1 Mayıs 2009 Cuma

Lamy Koltuğu Korudu

Pascal Lamy Dünya Ticaret Örgütü'nün Genel Sekreterliği'ne ikinci kez seçildi.


DTÖ Genel Konseyi 30 Nisan tarihli toplantısında Pascal Lamy'nin görevini sürdürmesine oybirliğiyle karar verdi. Lamy'nin ikinci dört yıllık görev süresi 1 Eylül 2009'da başlayacak.

Daha önce Avrupa Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Komiseri olarak görev yapan Fransız uyruklu Lamy Doha Kalkınma Gündemi müzakerelerinin tıkanmış olmasına, ard arda gelen girişimlerin hüsrana uğramasına rağmen başarılı bir yönetici olarak kabul ediliyor. Nitekim DTÖ'nün en yüksek koltuğuna gösterilen başka aday da olmadı.

Bu durum bir çelişki gibi gözükebilir. Ancak DTÖ'nün bir kurum olarak çoktaraflı ticaret müzakereleri çerçevesinde bir platform olmanın ötesinde belirleyici bir rolü bulunmuyor. Müzakereler kimi zaman DTÖ'nün organlarında kimi zaman da kendi aralarında enformel olarak bir araya gelen üye ülkelerin temsilcileri arasında gerçekleştiriliyor. DTÖ Genel Sekreterinin masaya öneriler getirme yetkisi bile bulunmuyor.

Buna karşılık Lamy müzakerelerin sürdürülmesinde kolaylaştırmış, ayrıca DTÖ'nün genel idaresi ve sivil toplumla ilişkilerinde başarı sağlamış bir isim. Üstelik Avrupa Birliği adına yürüttüğü müzakere ve kavgalardan sıyrılmasını, tarafsızlığını korumasını da bilmiş durumda. Bakalım koltuğunu koruyan Lamy Doha raundunun sonunu da görebilecek mi?