22 Mayıs 2008 Perşembe

ABD Katı Üre Önleminde Gözden Geçirmeleri Tamamladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Rusya Federasyonu menşeli, nitrojen içeriği yüksek bir gübre olan katı üreye ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürütmekte olduğu yeni ihracatçı gözden geçirmesi ve idari gözden geçirmeyi tamamladı. Konuyla ilgili duyuru 22 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (100)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.

ABD söz konusu ürüne ilişkin önlemi ilk olarak 1987 yılının Temmuz ayında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne yönelik olarak karara bağlamıştı. Sovyetler'in yıkılmasını müteakiben önlem bağımsızlığı kazanan 15 ülkeye ilişkin olarak aynı damping marjı üzerinden ayrı ayrı uygulanmaya başlanmıştı. Dampinge karşı önlem nihai gözden geçirme soruşturmalarıyla günümüze kadar yürürlükte kalmış durumda.

ABD Ticaret Bakanlığı MCC EuroChem firmasının 25 Ocak 2007 tarihinde yaptığı başvuru üzerine 27 Şubat 2007 tarihinde bir yeni ihracatçı gözden geçirme soruşturması başlatmıştı. Yeni ihracatçı gözden geçirme soruşturmaları soruşturma döneminde önleme tabi ürünü ihraç etmemiş olan üretici veya ihracatçılar için damping marjı (telafi edici önlemler durumunda sübvansiyon miktarı) tespit edilmesi amacıyla yürütülüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından aynı önleme ilişkin olarak 20 Ağustos 2007 tarihinde de bir idari gözden geçirme başlatıldı.

Soruşturma ilginç bir tartışmaya neden oldu. EuroChem'in talebi karşısında Yerli Nitrojen Üreticileri Geçici Komitesi adına verilen dilekçede bu firmanın bir yeni ihracatçı sayılamayacağı, zira sahip olduğu tesislerin orijinal soruşturma döneminde de varolup hakkında önlem alınan teşebbüse ait bulunduğu iddia edildi. Ancak Bakanlık Sovyetler Birliği'nin ve o dönemde varolan kamu tekelinin artık mevcut bulunmaması nedeniyle bu iddiayı yerinde görmedi.

EuroChem'in yeni ihracatçı sayılmak için gerekli diğer koşulları karşıladığının anlaşılması üzerine bu firma için damping marjı hesaplandı ve % 0 olarak tespit edildi. Ön saptamalar 26 Aralık 2007 tarihinde yayınlandı. Bu tarihten sonra soruşturmada ön saptamayı değiştirecek bir gelişme kaydedilmediğinden saptamalar bugün itibariyle kesinlik kazandı. İdari gözden geçirmenin ise sadece aynı firmayı kapsadığının anlaşılması nedeniyle bu soruşturma iptal edildi.

AB'den Elektrikli Silikon Çelik Önleminde Değişiklik

Avrupa Birliği (AB) 22 Mayıs 2008 (bugün) tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/L 132/1) yayınlanan 19 Mayıs 2008 tarih ve (AT) 435/2008 sayılı Konsey Tüzüğü ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya Federasyonu menşeli taneleri yönlendirilmiş düz sarmal elektrikli silikon çeliklere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde değişikliğe gitti. Önleme tabi ürün 0,16 mm'den daha kalın olup diğer alaşımlı çelikten yassı haddelenmiş mamuller arasında sınıflandırılıyor. Sıcak haddelenmiş farklı kalınlıklarda silikon alaşımlı çeliklerden elde edilen ürünün kalitesi manyetik özelliklerine göre belirleniyor. Piyasası iletkenliği ve geçirgenliği yüksek olan ve normal ürünler arasında farklılaşıyor.


AB, ABD ve Rusya menşeli söz konusu ürüne ilişkin önlemi 19 Ağustos 2005 tarih ve (AT) 1371/2005 sayılı Konsey Tüzüğü ile almıştı. Soruşturma esnasında ABD'de mukim AK Steel Corporation ve Rusya'da mukim Novolipetsk Iron & Steel Corporation (NLMK) tarafından verilen taahhütler 5 Ağustos 2005 tarih ve 2005/622/AT sayılı Komisyon Kararı ile kabul edilmişti. Bu doğrultuda AK Steel Corporation'a % 31,5 oranında dampinge karşı vergi ihdas edilirken diğer ABD'li firmalar için bu oran % 37,8 şeklinde olmuştu. NLMK'ya ise % 0 damping vergisi ihdas edilen Viz Stal haricindeki diğer Rusya'da mukim firmalara olduğu gibi % 11,5'luk bir oran biçilmişti.


NLMK 2007 yılının başında Komisyon'a Viz Stal'ın % 100 hissesini devraldığını iletti. Sunulan kanıtların taneleri yönlendirilmiş düz sarmal elektrikli silikon çelik üretim ve satışının artık bu yeni teşebbüsün çatısı altında gerçekleştirileceğini göstermesi nedeniyle Komisyon orijinal önleme göre şartların değişmiş olduğuna ve NLMK ile Viz Stal'a ilişkin olarak belirlenen ferdi vergi oranlarının artık münasip düşmediğine hükmederek 23 Şubat 2007'de yayınlanan bir duyuru aracılığıyla önleme ilişkin olarak bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması başlattı. Soruşturma çerçevesinde OJSC Novolipetsk Steel olarak adlandırılan yeni birleşik teşebbüs için damping marjı tekrar hesaplandı ve % 0,7 olarak tespit edildi. Değişen şartların da kalıcı olduğu değerlendirildi.


Orijinal soruşturmada NLMK ve Viz Stal'ın soruşturma konusu ürünün Rusya'dan Topluluk'a ihracatının tamamını gerçekleştirdiği, ara gözden geçirme soruşturmasında da yeni birleşik teşebbüs için aynı şeyin geçerli olduğunun saptanması ve bu teşebbüs için hesaplanan damping marjının de minimis olması nedeniyle önlemin Rusya'ya ilişkin olarak yürürlükten kaldırılmasına karar verildi. Bu doğrultuda 2005/622/AT sayılı Komisyon Kararı'nın eski NLMK'nın verdiği taahhütün kabülüne ilişkin hükmü, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nin bugün tarihli nüshasında yayınlanan 21 Mayıs 2008 tarih ve 2008/384/AT sayılı Karar vasıtasıyla ilga edildi.

21 Mayıs 2008 Çarşamba

ABD'den Filmaşin Önleminde NAFTA Mutabakatına Uyum



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Kanada menşeli karbon ve bazı alaşımlı çelik filmaşinlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) ihtilafların halli mekanizması dahilinde varılan mutabakat doğrultusunda değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 21 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (99)'da yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.


ABD Ticaret Bakanlığı söz konusu önlemin ikinci idari gözden geçirmesine ilişkin kararı 24 Ocak 2006 tarihinde yayınlanmıştı. Kanada'da mukim Mittal Canada, Inc. firması bu kararın muhtelif hususlarına NAFTA ihtilafların halli mekanizması dahilinde bir çiftuluslu panel vasıtasıyla itiraz etmiş, 28 Kasım 2007 tarihinde panel ABD aleyhine karar vermişti. Bunu müteakiben ABD Ticaret Bakanlığı, Mittal ve ABD'li firmalar Gerdau Ameristeel U.S., Inc. ile Keystone Consolidated Industries, Inc. 17 Nisan 2008 tarihinde konuyla ilgili bir mutabakata vardı ve ihtilaf süreci 29 Nisan 2008 itibariyle sonlandırıldı.


Ticaret Bakanlığı varılan uzlaşma doğrultusunda Mittal'a uygulanan damping karşı vergide değişikliğe giderek oranını ad valorem olarak % 3,86'ya çekti. Karar geçmişe yönelik olarak da uygulanacak.

NAFTA ihtilafların halli mekanizması için bakınız: http://antidamping.blogspot.com/2008/06/nafta-ihtilaflarn-halli-mekanizmas.html.

