22 Mayıs 2008 Perşembe

AB'den Elektrikli Silikon Çelik Önleminde Değişiklik

Avrupa Birliği (AB) 22 Mayıs 2008 (bugün) tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/L 132/1) yayınlanan 19 Mayıs 2008 tarih ve (AT) 435/2008 sayılı Konsey Tüzüğü ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya Federasyonu menşeli taneleri yönlendirilmiş düz sarmal elektrikli silikon çeliklere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde değişikliğe gitti. Önleme tabi ürün 0,16 mm'den daha kalın olup diğer alaşımlı çelikten yassı haddelenmiş mamuller arasında sınıflandırılıyor. Sıcak haddelenmiş farklı kalınlıklarda silikon alaşımlı çeliklerden elde edilen ürünün kalitesi manyetik özelliklerine göre belirleniyor. Piyasası iletkenliği ve geçirgenliği yüksek olan ve normal ürünler arasında farklılaşıyor.


AB, ABD ve Rusya menşeli söz konusu ürüne ilişkin önlemi 19 Ağustos 2005 tarih ve (AT) 1371/2005 sayılı Konsey Tüzüğü ile almıştı. Soruşturma esnasında ABD'de mukim AK Steel Corporation ve Rusya'da mukim Novolipetsk Iron & Steel Corporation (NLMK) tarafından verilen taahhütler 5 Ağustos 2005 tarih ve 2005/622/AT sayılı Komisyon Kararı ile kabul edilmişti. Bu doğrultuda AK Steel Corporation'a % 31,5 oranında dampinge karşı vergi ihdas edilirken diğer ABD'li firmalar için bu oran % 37,8 şeklinde olmuştu. NLMK'ya ise % 0 damping vergisi ihdas edilen Viz Stal haricindeki diğer Rusya'da mukim firmalara olduğu gibi % 11,5'luk bir oran biçilmişti.


NLMK 2007 yılının başında Komisyon'a Viz Stal'ın % 100 hissesini devraldığını iletti. Sunulan kanıtların taneleri yönlendirilmiş düz sarmal elektrikli silikon çelik üretim ve satışının artık bu yeni teşebbüsün çatısı altında gerçekleştirileceğini göstermesi nedeniyle Komisyon orijinal önleme göre şartların değişmiş olduğuna ve NLMK ile Viz Stal'a ilişkin olarak belirlenen ferdi vergi oranlarının artık münasip düşmediğine hükmederek 23 Şubat 2007'de yayınlanan bir duyuru aracılığıyla önleme ilişkin olarak bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması başlattı. Soruşturma çerçevesinde OJSC Novolipetsk Steel olarak adlandırılan yeni birleşik teşebbüs için damping marjı tekrar hesaplandı ve % 0,7 olarak tespit edildi. Değişen şartların da kalıcı olduğu değerlendirildi.


Orijinal soruşturmada NLMK ve Viz Stal'ın soruşturma konusu ürünün Rusya'dan Topluluk'a ihracatının tamamını gerçekleştirdiği, ara gözden geçirme soruşturmasında da yeni birleşik teşebbüs için aynı şeyin geçerli olduğunun saptanması ve bu teşebbüs için hesaplanan damping marjının de minimis olması nedeniyle önlemin Rusya'ya ilişkin olarak yürürlükten kaldırılmasına karar verildi. Bu doğrultuda 2005/622/AT sayılı Komisyon Kararı'nın eski NLMK'nın verdiği taahhütün kabülüne ilişkin hükmü, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nin bugün tarihli nüshasında yayınlanan 21 Mayıs 2008 tarih ve 2008/384/AT sayılı Karar vasıtasıyla ilga edildi.

Hiç yorum yok: