17 Temmuz 2008 Perşembe

ABD'den Tayvan Menşeli Boru Bağlantı Parçalarında Gözden Geçirmede Ön Karar ve Kısmen Sonlandırma

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Tayvan menşeli belirli paslanmaz çelik uç uca kaynak için dirsekler, kavisler ve diğer boru bağlantı parçalarına (İngilizce butt-welded pipe fittings) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirme soruşturmasında ön karara vardı ve ayrıca soruşturmayı kısmen sonlandırma niyetini beyan etti. Konuyla ilgili duyuru 8 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (131)'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem 16 Haziran 1993'te karara bağlanmış, anti-damping uygulaması nihai gözden geçirme soruşturmalarını atlatarak günümüze kadar gelmiş. Söz konusu idari gözden geçirme soruşturması ise 26 Temmuz 2007'de açılmış ve 1 Haziran 2006 ila 31 Mayıs 2007 dönemini kapsıyor.

Gözden geçirme Ta Chen Stainless Pipe Co., Ltd., Liang Feng Stainless Steel Fitting Co., Ltd. (Liang Feng), Tru–Flow Industrial Co., Ltd. (Tru–Flow), Censor International Corporation (Censor), ve PFP Taiwan Co., Ltd. (PFP) isimli şirketleri ilgilendiriyor. Bunlardan Ta Chen'in gözden geçirme döneminde adil fiyatın altında satış yaptığı hususunda ön saptama var. Diğer dört şirketin ise soruşturma döneminde ABD'ye ihracatının olmadığı saptanmış. Dolayısıyla İdare soruşturmayı bu şirketlere ilişkin olarak sonlandırma niyetini beyan ederken Ta Chen'e ilişkin olarak da ön saptamasını açıklıyor: % 2,93 oranında ortalama ağırlıklı damping marjı.

ABD'nin Silikon Metal Nihai Gözden Geçirmesinde Son Kararı Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun Rusya menşeli silikon metale ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde sürdürülen nihai gözden geçirmede 19 Haziran Perşembe günü yaptığı bir basın açıklamasıyla (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-silikon-metal-gzden-geirmesinde_21.html) duyurduğu zarara ilişkin nihai kararı 7 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (130)'da yayınlanan ve yayın günü yürürlüğe giren 30 Haziran'da düzenlenmiş bir duyuru ile resmiyet kazandı. Komisyon kararını Ticaret Bakanı'na da iletti.

1 Şubat 2008 tarihinde başlatılan ve Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun 6 Mayıs 2008 Salı günü açıkladığı kararı doğrultusunda hızlandırılmış olarak sürdürülen nihai gözden geçirme(http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-silikon-metalde-hzl-gzden-geirme.html) kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından gerçekleştirilen dampinge ilişkin saptama 30 Mayıs 2008 tarihinde yayınlanmış, damping yüksek sayılabilecek oranlarda devam etmesinin muhtemel olduğu sonucu çıkmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-silikon-metal-gzden-geirmesinde.html).

Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun zarara ilişkin saptaması da dampinge karşı önlemin sona erdirilmesinin zararın öngörülebilir bir süre dahilinde devam etmesi veya yeniden meydana gelmesine neden olmasının muhtemel olacağı yönünde çıktı. Dolayısıyla nihai gözden geçirmede nihai karara ulaşılmış, önlemin devam ettirilmesine yeşil ışık yakılmış oldu. Ticaret Bakanlığı gerekli talimatı Birleşik Devletler Sınır ve Gümrük Koruma ajansına iletecek.

Uluslararası Ticaret Komisyonu İçtüzüğünü Değiştirdi

Olur da 7 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (130)'da yayınlanan Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu duyurusunu görürseniz hiç merak etmeyin. Konu bizi ilgilendirmiyor!

Tabi böyle yazıp da bırakmak olmaz. Kısa bir açıklama yapmalı. Söz konusu duyuru ile Komisyon Uygulama ve Usul Kuralları (İngilizce Rules of Practice and Procedure) başlığını taşıyan, soruşturmaları nasıl yürüteceğine ilişkin mevzuatında değişikliklere gittiğini ilan ediyor. Komisyon'un tabi olduğu kanun hükümleri doğrultusunda kendi kendine belirlediği kurallardan bahsettiğimizden dolayı içtüzük terimini tercih ettim burada.

Bağımsız idari otoritenin kurallarında değişikliğe gitmeyi gerekli görmesinin nedenleri bazı maddi hataları düzeltmek, muğlakta kalan hususları netleştirmek, farklı hükümler arasında yeksenaklık kurmak ve elde edilen tecrübenin ışığında iyileştirmelere gitmek. Konunun bizi, yani ticari savunma araçlarını ilgilendirmemesinin nedeni ise 1930 tarihli Tarife Kanunu Bölüm 337 soruşturmalarına uygulanacak kuralları kapsaması. Bölüm 337 soruşturmaları fikri ve sınai mülkiyet hakkı ihlallerini ilgilendiriyor.

Gerçeği söylemek gerekirse bu durum beni de oldukça rahatlatmış durumda. Zira ne değiştirildi diye Amerikalıların uzun mu uzun, karmaşık mı karmaşık mevzuatlarına dalmayı hiç istemezdim!

ABD Aliminyum Oksitte Gözden Geçirmeyi Kısmen Sonlandırıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli rafine edilmiş kahverengi aliminyum oksite ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirme soruşturmasını kısmen sonlandırıyor. Konuyla ilgili duyuru 3 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (129)'da yayınlanarak yürürlüğe girdi.

27 Aralık 2007'de başlatılan gözden geçirme 1 Kasım 2006 ila 31 Ekim 2007 dönemini kapsıyordu. İdari gözden geçirme Fujimi Corporation isimli ithalatçının Çinli üreticiler Henan Yilong ve Qingdao Shunxingli Abrasives Co. Ltd.'in ihracatlarına ilişkin olarak yaptığı başvuru üzerine başlatılmıştı. Ancak Fujimi 23 Mayıs'ta Henan Yilong için başvurusunu geri çekti.

ABD anti-damping mevzuatına göre ilgili tarafların başvurularını soruşturmanın başlatılmasını takip eden 90 günlük süre dahilinde geri çekmeleri veya daha ileri bir tarihte geri çekme taleplerinin İdare tarafından uygun görülmesi durumunda gözden geçirme soruşturmaları sonlandırılıyor. Fujimi'nin geri çekme talebi bu 90 günlük süreden sonra gelmişti.

Ayrıca yerli üreticiler Washington Mills, C + E Minerals, ve Treibacher Scheifmittel Corp. 11 Haziran'da talebe itiraz ederek hem kendilerinin hem de İdare'nin bu idari gözden geçirme için ciddi bir zaman ve kaynak ayırmış olduğunu dile getirdiler. Anlaşılan idari gözden geçirmenin Henan Yilong için olumsuz sonuçlanacağı beklentisi doğmuştu. Bu da haliyle yerli üreticilerin işine geliyordu.

Ancak İdare kendisinin ciddi bir zaman ve kaynak ayırdığı kanaatinde olmadığından dolayı takdir hakkını Fujimi'den yana kullandı. Ve böylelikle soruşturma kısmen sonlandırıldı. Yani diğer Çinli şirket olan Qingdao Shunxingli Abrasives Co. Ltd.'e ilişkin olarak devam ediyor. Yanlız İdare işin bu kısmında da ön saptamaları açıklama tarihini ertelemiş 1 Aralık 2008'den daha geç olmayacak şekilde durumda.

ABD'de Açılan Nihai Gözden Geçirme Soruşturmaları

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanan bir duyuru aracılığıyla Vietnam menşeli belirli donmuş balık filetoları, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kerevit kuyruk eti ve Kore Cumhuriyeti menşeli dinamik rasgele erişimli hafızalara (DRAM - Dynamic Random Access Memory) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemler çerçevesinde nihai gözden geçirme soruşturmaları başlattı. İdare Temmuz ayı içerisinde bu soruşturmaların başlatılacağını 5 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (109)'da yayınlanan bir duyuru ile ilan etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdde-yaklamakta-olan-nihai-gzden.html).

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu da aynı tarihli Federal Sicil'de üç ayrı duyuru yayınlayarak soruşturmaların açıldığı ilan etti. İlgili taraflardan talep edilen bilgi ve belgelerin listesi de bu vesileyle açıklandı.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD Gözünü Peynirlerden Ayırmıyor

Gelişmiş ekonomiler olmalarına rağmen hem Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) hem de Avrupa Birliği'nin (AB) ve tabi diğer bazı ülkelerin tarım ve bu vesileyle gıda sektörlerini korumak için her yıl bütçelerinden ciddi bir pay ayırdığı bilinen bir gerçek. Bu politikaların uluslararası ticarette sıkıntılara yol açtığı da. Örneğin çoktaraflı ticaret müzakerelerinde. Örneğin ticari savunma araçları uygulamalarında.

ABD'nin idari resmi gazetesi Federal Sicil'e göz atarken bu durumun bir yansıması ile karşılaştım. 1979 tarihli Ticari Anlaşmalar Kanunu doğrultusunda ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi ile Tarım Bakanlığı bir kota dahili gümrük resmi oranına, sizin anlayacağınız tarife kotasına tabi olan herhangi bir peynir ürününe yabancı hükümetler tarafından verilen sübvansiyonları izlemekle görevliymiş. Bu çerçevede her çeyrek güncellenen yıllık bir liste hazırlanıyor, verilen sübvansiyonlar masaya yatırılıyormuş. Güncellemeler de Federal Sicil aracılığıyla duyuruluyor tabi.

İşte bu çerçevede 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanan bir duyuru ile AB, Kanada, Norveç ve İsviçre'nin peynir ürünlerine yönelik sübvansiyonları olduğunu öğreniyoruz. Her ekonominin uygulaması farklı, süt desteğinden tüketici yardımına kadar değişen sübvansiyonlar söz konusu. Son çeyrekte uygulamada bulunan tek ülke ise Kanada. Librede 0,35 $'lık bir ihracat teşviği uygulamış.

Ne diyelim, bizim süt ve mandıra sektörü için faydalı bir bilgi olur inşallah.

ABD Çim Biçme Makinelerinde Soruşturmaları Açtı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yedekte çekilen çim biçme makinelerinin (İngilizce tow-behind lawn groomers, kısaca TBLGs) ABD'ye dampingli ve sübvansiyonlu olarak ihraç edildiği yönünde yapılan şikayet başvurularını (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-im-bime-makinelerine-damping-ve.html) dikkate alarak ayrı ayrı dampinge karşı ve sübvansiyona karşı soruşturmalar başlattı. Karar 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir duyuru aracılığıyla beyan edildi. Komisyon konuyla ilgili ön incelemesini 24 Haziran'da başlatmıştı. Ön saptamalarını ise 15 Ağustos'a kadar Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'ne iletecek.


ABD'de anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmalarında damping ve sübvansiyon Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor.