24 Temmuz 2008 Perşembe

Brezilya'dan Grafit Elektrotlara Soruşturma

Brezilya Dış Ticaret Sekreterliği, kısa adıyla SECEX (Portekizce Secretaria de Comércio Exterior), 18 Temmuz 2008 tarih ve 137 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 17 Temmuz 2008 tarih ve 49 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli küçük grafit elektrotlara ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattı. Soruşturma kararı UCAR Produtos de Carbono S.A. isimli, tek yerli üretici olan şirket tarafından yapılan başvuru üzerine alınmış durumda.

Damping için soruşturma dönemi 2007 yılı olarak belirlenmiş. SECEX Çinli üreticilerin bu dönemde 2.153,97 ABD Doları/ton tutarında damping yaptığı, bunun % 121,2 oranında bir damping marjına denk geldiği ve sonuç olarak yerli üreticilerin zarara uğradığını değerlendiriliyor.

Brezilya'da anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmaları kısa adı SECEX olan Dış Ticaret Sekreterliği tarafından yürütülüyor, nihai kararlar Dış Ticaret Konseyi'nce alınıyor.

ABD'nin Mıktanıs Soruşturmalarında Nihai Saptamaları Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 3 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde Tayvan menşeli ham esnek mıknatıs ithalatlarının dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanların ise hem dampingli hem de sübvansiyonlu olduğu hususunda nihai saptamada bulunduğunu açıklamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-mknatslarda-damping-ve.html). Konuyla ilgili olarak düzenlenen üç ayrı duyuru 10 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (133)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre damping marjları Tayvanlı üreticiler için % 31,20 ila 38,03 oranında, Çinli üreticiler için ise % 105 ila 185,38. Çinliler için önlem alınabilir sübvansiyon oranı ise % 109,95. Süreç ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai zarar saptaması ile devam edecek. Bu saptamanın da menfi olması durumunda Uluslararası Ticaret İdaresi dampinge karşı ve telafi edici önlemlere ilişkin talimatlarını düzenleyecek ve soruşturmalar kapanmış olacak.

ABD'den Austenitik Basınçlı Borularda Ön Sübvansiyon Saptamasısı Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 1 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yuvarlak kaynaklanmış austenitik paslanmaz çelik basınçlı boruların ithalatının sübvansiyonlu gerçekleştirildiği yönünde ön saptamasını gerçekleştirdiği, buna göre Froch Enterprise Co. Ltd. isimli şirket için hesaplanan önlem alınabilir sübvansiyon oranı % 106,85 iken diğer tüm şirketler için bu oranın % 1,47 seviyesinde bulunduğunu ilan etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-austenitik-basnl-borularda-n.html). Konuyla ilgili 30 Haziran 2008'de düzenlenen duyuru 10 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (133)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İdare ayrıca başvuru sahiplerinin talebi üzeribe nihai saptamanın ilan edilme tarihini Çin menşeli austenitik paslanmaz çelik basınçlı borulara ilişkin olarak eşzamanlı olarak yürütmekte bulunduğu damping karşı soruşturmananın nihai saptaması ile aynı tarihe getirdi. Buna göre nihai saptamalar en geç 10 Kasım 2008'de açıklanacak. Nihai saptamaların da menfi olması durumunda süreç ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai zarar saptaması ile devame edecek.

"Hindistan, Tayvan ve Tayland menşeli polyester elyafa soruşturma"

Dünya Gazetesi
22.07.2008 - 10.24


Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hindistan, Tayvan ve Tayland menşeli polyester elyaf ile Çin menşeli kapı kilitleri için nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair 2 ayrı Tebliğe göre, yerli üreticiler Advansa Sasa Polyester Sanayi A.Ş, Rifay Polipropilen Elyaf Sanayi ve Ticaret A.Ş, Bozoğlu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, Alba Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, Eurofiber Tekstil Plastik Elyaf Turizm Sanayi ve Ticaret Limited, Hindistan, Çin Tayvanı ve Tayland menşeli "poliesterlerden sentetik devamsız liflerde (polyester elyaf) halen uygulanmakta olan dampinge karşı kesin önlemin sona ermesi halinde damping ve zararın devam edeceği veya yeniden meydana geleceği gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılması için başvurdu.

Aynı şekilde Kale Kilit ve Kalıp Sanayii A.Ş tarafından da, Çin menşeli "topuzlu kapı kilidi (elektromekanit olanlar hariç), diğer kapı kilitleri (elektromekanik olanlar hariç), yalnız kapı kilitleri için silindir bareller ile kilit kasası"nda uygulanmakta olan dampinge karşı kesin önlemin sona ermesi durumunda damping ve zararın süreceğini ileri sürerek nihai gözden geçirme soruşturması için başvuru yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı, her 2 başvuruya yönelik inceleme sonucunda, söz konusu ürünler için nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verdi. Soruşturmaya konu mevcut önlemlerin de soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam etmesi öngörüldü.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=15984&cDate

ABD Paslanmaz Çelik Flanşlarda Değişen Şartlar Gözden Geçirmesini Tamamladı



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Hindistan menşeli belirli dövme paslanmaz çelik flanşlara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü değişen şartlar gözden geçirmesinde nihai saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 10 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (133)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Uluslararası Ticaret İdaresi değişen koşullar gözden geçirmesini 20 Mart 2008'de Hindistan'da mukim India Steel Works, Ltd.'nin başvurusu üzerine başlatmıştı. India Steel Works, Isibars, Ltd. isimli şirketin halefi olduğunu iddia ederek gözden geçirilmiş orijinal önlem dahilinde bu firmaya tanınan anti-damping muamelesinden faydalanma talebinde bulunmuştu. İdare bu tür soruşturmalarda muhtelif etkenleri dikkate alarak yeni şirketin fiili olarak aynı teşebbüs olarak hareket edip etmediğini inceliyor. Nihai saptama, ön saptama doğrultusunda India Steel Works'ün Isibars'ın halefi olduğunu teyit etti. Mart 2004'te karara bağlanan idari gözden geçirmede Isibars'a % 0'lık bir vergi ihdas edilmişti.

Uluslararası Ticaret İdaresi bu tür değişen şartlar gözden geçirmelerinde şirketlerin yönetimi, üretim tesisleri, tedarikçi ilişkileri ve müşteri tabanları dahil olmak üzere birçok etkeni inceliyor. Bunlardan bir veya birkaçına ilişkin bulgular gözden geçirmenin sonucu üzerinde belirleyici nitelik taşımıyor. İdare yeni şirketin maddi operasyonlarının selefinden farklı olmadığı, yani halef ile selefin esasen aynı ekonomik teşebbüs oldukları sonucuna varırsa şartların değişmiş olduğunu teyit ediyor.

ABD'den Klorür İzosiyanürat Gözden Geçirmesinde Ön Saptama

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi İspanya menşeli klorür izosiyanürat ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü ara gözden geçirme soruşturmasında ön saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 10 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (133)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem Haziran 2005'te karara bağlanmıştı. Gözden geçirme ise 1 Haziran 2006 ila 31 Mayıs 2007 dönemini kapsıyordu ve Biolab, Inc., Clearon Corporation ve Occidental Chemical Corporation isimli başvuru sahipleri ile İspanyol şirketi Aragonesas Industrias y Energı´a S.A.'nın talebi üzerine 26 Haziran 2007'de Aragonesas'ın ABD'ye yönelik ihracatlarına ilişkin olarak başlatılmıştı. Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ön saptamasına göre İspanyol şirket söz konusu dönemde ABD'ye normal değerin altında satış yapmış. Şirket için damping marjı ise % 4,16.

Nihai saptamalar ön saptamanın yayınlanmasını takip eden 120 günlük süre içerisinde karara bağlanacak.

ABD'den Filmaşin Gözden Geçirmesinde Ön Saptama



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Kanada menşeli karbon ve bazı alaşımlı çelik filmaşinlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü ara gözden geçirme soruşturmasında ön saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 10 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (133)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem Ekim 2002'de karara bağlanmıştı. Gözden geçirme dönemi ise 1 Ekim 2006 ila 30 Eylül 2007 arasını kapsıyordu. Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ön saptamasına göre Ivaco Rolling Mills 2004 L.P. ve Sivaco Ontario (kısaca "Ivaco") teşebbüsünün söz konusu dönemde ABD'ye ithalatı normal değerin altında. Teşebbüs için hesaplanan damping marjı % 2,33.

Nihai saptamalar ön saptamanın yayınlanmasını takip eden 120 günlük süre içerisinde karara bağlanacak.

Ayrıca bakınız: http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-filmain-nleminde-nafta.html.

23 Temmuz 2008 Çarşamba

Kanada'dan Standart Borularda Nihai Damping ve Sübvansiyon Saptaması

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı'nın 21 Temmuz 2008 tarihli basın açıklamasına göre Ajans Başkanlığı yürütülen soruşturmalar çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli standart boruların ülkeye dampingli ve sübvansiyonlu olarak ithal edildiğine karar vermiş durumda. Soruşturmaya tabi ürünler genelde standart boru diye tabir edilen belirli karbon çelik, kaynaklanmış ve harici çapı 12,7 milimetre ile 168,3 milimetre arasında değişen, muhtelif şekil ve uçlara sahip borular. Bu ürünlerin muhtelif kullanım alanları var; ama petrol ve doğalgaz hattı boruları soruşturma kapsamı dahilinde değil.

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı tarafından hesaplanan ağırlıklı ortalaması alınmış damping marjları ve sübvansiyon marjları Guangdong Wallsall Steel Pipe Industrial Co., Ltd. için % 106 ve 25, Tianjin Shuangjie Steel Pipe Co., Ltd. için % 97 ve 37, Weifang East Steel Pipe Co., Ltd. için % 99 ve 33, Zhejiang Kingland Pipe Technologies Co., Ltd. için % 110 ve 34 ve diğer tüm Çinli üreticiler için % 179 ve 113.

Soruşturmalar Kanada Uluslararası Ticaret Divanı'nın zarara ilişkin nihai saptamasıyla devam edecek. Karar ve talimat 20 Ağustos'ta bekleniyor. Bu tarihe kadar daha önceden konulmuş olan geçici vergilerin tahsil edilmesine devam edilecek.

Hindistan'dan Hidrojen Peroksitte Türkiye'ye Anti-Damping Vergisi

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü Hindistan Gazetesi'nde (Hindistan'ın resmi gazetesi) yayınlanacak 18 Temmuz 2008 tarihli bir tebliğ ile Türkiye, Avrupa Birliği, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya ve Kore Cumhuriyeti, yani Güney Kore menşeli hidrojen peroksit ithalatlarında dampinge karşı vergi uygulanmasını Merkezi Hükümet'e önerdi.

Soruşturma M/s National Peroxide Ltd., M/s. Gujarat Alkalies & Chemicals Ltd., M/s Asian Peroxide Ltd. ve M/s Hindustan Organic Chemicals Ltd. isimli şirketler tarafından yapılan başvuru üzerine 20 Temmuz 2007 tarihinde açılmıştı. Damping için soruşturma dönemi ise 2006 yılıydı.

Tek bir üretici/ihracatçının bile işbirliğine gelmediği soruşturmada normal değerler eldeki en iyi verilere dayanılarak hesaplanırken ihraç fiyatları için resmi istatistikler temel alınarak ihracatla ilgili masraflara ilişkin ayarlamalar yapılmış. Sonuç olarak Türkiye için % 49,14, Avrupa Birliği için % 51,54, Çin Halk Cumhuriyet için % 36,74, Endonezya için % 26,24 ve Güney Kore için % 30,13'lük damping marjları saptanmış. Zarar marjları ise gizli bilgi olarak kabul edilmiş.

Dampingli ithalatın Hindistan iç piyasasında ciddi fiyat kırması (% 8 ila 17), fiyat altı satış (% 18-26) ve fiyat baskısına neden olduğu, yerli üreticilerin bazı ekonomik göstergelerinde olumlu gelişmeler olmakla beraber mali göstergelerinin genellikle bozulma yönünde hareket ettiği ve bu doğrultuda nedensellik bağının mevcut bulunduğu belirtilen tebliğde hem maddi zarar hem de ilave maddi zarar tehdidi tespitinde bulunuluyor.

Bunun sonucu da Türkiye dahil soruşturmaya tabi ülkelere ciddi tutarda dampinge karşı vergiler ihdas edilmesinin Hükümet'e önerilmesi. Ancak zarar marjı ile damping marjının haliyle örtüşmemesi vergilerin hesaplanan dampingten daha düşük olacağı anlamına geliyor.

ABD'den Lamine Dokuma Torbalarda Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu Çin Halk Cumhuriyeti menşeli lamine dokuma torbalara (İngilizce laminated woven sacks, kısaca LWS) ilişkin olarak yürütülen soruşturmalar çerçevesinde Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından dampingli ve sübvansiyonlu olduğu yönünde nihai saptamada bulunulan (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-lamine-dokuma-torbalarda-nihai.html) ithalatlar nedeniyle yerli üreticilerin maddi zarar gördüğü doğrultusunda nihai saptamada bulunduğunu 18 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklaması aracılığıyla duyurdu. Komisyon İdare'nin Çin'e ilişkin kritik koşullar kararına ise katılmadı.

Böylelikle yürütülen soruşturmalar dampinge karşı ve telafi edici önlemlerin alınması, ancak geriye yönelik uygulama olmaması şeklinde karar verilmesiyle sonuçlanmış oldu. Uluslararası Ticaret İdaresi gerekli talimatları bir hafta içerisinde düzenleyecek.

ABD'den Dikdörtgen Profil Çelik Borularda Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu belirli kaynaklanmış, karbon kalitesinde, ince cidarlı (dört milimetreden daha ince), kare olanlar dahil dikdörtgen profil çelik boru ve tüplerin (İngilizce light-walled rectangular pipe and tubes) ABD'ye, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin 16 Haziran 2008 tarihinde duyurduğu (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-dikdrtgen-profil-elik-borularda.html) ve Federal Sicil'de 24 Haziran'da ilan edilen (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-dikdrtgen-profil-elik-borularda.html) nihai saptamaları doğrultusunda, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti ve Meksika'dan dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti'nden sübvansiyonlu olarak ithal edilmesi nedeniyle yerli üreticilerin maddi zarar gördüğü doğrultusunda nihai saptamada bulunduğunu 17 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklaması aracılığıyla duyurdu. Komisyon İdare'nin Çin'e ilişkin kritik koşullar kararına ise katılmadı.

Böylelikle yürütülen soruşturmalar dampinge karşı ve telafi edici önlemlerin alınması, ancak geriye yönelik uygulama olmaması şeklinde karar verilmesiyle sonuçlanmış oldu. Uluslararası Ticaret İdaresi gerekli talimatları bir hafta içerisinde düzenleyecek.

22 Temmuz 2008 Salı

"İthalatta haksız rekabetin önlenmesi kararları"

22.07.2008

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hindistan, Tayvan ve Tayland menşeli polyester elyaf ile Çin menşeli kapı kilitleri için nihai gözden geçirme soruşturması ılmasını kararlaştırdı.

Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair 2 ayrı Tebliğe göre, yerli üreticiler Advansa Sasa Polyester Sanayi A.Ş, Rifay Polipropilen Elyaf Sanayi ve Ticaret A.Ş, Bozoğlu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, Alba Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, Eurofiber Tekstil Plastik Elyaf Turizm Sanayi ve Ticaret Limited, Hindistan, Çin Tayvanı ve Tayland menşeli "poliesterlerden sentetik devamsız liflerde (polyester elyaf) halen uygulanmakta olan dampinge karşı kesin önlemin sona ermesi halinde damping ve zararın devam edeceği veya yeniden meydana geleceği gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması ılması için başvurdu. Aynı şekilde Kale Kilit ve Kalıp Sanayii A.Ş tarafından da, Çin menşeli "topuzlu kapı kilidi (elektromekanit olanlar hariç), diğer kapı kilitleri (elektromekanik olanlar hariç), yalnız kapı kilitleri için silindir bareller ile kilit kasası"nda uygulanmakta olan dampinge karşı kesin önlemin sona ermesi durumunda damping ve zararın süreceğini ileri sürerek nihai gözden geçirme soruşturması için başvuru yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı, her 2 başvuruya yönelik inceleme sonucunda, söz konusu ürünler için nihai gözden geçirme soruşturması ılmasına karar verdi. Soruşturmaya konu mevcut önlemlerin de soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam etmesi öngörüldü.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=102300

Oyuncaklarda Gözetim Uygulamasında Değişiklik

Dış Ticaret Müsteşarlığı 23 Temmuz 2008 tarih ve 26994 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin_22.html) aracılığıyla 10 Ocak 2007 tarih ve 26399 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2007/5 sayılı Tebliğ'de değişikliğe gitti.

Gerçekleştirilen değişiklike söz konusu gözetim uygulamasının kapsadığı oyuncaklardan bazıları için ABD Doları/ton cinsinden birim kıymet yükseltilirken oyun kağıtları önlem dahiline alındı.

Önleme tabi ürünlerin eski listesi:



Ve yenisi:


İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2007/5 Sayılı Tebliğ'de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ

22 Temmuz 2008 tarih ve 26994 sayılı Resmi Gazete

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2007/5 SAYILI
TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
HAKKINDA TEBLİĞ


MADDE 1 – 10/1/2007 tarihli ve 26399 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2007/5 sayılı Tebliğ’in 1 nolu Ekinde yer alan tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

EK I

GÖZETİM UYGULAMASI KAPSAMINA ALINAN EŞYA LİSTESİ





MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımını takip eden 15 inci gün yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/23 Sayılı Tebliği

22 Temmuz 2008 tarih ve 26994 sayılı Resmi Gazete

Dış Ticaret Müsteşarlığından:


İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE
İLİŞKİN TEBLİĞ
(2008/23)
Başvuru

MADDE 1 – (1) 4412 sayılı Kanun ile değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun (Kanun), 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yerli üretici Kale Kilit ve Kalıp Sanayii A.Ş. tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "topuzlu kapı kilidi (elektromekanik olanlar hariç), diğer kapı kilitleri (elektromekanik olanlar hariç), yalnız kapı kilitleri için silindir bareller ile kilit kasası" maddelerinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı kesin önlemin sona ermesi halinde damping ve zararın devam edeceği veya yeniden meydana geleceği gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılması istemiyle başvuruda bulunulmuştur.

Başvurunun temsil niteliği

MADDE 2 – (1) Yönetmelik’in 20’nci maddesi çerçevesinde başvuruyu yapan firmanın yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz olduğu tespit edilmiştir.

Önleme tabi madde

MADDE 3 – (1) Önleme tabi maddeler 8301.40.11.00.00, 8301.40.19.00.00, 8301.60.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonları altında kayıtlı sırasıyla "topuzlu kapı kilidi (elektromekanik olanlar hariç), diğer kapı kilitleri (elektromekanik olanlar hariç), yalnız kapı kilitleri için silindir bareller ile kilit kasası"dır.

(2) Bahse konu gümrük tarife istatistik pozisyonları bilgi amaçlı verilmiş olup, bağlayıcı değildir.

Mevcut önlem

MADDE 4 – (1) İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2003/16 sayılı Tebliğ (2003/16 sayılı Tebliğ) kapsamında 8301.40.11.00.00, 8301.40.19.00.00, 8301.60.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonları altında kayıtlı sırasıyla "topuzlu kapı kilidi (elektromekanik olanlar hariç), diğer kapı kilitleri (elektromekanik olanlar hariç), yalnız kapı kilitleri için silindir bareller ile kilit kasası" ürünleri için ÇHC’ye yönelik sırasıyla; 1,60 ABD Doları/Adet, 1,77 ABD Doları/Adet, 0,74 ABD Doları/Adet nispetlerinde ülke temelinde uygulanan dampinge karşı önlem mevcuttur.

(2) Halihazırda yürürlükte olan kesin önlem, 31/7/2003 tarih ve 25185 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2003/16 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe konulmuştur.

Gerekçe

MADDE 5 – (1) Yapılan inceleme neticesinde, ÇHC menşeli önleme konu maddelere uygulanan dampinge karşı önlemlerin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğuna ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması için yeterli delillerin bulunduğu anlaşılmıştır.

Karar ve işlemler

MADDE 6 – (1) Bir nihai gözden geçirme soruşturmasının açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından ÇHC menşeli söz konusu maddeler için Yönetmelik’in 35’inci maddesi çerçevesinde nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verilmiştir.

(2) Soruşturmaya konu mevcut önlem, Yönetmelik’in 35’inci maddesi gereğince soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam eder.

Piyasa ekonomisi değerlendirmesi

MADDE 7 – (1) Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’in 40’ıncı ve 41’inci maddelerinde öngörülen hükümler saklı kalmak üzere soruşturma kapsamında normal değer tespitine karar verilmesi halinde; ÇHC’de soruşturmaya tabi üretici veya üreticilerin soruşturma konusu ürünün üretiminde ve satışında Yönetmelik Ek Madde 1’deki ölçütler çerçevesinde piyasa ekonomisi koşullarının geçerli olduğunu bu Tebliğ’in 9’uncu maddesinde belirtilen süre içinde yeterli deliller ile ispat etmesi durumunda bu üretici veya üreticiler için normal değerin tespitinde Yönetmelik’in 5’inci maddesi, aksi takdirde Yönetmelik’in 7’nci maddesi hükümleri uygulanır. Yönetmelik’in 7’nci maddesi hükümlerinin tatbiki halinde adı geçen ülke için serbest piyasa ekonomisi uygulayan emsal ülke olarak Türkiye’nin seçilmesi öngörülmektedir.

Soru formları ve bilgilerin toplanması

MADDE 8 – (1) Soruşturma için gerekli bilgilerin temin edilmesi amacıyla söz konusu maddelerin Müsteşarlıkça bilinen Türkiye’deki ithalatçılarına, soruşturmaya konu ülkede yerleşik üretici/ihracatçılarına soru formları gönderilecektir. Anılan tarafların soru formu gönderi listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek üzere Genel Müdürlük ile temasa geçerek bilgi almaları gerekmektedir. Soru formu gönderi listesinde yer almadığını öğrenen veya makul bir süre içinde soru formunu alamayan tarafların en geç işbu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde soru formu talebinde bulunmaları halinde kendilerine soru formu gönderilecektir.

(2) Ayrıca, soru formunun ilgili ülkedeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla, soruşturma konusu ülkenin Türkiye’deki temsilciliğine de soru formu gönderilecektir.

Süreler

MADDE 9 – (1) Soru formlarına cevap verme süresi, soru formlarının gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gündür. 8’inci madde kapsamında sonradan soru formu talebinde bulunan taraflar ise bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren işleyecek 37 günlük süre ile bağlıdırlar.

(2) Soruşturmayla ilgili tarafların sundukları diğer her türlü bilgi ve belgenin dikkate alınabilmesi için, söz konusu bilgi ve belgelerin bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren en geç 37 gün içerisinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak ulaştırılması gerekmektedir.

(3) Soruşturmanın sonucundan etkilenebileceklerini iddia eden ancak bu Tebliğ’in 8’inci maddesinde belirtilmeyen diğer ilgili tarafların da (ürünü girdi olarak kullanan işletmeler, bunların meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları v.b.) görüşlerini bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 37 gün içerisinde yazılı olarak Genel Müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir.

İşbirliğine gelinmemesi

MADDE 10 – (1) Yönetmelik’in 26’ncı maddesinde belirtildiği üzere, taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlayamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınacaktır.

Yetkili merci ve adresi

MADDE 11 – (1) Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler ile görüşlerin aşağıda belirtilen yetkili mercie iletilmesi gerekmektedir:

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı

İthalat Genel Müdürlüğü

Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi

İnönü Bulvarı, 06510 Emek/ANKARA

Tel: +90 312 204 77 10

Faks:+ 90 312 212 87 65 / 212 87 11

E-posta: damping@dtm.gov.tr

ucarf@dtm.gov.tr

Soruşturma başlangıç tarihi

MADDE 12 – (1) Soruşturma, bu Tebliğ’in yayımı tarihinde başlamış kabul edilir.

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ hükümleri Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan tarafından yürütülür.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/22 Sayılı Tebliği

22 Temmuz 2008 tarih ve 26994 sayılı Resmi Gazete

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE
İLİŞKİN TEBLİĞ
(2008/22)
Başvuru
MADDE 1 – (1) 4412 sayılı Kanun ile değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun (Kanun), 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yerli üreticiler Advansa Sasa Polyester Sanayi Anonim Şirketi (A.Ş.); Rifay Polipropilen Elyaf Sanayi ve Ticaret A.Ş.; Bozoğlu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.; Alba Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.; Eurofiber Tekstil Plastik Elyaf Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Hindistan Cumhuriyeti (Hindistan); Çin Tayvanı ve Tayland Krallığı (Tayland) menşeli "poliesterlerden sentetik devamsız lifler (polyester elyaf)" maddesinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı kesin önlemin sona ermesi halinde damping ve zararın devam edeceği veya yeniden meydana geleceği gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılması istemiyle başvuruda bulunulmuştur.

Başvurunun temsil niteliği

MADDE 2 – (1) Yönetmelik’in 18’inci ve 20’nci maddeleri çerçevesinde şikayetçi ve şikayeti destekleyen firmaların yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz oldukları tespit edilmiştir.

Önleme tabi madde

MADDE 3 – (1) Önleme tabi madde, 5503.20.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında kayıtlı "polyester elyaf"tır.

(2) Soruşturma konusu ürün çekim ve ısıl sabitleme işlemlerinden geçmiş polyester filamentlerin ya da devamlı lifler demetinin kullanım yeri ve amacına göre alıcı tarafından talep edilen boyda kesilmesi ile elde edilmektedir. Soruşturma konusu ürün, ağırlıklı olarak tekstil ve dokusuz yüzeyler imalatında kullanılmaktadır.

(3) Bahse konu gümrük tarife istatistik pozisyonları, yalnızca bilgi amaçlı verilmiş olup, bağlayıcı değildir.

Mevcut önlem

MADDE 4 – (1) Halihazırda yürürlükte olan kesin önlem, 29/7/2003 tarih ve 25183 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2003/14 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlemesine İlişkin Tebliğ (2003/14 sayılı Tebliğ) ile yürürlüğe konulmuştur.

(2) 2003/14 sayılı Tebliğ kapsamında Hindistan’a yönelik olarak CIF ihraç değerinin %16,5 ila %23,9’u, Tayvan’a yönelik olarak %6,4 ila %20,1’i ve Tayland’a yönelik olarak %15,8 ila %22’si arasında firma temelinde uygulanan dampinge karşı önlem mevcuttur.

Gerekçe

MADDE 5 – (1) Yapılan inceleme neticesinde, Hindistan, Çin Tayvanı ve Tayland menşeli önleme konu maddeye uygulanan dampinge karşı önlemin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğuna ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması için yeterli delillerin bulunduğu anlaşılmıştır.

Karar ve işlemler

MADDE 6 – (1) Bir nihai gözden geçirme soruşturmasının açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından Hindistan, Çin Tayvanı ve Tayland menşeli söz konusu madde için Yönetmelik’in 35’inci maddesi çerçevesinde nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verilmiştir.

(2) Soruşturmaya konu mevcut önlem, Yönetmelik’in 35’inci maddesi gereğince, soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam eder.

Soru formları ve bilgilerin toplanması

MADDE 7 – (1) Soruşturma için gerekli bilgilerin temin edilmesi amacıyla söz konusu maddenin Dış Ticaret Müsteşarlığı (Müsteşarlık) tarafından bilinen Türkiye’deki ithalatçılarına, soruşturmaya konu ülkede yerleşik üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecektir. Anılan tarafların soru formu gönderi listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek üzere Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) ile temasa geçerek bilgi almaları gerekmektedir. Soru formu gönderi listesinde yer almadığını öğrenen veya makul bir süre içinde soru formunu alamayan tarafların işbu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde soru formu talebinde bulunmaları halinde kendilerine soru formu gönderilecektir.

(2) Ayrıca, soru formunun ilgili ülkelerdeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla, soruşturma konusu ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerine de soru formu gönderilecektir.

Süreler

MADDE 8 – (1) Soru formlarına cevap verme süresi, soru formlarının gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gündür. 7’nci madde kapsamında sonradan soru formu talebinde bulunan taraflar ise bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren işleyecek 37 günlük süre ile bağlıdırlar.

(2) Soruşturmayla ilgili tarafların sundukları diğer her türlü bilgi ve belgenin dikkate alınabilmesi için, söz konusu bilgi ve belgelerin bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren en geç 37 gün içerisinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak ulaştırılması gerekmektedir.

(3) Soruşturmanın sonucundan etkilenebileceklerini iddia eden ancak bu Tebliğ’in 7’nci maddesinde belirtilmeyen diğer ilgili tarafların da (ürünü girdi olarak kullanan işletmeler, bunların meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları v.b.) görüşlerini bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 37 gün içerisinde yazılı olarak Genel Müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir.

İşbirliğine gelinmemesi

MADDE 9 – (1) Yönetmelik’in 26’ncı maddesi hükmünce, taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlayamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınacaktır.

Yetkili merci ve adresi

MADDE 10 – (1) Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler ile görüşlerin aşağıda belirtilen yetkili mercie iletilmesi gerekmektedir:

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı

İthalat Genel Müdürlüğü

Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi

İnönü Bulvarı, 06510 Emek/ANKARA

Tel: +90 312 204 77 10

Faks:+ 90 312 212 87 65 / 212 87 11

E-posta: damping@dtm.gov.tr

korayd@dtm.gov.tr

Soruşturma başlangıç tarihi

MADDE11 – (1) Soruşturma, bu Tebliğ’in yayımı tarihinde başlamış kabul edilir.

Yürürlük

MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ hükümleri Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan tarafından yürütülür.


ABD'den Demir Bağlantı Parçaları Gözden Geçirmesinde Dampinge İlişkin Karar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli dövülmeye müsait olmayan demir boru bağlantı parçalarına karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme ilişkin olarak Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun kararı doğrultusunda hızlandırılmış şekilde yürütülmekte olan (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-demir-balant-paralarnda-hzl.html) nihai gözden geçirme soruşturmasında 10 Temmuz tarihli Federal Sicil 73 (133)'te yayınlanan bir duyuru ile dampinge ilişkin nihai saptamasını yaptı.

Buna göre söz konusu önlemin sona erdirilmesi dampingin devam etmesi veya yeniden ortaya çıkmasına neden olacak. Soruşturma çerçevesinde Jinan Meide Casting Co., Ltd. için hesaplanan ortalama ağırlıklı damping marjı % 7,08, Shanghai Foreign Trade Enterprises Co., Ltd. için % 6,34, diğer Çinli üreticiler için ise % 75,50.

Uluslararası Ticaret Komisyonu da bunu takiben 15 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla söz konusu önlemin sona erdirilmesinin öngörülebilir bir süre zarfında zararın devam etmesi veya tekrarlanmasına neden olacağına kanaat getirdiği açıkladı. Dolayısıyla önlemin devam ettirilmesi kesinlik kazanmış durumda.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD BAE Menşeli Çelik Çivilerde Damping Soruşturmasını Sonlandırdı



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu Birleşik Arap Emirlikleri menşeli muhtelif tür ve ebatta çelik çivilere ilişkin olarak yürütülmekte bulunan dampinge karşı soruşturmayı önlem almaksızın sonlandırdı. 2 Temmuz'da düzenlenen konuyla ilgili duyuru 8 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (131)'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Soruşturmanın sonlandırılmasının nedeni ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin Birleşik Arap Emirlikleri üreticilerinin ise dampinge başvurmadığı tespit etmiş olması. Buna karşılık Çinli üreticilerin aynı ürünü ABD'ye normal değerin altında satış yaptığı saptanmış durumda. Bu nedenle soruşturma Çin'e ilişkin olarak devam ediyor (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-elik-ivilerde-nihai-damping.html).

ABD'nin Sodyum Nitritte Damping ve Sübvansiyon Kararı Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde Federal Almanya Cumhuriyeti menşeli sodyum nitrit ithalatlarının dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanların ise hem dampingli hem de sübvansiyonlu olduğu yönünde 1 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla duyurduğu nihai saptamaları (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-sodyum-nitritte-damping-ve.html) 8 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (131)'de yayınlanarak yürürlüğe giren üç ayrı duyuru aracılığıyla resmiyet kazandı.

Buna göre Alman BASF AG firması için damping marjı % 237, diğer Alman firmalar için ise % 150,82. Çin'e gelince tüm firmaların damping marjı % 190,74, önlem alınabilir sübvansiyon oranı ise % 169,01.

Soruşturmalar 8 Kasım 2007'de yapılan başvurular üzerine 28 Kasım'da açılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 26 Aralık'ta, Uluslararası Ticaret İdaresi ön damping ve sübvansiyon saptamalarını 7 Nisan 2008'de açıklamıştı. Soruşturmalar Komisyon'un 14 Ağustos gibi nihai zarar saptamasını açıklaması ile devam edecek. Muhtemelen zarar tespit edilecek ve İdare tarafından dampinge karşı ve telafi edici önlemler karara bağlanarak uygulanmaları için bir talimat çıkartılacak ve Birleşik Devletler Sınır ve Gümrükler Korunma ajansına iletilecek.

ABD'den Taze Sarımsakta Yeni İhracatçı Gözden Geçirmesi



Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli taze sarımsaklara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde altı ihracatçıya ilişkin olarak bir yeni ihracatçı gözden geçirmesi başlattı. 30 Haziran'da düzenlenen konuyla ilgili duyuru 8 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (131)'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem Kasım 1994'te karara bağlanmış, nihai gözden geçirme soruşturmalarıyla günümüze kadar gelmiş, geçtiğimiz günlerde de bir ara gözden geçirme soruşturmasından çıkmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-taze-sarmsakta-gzden-geirmeyi.html). Yeni ihracatçı gözden geçirmesi için gözden geçirme dönemi 1 Kasım 2007 ila 30 Nisan 2008. Ancak Çinli ihracatçılardan üç tanesi için bu süre sevkiyatlarının giriş tarihi göz önüne alınarak 40 gün uzatılmış durumda.

"Oto yedek parça ithaline gözetim"

Radikal
29 Haziran 2008, Pazar

ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), jantlar, süspansiyon amortisörleri ve radyatör ithalatında, ülke ayrımı olmaksızın ‘gözetim uygulaması’ kararı aldı. DTM’nin ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin tebliğlere göre bazı jantlar, süspansiyon amortisörleri ve tarım aletleri listesindeki diğerleri grubu, ancak İthalat Genel Müdürlüğü’nce düzenlenecek gözetim belgesiyle ithal edilebilecek. Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili GTİP pozisyonundan brüt 50 kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, gözetim uygulamasından muaf olacak. Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi altı ay olacak ve gümrük beyannamesinin tescili sırasında, tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, belgedeki miktarı yüzde 5’den daha az oranda aşması, ithalatın yapılmasını engellemeyecek. (Radikal)

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=885798&Date=29.06.2008&CategoryID=101

Yorum: Dünya Gazetesi'nin aynı konulu haberindeki debriyaj sorunu sürüyor.

Daha ayrıntılı bilgi için günlüğümüzün aşağıdaki sayfalarına bakabilirsiniz:
http://antidamping.blogspot.com/2008_07_06_archive.html
http://antidamping.blogspot.com/2008_06_29_archive.html

Jant, amortisör ve radyatör ithalatında gözetim kararı"

Dünya Gazetesi
28.06.2008 - 15:28


DTM'nin ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin 4 tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), jantlar, süspansiyon amortisörleri ve radyatör ithalatında, ülke ayrımı olmaksızın gözetim uygulaması kararı aldı.


DTM'nin ithalatta gözetim uygulanmasyna ilişkin 4 tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bazı jantlar, süspansiyon amortisörleri, radyatörler ve tarım aletleri listesindeki diğerleri grubu, ancak İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilebilecek.

Bir gümrük beyannamesi kapsamynda ilgili GTİP pozisyonundan brüt 50 kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasyndan muaf olacak.

Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 ay olacak ve gümrük beyannamesinin tescili sırasında, gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, belgedeki kıymet ve miktarı yüzde 5'den daha az oranda aşması, ithalatın yapılmasını engellemeyecek. Söz konusu tebliğler 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

http://www.dunya.com/haber.asp?id=13743

Yorum: Dünya Gazetesi debriyajlardan bahsetmeyi unutmuş. Bunun yerine tarım aletleri listesindeki diğerleri gelmiş. Neyin diğerleri belli değil. Anlaşılan muhabir aceleyle GTİP'leri kontrol ederken bir hata yapmış.

Daha ayrıntılı bilgi için günlüğümüzün aşağıdaki sayfalarına bakabilirsiniz:

21 Temmuz 2008 Pazartesi

ABD'den Demir Bağlantı Parçaları Gözden Geçirmesinde Zarara İlişkin Karar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu Çin Halk Cumhuriyeti menşeli dövülmeye müsait olmayan demir boru bağlantı parçalarına karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme ilişkin olarak, 6 Haziran 2008 Cuma günü yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurduğu (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-demir-balant-paralarnda-hzl.html) ve 17 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (117)'de yayınlanan ve yayın günü yürürlüğe giren, 11 Haziran'da düzenlenmiş bir duyuru ile resmiyet kazandırdığı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-demir-balant-paralarnda-hzl.html) şekilde hızlandırılmış olarak yürütmekte bulunduğu nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamladı.

Komisyon 15 Temmuz 2008 tarihli basın açıklamasıyla söz konusu önlemin sona erdirilmesinin öngörülebilir bir süre zarfında zararın devam etmesi veya tekrarlanmasına neden olacağına kanaat getirdiği açıkladı.

ABD Uluslararası Ticaret İdaresi'de 10 Temmuz'da Federal Sicil'de yayınlanan kararı ile dampingin devam edeceğini saptadığını açıklamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-demir-balant-paralar-gzden_22.html). Dolayısıyla önlemin devam ettirilmesi kesinlik kazanmış durumda.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Kanada'dan Boru Bağlantı Parçalarında Önleme Devam Kararı

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı 15 Temmuz 2008 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli karbon çelik boru nipelleri ve adaptör bağlantı parçalarına (İngilizce carbon steel pipe nipples and adaptor fittings) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin sona erdirilmesinin zarara veya yerli üretim dalının gelişmesinin gecikmesine neden olacağına karar verdiğini açıkladı. Bu kararı takiben Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı'nın önlemin devamına karar vermesi bekleniyor.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Çim Biçme Makinelerinde Soruşturmaların Yeni Aşaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 15 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yedekte çekilen çim biçme makinelerinin (İngilizce tow-behind lawn groomers, kısaca TBLGs) ithalatına ilişkin olarak dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar açtığını açıkladı.

Konuyla ilgili şikayet başvuruları 24 Haziran'da gerçekleştirilmiş (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-im-bime-makinelerine-damping-ve.html), ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu gerçekleştirdiği ön incelemeyi takiben gerekli soruşturmaları açmıştı. Karar 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir duyuru aracılığıyla beyan edilmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abd-im-bime-makinelerinde-soruturmalar.html).

İddialara göre Çin malı yedekte çekilen çim biçme makineleri % 154,72 oranında bir damping marjı ve de minimis oran üzerinde bir sübvansiyonla ihraç ediliyor.

Kanada'dan Termoelektrik Isıtıcı ve Soğutucularda Ön Zarar Saptaması

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı 14 Temmuz 2008 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli termoelektrik ısıtıcı ve soğutuculara ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar çerçevesinde yerli üretim dalının zarar içerisinde olduğuna dair yeterli delilin mevcut bulunduğu yönünde ön zarar saptaması yaptığını açıkladı. Divan konuyla ilgili beyanatını 15 gün içerisinde yayınlayacak.

Söz konusu soruşturmalar Koolatron Co. isimli şirketin şikayeti üzerine 15 Mayıs 2008'de başlatılmış (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/kanadadan-termoelektrik-istc-ve.html), gerekçe beyanatı 30 Mayıs 2008'de yayınlanmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/kanada-termoelektrik-istc-ve-soutucular.html).

Soruşturma Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı'nın damping ve sübvansiyona ilişkin ön saptamalarını Ağustos sonunda açıklaması ile devam edecek. Saptamaların menfi olması durumunda Divan nihai zarar incelemesine başlayacak. Soruşturmada muhtemel nihai damping ve sübvansiyon saptamaları ile kesin önlemler ise Kasım ayı içerisinde açıklanacak.

Brezilya'dan Butil Akrilatta Geçici Önlem

Brezilya Dış Ticaret Konseyi, kısa adıyla CAMEX, 3 Temmuz 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri menşeli butil akrilat ithalatlarına ilişkin olarak azami altı aylık bir dönem için dampinge karşı geçici önlem uygulamaya karar verdi.

Brezilya'da anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmaları kısa adı SECEX olan Dış Ticaret Sekreterliği tarafından yürütülüyor, nihai kararlar Dış Ticaret Konseyi'nce alınıyor.

Brezilya'dan Bu Sefer de Otomobil Lastiklerine Soruşturma

Brezilya Dış Ticaret Sekreterliği, kısa adıyla SECEX, 10 Temmuz 2008 tarih ve 131 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 8 Temmuz 2008 tarih ve 46 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli otomobillastiklerine ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattı. Soruşturma kararı Ulusal Pnömatik Sanayisi Derneği tarafından yapılan başvuru üzerine alınmış durumda.

Damping için soruşturma dönemi 1 Temmuz 2006 ila 30 Haziran 2007 olarak belirlendi. SECEX tarafından Çinli üreticilerin bu dönemde % 59,3'lük bir damping marjına denk gelen kilogram başına 1,50 Amerikan Doları tutarında damping yaptığını ve bunun sonucunda yerli üreticilerin zarara uğradığını değerlendiriliyor.

SECEX 16 Mayıs 2008'de de Çin menşeli otobüs ve kamyon lastiklerine ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/brezilyadan-lastiklere-soruturma.html).

Brezilya'dan PET Filmlere Damping Vergisi

Brezilya Dış Ticaret Konseyi, kısa adıyla CAMEX, 3 Temmuz 2008 tarihinde Hindistan ve Taylan menşeli polietilen tereftalat (kısaca PET) film ithalatlarına ilişkin olarak dampinge karşı vergi uygulama kararı aldı.

Brezilya'da anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmaları kısa adı SECEX olan Dış Ticaret Sekreterliği tarafından yürütülüyor, nihai kararlar Dış Ticaret Konseyi'nce alınıyor.

Polietilen tereftalat ürünler hali hazırda ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin soruşturmaların gözdelerinden biri. Türkiye Hindistan menşeli PET filmlere dair tarihindeki ilk sübvansiyona karşı soruşturmayı (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/serbest-ticaret-ve-ticari-savunma.html), Amerika Birleşik Devletleri ise Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri menşeli polietilen tereftalat film, tabaka ve şeritlere ilişkin olarak dampinge karşı soruşturma (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-polietilen-tereftalatta-n.html) yürütüyor.

Hindistan'dan Titanyum Dioksitte Nihai Gözden Geçirme

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü Çin Halk Cumhuriyeti menşeli titanyum dioksit ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlattı. Hindistan Gazetesi'nde (Hindistan'ın resmi gazetesi) yayınlanacak olan konuyla ilgili duyuru 5 Temmuz 2008 tarihini taşıyor. Önleme tabi ürün anataz titanyum dioksit. Beyaz bir pigment. Boya, platik, kağıt, mürekkep gibi ürünlerin imalatında kullanılan, toksik olmayan bir hammadde.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Hindistan'dan Plastik İşleme Makinelerine Soruşturma






Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü Hindistan Gazetesi'nde (Hindistan'ın resmi gazetesi) yayınlanacak olan 8 Temmuz 2008 tarihli bir duyuru ile Çin Halk Cumhuriyeti menşeli plastik işleme makinelerine ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattığını açıkladı. Soruşturmaya tabi ürün enjeksiyon presleri olarka da bilinen, sıkıştırma kapasitesi 40 tonun altında olmayan tüm plastik işleme veya plastik enjeksiyon (İngilizce injection moulding) makineleri.

Soruşturma M/s L & T Demag Plastic Machinery Ltd. isimli şirket tarafından yapılan başvuru üzerine açılmış durumda. Damping için soruşturma dönemi 2007 yılı.

ABD'den Çelik Çivilerde Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 9 Temmuz 2008 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli muhtelif tür ve ebatta çelik çivilerin Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından adil değerin altında olduğu tespit edilen ithalatlarının yerli üreticilere zarar verdiği hususunda nihai saptamada bulunduğunu açıkladı.


Uluslararası Ticaret İdaresi 9 Haziran 2008 Çin menşeli çivilerde damping ve kritik koşulların varlığını tespit etmiş, Birleşik Arap Emirlikleri menşeli olan çivilerin ise dampinge başvurmadığına karar vermişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-elik-ivilerde-nihai-damping.html).

Soruşturma Komisyon'un kararıyla tamamlanmış durumda. Şimdi İdare dampinge karşı önlem uygulamasına ilişkin talimatını hazırlayacak ve Birleşik Devletler Sınır ve Gümrük Koruma ajansına iletecek.

Kanada Bisikletlerde Yeniden Soruşturmayı Tamamladı

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 9 Temmuz 2008 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan (basın açıklamasında Çin Taypeyi) menşeli bisikletlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde normal değer ve ihraç fiyatlarına dair sürdürdüğü yeniden soruşturmayı tamamladığını açıkladı. Önleme tabi ürünler 40,64 santimetre ve daha büyük çapta lastikleri olan, montaj edilmiş veya demonte bisikletler. Çin veya Tayvan FOB satış fiyatı 225 Kanada Doları'ndan fazla olan ürünler ile katlanabilen bisikletler önlem haricinde.

Orijinal önlem ta Aralık 1992'de alınmış. Kanada Uluslararası Ticaret Divanı tarafından 2007 yılının sonunda değiştirilerek sürdürülmesine karar verilmiş. Yeniden soruşturma yapılmasının nedeni de bu.

Kanada uygulamasında yeniden soruşturmalar ile daha yeni modeller için ara normal değerler (İngilizce interim normal values) tespit edilmesi ve ithalatların bu normal değerler üzerinden değerlendirilmesi mümkün. Ara normal değer olmayan durumlarda karara bağlanan dampinge karşı önlem uygulanıyor ki ele aldığımız önlem çerçevesinde bu % 64. Yeniden soruşturmada birçok firmanın 2009 için ara normal değer tespit edilmesi talebinde bulunabileceğine karar verilmiş. 2007 ve 2008 ara normal değerleri de gözden geçirilmiş. Bu nedenle soruşturma sonucunda bazı firmalar için geriye yönelik olarak dampinge karşı vergi uygulanması da gündeme gelmiş durumda.

ABD'den Off-Road Lastiklerde Damping ve Sübvansiyon Kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 8 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli off-road lastik (off-the-road tyres, kısaca OTR) ithalatlarının hem dampingli hem de sübvansiyonlu olduğu hususunda nihai saptamada bulunduğunu açıkladı.


Çinli üreticilerin sayısının yüksek olması nedeniyle dampinge karşı soruşturmada örneklem alınmış. Soru formlarına yanıt vermesi zorunlu olan dört Çinli firma için % 0 ila 19,5 arasında değişen damping marjları hesaplanmış. Geriye kalan firmalardan bireysel marj hesaplanmasına hak kazananlara bu damping marjlarının ağırlıklı ortalaması olan % 9,48, diğer firmalara ise % 210,48'lik oranlar çıkartılmış. Önlem alınabilir sübvansiyon oranları ise % 2,45 ila 14 arasında değişiyor.

Soruşturmalar 18 Haziran 2007 tarihinde yapılan başvurular üzerine 30 Haziran'da açılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 20 Ağustos'ta, Uluslararası Ticaret İdaresi ön damping ve sübvansiyon saptamalarını 5 Şubat 2008'de açıklamıştı. Soruşturmalar Komisyon'un 21 Ağustos gibi nihai zarar saptamasını açıklaması ile devam edecek. Muhtemelen zarar tespit edilecek ve İdare tarafından dampinge karşı ve telafi edici önlemler karara bağlanarak uygulanmaları için bir talimat çıkartılacak ve Birleşik Devletler Sınır ve Gümrükler Korunma ajansına iletilecek.

ABD'den Mıknatıslarda Damping ve Sübvansiyon Kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 3 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde Tayvan menşeli ham esnek mıknatıs ithalatlarının dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanların ise hem dampingli hem de sübvansiyonlu olduğu hususunda nihai saptamada bulunduğunu açıkladı.

Buna göre damping marjları Tayvanlı üreticiler için % 31,20 ila 38,03 oranında, Çinli üreticiler için ise % 105 ila 185,38. Çinliler için önlem alınabilir sübvansiyon oranı ise % 109,95.

Soruşturmalar 21 Eylül 2007 tarihinde yapılan başvurular üzerine 11 Ekim'de açılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 5 Kasım'da, Uluslararası Ticaret İdaresi ön damping ve sübvansiyon saptamalarını 19 Şubat 2008'de açıklamıştı. Soruşturmalar Komisyon'un 18 Ağustos gibi nihai zarar saptamasını açıklaması ile devam edecek. Muhtemelen zarar tespit edilecek ve İdare tarafından dampinge karşı ve telafi edici önlemler karara bağlanarak uygulanmaları için bir talimat çıkartılacak ve Birleşik Devletler Sınır ve Gümrükler Korunma ajansına iletilecek.

