13 Mart 2010 Cumartesi

PTFE: Hindistan Önleme Devam Ediyor

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 26 Şubat 2010 tarihli duyuruları aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu menşeli PTFE (politetrafloretilen) ithalatına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair yürüttüğü nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda önlemin devamına karar verdiğini duyurdu. Ancak dampinge karşı vergilerin seviyesi azaltıldı.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Krepon Kağıdı: ABD Hızlı Davranacak

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu 8 Mart 2010 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli krepon kağıdına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair nihai gözden geçirme soruşturmasını hızlandırılmış olarak yürütmeye karar verdiğini duyurdu.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa soru formları ve dinleme toplantısını içermeyen hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Hızlandırılmış soruşturmalarda Komiserler bir karara varmak için eldeki bilgileri kullanıyor.

Anti-Dampingte Beşinci Yıl

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 10 Mart'ta Çin menşeli fermuarlara ilişkin olarak başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasının (http://antidamping.blogspot.com/2010/03/cin-menseli-fermuarlar-turkiye-gozden.html) benim için özel bir anlamı var.

2005 yılında tamamlanan orijinal soruşturma katıldığım ilk anti-damping soruşturmasıydı. China National Hardware Association isimli kuruluşu temsil etmiştik. Soruşturmada başarılı bir performans sergilendiğini de söyleyebilirim.

Dolayısıyla nihai gözden geçirme soruşturması sadece önlemin süresinin sona yaklaştığını değil, anti-damping soruşturmalarındaki tecrübemin de beş yıla ulaştığını gösteriyor. Katıldığım soruşturma, incelediğim sektör sayısı artık bir çırpıda gelmiyor aklıma. 
Daha nice soruşturmalara!

Turkey initiates expiry review of anti-dumping duties on fasteners

The Turkish Undersecretariat of Foreign Trade, through Communiqué no. 2010/7 published on the 10th of March, initiated an expiry review of anti-dumping duties on slide fasteners originating from China.

Please contact evren@evrenguldogan.com for further information.

Çin Menşeli Fermuarlar: Türkiye Gözden Geçirmeye Gidiyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı 10 Mart 2010 tarih ve 27517 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2010/7 sayılı Tebliğ aracılığıyla (http://antidamping.blogspot.com/2010/03/ithalatta-haksz-rekabetin-onlenmesine_13.html) Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kayarak işleyen fermuarlara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair bir nihai gözden geçirme soruşturması başlattı. Soruşturma Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği ve bazı firmaların yaptığı başvuru üzerine başlatılmış durumda.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi normalde beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2010/7 sayılı Tebliğ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE
İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2010/7)
İnceleme

MADDE 1 – (1) 4412 sayılı Kanun ile değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli “kayarak işleyen fermuarlar” için önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya tekrarına yol açıp açmayacağı hususunda inceleme yapılmıştır.

Mevcut önlem

MADDE 2 – (1) 12/3/2005 tarihli ve 25753 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2005/7 sayılı Tebliğ ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli 9607.11 ve 9607.19 gümrük tarife pozisyonları (GTP) altında kayıtlı “kayarak işleyen fermuarlar”a yönelik dampinge karşı önlem mevcuttur.

Soruşturmaya konu madde

MADDE 3 – (1) Soruşturmaya konu madde, 9607.11 ve 9607.19 gümrük tarife pozisyonları (GTP) altında kayıtlı “kayarak işleyen fermuarlar”dır.

(2) Bahse konu GTİP bilgi amaçlı verilmiş olup, bağlayıcı değildir.

Gerekçe

MADDE 4 – (1) Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) ve Feryal Fermuar Tekstil Yan Ürünleri Ltd. Şti, Emr Fermuar San. ve Tic. Ltd. Şti, Titbaş Tekstil ve Konf. San. Tic. A.Ş., İnci Fermuar San. ve Tic. A.Ş., Fermaş Fermuar Tekstil San. ve Tic. A.Ş., ve Ece Fermuar San. ve Tic. Ltd. Şti, tarafından sağlanan bilgi ve belgeler ile TÜİK ithalat istatistiklerinden yararlanılarak yapılan inceleme neticesinde, dampinge karşı önlemin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğuna ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması için yeterli delillerin bulunduğu anlaşılmıştır.

Karar ve işlemler

MADDE 5 – (1) Bir nihai gözden geçirme soruşturmasının açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından bu Tebliğ’in 3 üncü maddesinde belirtilen ÇHC menşeli söz konusu madde için Yönetmeliğin 35 inci maddesi çerçevesinde nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verilmiştir.

(2) 9607.11 ve 9607.19 gümrük tarife pozisyonları (GTP) altında ithal edilen ÇHC menşeli “kayarak işleyen fermuarlar”a yönelik mevcut önlem soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalır.

Piyasa ekonomisi değerlendirmesi

MADDE 6 – (1) Dış Ticaret Müsteşarlığı (Müsteşarlık) İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından Yönetmeliğin 40 ıncı ve 41 inci maddelerinde öngörülen hükümler saklı kalmak üzere soruşturma kapsamında normal değer tespitine karar verilmesi halinde; ÇHC’de soruşturmaya tabi üretici veya üreticilerin soruşturma konusu ürünün üretiminde ve satışında Yönetmelik Ek Madde 1’deki ölçütler çerçevesinde piyasa ekonomisi koşullarının geçerli olduğunu bu Tebliğ’in 8 inci maddesinde belirtilen süre içinde yeterli deliller ile ispat etmesi durumunda bu üretici veya üreticiler için normal değerin tespitinde Yönetmeliğin 5 inci maddesi, aksi takdirde Yönetmeliğin 7 nci maddesi hükümleri uygulanır. Yönetmeliğin 7 nci maddesi hükümlerinin tatbiki halinde adı geçen ülke için serbest piyasa ekonomisi uygulayan emsal ülke olarak Türkiye’nin seçilmesi öngörülmektedir.

Soru formları ve bilgilerin toplanması

MADDE 7 – (1) Soruşturma için gerekli bilgilerin temin edilmesi amacıyla söz konusu maddenin yerli üreticilerine, Müsteşarlıkça bilinen ithalatçılarına, soruşturmaya konu ülkede yerleşik üretici/ihracatçılarına soruşturmanın açılışına ilişkin bildirim gönderilecektir. Soruşturmaya taraf ithalatçıların ve üretici/ihracatçıların soru formunu Müsteşarlığın web sayfasındaki ilgili bölümden indirmeleri mümkün bulunmaktadır.

(2) Ayrıca, ilgili ülkedeki üretici ve ihracatçıların bilgilendirilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla, ilgili ülkenin Türkiye’deki resmi temsilciliğine bildirim yapılacaktır.

Süreler

MADDE 8 – (1) Soru formlarına cevap verme süresi, soruşturma açılmasına dair bildirimin gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gündür. Bildirimin gönderilmediği ilgili taraflar ise bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren işleyecek 37 günlük süre ile bağlıdırlar.

(2) Soru formlarında istenilen bilgilerin haricinde, emsal ülke seçimi ve karşı zarar savunması da dahil olmak üzere soruşturmayla ilgili olduğu düşünülen diğer bilgi, belge ve görüşlerin dikkate alınabilmesi için, söz konusu bilgi, belge ve görüşlerin bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren en geç 37 gün içerisinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak ulaştırılması gerekmektedir.

(3) Soruşturmanın sonucundan etkilenebileceklerini iddia eden ancak bu Tebliğ’in 7 nci maddesinde belirtilmeyen diğer ilgili tarafların da (tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları v.b.) görüşlerini bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 37 gün içerisinde yazılı olarak Genel Müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir.

İşbirliğine gelinmemesi

MADDE 9 – (1) Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtildiği üzere, taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlayamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınacaktır.

Yetkili merci ve adresi

MADDE 10 – (1) Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler ile görüşlerin aşağıda belirtilen yetkili mercie iletilmesi gerekmektedir:

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı

İthalat Genel Müdürlüğü

Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi

İnönü Bulvarı, 06510 Emek/ANKARA

Tel: +90 312 204 77 18

Faks: +90 312 212 87 65/212 87 11

E-posta: ngs172@dtm.gov.tr

Soruşturma başlangıç tarihi

MADDE 11 – (1) Soruşturma, bu Tebliğ’in yayımı tarihinde başlamış kabul edilir.

Yürürlük

MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ hükümleri Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan tarafından yürütülür.

DTM Çin ve Hindistan'a Uygulanan Önlemlerde GTİP'leri Değiştirdi

Dış Ticaret Müsteşarlığı 10 Mart 2010 tarih ve 27517 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2010/6 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli liflevhalara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem ve Hindistan menşeli polietilen tereftalat (PET) filmlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan sübvansiyona karşı (telafi edici) önlemler kapsamında önleme tabi ürünlerin sınıflandırıldığı gümrük tarife istatistik pozisyonlarını güncelledi.

Güncellemenin amacı Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde meydana gelen değişiklikler. Tebliğ önlemin kapsamını değiştirmiyor, ancak uygulama açısından gerekli.

2010/6 sayılı Tebliğ için bakınız: http://antidamping.blogspot.com/2010/03/ithalatta-haksz-rekabetin-onlenmesine.html.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2010/6 sayılı Tebliğ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:


İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2010/6)


Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, Ek-1’deki tabloda yer alan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğler çerçevesinde münhasıran damping ve sübvansiyona karşı önlem uygulamasına konu olan eşyanın tarife pozisyonlarında ve bu pozisyonlar kapsamı madde tanımları ve/veya eşya sınıflandırmalarına ilişkin tarife tatbikatında meydana gelen değişikliklerin ilanını kapsar.

Amaç

MADDE 2 – (1) Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişiklikler sonucunda damping ve sübvansiyona karşı önleme tabi bazı eşyanın sınıflandırmasında da değişiklikler meydana gelebilmektedir.

(2) Bu Tebliğ’in amacı, Ek-1’deki tabloda bahsi geçen İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğlerin uygulanmasında, mezkûr tabloda yer alan ve Gümrük Müsteşarlığınca da teyit edilen geçerli eşya sınıflandırmalarının esas alınmakta olduğunun duyurulmasıdır.

İlan

MADDE 3 – (1) Ek-1’deki tablo kapsamı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğlerin 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanunun 9 uncu maddesi çerçevesindeki uygulamasında, mezkûr tabloda yer alan tarife pozisyonları ve eşya sınıflandırmalarının esas alınmakta olduğu ilan olunur.

(2) Bu Tebliğ Ek-1’deki tabloda bahsi geçen damping ve sübvansiyona karşı önlemlerin kapsamında herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 4 – (1) 6/3/2009 tarihli ve 27161 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2009/7 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

Polyester Elyaf: AB'de Önlem Sona Eriyor

Avrupa Birliği Resmi Gazetesi C serisinde 12 Mart 2010 tarihinde yayınlanan bir ilana göre (AT) 428/2005 sayılı Konsey Tüzüğü ile Suudi Arabistan menşeli polyester elyafa ilişkin olarak ihdas edilen dampinge karşı vergi 18 Mart 2010 tarihi itibariyle yürürlükten kalkacak.

Dampinge karşı önlemin nihai gözden geçirmesi için herhangi bir başvuru alınmamış durumda. Dolayısıyla önlem soruşturmasız olarak yürürlükten kalkıyor.

8 Mart 2010 Pazartesi

Manyezit Karbon Tuğla: ABD'den Ön Saptama

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 4 Mart tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Meksika menşeli manyezit karbon tuğlalara ilişkin olarak sürdürmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön saptamada bulundu. Buna göre Çinli firmalar % 133 ila 349, Meksikalı firmalar % 55 oranında damping yapıyor. Nihai saptama Temmuz ayında.

Liflevhalar: Ukrayna'dan Karar

Ukrayna Bakanlıklararası Uluslararası Ticaret Komisyonu 17 Şubat 2010 tarihli bir ilan aracılığıyla Rusya menşeli ıslak üretim yöntemiyle elde edilmiş sert liflevhalara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme ilişkin olarak sürdürmekte bulunduğu nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamladığını ve önlemin beş yıllığına uzatılmasına karar verdiğini açıkladı. Saptanan damping marjı yaklaşık olarak % 32.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi normalde beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Potasyum Permanganat: ABD'ye Göre Sübvansiyon Var

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 2 Mart tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli potasyum permanganata ilişkin olarak sürdürmekte olduğu telafi edici vergi soruşturmasında ön sübvansiyon saptamasıyaptı. Buna göre Çinli firmalar % 109 oranında sübvansiyonlu ithalat yapıyor. Nihai saptama Mayıs ayında.

Ayakkabılar: Kanada Dampingi Tekrar Hesapladı

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 23 Şubat 2010 tarihli bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli tabanı plastik veya lastikten su geçirmez ayakkabılar ve tabanlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yeniden soruşturmasını tamamladığını belirtti.

Buna göre Çin menşeli ürünler karar tarihinden itibaren % 49'a varan oranlarda dampinge karşı vergiye tabi olacak.

Kaplanmış Kağıtlar: ABD'den Ön Saptama

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 2 Mart tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya menşeli belirli kaplanmış kağıtlara ilişkin olarak sürdürmekte olduğu telafi edici vergi soruşturmasında ön sübvansiyon saptamalarını yaptı. Buna göre Çinli firmalar % 4 ila 13, Endonezyalı firmalar % 17,5 oranında sübvansiyonlu ithalat yapıyor. Soruşturma İdare'nin kesin saptamaları ile devam edecek.

Soruşturmaya tabi ürünler yüksek kalitede grafik baskı yapılabilen kaplanmış kağıtlar. Bu ürünler çok sayıda HS kodu kapsamında ithal edilebiliyor.

Kağıt Takılabilen Mekanizmalar: AB Tayland'a Vergi Koymadı

Avrupa Birliği, 24 Şubat 2010 tarih ve 2010/116/AB sayılı Komisyon Kararı aracılığıyla Tayland menşeli belirli dosya, klasör ve ciltler için kağıt takılabilen mekanizmalara (İngilizce ring binder mechanisms) ilişkin olarak sürdürülmekte olan dampinge karşı soruşturmayı sonlandırdı. Soruşturmanın sonlandırılmasının nedeni şikayetçi firmanın başvurusunu geri çekmesi ve Komisyon'un soruşturmanın sürdürülmesinin Birlik yararına olduğunu değerlendirmemesi.

Avrupa Birliği hali hazırda Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kağıt takılabilen mekanizmalara ilişkin olarak bir önlem uyguluyor. Kısa bir süre önce bu önleme ilişkin bir nihai gözden soruşturması tamamlanmış ve önlemin sürdürülmesine karar verilmiş bulunuyor (http://antidamping.blogspot.com/2010/02/kagt-taklabilen-mekanizmalar-ab-onleme.html).

Söz konusu önlem çerçevesinde dampinge karşı vergiler önlemlerin etkisiz kılınması nedeniyle Vietnam ve Laos üzerinden sevk edilen ürünleri kapsayacak şekilde genişletilmişti. Tayland menşeli ürünlere ilişkin olarak ise iki ayrı soruşturma önlemsiz kapatılmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/kat-taklabilen-mekanizmalar-ab-nlemde.html ). 24 Şubat tarihli kararla Avrupalı üreticiler Tayland'a karşı son raundu da kaybetmiş gözüküyor.

Plastik Teyp: ABD Önleme Devam Edecek

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu 26 Şubat 2010 tarihli basın açıklamasıyla İtalya menşeli basınca hassas plastik teyp ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair sürdürülmekte olan nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda önlemin sona erdirilmesinin zararın devam etmesi ya da yeniden ortaya çıkmasına neden olabileceği sonucuna vardığını duyurdu.

Bu karar dampinge karşı önlemin bir beş yıl daha devam edeceği anlamına geliyor.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi normalde beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

7 Mart 2010 Pazar

Dikkat! Ukrayna Korunmaya Başladı

Ukrayna Bakanlıklararası Uluslararası Ticaret Komisyonu 3 Şubat’ta suni gübreler (http://antidamping.blogspot.com/2010/03/suni-gubreler-ukrayna-korunma-onlemi.html), 17 Şubat’ta belirli ferro alaşımlara (http://antidamping.blogspot.com/2010/03/ferro-alasmlar-ukraynadan-korunma.html) ilişkin korunma önlemi soruşturmaları başlattı.

Dünya Ticaret Örgütü’nün kurulduğu 1995 yılından beri toplam altı korunma önlemi soruşturması açan kuzey komşumuzun ard arda iki soruşturma açması dikkate değer bir gelişme. Ukrayna ilk anti-damping soruşturmasını da 2007 yılında açmıştı. Anlaşılan Türk ihracatçıların ticari savunma araçlarını keşfeden Ukrayna’ya karşı artık daha dikkatli olması gerekiyor.

Ferro Alaşımlar: Ukrayna'dan Korunma Önlemi Soruşturması

Ukrayna Bakanlıklararası Uluslararası Ticaret Komisyonu 17 Şubat 2010 tarihli bir ilan aracılığıyla ferro alaşımlara ilişkin olarak bir korunma önlemi soruşturması başlattı.

Soruşturmaya tabi ferro alaşımlar Ukrayna tarafından 7202.11.80.00 ve 7202.30.00.00 GTİP kodları kapsamında değerlendiriliyor. Türkiye'nin Ukrayna'ya bu ürünlerde ciddi bir ihracatı bulunmuyor.

Bakır Boru Bağlantı Parçaları: Kanada Ara Gözden Geçirme Yürütmeyecek

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı 5 Şubat 2010 tarihli bir talimatıyla Amerika Birleşik Devletleri, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bakır boru bağlantı parçalarına ilişkin olarak yürürlükte olan dampinge karşı önlem ve Çin menşeli olanlara ilişkin olarak yürürlükte bulunan telafi edici önlemlere dair bir ara gözden geçirme yürütülmesine gerek olmadığına hükmetti.

Söz konusu önlemler 2007 yılından beri yürürlükte. Kasım 2009'da başvuru yapan Kanadalı bir firma koşulların değiştiğini öne sürerek bir ara gözden geçirme yürütülmesini talep etmişti.

Suni Gübreler: Ukrayna Korunma Önlemi Soruşturması Başlattı

Ukrayna Bakanlıklararası Uluslararası Ticaret Komisyonu 3 Şubat 2010 tarihli bir ilan aracılığıyla suni gübrelere ilişkin olarak bir korunma önlemi soruşturması başlattı.

Soruşturmaya tabi gübreler nitrojen, fosfor ve potasyum içeriyor ve kuru maddede nitrojen içeriği ağırlık cinsinden % 10'dan daha fazla. Bu ürünler Ukrayna tarafından 3105.20.10.00 GTİP kapsamında kabul ediliyor.

Tereftalik Asit: Çin'den Geçici Önlem

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı 2 Şubat 2010 tarihinde yayınladığı 4 sayılı Kamu İlanı aracılığıyla Güney Kore ve Tayland menşeli tereftalik asit ithalatlarına ilişkin olarak sürdürmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde geçici önlem alınmasına karar verdiğini duyurdu.

Geçici önlemin seviyesi Koreli firmalar için % 2.4 ila 11.2, Taylandlı firmalar için % 12.2 ila 20.1 arasında değişiyor.

Fenol: Çin Dampinge Karşı Önleme Devam Ediyor

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı 30 Ocak 2010 tarihinde yayınladığı 2 sayılı Kamu İlanı aracılığıyla Japonya, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri ve Tayvan menşeli fenol ithalatında uygulanmakta olan dampinge karşı önleme ilişkin olarak sürdürmekte olduğu nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamlandığını ve önlemin bir beş yıllığına uzatılmasına karar verdiğini açıkladı.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi normalde beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Çelik Levhalar: Kanada'dan Vergi

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı 2 Şubat 2010 tarihli bir basın açıklaması aracılığıyla Ukrayna menşeli sıcak haddelenmiş karbon çelik levhalar ve yüksek mukavemetli düşük alaşımlı çelik levhalara ilişkin olarak yürütmekte bulunduğu dampinge karşı soruşturmayı tamamladığını açıkladı. Buna göre söz konusu ithalat yerli üreticiler üzerinde maddi zarara sebebiyet vermemekle beraber zarar tehdidi oluşturuyor. Dolayısıyla Divan dampinge karşı önlem alınmasına karar vermiş bulunuyor.

Kanada'da anti-damping soruşturmaları çerçevesinde damping unsuru Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı, zarar unsuru Kanada Uluslararası Ticaret Divanı tarafından inceleniyor.