22 Ağustos 2008 Cuma

Ahşap Mobilya: ABD'den İdari Gözden Geçirme

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ahşap yatak odası mobilyalarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir idari gözden geçirmeyi tamamladı. Konuyla ilgili duyuru 20 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (162)'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem Ocak 2005'te karara bağlanmıştı. Gözden geçirme dönemi ise 2006 yılıydı. Duyuruya göre Çinli üretici/ihracatçıların bu dönem için hesaplanan damping marjları % 17,93, % 18,82 veya % 216,01.

Çelik Plakalar: Kanada'da Nihai Gözden Geçirme

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı 22 Ağustos 2008 tarihinde Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya menşeli sıcak haddelenmiş karbon çelik plakalar ile dayanıklılığı yüksek alaşımı düşük çelik plakalara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlattı.

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı konuyla ilgili kendi incelemesini 24 Nisan'da başlatığ 21 Ağustos'ta bitirmiş ve önlemin sona ermesinin dampingin devam etmesi veya yeniden meydana gelmesine neden olmasının muhtemel bulunduğuna kanaat getirmişti. Bu kararla nihai gözden geçirmenin Divan tarafından yürütülecek ikinci aşaması başlatıldı. Bu aşamanın 8 Ocak 2009'da bitmesi öngörülüyor.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Alabalıklar: AB Önleme Son Verdi

Avrupa Birliği (AB) Norveç menşeli büyük gökkuşağı alabalıklarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemi 13 Ağustos 2008 tarih ve L 217 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 7 Ağustos 2008 tarih ve (AT) 805/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla yürürlükten kaldırdı.

Orijinal önlem Mart 2004'te karara bağlanmıştı. Sjøtroll Havbruk AS, Lerøy Fossen AS, Firda Sjøfarmer AS, Coast Seafood AS,Hallvard Leroy AS ve Sirena Norway AS isimli ihracatçılar 12 Mart 2007'de Komisyon'a başvurarak bir kısmi ara gözden geçirme başlatılmasını talep etmişti. İhracatçılar AB'ye ihraç fiyatlarının ciddi şekilde yükseldiğini, dolayısıyla dampinge karşı önlemin artık gerekli olmadığını iddia etmekteydi.

Kısmi ara gözden geçirmede 1 Nisan 2006 ila 31 Mart 2007 arası damping için gözden geçirme dönemi olarak tespit edilmiş. Yapılan inceleme sonucunda örnekleme alınan firmalar için damping marjının ya negatif ya da de minimis sayılacak kadar düşük olduğu saptanmış. Ülke geneli için de damping marjının de minimis sayılması gerektiğine karar verilmiş. Bunda Norveçli firmaların büyük bir işbirliği göstermesi etkili olmuş. Sonuç olarak dampinge karşı önlem yürürlükten kaldırılmış durumda.

Çelik Vidalar: AB'de Kısmi Ara Gözden Geçirme



Avrupa Birliği (AB) 13 Ağustos 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'de (C 206/12) yayınlanan bir duyuru aracılığıyla Vietnam menşeli belirli paslanmaz çelik vidalar ve bunların parçalarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması başlattı. Orijinal önlem Kasım 2005'te karara bağlanmıştı.

Kısmi ara gözden geçirme Vietnamlı ihracatçı Header Plan Co., Ltd. firması tarafından yapılan başvuru üzerine başlatılmış durumda. Header Plan dampinge karşı önlemin alınmasına yol açan koşullarda ciddi ve kalıcı bir değişiklik olduğunu, dolayısıyla önleme mevcut seviyesinde devam edilmesinin dampingin önlenmesi için artık gerekli bulunmadığını iddia ediyor.

Gözden geçirme çerçevesinde soru formalarına yanıtların ve diğer bilgilerin arz edilmesi için süre kırk gün.

Elektrolik Manganez Dioksit: ABD'den Çin'e Dair Nihai Damping Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi 11 Ağustos 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla Avustralya ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli, esasen pil ve akümülatörlerde kullanılan bir malzeme olan elektrolik manganez dioksite ilişkin olarak sürdürmekte bulunduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde nihai damping saptamasında bulunduğunu beyan etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/elektrolik-manganez-dioksit-abdden.html). İdare'nin Avustralya menşeli ürünlere ilişkin duyurusu 14 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (158)'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/elektrolik-manganez-dioksit-abdnin_20.html). Çin menşeli ürünlere ilişkin duyuru ise 18 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (160)'da çıktı.

Buna göre sadece Guizhou Redstar Developing Import and Export Company, Ltd. isimli firmanın ferdi marj hakettiği tespit edilmiş, diğer Çinli firmalar işbirliğine gelmemiş. İdare eldeki olumsuz veriler uygulaması doğrultusunda şikayette yer alan ve ferdi olarak hesaplanan damping marjlarından daha yüksek olanını Çin geneli için de kabul etmiş. Bu ise Redstar'ın marjı olan % 149,92.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu soruşturma çerçevesinde nihai zarar saptamasını Eylül ayında gerçekleştirecek.

Demir Borular: Kanada'dan Nihai Zarar Saptaması

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı 20 Ağustos 2008 tarihinde yaptığı iki ayrı basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kaynaklanmış karbon çelik borulara ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar çerçevesinde nihai zarar saptamasında bulunduğunu ve yerli üreticilerin maddi zarar içerisinde olduğunu tespit ettiğini beyan etti. Gerekçeli karar 4 Eylül'de yayınlanacak.

Bu kararlar Kanada'nın dampinge karşı ve telafi edici önlemleri kesinleştirmesi anlamına geliyor. Kanada'da damping ve sübvansiyon Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı, zarar ise Kanada Uluslararası Ticaret Divanı tarafından değerlendiriliyor.

El Arabaları: ABD Yeni İhracatçıyı Saptadı



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli el arabaları ve bunların parçalarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü 2006-2007 yarı yılı yeni ihracatço gözden geçirmesini 15 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (159)'da yayınlanan bir duyuru aracılığıyla tamamladı.

Buna göre New-Tec Integration isimli firmanın yeni ihracatçı kabul edilmek için gerekli koşulları karşıladığı saptandı ve firma için % 0'lık bir damping marjı hesaplandı.

İdare 19 Haziran'da aynı önlem çerçevesinde yürütülen bir idari gözden geçirmeyi sonlandırmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-el-arabalarnda-gzden-geirmeyi.html).

Demir Bağlantı Parçaları: ABD'de Önleme Devam

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli dövülmeye müsait olmayan demir boru bağlantı parçalarına karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin sürdürülmesine ilişkin talimatını 15 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (159)'da yayınladı.

İdare önlemin sona ermesi durumunda dampingin devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu yönündeki saptamasını 10 Temmuz'da gerçekleştirmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-demir-balant-paralar-gzden_22.html).

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ise 6 Haziran 2008 Cuma günü yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurduğu (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-demir-balant-paralarnda-hzl.html) ve 17 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (117)'de yayınlanan ve yayın günü yürürlüğe giren, 11 Haziran'da düzenlenmiş bir duyuru ile resmiyet kazandırdığı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-demir-balant-paralarnda-hzl.html) şekilde hızlandırılmış olarak yürütmekte bulunduğu soruşturmada 15 Temmuz 2008 tarihli basın açıklamasıyla (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-demir-balant-paralar-gzden.html) söz konusu önlemin sona erdirilmesinin öngörülebilir bir süre zarfında zararın devam etmesi veya tekrarlanmasına neden olacağına kanaat getirdiğini açıklamıştı.

Polyester Film: Hindistan'dan Nihai Gözden Geçirme

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 14 Ağustos 2008 tarihli bir Açılış Tebliği aracılığıyla Tayvan ve Birleşik Arap Emirlikleri menşeli güneş ve toza karşı koruma sağlayan polyester filmlerin ithalatına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlattı.

Orijinal önlem Temmuz 2003'te karara bağlanmıştı. Nihai gözden geçirme Hindistan'ın tek üreticisi olan M/s. Garware Polyesters Limited'in başvurusu üzerine başlatılmış durumda.

Önleme tabi ürün cam pencerelerin iç yüzeylerine tatbik edilerek güneş ve toza karşı koruma sağlıyor.

Balık Filetoları: ABD Kararlarını Düzeltti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti menşeli belirli dondurulmuş balık filetolarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü yeni ihracatçı gözden geçirmesini 30 Haziran tarihli Federal Sicil 73 (126)'da yayınlanan bir duyuru aracılığıyla kısmen sonlandırarak tamamlamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-balk-filetosu-gzden-geirmesini.html).

1 Ağustos 2006 ila 31 Ocak 2007 dönemini kapsayan gözden geçirmede Anvifish Co., Ltd. isimli teşebbüs için ferdi marj hesaplanmıştı. Bu % 31,68 oranındaydı. Ancak şirket İdare'ye yaptığı damping marjları hesaplanırken bazı idari hatalara (İngilizce ministerial error) düşülmüş olduğuna dair başvuru zamanında olması ve gerekli bilgileri içermesi nedeniyle kabul edildi ve karar düzeltilerek değişiklik 15 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (159)'da yayınladı. Buna göre Anvifish'in damping marjı sıfırlanmış durumda.

Hatanın kaynağı şirketin limanlarda maruz kaldığı ilave elektrik harcamalarından dikkate alınmamasıydı. Dondurulmuş ürünlerde elektrikli soğutma önemli bir gider kalemi oluşturuyor.

ABD Federal Sicil'in aynı sayısında yer alan bir diğer duyuru aracılığıyla ise aynı önlem çerçevesinde yürüttüğü ve nihai saptamalarını Mart 2008'de yayınladığı üçüncü idari gözden geçirmenin sonuçlarını düzeltti. Damping marjlarının hesaplanmasında yapılan muhtelif idari hatalar sadece QVD isimli şirketin marjının sıfırlanmasına neden oldu. ESS'nin marjı zaten sıfırdı. CATACO'ya ise hatalı şekilde ferdi marj verilmişti, oysa ülke geneli için belirlenen, işbirliğine gelmeyen şirketlere uygulanan marja tabi olması gerekirdi ki bu da % 80,88.

Alüminyum Ekstrüzyon: Kanada'dan Dampinge ve Sübvansiyona Karşı Soruşturma

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 18 Ağustos 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli alüminyum ekstrüzyonlara (İngilizce aliminium extrusion) ilişkin olarak dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar başlattığını beyan etti. Soruşturma konusu madde ekstrüzyon yöntemiyle elde edilen alüminyum profiller.

Şikayet başvurusu Almag Aluminum Inc., Apel Extrusions Limited, Can Art Aluminum Extrusion Inc., Metra Aluminum Inc., Signature Aluminum Canada Inc., Spectra Aluminum Products Ltd. ve Spectra Anodizing Inc. isimli şirketler tarafından gerçekleştirilmiş.

21 Ağustos 2008 Perşembe

Rulmanlar: ABD'de Mahkeme Süreci Bitti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi, Japonya menşeli rulmanlar ve bunların parçalarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir ara gözden geçirmenin görüşüldüğü mahkemece onaylanan nihai değiştirilmiş sonuçlarını 15 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (159)'da yayınladı.

1 Mayıs 2002 ila 30 Nisan 2003 dönemini kapsayan gözden geçirmeye ilişkin nihai karar 15 Eylül 2004'de Federal Sicil'de yayınlanmıştı. Japon menşeli Koyo Seiko, NSK, NTN ve Timken US Corporation isimli firmalar bu kararı Birleşik Devletler Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne götürmüştü. Mahkeme İdare'nin kararını kısmen bozmuş, düzeltilen kararı ise kabul etmişti. Ancak davacılar bu kararı Birleşik Devletler Federal Saha Temyiz Mahkemesi'nde temyiz etmiş, ancak bu sefer kaybetmişlerdi.

Değiştirilen karar ile sadece Koyo Seiko için damping marjı % 5,56'dan % 5,55'e düşüyor. Anlaşılan Japonlar Amerikan mahkemelerinde aradıklarını bulamamış durumda.

20 Ağustos 2008 Çarşamba

fibre2fashion: "Govt comes to rescue trembling textile industry"

August 18, 2008 (Turkey)
http://www.fibre2fashion.com/news/textile-news/turkey/newsdetails.aspx?news_id=61603

One of the major problems that the once thriving textile sector of Turkey is facing, is tough competition from Chinese counterpart, who at present is dominating international market. In order to solve this grave issue, Mehmet Simsek, Economy Minister, Turkey, recently held a meeting with representatives of textile industry.

During the talks various possibilities were discussed that can once again revive textile sector of Turkey, which has been major contributor in the export earnings. Turkish garment exporters had ruled the global market for a long time due to good quality of products and prices they offered.

However, the textile units in China with their competitive cost and high quality of products have emerged as biggest block for the Turkish entrepreneurs. Industry insiders believe that, the sector will soon get back the required strength as it has tremendous potential.

The officials are planning to improve the incentive programme which will help sector overcome problems. It is also believed that, exporters need to develop strong ties with buyers and focus more on the quality of products that are being made for the overseas market. Experts suggest that, if a strong brand is created it would help in earning high profits for Turkey.

The overvalued lira is also a cause of worry for the exporters as it has affected the industry. Yet the Government is helpless as the exchange rates are not decided by the authorities but by the Central Bank of the country.

Yorum: Korumacılık yerine etkin teşviklere başvurulacaksa amenna!

İKV'den "Anti-damping" Tanımı

İktisadi Kalkınma Vakfı. 2003. AB ve Türkiye-AB İlişkileri Temel Kavramlar Rehberi. İstanbul: s. 22-23.

Anti-damping

GATT çerçevesinde damping, "bir ürünün benzer bir ürünün ihracatçı ülkede tüketim için satışa sunulan fiyattan daha düşük fiyatla ihraç edilmesi" şeklinde tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle, eğer ihraç fiyatı ile ihracatçı ülkeledi iç tüketim fiyatı arasındaki karşılaştırma sonrasında, ikincisinin daha yüksel olduğu ankaşılırsa ürün dampingli kabul edilir. Damping suçlamalarının geçerli sayılabilmesi için, ithal ülkesindeki yerel sanayi üzerinde somut ve tespit edilebilir zarar meydana geldiğinin kanıtlanması gereklidir.

AB, GATT Anlaşması'nın hükümlerine paralel olarak bu alanda kendi mevzuatını geliştirmiştir. AB'nin Ortak Ticaret Politikası çerçevesinde Komisyon, damping suçlamalarının haklılığını araştırmakla yetkili kılınmıştır. Herhangi bir AB üyesi ülke ya da AB içerisindeki bir firma ya da kuruluş damping yapıldığını iddia eder ve bunun AB içerisinde faaliyette bulunan herhangi bir sektöre zarar verdiğini delillerle ortaya koyarsa, Komisyon tarafından bir damping soruşturması açılır. Bu dönem içerisinde eper ihracatçı ülke fiyatları yükseltmeyi kabul ederse (price undertaking) soruşturma durdurulur. Soruşturma sonucunda bir damping marjı saptanırsa, Komisyon tarafından eşit düzeyde anti-damping vergisi belirlenir. Söz konusu vergiler, bir tüzük vasıtasıyla Konsey tarafından onaylanmasını takiben yürürlüğe koyulur. Anti-damping kararlarına karşı, Adalet Divanı ve Birinci Derece Mahkemesi'ne başvurulabilir.

Yorum: Bazı hatalar, eksiklikler var; ancak yine de iyi bir açıklama.

Viskoz İplik: Brezilya'dan Anti-Damping Soruşturması

Brezilya Dış Ticaret Sekreterliği, kısa adıyla SECEX (Portekizce Secretaria de Comércio Exterior), 13 Ağustos 2008 tarih ve 155 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 11 Ağustos 2008 tarih ve 56 sayılı Tebliğ aracılığıyla Avusturya, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli viskoz ipliklere ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattı.

Damping için soruşturma dönemi 2007 yılı olarak belirlenmiş. SECEX bu dönemde yabancı üretici/ihracatçıların mutlak damping marjının 0,98 ABD Doları/kg. ila 1,59 ABD Doları/kg. arasında değiştiğini iddia ediyor.

Brezilya'da anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmaları kısa adı SECEX olan Dış Ticaret Sekreterliği tarafından yürütülüyor, nihai kararlar Dış Ticaret Konseyi'nce alınıyor.

Elbise Askıları: ABD'nin Kararı Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi 8 Ağustos 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli çelik telden elbise askılarına (İngilizce steel wire garment hangers) ilişkin olarak sürdürmekte bulunduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde nihai damping saptamasında bulunduğunu beyan etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/elbise-asklar-abdden-nihai-damping.html). İdare'nin konuyla ilgili duyurusu 14 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (158)'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Soruşturma Eylül 2007'de başlatılmış, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 18 Ekim 2007'de açıklamıştı. İdare ise ön damping saptamasında 18 Mart 2008'de bulunmuştu. İdare'nin nihai saptaması üzerine Komisyon nihai zarar saptamasını 22 Eylül 2008'de gerçekleştirecek. Önlem alınmasına karar verilirse İdare gerekli talimatları 29 Eylül'de yayınlayacak.

Elektrolik Manganez Dioksit: ABD'nin Kararı Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi 11 Ağustos 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla Avustralya ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli, esasen pil ve akümülatörlerde kullanılan bir malzeme olan elektrolik manganez dioksite ilişkin olarak sürdürmekte bulunduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde nihai damping saptamasında bulunduğunu beyan etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/elektrolik-manganez-dioksit-abdden.html). İdare'nin Avustralya menşeli ürünlere ilişkin duyurusu 14 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (158)'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre Delta isimli Avusturyalı şirket soruşturma sırasında İdare ile işbirliği göstermemiş. Dolayısıyla eldeki olumsuz veriler kullanılmış ve firmanın damping marjı % 83,66 olarak hesaplanmış. Bu oran diğer Avustralyalı üreticilere de uygulanacak.

İdare ayrıca kritik koşulların varolmadığına hükmetmiş. Bu da önlemin geriye yönelik olarak uygulanmayacağı anlamına geliyor.

WTO: "Turkey to continue consultations on textiles proposal"

WTO: 2008 NEWS ITEMS

1 July 2008
COUNCIL FOR TRADE IN GOODS

Turkey to continue consultations on textiles proposal

The Council for Trade in Goods, on 1 July 2008, agreed to come back to a new textiles proposal from Turkey at its next meeting after differing views were expressed about it by delegations.

Turkey reiterated its proposal tabled at the previous meeting calling for an examination of trade in textiles since the end of quota arrangements in 2005. It proposed compiling studies on the subject by some international organizations, and discussing their findings in a WTO workshop. Turkey said it had been consulting on this proposal with a number of delegations, including China.

Chinese Taipei, the Dominican Republic, El Salvador, Jordan, Mauritius, Morocco and Tunisia supported the proposal. The European Union said that while there is no question about turning back the clock on textiles liberalization, it would be constructive for members to exchange views on trade in textiles. The United States said the Turkish proposal on textiles had evolved into something more modest, and, as such, believed the paper should no longer be a cause of concern to other delegations.

China maintained its systemic concern that no sector should be singled out, adding this concern remained with the new proposal from Turkey. It said the best forum for seeking changes in textile rules would be the Negotiating Group on Non-Agricultural Market Access. India, Thailand, Pakistan and Hong Kong, China shared China's systemic concern.

Turkey said it would continue bilateral discussions on its proposal.

The Chair, Amb. Karen Tan (Singapore), encouraged delegations to consult with each other on this issue.

On another subject, the United States said it would submit before the next meeting an updated waiver request on the Andean Trade Preference Act (ATPA). It also has outstanding waiver requests on two other preference programmes: the African Growth and Opportunity Act and the Caribbean Basin Economic Recovery Act.

Paraguay reiterated its objection to the granting of these waivers, and urged the United States to end what it said was trade discrimination due to the non-inclusion of Paraguay in ATPA.

The next meeting of the Goods Council is scheduled for 18 November 2008.

Kaynak: http://www.wto.org/english/news_e/news08_e/goods_1july08_e.htm.

Öğütme Makinaları: Avustralya'dan Önleme Devam

Avustralya Gümrük İşleri 13 Ağustos 2008 tarihinde yayınlanan 2008/32 sayılı Damping Tebliği ile Kanada menşeli dökme demir / çelik döküm öğütme makinaları (İngilizce
iron and steel grinding mill liners, kısaca GML) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamladığını ve önlemin devam etmesine karar verdiğini beyan etti.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Rulmanlarda Gözetim Uygulamasına Basından İlgi Yok

Ticari Savunma Araçları'nda Türkiye tarafından uygulanan anti-damping ve korunma önlemleri ile gözetim uygulamalarına ilişkin mevzuatlar ile kendi hazırladığım Türkçe ve İngilizce haber/yorumlara yer vermekle yetinmiyor, basında çıkan, tespit edebildiğim yazıları da okuyucunun dikkatine sunuyorum.

Bu sayede gördüğüm kadarıyla Türk ekonomi basınının dış ticaret konusunda iyi bir sınav verdiğini söylemek mümkün değil. Ticari savunma araçları ve gözetim uygulamalarıyla ilgili haberler genelde yayınlanan karar ve tebliğlerin bir özeti ile işinsanlarının açıklamalarından ibaret.

Hatta karar ve tebliğlerin yanlış anlaşıldığı, haberlerde hatalı başlıklar, yanıltıcı ürün adları verildiği oluyor. Bu özensizliğin bir başka yansıması ise basit bir araştırma yapılmasına bile gerek duyulmaması şeklinde kendisini gösteriyor. Tam tersine ilk bakışta anlaşılmayan önlemler dikkate alınmayabilir.

Aynen 2008/18 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin.html) aracılığıyla devreye alınan rulmanlara ilişkin gözetim uygulamasında (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/rulmanlar-trkiyeden-gzetim-uygulamas.html) olduğu gibi. Söz konusu Tebliğ'de ürün adı değil, GTİP'ler yer aldığından diğer gözetim tebliğlerinin aksine basının, daha doğrusu haber ajanslarının ilgisine mazhar olmamış bu uygulama. Nitekim geçen yıl yürürlüğe giren ilk uygulama da sadece ihtisas kaynaklarında ele alınmış. Oysa GTİP kodlarına karşılık gelen ürün tanımlamalarını bulmak, "Google Çağı"nda hiç de zor değil.

19 Ağustos 2008 Salı

Haberdem: "Pahalı Alabilirsin Ucuz Asla!"

Haberdem
03 Mart 2008 Pazartesi 15:40


Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye'nin ihracatında büyük önem taşıyan rulman konusunda sektöre ağır darbe indiren bir karara imza attı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı şekerden, elyafa, çelikten, arabaya kadar neredeyse akla gelebilecek her sektörü içeren “Dahilde İşleme” sistemini uyguluyor. Bu sisteme göre isteyen üretici, “ihracat yapmak koşuluyla” dışarıdan temin ettiği ve üretimde kullanacağı girdiyi ucuza getirme imkanı buluyor ve toplam ihracatımızın da yarısından fazlası bu sisteme dayanarak gerçekleşiyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye'nin ihracatında büyük önem taşıyan “rulman” konusunda sektöre ağır darbe indiren bir karara imza attı. Diğer bir ifadeyle Dış Ticaret Müsteşarlığı ihraç sektörlerinde üretimde kullanılmak üzere yapılan ara malı ithalatını teşvik ediyor.

Pahalı Almak Serbest Ucuz Almak Yasak

Dış Ticaret Müsteşarlığı 13/06/2007 tarihinde bir tebliğ yayımlayarak gümrük değeri belirli bir kıymeti geçen rulmanlarda gözetim uygulamaya başladı. Uygulamaya göre söz konusu tebliğle Türkiye'nin ihracat ve üretim sektörlerinde önemli bir girdi olarak kullanılan “rulmanların” ithalatında gözetim belgesi uygulaması başlatıldı. İşin skandal boyutu ise burada. Çünkü, uygulama sadece belirli bir fiyatla ithal edilen rulmanları kapsıyor. Yani eğer yüksek fiyattan rulman ithal ediyorsanız sorun yok. Ancak eğer durum böyle değilse yani başka bir ürün üretmek için dünyanın herhangi bir yerinden düşük fiyatlı rulman bulup ara malı olarak kullanıyorsanız o zaman İthalat Genel Müdürlüğü'ne gidip gözetim belgesi almak zorunda kalıyorsunuz.

Gözetim belgesi almak neredeyse imkansız

Konuyla ilgili üretim aşamasında rulman kullanan firmalar isyan noktasına geldi. Söz konusu üreticilerin İthalat Genel Müdürlüğü'nden Gözetim Belgesi alması neredeyse imkansız. Bu durumda firmalar, üretim bantlarının dönmesi için ucuza aldığı rulmanlara yüksek fiyat beyan edip yurda sokmak durumunda kalıyorlar. Bu da maliyetlere yansıyıp ana malın ihracında, ihracatçıyı vuruyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın “ara malı” ithalatını “dahilde işleme rejimiyle” desteklerken Rulman'da böyle bir uygulama yapması beraberinde pek çok soru işareti getiriyor. Peki, ülkemizdeki rulman üretimi iç piyasanın talebini karşılayamaz ve aynı üretici da ithalat yaparken yerli üreticinin zarar uğradığı iddia edilemeyeceğine göre ne yapılıyor.

Gözetim Belgesi

Bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar veya şartlarda artması halinde, ithalatın, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca düzenlenecek “Gözetim Belgesi” ile izlenmesine yönelik bir uygulamadır. Gözetime tabi ürünlerin ithalatında miktar veya değer sınırlaması olmayıp, her isteyen ithalatını gerçekleştirebilmektedir.

Dahilde İşleme Rejimi Nedir?

İhracata yönelik önemli mevzuatlardan biri olan Dahilde İşleme Rejimi ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve dışarıdan ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi aramallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir. İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler.

Makinecinin Sesi: "Rulman İthalatına Gözetim Uygulaması"

Şirin ALKAN- makinecinisesin.com
20 June, 2007 10:26:55


Düşük fiyatlı, kalitesiz rulmanların Türkiye’ye girişi Türk üreticileri harekete geçirdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı’na yapılan başvurunun ardından konuyla ilgili tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Dış Ticaret Müsteşarlığı’na verilen dilekçenin gerekçesi, Çin’de üretilen rulmanların çok düşük fiyatlarla Türkiye’ye gelmesi nedeniyle Türk üreticilerin piyasada rekabet edememeleri olarak açıklandı. Bu durumun kontrol altına alınması için ithal edilen rulmanların Türkiye pazarına uygun hale getirilmesi adına gözetim uygulamasına gidildiği belirtildi. Söz konusu gözetim, Türk üreticiler düşünülerek ülke farkı gözetmeksizin her ithal rulman için uygulanacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından incelenen başvuru gerekli işlemlerin ardından kabul edildi. Uygulama 13 Temmuz’da başlıyor. Yeni uygulamaya göre 13 Temmuz 2007 tarihinden itibaren ithal edilen 6 bin serisi rulmanlar Dış Ticaret Müsteşarlığı gözetim altına alınacak. Uygulama yürürlüğe girdiğinde ithalatçı firmalar Çin’den ucuza aldıkları rulmanlar için daha farklı bir ücretlendirmeye tabi tutulacak.

Fikir ayrılıkları var

Bu durumun ardından Türkiye’deki firmaların nasıl etkileneceği büyük bir tartışma başlattı. Uygulamanın rekabet ortamını nasıl etkileyeceği, küçük ölçekli makine firmalarına ve firmaların kar marjına nasıl yansıyacağı konusunda fikir ayrılıkları yaşandı.Çin’den rulman ithal eden firmalar ise , ‘İthalatta Gözetim Belgesi’ uygulamasına tepki duyarak, uygulamanın kendilerini zor durumda bıraktığını kaydetti.

Rulman ithalatçısı İpekli Rulman adına konuşan Cenk Alper küreselleşen dünyada böyle bir korumacılığın ülke ekonomisine yarardan çok zarar getireceğini söyledi ve "Bu uygulama serbest piyasa ekonomisine ters düşerek Türkiye’deki bir kaç üreticiyi tekelleşmeye götürüyor" yorumunu yaptı. Alper, şöyle konuştu: "Küreselleşen dünya koşularında satış fiyatları üzerinde oynamak nerdeyse imkansız hale geldi. Yani, eğer malınızı satmak ve büyümek istiyorsanız, maliyetlerinizi mümkün olduğu kadar düşürmek zorundasınız. Bunun için de girdilerinizi kontrol etmeniz gerek. Bana göre ülkemiz sanayicilerinin aleyhine bir durum oluşturacaktır, çünkü böylece makine üreticiler ve kullanıcılar alternatifleri azalacak ve yüksek maliyetli rulmanları kullanmak zorunda kalacak."

Bir başka rulman ithalatçısı da sektörün bu tür spekülatif olaylara alışık olduğunu belirterek fiyatlara yansıyacak farkın makinecileri çok fazla etkilemeyeceğini söyledi. Uygulamanın rakamına bağlı olarak fiyatlarda yüzde üç-dört fark oluşacağını belirten yetkili, bu değişimden sadece ucuz markaların etkileneceğini belirtti.

Türk rulman üreticileri maliyetin artmadığını, sadece dampingli gelen ürünlerin fiyatlarının gözlem altına alındığını savunuyor. Üreticiler, sadece rulmanda değil, bir çok üründe gözlem yapılması ve mecburi standat uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiği kanaatinde.

Anadolu Rulman Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Adıgüzel, yeni uygulamanın makine üreticilerini etkilemeyeceğini, uygulamanın bir ‘vergi’ değil, ‘gözetim’ olduğunu söyledi. Adıgüzel, verdiği demeçte bu uygulamanın kota ya da engelleme olmadığının altını çizerek , " Son 5 sene içinde Çin’den ithal edilen mallar arttı. Uluslararası ticarete uygun olmayan bir takım olaylar var. Ucuza Çin’den alınan rulman kalitesiz oluyor. Doğal olarak o rulmanın kullanıldığı ürün de çabuk zarar görüyor, eskiyor. Ama makineyi alan içinde kullanılan rulmana değil, makinenin üreticisine bakar. Yani Çin’den gelen rulmanlar aslında Türk üreticilerini etkiliyor " diye konuştu. Bunun sadece rulman üreticilerinin sorunu olmadığını belirten Adıgüzel, Türk malı kullanmanın hem bir görev hem de bir çözüm olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Çin’den rulman ithal eden firmalar uygulamadan rahatsız. Oluşacak fiyat farkından büyük firmalar etkilemezken, küçük ölçekli firmaların sıkıntılı günler geçireceği tahmin ediliyor. Tüm tartışmalara rağmen karar 13 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak. Rulman polemiği bir süre daha gündemde kalacağa benziyor.

Ball Bearings: Turkey Initiates Surveillance

Turkey, through Communiqué no. 2008/18 on the Application of Surveillance in Importation published in the Offical Gazette no. 26962 of 9th of August, 2008, extended the current import surveillance for certain ball or roller bearings classified under harmonised system nomenclature code 8482 10 to include those with a diameter of less than 30 milimetres.

Surveillance will be applied prospectively to imports with a CIF unit value under ten USD Dolars per kilograms.

Products subject to surveillance can only be imported after obtaining a Surveillance Document to be issued by the Prime Ministry Undersecretariat of Foreing Trade. Imports of 50 kilograms or less under a single customs declaration is exempt from the surveillance measure.

Here is the Turkish text of the Communiqué no. 2008/18:
http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin.html

Rulmanlar: Türkiye'den Gözetim Uygulaması

Dış Ticaret Müsteşarlığı 9 Ağustos 2008 tarih ve 26962 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin.html) aracılığıyla bazı rulmanlara ilişkin mevcut gözetim uygulamasını çapı 30 milimetreyi geçmeyenleri kapsayacak şekilde genişletti.

Gözetim uygulaması CIF (İngilizce cost insurance freight) kıymet cinsinden birim kıymeti on ABD Doları/kilogramdan daha düşük olan ürünlerin ithalatında ülke ayrımı yapılmaksızın ileriye yönelik olarak uygulanacak.

Gözetim önlemlerine tabi ürünlerin ithalatı ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenen Gözetim Belgeleri aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak bir gümrük beyannamesi kapsamında brüt 50 kilogram veya daha az miktarda yapılacak ithalat önlemden muaf.

Rulmanlara ilişkin gözetim uygulamaları 13 Haziran 2007 tarihinden beri gündemde ve sektörü ikiye bölmüş durumda. Bakınız: http://antidamping.blogspot.com/2008/08/makinecinin-sesi-rulman-ithalatna.html, http://antidamping.blogspot.com/2008/08/haberdem-pahal-alabilirsin-ucuz-asla.html.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/18 Sayılı Tebliğ

9 Ağustos 2008 tarih ve 26962 sayılı Resmi Gazete

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2008/18 SAYILI
TEBLİĞ



Kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonları (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın (yalnız karşısında gösterilen CIF kıymetin altında birim kıymetleri haiz olanlarının) ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.


Gözetim uygulaması
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen eşya, ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan brüt 50 (elli) kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaftır.

Başvuru
MADDE 3 – (1) Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve EK II’deki belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler isteyebilir.

(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmez.

Gözetim belgesine ve gözetim belgesinin kullanımına ait bilgiler

MADDE 4 – (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.

(2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen kıymetler Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.

(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

(4) Gözetim belgesi devredilemez.

(5) Gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatıyla ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi ile Genel Müdürlükçe gerekli görülecek diğer bilgi ve belgeler) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat
MADDE 5 – (1) 13/6/2007 tarihli ve 26551 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2007/24 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ yayımını takip eden 15 inci gün yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.


Not: Standart olan eklere yer verilmemiştir.

Çamaşır Makineleri: Avustralya Önleme Son Verdi



Avustralya Gümrük İşleri 13 Ağustos 2008 tarihinde yayınlanan 2008/30 sayılı Damping Tebliği ile Kore Cumhuriyeti menşeli belirli çamaşır makinelerine ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamladığını ve önlemin sona erdirilmesine karar verdiğini beyan etti. Kararın ardında yerli üretimin sona ermiş olması yatıyor.

Önleme tabi ürünler tamamen otomatik, ev tipi, üstten ve önden yüklemeli ve kuru çamaşır kapasitesi 12 kilogramı geçmeyen çamaşır makineleri idi. Dampinge karşı vergi % 5 oranında uygulanıyordu. Dampinge karşı önlem Fisher & Paykel Australia Holdings'in yaptığı ve Electrolux Home Products tarafından desteklenen başvuru üzerine açılan soruşturma sonucunda 18 Eylül 2003'te karara bağlanmıştı. LG Electronics Inc. önlemden muaf tutulmuştu. Daha sonra soruşturma bu firmayla ilgili olarak tekrarlanmış ve Eylül 2004'te önlem alınmıştı. Temmuz 2005'te bir ara gözden geçirme sonuçlandırılarak önlem revize edilmiş, Ocak 2008'te ise Daewoo firmasına ilişkin gözden geçirme neticelendirilip bu firmaya ilişkin olarak değişikliğe gidilmişti.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Termoelektrik Isıtıcı ve Soğutucular: Kanada'dan Ön Damping ve Sübvansiyon Saptaması

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 13 Ağustos 2008 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli termoelektrik ısıtıcı ve soğutuculara ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar çerçevesinde damping ve sübvansiyon iddialarını teyit eden ön saptamalarda bulundu.

Buna göre Mobicool International, Limited isimli firma için damping marjı % 18,4 ve sübvansiyon oranı % 0,76. Diğer Çinli üreticilere ilişkin olarak bu oranlar sırasıyla % 37,4 ve % 100. Bu ön saptamalar aynı zamanda geçici önlem manasına geliyor.

Söz konusu soruşturmalar Koolatron Co. isimli şirketin şikayeti üzerine 15 Mayıs 2008'de başlatılmış (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/kanadadan-termoelektrik-istc-ve.html), gerekçe beyanatı 30 Mayıs 2008'de yayınlanmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/kanada-termoelektrik-istc-ve-soutucular.html). Kanada Uluslararası Ticaret Divanı ön zarar saptamasını 14 Temmuz 2008'de açıklamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/kanadadan-termoelektrik-istc-ve.html).

Off-Road Lastikler: ABD'den Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 15 Ağustos 2008 tarih ve 08-080 sayılı basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli off-road lastik (off-the-road tyres, kısaca OTR) ithalatlarının hem dampingli hem de sübvansiyonlu olması nedeniyle ABD yerli sanayisinin maddi zarar gördüğüne dair nihai zarar saptamasında bulunduğunu beyan etti.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin 8 Temmuz 2008 tarihinde bir basın açıklamasıyla duyurduğu ve 15 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (136)'da yayınlanarak yürürlüğe giren iki ayrı duyuru (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdnin-off-road-lastiklerde-damping-ve.html) ile resmiyet kazanan nihai saptamalarına göre soru formlarına yanıt vermesi zorunlu olan dört Çinli firma için % 0 ila 19,5 arasında değişen damping marjları hesaplanmış. Geriye kalan firmalardan bireysel marj hesaplanmasına hak kazananlara bu damping marjlarının ağırlıklı ortalaması olan % 9,48, diğer firmalara ise % 210,48'lik oranlar çıkartılmış. Önlem alınabilir sübvansiyon oranları ise % 2,45 ila 14 arasında değişiyor.

Bu kararla dampinge karşı ve telafi edici önlemler kesinleşmiş oldu. Uluslararası Ticaret İdaresi gerekli talimatları bir hafta içerisinde yayınlayacak.

Mıknatıs: ABD'den Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 15 Ağustos 2008 tarih ve 08-079 sayılı basın açıklamasıyla Tayvan menşeli ham esnek mıknatıs ithalatlarının dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanların ise hem dampingli hem de sübvansiyonlu olması nedeniyle ABD yerli sanayisinin maddi zarar gördüğüne dair nihai zarar saptamasında bulunduğunu beyan etti.

ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin 3 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla duyurduğu ve 10 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (133)'te yayınlanarak yürürlüğe giren üç ayrı duyuru aracılığıyla resmiyet kazanan (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdnin-mktans-soruturmalarnda-nihai.html) nihai saptamalarına göre damping marjları Tayvanlı üreticiler için % 31,20 ila 38,03 oranında, Çinli üreticiler için ise % 105 ila 185,38. Çinliler için önlem alınabilir sübvansiyon oranı ise % 109,95.

Bu kararla dampinge karşı ve telafi edici önlemler kesinleşmiş oldu. Uluslararası Ticaret İdaresi gerekli talimatları bir hafta içerisinde yayınlayacak.

Naylon Filament İplik: Hindistan'dan Gözden Geçirme

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 12 Ağustos 2008 tarihli bir açılış duyurusu aracılığıyla Malezya menşeli naylon filament ipliğe ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir dönem ortası gözden geçirme başlattı.

Hindistan anti-damping mevzuatına göre dampinge karşı önlemler önlem süresinin ortasında gözden geçirmeye tabi tutulabiliyor. Bu bir çeşit ara gözden geçirme soruşturması.

Gözden geçirme Hint üreticilerin talebi üzerine başlatılmış durumda. Üreticilere göre damping marjı yükselmiş durumda. Gözden geçirme dönemi 1 Nisan 2007 ila 31 Mart 2008.

Sodyum Nitrit: ABD'den Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 11 Ağustos 2008 tarih ve 08-077 sayılı basın açıklamasıyla Federal Almanya Cumhuriyeti menşeli sodyum nitrit ithalatlarının dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanların ise hem dampingli hem de sübvansiyonlu olması nedeniyle ABD yerli sanayisinin maddi zarar gördüğüne dair nihai zarar saptamasında bulunduğunu beyan etti.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin 1 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla duyurduğu ve 8 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (131)'de yayınlanarak yürürlüğe giren üç ayrı duyuru aracılığıyla resmiyet kazanan (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdnin-sodyum-nitritte-damping-ve.html) nihai saptamalarına göre Alman BASF AG firması için damping marjı % 237, diğer Alman firmalar için ise % 150,82. Çin'e gelince tüm firmaların damping marjı % 190,74, önlem alınabilir sübvansiyon oranı ise % 169,01 idi.

Soruşturmalar 8 Kasım 2007'de yapılan başvurular üzerine 28 Kasım'da açılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 26 Aralık'ta, Uluslararası Ticaret İdaresi ön damping ve sübvansiyon saptamalarını 7 Nisan 2008'de açıklamıştı. İdare Komisyon'un nihai saptaması üzerine bir hafta içerisinde dampinge karşı ve telafi edici önlemlere ilişkin talimatlarını yayınlayacak.

Elektrolik Manganez Dioksit: ABD'den Nihai Damping Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi 11 Ağustos 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla Avustralya ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli, esasen pil ve akümülatörlerde kullanılan bir malzeme olan elektrolik manganez dioksite ilişkin olarak sürdürmekte bulunduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde nihai damping saptamasında bulunduğunu beyan etti. İdare incelemesi sonucunda dampingin varlığına hükmetmiş durumda. Buna göre Avustralyalı firmaların damping markı % 63,66, Çinli olanların % 149,92.

Soruşturma Eylül 2007'de başlatılmış, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 9 Ekim 2007'de açıklamıştı. İdare ise ön damping saptamasında 19 Mart 2008'de bulunmuştu. İdare'nin nihai saptaması üzerine Komisyon nihai zarar saptamasını 22 Eylül 2008'de gerçekleştirecek. Önlem alınmasına karar verilirse İdare gerekli talimatları 29 Eylül'de yayınlayacak.

Japon Finans Bakanlığı da 6 Haziran 2008 günü Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İspanya menşeli elektrolik manganez dioksite ilişkin olarak geçici önlem almıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/japonya-elektrolik-manganez-dioksitte.html).

Üre ve Amonyum Nitrat Çözeltileri: AB Taahhütleri Kabul Etti

Avrupa Birliği (AB) Cezayir, Belarus, Rusya ve Ukrayna menşeli üre ve amonyum nitrat çözeltilerine ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir ara gözden geçirme soruşturması vesilesiyle bir taahhütü kabul etti. Konuyla ilgili 24 Temmuz 2008 tarih ve (AT) 789/2008 sayılı Konsey Tüzüğü ve 3 Temmuz 2008 tarih ve 2008/649/AT sayılı Komisyon Kararı 8 Ağustos 2008 tarih ve L 213 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlandı.

Orijinal önlem Eylül 2000'de alınmış, ilk nihai gözden geçirmeyi takiben süresi yenilenmişti. Aralık 2006 Eurochem isimli Rusya'da mukim teşebbüsün talebi üzerine bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması başlatılmış, ancak soruşturma önlem değiştirilmeksizin sonuçlanmıştı. Eurochem bu çerçevede bir taahhüt verme talebinde bulunmuş, ancak kendisine tanınan süre dahilinde taahhüt verememişti. Avrupa Bakanlar Konseyi konunun karmaşıklığını dikkate alarak bu firmaya ek süre tanımıştı. Eurochem'in bu ek süre dahilinde verdiği taahhüt Komisyon tarafından bir kararla kabul edildi ve Konsey tarafından önlem gereken şekilde değiştirildi. Böylelikle Eurochem söz konusu önlemden muaf hale geldi.

AB Eurochem'in taahhütlerini Ukrayna menşeli, 3102 30 90 ve 3102 40 90 Kombine Nomenklatür kodları kapsamına giren amonyum nitrata ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde de kabul etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/amonyum-nitrat-abden-taahhtleri-kabul.html).

Elbise Askıları: ABD'den Nihai Damping Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi 8 Ağustos 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli çelik telden elbise askılarına (İngilizce steel wire garment hangers) ilişkin olarak sürdürmekte bulunduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde nihai damping saptamasında bulunduğunu beyan etti. İdare incelemesi sonucunda dampingin varlığına hükmetmiş durumda.

Soruşturma çerçevesinde soru formlarına yanıt vermesi zorunlu tutulan iki firmadan Shanghai Wells Hanger Co Ltd. için dampign marjı % 15,44, Shaoxing Metal Companies için % 94,06. İnceleme sonucunda ferdi marj hakettiği saptanan 13 firma için bu iki oranın ortalaması olan % 54,75 geçerli. Diğer Çinli firmalar için ise % 186,98 oranı.

Soruşturma Eylül 2007'de başlatılmış, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 18 Ekim 2007'de açıklamıştı. İdare ise ön damping saptamasında 18 Mart 2008'de bulunmuştu. İdare'nin nihai saptaması üzerine Komisyon nihai zarar saptamasını 22 Eylül 2008'de gerçekleştirecek. Önlem alınmasına karar verilirse İdare gerekli talimatları 29 Eylül'de yayınlayacak.

Fenol: Hindistan Önleme Devam Diyor

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Singapur menşeli fenol ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürütmekte bulunduğu nihai gözden geçirme soruşturmasında nihai saptamalarını 4 Ağustos 2008 tarihli bir duyuru ile açıkladı.

Buna göre Tayin Edilmiş Otorite önlemin sona ermesinin damping ve zararın devam etmesi veya tekrar meydana gelmesine neden olacağına kanaat getirmiş durumda. Avrupa Birliği ve Singapur'a karşı önlemin aynen devam ettirilmesi, Güney Afrika'ya ilişkin olarak ise dampinge karşı verginin 119 ABD Doları/tona indirilmesi öneriliyor.

Orijinal önlem geçici olarak Ağustos 2002'de, kesin olarak Şubat 2003'te karara bağlanmıştı.

Çim Biçme Makineleri: ABD'den Ön Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 7 Ağustos 2008 tarih ve 08-076 sayılı basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yedekte çekilen çim biçme makineleri (İngilizce tow-behind lawn groomers, kısaca TBLGs) ve bunların belirli parçalarının ithalatına ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar çerçevesinde gerçekleştirdiği zarara ilişkin ön saptamasını beyan etti. Buna göre ABD yerli sanayisinin Çin menşeli ürünlerin dampingli ve sübvansiyonlu ithalatı nedeniyle zarar gördüğüne dair makul göstergeler mevcut.

Konuyla ilgili şikayet başvuruları 24 Haziran'da gerçekleştirilmiş (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-im-bime-makinelerine-damping-ve.html), ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu gerçekleştirdiği ön incelemeyi takiben gerekli soruşturmaları açmıştı. Karar 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir duyuru aracılığıyla beyan edilmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abd-im-bime-makinelerinde-soruturmalar.html). ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 15 de Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla soruşturmaları açtığını açıklamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/im-bime-makinelerinde-soruturmalarn.html). Soruşturmaların açılmasına dair İdare'nin resmi duyuruları ise 21 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (140)'ta yayınlanarak yürürlüğe girmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/im-bime-makineleri-uluslararas-ticaret.html).

Değerlendirilmekte olan iddialara göre Çin malı yedekte çekilen çim biçme makineleri % 154,72 oranında bir damping marjı ve de minimis oran üzerinde bir sübvansiyonla ihraç ediliyor. Damping için soruşturma dönemi 1 Ekim 2007 ila 31 Mart 2008, sübvansiyon için 2007 yılı.

Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun ön zarar saptamasının müspet çıkması soruşturmalara devam edileceği anlamına geliyor. ABD'de bu soruşturmalarda damping ve sübvansiyon Uluslararası Ticaret İdaresi, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından ön ve nihai olmak üzere ikişer aşamada tespit ediliyor. Her aşamada çıkan müspet karar soruşturmanın devam ederek bir sonraki aşamaya geçmesini, menfi karar sonlandırılmasını beraberinde getiriyor. Nihai zarar saptamasının da müspet olması durumunda önlemlere ilişkin talimatlar yaklaşık bir hafta içerisinde düzenleniyor.

