4 Ekim 2008 Cumartesi

Bal: ABD Kararı Düzeltti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bala ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü ikinci idari gözden geçirme soruşturmasının nihai sonuçlarını ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda değiştirdi. Konuyla ilgili duyuru 19 Eylül 2008 tarihli Federal Sicil 73 (183)'de yayınlandı.

Haziran 2005'te alınan karara karşı Wuhan Bee isimli firma dava açmış, Uluslararası Ticaret Mahkemesi bu çerçevede İdare'den işgücü maliyetlerini hesaplama yöntemini açıklamasını talep etmişti. Mahkeme İdare'nin açıklamalarını makul buldu. Ancak bu arada şirketin maliyetleri de tekrar hesaplanarak kararda revizyona gidilmesi gündeme geldi. Mahkemenin kararını vermesi ve temyize gidilmemesi üzerine bu revizyon resmileştirilmiş oldu.

Sonuç olarak Çinli şirket Wuhan Bee'nin ağırlıklı ortalama damping marjı % 101,48 olarak tekrar hesaplandı.

Klorokin Fosfat: Hindistan'dan Nihai Gözden Geçirme

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 3 Eylül 2008 tarihli bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli klorin fosfata ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem hakkında bir nihai gözden geçirme soruşturmasının başlatılmakta olduğunu beyan etti.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Polivinil Alkol: ABD Gözden Geçirmeleri Tam Yapacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 16 Eylül 2008 tarihli Federal Sicil 73 (180)'de yayınlanan bir duyuru ile Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti ve Japonya menşeli polivinil alkole ilişkin olarak tam bir nihai gözden geçirme soruşturması yürütülmesine karar verdiğini beyan etti.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa soru formları ve dinleme toplantısını içermeyen hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Hızlandırılmış soruşturmalarda Komiserler bir karara varmak için eldeki bilgileri kullanıyor.

Siliko-Manganez: AB Önlemi Askıda Bıraktı

Avrupa Birliği 4 Eylül 2008 tarih ve L 237 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 27 Ağustos 2008 tarih ve (AT) 865/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Kırgızistan menşeli siliko-manganeze ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin askı süresini uzatmaya karar verdi. Önlem 2007 yılı sonunda karara bağlanmış, ancak daha uygulaması başlamadan askıya alınmıştı.

Avrupa Birliği'nin anti-damping mevzuatı Topluluk çıkarları doğrultusunda ve piyasadaki koşulların önlemin askıya alınması nedeniyle zarar meydana gelmeyecek şekilde geçici süreliğine değişmesi durumunda dampinge karşı önlemlerin askıya alınmasına izin veriyor. Askının süresi Bakanlar Konseyi'nin kararı ile uzatılabiliyor.

Alınan kararla önlemin uygulamaya girmesi 6 Eylül 2009'a ertelenmiş oldu.

Elbise Askıları: ABD Kararını Değiştirdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli çelik telden elbise askılarına (İngilizce steel wire garment hangers) ilişkin olarak sürdürmekte bulunduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde 8 Ağustos 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla duyurduğu ve 14 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (158)'de yayınladığı nihai saptamada (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/elbise-asklar-abdnin-karar-federal.html) değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 15 Eylül 2008 tarihli Federal Sicil 73 (179)'da yayınlandı.

Nihai saptamada değişikliğe gidilmesinin nedeni şikayetçi ve yanıt verenler tarafından zamanında ve gerekli bilgilerin eşliğinde yapılan, damping marjları hesaplanırken bazı idari hatalara (İngilizce ministerial error) düşülmüş olduğuna dair başvuru. Söz konusu hataların giderilmesiyle birlikte zorunlu yanıt verici olarak seçilen, yani örnekleme alınan iki Çinli teşebbüs için belirlenen damping marjları % 15,83 ve 94,78 olarak revize edilmiş durumda. İşbirliğine gelen diğer firmalar için bu oranların ortalaması olan % 55,31, diğer teşebbüsler için ise
% 187,25 oranı geçerli.

Soruşturma Eylül 2007'de başlatılmış, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 18 Ekim 2007'de açıklamıştı. İdare ise ön damping saptamasında 18 Mart 2008'de bulunmuştu. Komisyon'un nihai zarar saptamasını Eylül sonunda gerçekleştirmesi bekleniyordu. Önlem alınmasına karar verilirse İdare gerekli talimatları yaklaşık bir hafta sonra yayınlayacak. Nihai damping saptamasının düzeltilmesi bu süreci uzatıyor.

Rulmanlar: ABD'den Gözden Geçirme



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık menşeli bilyalı rulmanlara (İngilizce ball bearings) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir idari gözden geçirmede (ara gözden geçirme soruşturmasında) nihai kararını açıkladı. Konuyla ilgili duyuru 11 Eylül 2008 tarihli Federal Sicil 73 (177)'de yayınlandı.

Gözden geçirme döneminin 1 Mayıs 2006 ila 30 Nisan 2007 olduğu idari gözden geçirme için çok sayıda firmanın başvurması nedeniyle örneklem alınmış. Sonuç olarak Fransız firmaları için % 11,09 ve 66,42, Alman firmaları için % 0,12, 4,15 ve 70,41, İtalyan firmaları için % 7,06 ve 69,99, Japon firmaları için % 8,03, 10 ve 11,96 ve son olarak Birleşik Krallık firmaları için % 0,28, 0,72 ve 58,20 oranlarında damping marjları hesaplanmış durumda. İdare gözden geçirmeyi bazı firmlara ilişkin olarak da sonlandırma kararı almış.

Seftriakson Sodyum Steril: Hindistan'dan Anti-Damping Önlemi

Hindistan 27 Eylül 2008 tarih ve 98/2008 sayılı Gümrük Tebliği aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli seftriakson sodyum steril ithalatlarına ilişkin olarak bir dampinge karşı önlemin yürürlüğe konulduğunu beyan etti. Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü Hindistan Gazetesi'nde 3 Temmuz'da yayınlanan 2 Temmuz 2008 tarih ve 14/18/2006-DGAD sayılı bir Tebliğ aracılığıyla yürüttüğü soruşturmanın önlem alınması kararı ile kapatıldığını belirtmişti. Soruşturma kapsamında 2007 yılında geçici önlem alınmış bulunuyordu.

Böylelikle yürürlüğe giren dampinge karşı vergilerin oranı % 55,61 ila 77,35 arasında değişiyor. Bu durum geçici önlem olarak toplanmış olan teminatlara da el koyulacağı anlamına geliyor.

Klorinli İzosiranürat: ABD'den Gözden Geçirme

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli klorinli izosiranürata ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir idari gözden geçirmede (ara gözden geçirme soruşturmasında) nihai kararını açıkladı. Konuyla ilgili duyuru 10 Eylül 2008 tarihli Federal Sicil 73 (176)'da yayınlandı.

Gözden geçirme döneminin 1 Haziran 2006 ila 31 Mayıs 2007 olduğu inceleme sonucunda Jiheng isimli firma için % 0,80, buna karşılık Nanning isimli teşebbüse ilişkin olarak % 53,67 oranlarında damping marjları hesaplandı.

Önlem klorinli izosiranüratların tüm çeşitlerini (toz, granül ve tablet) kapsıyor.

HDPE: Avustralya Önleme Devam Ediyor

Avustralya Gümrük İşleri 1 Eylül 2008'de yayınlanan 2008/34 sayılı Damping Tebliği aracılığıyla Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Malezya ve Singapur menşeli yüksek yoğunluklu polietilen, İngilizce kısaltmasıyla HDPE ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulundan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamladığını ve önlemin devam etmesine karar verildiğini beyan etti.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Magnezyum Metal: ABD'den Gözden Geçirme

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Rusya Federasyonu menşeli magnezyum metale ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir idari gözden geçirmede (ara gözden geçirme soruşturmasında) nihai kararını açıkladı. Konuyla ilgili duyuru 10 Eylül 2008 tarihli Federal Sicil 73 (176)'da yayınlandı.

Gözden geçirme döneminin 1 Nisan 2006 ila 31 Mart 2007 olduğu incelemede AVISMA Corporation ve Solikamsk Magnesium WOrks isimli teşebbüsleri kapsıyordu. Yapılan değerlendirme söz konusu dönemde bu firmaların damping marjlarının sırasıyla % 15,77 ve 21,71 oranlarında olduğu yönünde.

Çarşaflar: AB'den Yeni İhracatçı Kararı

Avrupa Birliği (AB) 15 Eylül 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 11 Ağustos 2008 tarih ve (AT) 813/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla Hindistan menşeli pamuklu çarşaf ve yastak kılıflarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan telafi edici önlem kapsamında bir değişikliğe gitti.

Önlem kapsamında yeni ihracatçılara belirli koşulları karşılamak kaydıyla orijinal soruşturmada işbirliğine gelen, ancak örnekleme alınmayan şirketlere uygulanan % 7,6'lık vergi oranından faydalanma imkanı tanınmıştı. Avrupa Komisyonu'na bu statüden faydalanmak için 20 şirket başvuruda bulunmuş. Ancak bunlardan 11 tanesi kendilerine gönderilen soru formuna yanıt vermemiş, geriye kalanlara ilişkin olarak yapılan inceleme sonucunda yedi tanesi daha muhtelif nedenlerden dolayı elenmiş. Home Fashions International ve GHCL Ltd. % 7,6'dan faydalanacak şirketler.

2 Ekim 2008 Perşembe

Karidesler: ABD'den Bir Gözden Geçirme Daha



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Brezilya (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-karides-gzden-geirmesinde-son.html), Ekvator'dan sonra (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abd-ekvator-meneli-karides-nleminin.html) ve Tayland'dan (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/karidesler-abd-gzden-geirmeyi-tamamlad.html) sonra Vietnam menşeli belirli dondurulmuş sıcak su karideslerine ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirme soruşturmasında da nihai saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 9 Eylül 2008 tarihli Federal Sicil 73 (175)'te yayınlandı.

1 Şubat 2006 ila 31 Ocak 2007 dönemini kapsayan gözden geçirmede çok sayıda üretici/ihracatçı firma mercek altına alınmıştı. Gözden geçirme bu firmalardan altı tanesi için sonlandırıldı, zira gözden geçirme döneminde ithalatları bulunmuyordu. Geri kalan firmalardan ikisi için sıfır, bir diğeri için de minimis oranında damping marjı hesaplanırken ferdi marjı hesaplanan diğer firmalar % 4,30'luk marjı olan bir tanesi haricinde % 4,57'lik marja tabi tutuldu. Aslında ön kararda soru formlarına yanıt vermesi zorunlu tutulan her iki firma da de minimis oranında marjlara sahip olduğundan ferdi marja tabi tutulacak diğer firmaların da bu orandan faydalanmasına karar verilmişti. Ancak bu İdare açısından olduğu gibi ilgili taraflar açısından da iyi bir sonuç değildi. Zira önlemin de facto olarak yürürlükte kalkması anlamına geliyordu. Dolayısıyla İdare ilgili tarafların görüşlerine başvururak özel koşullar nedeniyle bir önceki idari gözden geçirmenin damping marjını uygulamaya karar verdi. Hakkında ferdi marj hesaplanmayan Vietnamlı firmaların tabi olacağı marj ise % 25,76 olarak belirlendi.