ABD Anti-Damping Konusunda İstişareleri Sürdürüyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 9 Mayıs 2008 Cuma günü dampinge karşı soruşturmalarda dampingin tespit edilmesi ve hesaplanması amacıyla kullanılan iki ayrı yönteme ilişkin olarak istişare süreci başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abd-anti-damping-konusunda-istiarelerde.html). İlan edilen görüş isteklerine istinaden 23 Haziran itibariyle gelen katkılar 3 Temmuz'da İdare'nin sitesinde yayınlandı. Görüş isteklerin başlıkları ve gelen yorumların yer aldığı internet sayfalarının bağlantıları aşağıdaki şekilde:

"Soruşturma Dönemi (SD)/Gözden Geçirme Dönemi (GGD) Boyunca Daha Kısa Ortalama Maliyet Dönemlerini Gerekli Kılabilecek Ciddi Maliyet Değişiklikleri Görülen Soruşturmalar için Anti-damping Metodolojileri - Görüş İsteği"

http://ia.ita.doc.gov/download/cost-avg-cmts/comments-200800623/cost-avg-cmt-20080623-index.html

"Anti-damping Soruşturmalarında Hedeflenen Dampingin Teşhis ve Analiz Edilmesi için Önerilen Metodoloji - Görüş İsteği"

http://ia.ita.doc.gov/download/targeted-dumping/comments-20080623/td-cmt-20080623-index.html

Böylelikle anti-damping vesilesiyle şeffaf ve yazılı bir yönetişim sürecine örnek vermek mümkün hale geldi. Türkiye'de istişare süreçlerinde alınan görüşlere ulaşmak bilgi edinme hakkıyla mümkün ancak. Oysa günümüzün kamu yönetimi ilkelerinden e-devlet ve şeffaflık bir araya geldi mi en doğrusu internetten yayınlamak bunları. Avrupa Komisyonu bu konuda ABD idaresinin önünde. Bir de sentez raporu yayınlıyor gelen görüşlerle ilgili.

ABD'den Austenitik Basınçlı Borularda Ön Sübvansiyon Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 1 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yuvarlak kaynaklanmış austenitik paslanmaz çelik basınçlı boruların ithalatının sübvansiyonlu gerçekleştirildiği yönünde ön saptamada bulundu.

Buna göre Froch Enterprise Co. Ltd. isimli şirket için hesaplanan önlem alınabilir sübvansiyon oranı % 106,85 iken diğer tüm şirketler için % 1,47.

Soruşturma 30 Ocak 2008'de yapılan başvuru üzerine 19 Şubat'ta başlatılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 17 Mart'ta açıklamıştı. Süreç İdare'nin ilgili tarafların görüşlerini aldıktan sonra açıklayacağı nihai sübvansiyon saptaması ile devam edecek. Konuyla ilgili kararın 10 Kasım'da çıkması öngörülüyor.

ABD'den Sodyum Nitritte Damping ve Sübvansiyon Kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 1 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde Almanya menşeli sodyum nitrit ithalatlarının dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanların ise hem dampingli hem de sübvansiyonlu olduğu hususunda nihai saptamada bulunduğunu açıkladı.

Buna göre Alman BASF AG firması için damping marjı % 237, diğer Alman firmalar için ise % 150,82. Çin'e gelince tüm firmaların damping marjı % 190,74, önlem alınabilir sübvansiyon oranı ise % 169,01.

Soruşturmalar 8 Kasım 2007'de yapılan başvurular üzerine 28 Kasım'da açılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 26 Aralık'ta, Uluslararası Ticaret İdaresi ön damping ve sübvansiyon saptamalarını 7 Nisan 2008'de açıklamıştı. Soruşturmalar Komisyon'un 14 Ağustos gibi nihai zarar saptamasını açıklaması ile devam edecek. Muhtemelen zarar tespit edilecek ve İdare tarafından dampinge karşı ve telafi edici önlemler karara bağlanarak uygulanmaları için bir talimat çıkartılacak ve Birleşik Devletler Sınır ve Gümrükler Korunma ajansına iletilecek.

Hindistan'dan Seftriakson Sodyumda Nihai Saptama

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü Çin Halk Cumhuriyeti menşeli steril seftriakson sodyum ithalatlarına ilişkin olarak yürütülen dampinge karşı soruşturmada nihai kararını açıkladı. Soruşturmaya tabi ürün steril seftriakson disodyum hemiheptahidrat olarak da bilinen bir aktif farmasötik katkı maddesi.

Soruşturma M/s Aurobindo Pharma Ltd isimli şirket tarafından yapılan başvuru üzerine 4 Nisan 2007'de başlatılmıştı. Soruşturma dönemi 1 Ekim 2005 ila 30 Eylül 2006 aralığını kapsıyordu. Ön saptamalar 7 Kasım'da açıklanmış, Merkezi Hükümet bu doğrultuda 30 Kasım'da geçici önlem almıştı.

Yüksek derecede işbirliği görülen soruşturma sonucunda Çinli üreticiler için % 57,62 ila 103,45 arasında değişen damping marjları belirlenmiş durumda. Yerli üreticilerin birçok ekonomik göstergesi olumlu eğilimler sergilemekle birlikte % 20 ila 30 ranjında olan bir fiyat kırması ve % 65 ila 75 ranjında bir normal fiyat altında satış (Tam rakam gizli tutuluyor.) söz konusu. Zarar için inceleme dönemi boyunca Çin'in ihraç fiyatlarının düşme eğiliminde olması ve yerlilerin pazar payının azalması nedensellik konusunda şüphe bırakmamış Hint makamlarında. Sonuç da Merkezi Hükümet'e kilogram başına 55,61 ila 77,35 Amerikan doları tutarında dampinge karşı vergi önerilmesi olmuş.

Hindistan'dan Floresan Lamba Önleminde Düzeltme

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 2 Temmuz 2008 tarihli bir duyuru ile Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam ve Sri Lanka menşeli kompakt floresan lamba ithalatına ilişkin olarak alınmış bulunan geçici önlemde bir düzeltme (corrigendum) yaptığını açıkladı. Duyuruya göre işbirliğine gelen ihracatçılar için tespit edilen en yüksek referans fiyat işbirliğine gelmeyenlere de tatbik edilmiş ve ayrıca Vietnam'a da uygulanmıştı.

Düzelti ile Çin menşeli ürünler için önerilen dampinge karşı verginin oranı % 17,83 ila 88,52, Vietnam menşeli olanlar için ise % 19,15 ila 72,10 haline geldi.

Hindistan'dan Diklofenak Sodyum'da Anti-Damping Önlemi

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 29 Mayıs 2008 tarihli bir duyuru ile Çin Halk Cumhuriyeti menşeli diklofenak sodyum ithalatlarına ilişkin olarak bir dampinge karşı önlemin karara bağlandığını açıkladı.

Soruşturma yerli üretim dalının çoğunluğunu teşkil eden M/s. Kairav Chemicals Limited, M/s. Amoli Organics Pvt. Limited ve M/s Aarti Drugs Limited tarafından yapılan bir başvuru üzerine 4 Haziran 2007'de açılmıştı. Damping için soruşturma dönemi 2006 yılıydı. Çinli üreticilerden hiçbiri işbirliğine gelmemiş, 28 Ocak 2008'de açıklanan ön saptamalar doğrultusunda Merkezi Hükümet 10 Nisan'da geçici önleme gitmişti.

Nihai kararda tüm Çinli üreticilerin % 70 ila 75 oranında bir damping marjına sahip olduğu, bunun da % 62 ila 67 oranında bir fiyat kırması ve % 65 ila 70 oranında bir normal fiyat altında satışa yol açtığı, yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinin soruşturma dönemine kadar iyileşme eğiliminde olduğu, ancak soruşturma dönemi ile birlikte bozulma gösterdiği belirtiliyor. Tayin Edilmiş Otorite bu manzara karşısında güçlü bir nedenselliğin mevcudiyetine hükmediyor ve Merkezi Hükümet'e geçici önlemlere kesin önleme dönüştürmesini öneriyor.