Global Trade and Customs Journal: "Duration of Anti-Dumping Duties Shortened following Court Order in South Africa"

Gustav Brink. 2008 "Duration of Anti–Dumping Duties Shortened following Court Order in South Africa" Global Trade and Customs Journal 3 (6): pp. 217-220.

Özet bulunmamaktadır.

Copyright © 2008 Kluwer Law International
All rights reserved
ISSN: 1569-755X
ID: GTCJ2008029

20 Mayıs 2008 Salı

ABD'den Karbon Çelik Plakalar Önleminde DTÖ'ye Uyum

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Birleşik Devletler Ticaret Temsilcisi'nin talimatı üzerine Japonya menşeli boyuna kesilmiş karbon çelik plakalardan ürünlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ihtilafların halli mekanizması dahilinde alınan karar doğrultusundan değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 20 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (98)'de yayınlandı. Kararın yürürlüğe giriş tarihi ise 8 Nisan 2008'di.


Japonya'nın başvurusu üzerine açılan WT/DS322 sayılı "Birleşik Devletler - Sıfırlama ve Nihai Gözden Geçirme Soruşturmalarına İlişkin Önlemler" ihtilafında DTÖ paneli ABD aleyhine olan kararını 20 Eylül 2006'da almıştı. Ticaret Bakanlığı bu doğrultuda ön saptamasını Kasım 2006'da, nihai saptamasını Aralık 2007'de açıklamıştı. Birleşik Devletler Ticaret Temsilcisi prosedür gereği Ocak 2008'de Bakanlık ve Kongre'nin ilgili komiteleri ile bu konuda istişarelerde bulunduktan sonra 8 Nisan 2008'de nihai saptamaların uygulanmasına ilişkin talimatını verdi. Böylelikle Japonya'da mukim firmaların damping marjları % 10,78'den % 9,46'ya düşürüldü.

Journal of Empirical Legal Studies: "Alternative Methods of Appellate Review in Trade Remedy Cases"

Juscelino F. Colares. (2008. "Alternative Methods of Appellate Review in Trade Remedy Cases: Examining Results of U.S. Judicial and NAFTA Binational Review of U.S. p.Agency Decisions from 1989 to 2005". Journal of Empirical Legal Studies 5 (1): p. 171–196.

Abstract:

When the United States and Canada agreed to replace U.S. judicial review of trade remedy cases with a new dispute mechanism under Chapter 19 of the Canada-U.S. Free Trade Agreement (now the North American Free Trade Agreement), the U.S. Congress and trade negotiators stipulated that the new dispute settlement panels would apply the U.S. law and standard of review in the same manner as U.S. courts. This requirement was embodied in the text of the agreement and has at least nominally been applied by Chapter 19 panels ever since. Empirical analysis of 17 years of decisions now allows a conclusion with a high degree of confidence that Chapter 19 panels are far more likely than U.S. courts to overturn U.S. agency decisions. Not only that, but Chapter 19 panels have produced outcomes more favorable to Canadian importers than have U.S. courts. This outcome illustrates that the facial legal terms of an international agreement may give a misleading impression of how it will actually be implemented, and suggests that greater attention must be paid to how it will be interpreted and by whom.

NAFTA ihtilafların halli mekanizması için bakınız: http://antidamping.blogspot.com/2008/06/nafta-ihtilaflarn-halli-mekanizmas.html.

Journal of World Trade: "Exploring the Link Between Trade and Cultural Protection in the Context of Anti–dumping"


Tsai–Yu Lin. 2008. "Exploring the Link Between Trade and Cultural Protection in the Context of Anti–dumping" Journal of World Trade 48 (3): pp. 563-586.

Summary:

With the conclusion of the United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO) Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions on 20 October 2005, the complex issue of culture and cultural diversity is gaining a new prominence internationally. Insofar as cultural safeguard instruments are concerned, measures available to domestic cultural industries to respond to the importation of foreign cultural imports are obviously rather limited in the World Trade Organization (WTO). In this article, the author argues that the notion that cultural products are per se unlike is unsuitable for the purpose of the anti–dumping measure. On this point, the conflict arising from the interactions between trade and culture will be particularly identified. In addition, the author also argues that the insertion of public interest clauses into anti–dumping regimes connecting trade and cultural concerns could possibly explore a useful avenue for a society to satisfy its preference for cultural diversity in the anti–dumping action. A case on an ongoing anti– dumping investigation on uncoated printing and writing paper in Taiwan is examined from a cultural perspective.


Copyright © 2008 Kluwer Law InternationalAll rights reserved
ISSN: 1011-6702

ID: TRAD2008024

19 Mayıs 2008 Pazartesi

Ukrayna DTÖ'ye Üye Oldu



Ukrayna 16 Mayıs 2008 Cuma günü Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye oldu. Kuzey komşumuz DTÖ tarafından 5 Şubat 2008'de kabul edilen katılım paketini 16 Nisan 2008 tarihinde onaylamıştı. Ukrayna'nın katılımı DTÖ'nün üye sayısını 152'ye yükseltti.

Bir ülkenin DTÖ'ye katılması ticari savunma araçları açısından iki nedenden dolayı önem taşıyor. Birincisi katılan ülke ihtilafların halli mekanizmasına erişim ve böylelikle kendisine karşı yapılan haksızlıkları telafi etme imkanına kavuşuyor. İkincisi katılan ülkenin ticari savunma araçlarına ilişkin ulusal mevzuatını DTÖ anlaşmalarıyla uyumlu hale getirmesi gerekiyor. Ukrayna'nın konuyla ilgili kanunları DTÖ anlaşmalarıyla büyük ölçüde uyumlu olmakla beraber 25 Ocak 2008 tarih ve WTO/ACC/UKR/152 sayılı Çalışma Grubu Raporu belgesinde yer aldığı üzere (219 ila 227'nci paragraflar) katılım nedeniyle bazı değişiklikler yapılması, uygulama açısından ise bildirimlerin iyileştirilmesi gerekiyor.

ABD'den Paslanmaz Çelik Flanşlarda Değişen Şartlar Gözden Geçirmesi



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Hindistan menşeli belirli dövme paslanmaz çelik flanşlara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü değişen şartlar gözden geçirmesinde ön saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 19 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (97)'de yayınlandı.



Uluslararası Ticaret İdaresi değişen koşullar gözden geçirmesini 20 Mart 2008'de Hindistan'da mukim India Steel Works, Ltd.'nin başvurusu üzerine başlatmıştı. India Steel Works, Isibars, Ltd. isimli şirketin halefi olduğunu iddia ederek gözden geçirilmiş orijinal önlem dahilinde bu firmaya tanınan anti-damping muamelesinden faydalanma talebinde bulunmuştu. İdare bu tür soruşturmalarda muhtelif etkenleri dikkate alarak yeni şirketin fiili olarak aynı teşebbüs olarak hareket edip etmediğini inceliyor. Ön saptama India Steel Works'ün Isibars'ın halefi olduğunu teyit ediyor. Mart 2004'te karara bağlanan idari gözden geçirmede Isibars'a % 0'lık bir vergi ihdas edilmişti.



İlgililerin İdare'ye konuyla ilgili görüşlerini bildirmek için 30 günlük süresi var. Gözden geçirmede nihai karar başlangıç tarihinden itibaren 270 gün içerisinde verilecek.


Uluslararası Ticaret İdaresi bu tür değişen şartlar gözden geçirmelerinde şirketlerin yönetimi, üretim tesisleri, tedarikçi ilişkileri ve müşteri tabanları dahil olmak üzere birçok etkeni inceliyor. Bunlardan bir veya birkaçına ilişkin bulgular gözden geçirmenin sonucu üzerinde belirleyici nitelik taşımıyor. İdare yeni şirketin maddi operasyonlarının selefinden farklı olmadığı, yani halef ile selefin esasen aynı ekonomik teşebbüs oldukları sonucuna varırsa şartların değişmiş olduğunu teyit ediyor.

ABD'den Çelik Hat Borularında Ön Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 16 Mayıs 2008 Cuma günü yaptığı bir basın açıklamasıyla belirli yuvarlak kaynaklanmış karbon çelik hat borularının ABD'ye Çin Halk Cumhuriyeti'nden sübvansiyonlu ve yine Çin ile Kore Cumhuriyeti'nden dampingli olduğu iddia edilen ithalatları nedeniyle yerli sanayinin zarar gördüğü yönünde ön saptamada bulundu. 23 Nisan'da başlatılmış olan soruşturmalar Ticaret Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin dampinge ilişkin ön saptaması ile devam edecek ve Ocak 2009 içerisinde tamamlanacak.


ABD'de anti-damping soruşturmalarında damping Ticaret Bakanlığı, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor.

Kanada'dan Termoelektrik Isıtıcı ve Soğutuculara Soruşturma

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 15 Mayıs 2008 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli termoelektrik ısıtıcı ve soğutuculara ilişkin olarak hem dampinge karşı soruşturmada hem de sübvansiyona karşı soruşturma açtı. Soruşturmalar Koolatron Co.'nun şikayeti üzerine başlatıldı. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi Ajans tarafından 15 gün içerisinde yayınlanacak.

Ajans'ın soru formlarına ithalatçıların 12 Haziran, ihracatçıların 24 Haziran'a kadar yanıt vermesi gerekiyor.

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı da 16 Mayıs 2008 tarihinde konuyla ilgili ön zarar incelemesini başlattığını beyan etti. Divan 14 Temmuz 2008'de zararla ilgili ön saptamasını yapacak. Zarar tespit edilmesi durumunda Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı damping ve sübvansiyon soruşturmalarına devam edecek ve ön saptamalarını Ağustos sonunda açıklayacak. Saptamaların menfi olması durumunda Divan nihai zarar incelemesine başlayacak. Soruşturmada muhtemel nihai damping ve sübvansiyon saptamaları ile kesin önlemler ise Kasım ayı içerisinde açıklanacak.

Kanada'dan Paslanmaz Çelik Tellerde Yeniden Soruşturma

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 15 Mayıs 2008 tarihinde Kore Cumhuriyeti, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri menşeli belirli paslanmaz çelik tellere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem ve Hindistan menşeli aynı ürüne ilişkin olarak yürürlükte bulunan telafi edici önlem çerçevesinde yeniden soruşturmalar başlattı. Yeniden soruşturmalar kapsamında önleme tabi ürünlerin normal değerleri ve ihraç fiyatları ile Hindistan menşeli olanlar durumunda sübvansiyon tutarları tekrar belirlenecek. Önlemler 2004 yılından beri yürürlükteydi.


Yeniden soruşturma çerçevesinde Ajans'ın soru formlarına ithalatçıların 15 Haziran, ihracatçıların 23 Haziran'a kadar yanıt vermesi gerekiyor. Soru formlarına eksiksiz yanıt veren ve doğrulama yapılmasını kabul eden ithalatçılar işbirliğine gelmiş addedilecek. İşbirliğine gelmeyen Kore, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri'nde mukim ithalatçılara ihraç fiyatının % 181'i oranında dampinge karşı vergi, Hindistan'da mukim ithalatçılara ton başına 13,857 rupi telafi edici vergi uygulanacak.


Taşıma bantlarının imalatı ile petrol ve doğalgaz sanayisinde kullanılan tellere ilişkin anti-damping vergisi iadesi talimatı soruşturmadan etkilenmeyecek. İade vergilerin % 35'ten fazla olan kısmı için geçerli.


Soruşturma normal koşullarda 8 Ekim tarihinde tamamlanacak.


Kanada'da zararın saptanmasından Kanada Uluslararası Ticaret Divanı, dampingin saptanması ve önlemlerin uygulanmasından Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı sorumlu.