11 Ağustos 2009 Salı

DTÖ'de Tavuk İhtilafında Paneli Kurdu, Türkiye Taraf

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) İhtilafların Halli Organı 31 Temmuz 2009 tarihinde toplandı. Toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında, Çin'in başvurusu üzerine başlatılan tavuk ithalatına ilişkin ihtilaf sürecinde bir panel kurulmasına karar verildi.

DTÖ ihtilafların halli mekanizması çerçevesinde ilk aşama istişareler. Bu aşamada sorunlar çözülemezse ihtilafı DTÖ anlaşmaları doğrultusunda inceleyecek bağımsız üyelerden oluşan bir panel kurulabiliyor. Panel kararlarını Temyiz Organı'na götürmek mümkün.

İhtilafın sebebine gelince... US Omnibus Appropriation Act 2009, yani Amerika Birleşik Devletleri'nin 2009 yılı idari bütçesine dair, 11 Mart'ta Beyaz Saray tarafından imzalanan bir kanunda, kanun kapsamına giren fonların Çin Halk Cumhuriyeti'nden tavukçuluk ürünlerinin ithalatına izin verecek bir kural getirilmesi için kullanılamayacağına dair sarih bir hüküm olması. Tabi ki DTÖ kurallarının lafzı ve ruhuna aykırı bir düzenleme.

Nitekim Avrupa Topluluğu, Guatemala, Güney Kore ve Türkiye de üçüncü taraf olarak ihtilafa katılacaklarını beyan etmiş durumda.

Güney Kore'den İlginç Mahkeme Kararı

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Seul İdare Mahkemesi Viraj isimli Hint şirketinin Kore makamları tarafından yürütülmekte olan bir nihai gözden geçirme soruşturmasına ilişkin olarak açtığı davada kararını 4 Ağustos 2009 tarihinde verdi.

Viraj isimli firma orijinal önlem çerçevesinde de minimis (asgari, önlem alınmasını gerektirmeyecek kadar düşük) oranda damping uyguladığının tespit edilmesi ve dolayısıyla dampinge karşı önleme tabi tutulmasına rağmen nihai gözden geçirme soruşturması çerçevesinde inceleme altında alınmasını haksız bulmuş ve yerli üreticilerin ekonomik göstergelerinde görülen zarar ile kendi ithalatı arasında bir illiyet (nedensellik) bulunmadığını öne sürmüştü. Ancak Seul İdare Mahkemesi firmanın iddiasını destekleyecek yeterli kanıt temin etmediğine hükmederek firmanın aleyhine karar verdi.

Tekstürize İplik: Kore'de Gözden Geçirme

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Strateji ve Finans Bakanlığı 16 Haziran 2009 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan ve Malezya menşeli tekstürize iplik ithalatlarına ilişkin uygulanmakta olan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlattığını duyurdu.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Filament İplik: Hindistan'dan Geçici Önlem

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 5 Ağustos 2009 tarihli ilanıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya menşeli vizkoz filament iplik ithalatlarına ilişkin olarak sürdürülmekte olan dampinge karşı soruşturma çerçevesinde Merkezi Hükümete geçici önlem alınması önerisinde bulunmaya karar verdiğini açıkladı. Önerilen geçici dampinge karşı vergilerin tutarı 0,127 ila 0,760 ABD Doları/kilogram arasında değişiyor.

Dokuma Şerit: ABD'den Soruşturmalar

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 30 Temmuz 2009 tarihinde yayınladığı bir bilgi notu aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan menşeli ince dokuma şerit ithalatlarına ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma, ayrıca Çin'e ilişkin olarak bir de sübvansiyona karşı soruşturma başlattığını duyurdu. Soruşturma konusu ürünler süsleme ve dekorasyon amacıyla kullanılan, kalınlığı 12 santimetreden düşük şeritler. Bilgi notuna göre Çin menşeli ürünlerin % 231,40, Tayvan menşeli ürünlerin % 137,20 oranında dampingli ihraç edildiği, ayrıca Çinli menşeli ürünlerde de minimis (asgari, dikkate alınmayacak derecede düşük) oranın üzerinde sübvansiyon bulunduğu iddia ediliyor.

Soruşturmalar Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun 24 Ağustos'ta alacağı zarara ilişkin ön kararla devam edecek. Komisyon'un zarar olduğuna hükmederse Uluslararası Ticaret İdaresi 2 Ekim'e kadar damping ve sübvansiyon konusunda ön saptamalarında bulunacak.

Manyezit Tuğla: ABD'de Şikayet Var

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu'na belirli manyezit karbon tuğlalara ilişkin olarak yerli üreticiler tarafından bir şikayet başvurusunda bulunuldu. Buna göre Çin ve Meksika menşeli belirli manyezit karbon tuğlalar Amerika Birleşik Devletleri'ne hem dampingli hem de sübvansiyonlu olarak ithal ediliyor.

Plastik Teyp: ABD'den Tam Gözden Geçirme

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu 4 Ağustos 2009 tarihli basın açıklamasıyla İtalya menşeli basınca hassas plastik teyp ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair sürdürülmekte olan nihai gözden geçirme soruşturmasının hızlandırılmış değil, tam olarak yürütülmesine karar verdi.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa soru formları ve dinleme toplantısını içermeyen hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Hızlandırılmış soruşturmalarda Komiserler bir karara varmak için eldeki bilgileri kullanıyor.

10 Ağustos 2009 Pazartesi

Çin AB'yi DTÖ'ye Şikayet Etti

Çin Halk Cumhuriyeti 31 Temmuz 2009 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü ihtilafların halli mekanizması çerçevesinde Avrupa Birliği ile istişare talebinde bulundu. İhtilafın konusu Avrupa Birliği'nin Çin menşeli demir ve çelik civatalara ilişkin olarak yürürlüğe koyduğu dampinge karşı önlemler.

İstişare ihtilafların halli mekanizması dahilinde ilk adımı oluşturuyor. Tarafların bir mutabakata varamamaları durumunda konu İhtilafların Halli Organı'na havala ediliyor ve ihtilafa ilişkin karar verecek bir panel kurulabiliyor. Panel kararları ise Temyiz Organı'na götürülebiliyor.

Filmaşin: AB'den Türkiye'ye Ceza Yok

Avrupa Birliği (AB) 8 Mayıs 2008'de Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve Moldova menşeli filmaşine (çelik tel) ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlatmıştı. Soruşturma konusu ürün sıcak haddelenmiş, düzensiz demir rulolar halinde sarmalanmış, alaşımsız çelik ya da paslanmaz çelik dışındaki alaşımlı çeliklerden üretilen profil ve kangal halinde filmaşinlerdi (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/ab-trkiye-meneli-filmaine-anti-damping.html#comments).

Soruşturma 5 Ağustos 2009 tarih ve L 203 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 27 Temmuz 2009 tarih ve (AT) 703/2009 sayılı Konsey Tüzüğü ile sona erdi. Beklendiği üzere AB Türkiye'ye karşı dampinge karşı önlem aldı. Moldova da önlemden yakayı sıyırdı. Bu karşılık Çinli firmalardan Valin Grubu % 7.9, diğerleri ise % 24 oranında vergiye maruz kaldı.

Sodyum Glükonat: Avrupa Birliği'nden Anti-Damping Soruşturması

Avrupa Birliği 11 Ağustos 2009 (bugün) tarih ve C 188 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan bir ilan aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kuru sodyum glukonat ithalatına ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattı. Sodyum glukonat gıda sanayinde kullanılan kimyasal bir madde.

Soruşturma Avrupa Kimya Sanayisi Konseyi, kısa adıyla CEFIC'in 30 Haziran tarihinde gerçekleştirdiği bir başvuru üzerine açılmış durumda.