15 Haziran 2008 Pazar

"Malezya split klimalarına damping vergisi"

Dünya Online
14.06.2008
http://www.dunya.com/haber.asp?id=12225

Konuya ilişkin açıklama Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA - Malezya menşeli split kilamalara damping vergisi gelirken, ABD ve Kanada menşeli yönlendirilmiş lif levhalar için de damping soruşturması açıldı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve 10 gün sonra yürürlüğe girecek İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği'ne göre, Arçelik-LG Klima San. ve Tic. A.Ş, Çin menşeli "yalnız duvar tipi split klimalar", "Yalnız duvar tipi klimaların dış ünitesi (değişken soğutucu debili split klima sistemleri dış ünitesi hariç) ile "Yalnız duvar tipi split klimaların iç ünitesi" tanımlı eşyaya yüzde 25 oranında dampinge karşı vergi konulmasının ardından, söz konusu eşyanın menşe yanıltması yapılarak Malezya üzerinden Türkiye'ye ihraç edildiği iddiasıyla DTM'ye başvuruda bulundu. Bu başvuruya Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş de destek verdi.

Soruşturma sürecinde Panasonic Air Conditioning, Manufacturing Sdn. Bhd.Malezya ve Hitachi Air-Conditioning Products unvanlı firmalar işbirliğinde bulunurken, Malezya'dan Türkiye'ye ihracatın çok büyük kısmını gerçekleştiren diğer üretici ve ihracatçı firmalar ise işbirliğine yanaşmadı.

Soruşturma sonucunda, Malezya menşeli olarak beyan edilen veya bu ülke çıkışlı söz konusu ürünün ithalatında da, Çin'le aynı oranda dampinge karşı vergi ve teminat şeklindeki geçici önlem kararı alındı.

Ancak, yalnız duvar tipi split kilamada ve klimanın dış ünitesindeki teminat oranı Panasonic, Manufacturing ve Hitachi için sıfır olarak belirlendi. Bu oranın, yalnız duvar tipi split klimaların iç ünitesi tanımlı eşyada diğer üretici firmalar için yüzde 25 olarak uygulanması öngörüldü.

DTM'nin geçici önlemi 6 ay süreyle yürürlükte kalacak.

Lif levhalara soruşturma

DTM'nin bir başka İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliğine göre de, yerli üretici Sumaş Suni Tahta ve Mobilya Sanayi A.Ş, ABD ve Kanadalı menşeli "yönlendirilmiş lif levhalar"ın Türkiye'ye dampingli fiyatla ithal edildiği ve yerli üretime zarar verdiği iddiasıyla önlem alınması istemiyle başvuruda bulundu. Yapılan inceleme sonucunda, ABD ve Kanada menşeli söz konusu ürün için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nca soruşturma açılmasına karar verildi.

Damping önlemlerinin yürürlük süresi

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair bir başka Tebliğ ile de, bazı ürünlerdeki dampinge karşı önlemlerin sona ereceği tarihler belirlendi.

Tebliğde yer alan ürünler ile dampinge karşı önlemlerin yürürlükten kalkma tarihleri şöyle:

"-4007.00 Vulkanize edilmiş kauçuktan iplik ve ipler-Malezya-29.1.2009

-8302.10.90.00.00 Diğer menteşeler, 8302.50.00.00.00 Sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya, 8302.42.90.00.00 Plastik maddelerden olan sıvı mürekkepli bilyalı kalemler-Çin Halk Cumhuriyeti-7.2.2009

-9608.40.00.10.00 Plastik maddelerden olan dolma kurşun kalemler-Çin Halk Cumhuriyeti-2.3.2009"

Tebliğe göre, önlemlerin yürürlük sürelerinin bitiminden önce ilgili kişi ya da kuruluşların, önlemin sona ermesinin dampingin ve zararın devam etmesine yol açacağı iddiasıyla, nihai gözden geçirme soruşturması açılmasını talep etme hakkı bulunuyor.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de değişiklik

Bu arada, DTM'nin İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2005/4 sayılı Tebliğinde de değişikliğe gidildi. Bu çerçevede, "36.04 şenlik, işaret ve yağmur fişekleri ile sis işaretleri ve diğer pirotekni eşyası"yla ilgili gözetim uygulamasında daha önce ton başına 8 bin dolar olan CİF kıymeti, 20 bin dolar olarak yeniden düzenlendi.

Hiç yorum yok: