı. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. için de aynı şey geçerli olmakla beraber İdare önlemin bu şirkete tekrar uygulanması amacıyla Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne dava açmış durumda.
Uluslararası Ticaret Komisyonu ise 6 Mayıs 2008 Salı günü yaptığı bir basın açıklamasıyla hızlandırılmış değil, tam bir nihai gözden geçirme yürüteceğini ilan etmiş ve 11 Haziran'da bunu takvime bağlamış durumda (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-trkiye-meneli-inaat-demirine-gzden.html). ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Tam soruşturmalarda prosedür eksiksiz olarak uygulanıyor: İthalatçı ve üretici/ihracatçılara soru formları gönderiliyor ve kamuya açık bir dinleme toplantısı düzenleniyor.
Son olarak Uluslararası Ticaret İdaresi 14 Haziran'da dampinge karşı önlemin iki Türk ihracatçıya ilişkin olarak kısmen yürürlükten kaldırması için başvurular aldığını ve bunlara istinaden bir idari gözden geçirme soruşturması başlattığını ilan etti (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-trkiye-meneli-inaat-demirinde.html). Dampinge karşı vergilerin kısmen yürürlükten kaldırılması vergiye tabi üretici veya ihracatçıların önleme tabi ürünü en az üç ardışık yıl boyunca normal değerin altında ihraç etmemesi, gelecekte de bu şekilde ihraç etmemelerinin muhtemel olması ve şayet böyle yaparlarsa önlemin geri getirilmesini peşinen kabul etmeleri durumunda mümkün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder