18 Haziran 2008 Çarşamba

ABD Taze Sarımsakta Gözden Geçirmeyi Tamamladı



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli taze sarımsaklara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirmeyi tamamladı ve kısmen sonlandırdı. 9 Haziran'da düzenlenen konuyla ilgili duyuru 17 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (117)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.



Orijinal önlem Kasım 1994'te karara bağlanmıştı. Gözden geçirme 1 Kasım 2005 ila 31 Ekim 2006 dönemini kapsıyordu. 27 Aralık 2006'da toplam 52 üretici/ihracatçıya ilişkin olarak başlatılan gözden geçirmede sırasında birçok şirket talebini geriye çekmiş veya işbirliğini sonlandırmış, üç tanesinin ise gözden geçirme döneminde ABD'ye ihracatı olmadığı belirlenmişti. Ön saptama 10 Aralık 2007'de yayınlanmış, bazı şirketlerin ABD'ye normal değerin altında satış yaptıkları tespit edilmiş, ayrıca ihracatı bulunmaya üç şirkete ilişkin olarak ön sonlandırma kararı açıklanmıştı.


Nihai saptama duyurusuna göre ilgili taraflardan ön saptamaya ilişkin bazı görüşler alınmış. Ara girdilerin belirlenmesi yöntemi, temsili değerler ve yan ürün offsetlerine ilişkin genel konuların yanı sıra şirketlere özel hususların da ele alındığı görüşler Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından kısmen dikkate alınarak iki şirketin damping marjı gözden geçirilmiş. Soruşturma esnasında gerekli işbirliğini göstermeyen ve ön saptamaya ilişkin olarak bu konuda bir yorumda bulunmayan şirketler için eldeki olumsuz verilerin kullanılması kararından dönülmemiş.



Uluslararası Ticaret İdaresi sonuç olarak Çinli ferdi üreticiler için % 19,97 ila % 31,15 arasında değişen damping marjları hesaplarken Çin geneli için % 376,67'lik bir marjda karar kılmış ve gözden geçirmeyi ihracatı bulunmayan üç şirkete ilişkin olarak sonlandırmış bulunuyor.

Hiç yorum yok: