23 Aralık 2008 Salı

Narenciye: AB'de Önlem Kararı Alındı

Avrupa Birliği Konseyi 18-19 Aralık 2008 tarihlerinde gerçekleştirilen 2917'nci toplantısında yürütülmekte olan bazı anti-damping soruşturmalarına ilişkin tüzükleri onayladı. Tüzükler Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Konsey'in aldığı kararların en önemlisi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli hazırlanmış veya konserve narenciyeye ilişkin olarak bir dampinge karşı vergi ihdas edilmesi ve dolayısıyla geçici önlem olarak toplanan teminatlara el koyulması oldu.

Alınan diğer kararlar ise Hindistan menşeli pamuklu nevresimlere ilişkin telafi edici önlem ve yine aynı ülke menşeli grafit elektrotlara ilişkin telafi edici ve dampinge karşı önlemlerde değişikliğe gidilmesini ilgilendiriyor.

Baby Carriages: Measure to Expiry

The Turkish Undersecretariat of Foreign Trade, through Communiqué no. 2008/39 published in the Turkish Official Gazette no. 27084 dated 18th of December 2008 (http://antidamping.blogspot.com/2008/12/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine_872.html), declared that the anti-dumping measure against baby carriages and parts thereof originating from the People's Republic of China is going to expire on the 1st of August 2008 unless domestic producers submit a petition for the initiation of an expiry (sunset) review.

Çocuk Arabaları: Önlemin Süresi Doluyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı 18 Aralık 2008 tarih ve 27084 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/39 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/12/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine_872.html) aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalar ile bunların şasilerine ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin süresinin 1 Ağustos 2009 tarihinde dolacağını beyan etti.

Yerli üreticiler önlemin süresinin sona ermesinden en geç üç ay öncesine kadar bir nihai gözden geçirmesi soruşturması açılması için başvuruda bulunma hakkına sahip.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.