Hürriyet: "Çin kalemine damping vergisi"

Hürriyet
02 Ağustos 2008


Kalem üreticisi 3 yerli firmanın talebi doğrultusunda, Çin'den ithal edilen kurşun ve mürekkepli kalemlere uygulanan damping vergisinin kapsamı genişletildi.

Plastik maddelerden yapılan ve (GTİP 9608.50.00.10.000) Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan kalemler için, adet başına 0,040 ile 0,066 dolar arasında değişen miktarlarda gümrük vergisi tahsis edildi.

Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş. (Atlas), Pensan Kalem ve Kağıt Sanayi ile Adel Kalemcilik Ticaret ve Sanayinin damping başvurusu üzerine, 2 Mart 2004 yılından bu yana Çin'den ithal edilen sıvı mürekkepli bilyalı kalemler ile dolma ve kurşun kalemlere damping vergisi uygulaması yapılıyordu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı aldığı yeni kararla, bu ürünlere plastik maddelerden yapılan kurşun kalemi de ekledi.

Tebliğ, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Zaman: "Çin kalemlerine damping vergisi"

Zaman
02 Ağustos 2008, Cumartesi


Kalem üreticisi 3 yerli firmanın talebi doğrultusunda, Çin'den ithal edilen kurşun ve mürekkepli kalemlere uygulanan damping vergisinin kapsamı genişletildi.

Plastik maddelerden yapılan ve (GTİP 9608.50.00.10.000) Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan kalemler için, adet başına 0,040 ile 0,066 dolar arasında değişen miktarlarda gümrük vergisi tahsis edildi.

Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş. (Atlas), Pensan Kalem ve Kağıt Sanayi ile Adel Kalemcilik Ticaret ve Sanayinin damping başvurusu üzerine, 2 Mart 2004 yılından bu yana Çin'den ithal edilen sıvı mürekkepli bilyalı kalemler ile dolma ve kurşun kalemlere damping vergisi uygulaması yapılıyordu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı aldığı yeni kararla, bu ürünlere plastik maddelerden yapılan kurşun kalemi de ekledi.

Tebliğ, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Takvim: "Çin kalemlerine damping vergisi"

Takvim
3 Ağustos 2008

Kalem üreticisi 3 yerli firmanın talebiyle, Çin'den ithal edilen kurşun ve mürekkepli kalemlere uygulanan damping vergisinin kapsamı genişletildi. Plastik maddelerden yapılan ve (GTİP 9608.50.00.10.000) gümrük tarife pozisyonundaki kalemlere, adet başına 0.040 ile 0.066 dolar arasında değişen miktarlarda gümrük vergisi tahsis edildi. Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni Çağ: "Çin kalemine damping vergisi"

Yeni Çağ
03/08/2008, 11:16


Kalem üreticisi 3 yerli firmanın talebi doğrultusunda, Çin'den ithal edilen kurşun ve mürekkepli kalemlere uygulanan damping vergisinin kapsamı genişletildi.

Plastik maddelerden yapılan ve (GTİP 9608.50.00.10.000) Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan kalemler için, adet başına 0,040 ile 0,066 dolar arasında değişen miktarlarda gümrük vergisi tahsis edildi. 2 Mart 2004 yılından bu yana Çin'den ithal edilen sıvı mürekkepli bilyalı kalemler ile dolma ve kurşun kalemlere damping vergisi uygulaması yapılıyordu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı aldığı yeni kararla, bu ürünlere plastik maddelerden yapılan kurşun kalemi de ekledi. Öte yandan, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, İran, İsrail,İtalya ve Suudi Arabistan'dan ithal edilen polyester, polipropilen,vizkoz, poliamid ürünlerine damping soruşturması açıyor.

Yapısal Çelik Borular: Kanada Türkiye'ye Karşı Önleme Devam Ediyor

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 7 Ağustos 2008 tarihinde Türkiye, Güney Kore ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli yapısal çelik borulara (İngilizce hollow structural sections) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde Nisan ayından bu yana yürütülen nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamladığını açıkladı. Ajans önlemin sona ermesinin dampingin devam etmesi veya yeniden meydana çıkmasına neden olacağı sonucuna varmış durumda. Gerekçeli beyanat iki hafta içerisinde Ajans'ın internet sitesinde yer alacak.


Kanada'da damping ve sübvansiyon Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı, zarar ise Kanada Uluslararası Ticaret Divanı tarafından değerlendiriliyor. Önlemin devam etmesinin kesinleşmesi için Divan'ın da zararın devam etmesinin muhtemel olduğu yolunda bir değerlendirme yapması gerekiyor.


Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Turkey extends the scope of the anti-dumping measure on pens and pencils

The Turkish Undersecretariat of Foreign Trade, through Communiqué no. 2008/28 of 2nd of August 2008, extended the scope of the anti-dumping measure on ballpoint pens of plastic with liquid ink and propelling or sliding pencils of plastic to include sets of pens and pencils. As a result the anti-dumping duty of 0.066 USD per piece for ballpoint pens of plastic with liquid ink and 0.040 USD per piece for propelling or sliding pencils of plastic will also apply to each of these articles in sets of pens and pencils. The original measure had been imposed in March 2004.

About the Blog: http://antidamping.blogspot.com/2008/08/about-blog.html.

Kalemler: Türkiye Önlemin Kapsamını Genişletti




2 Ağustos 2008 tarihli ve 26955 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/28 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bazı kalemlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde değişikliğe gidilerek önlem ürün kapsamı açısından genişletildi.

Söz konusu önlem 2 Mart 2004 tarih ve 25390 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/3 sayılı Tebliğ aracılığıyla hükme bağlanmıştı. Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş. (Atlas) tarafından yapılan ve Pensan Kalem ve Kağıt San. Tic. A.Ş. (Pensan) ile Adel Kalemcilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (Adel) tarafından desteklenen başvuru üzerine başlatılan soruşturmada damping için soruşturma dönemi 2002 yılı idi.

Çinli üreticilerin Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın istediği bilgileri zamanında ve eksiksiz bir şekilde vermemesi nedeniyle işbirliğinde oldukları kabul edilmemiş, soruşturmada en iyi veriler kullanılmıştır. Tükenmez kalemlerde damping marjları Wenkui isimli şirket için CIF (cost insurance freight) bedelin %633’ü, mutlak olarak 1,69 ABD Doları/Adet, Chenglu isimli şirket için CIF bedelin %323’ü, mutlak olarak 0,066 ABD Doları/Adet ve diğer şirketler için CIF bedelin %633’ü, mutlak olarak 1,69 ABD Doları/Adet; dolma kurşun kalemde Wenkui için CIF bedelin %229’u, mutlak olarak 0,08 ABD Doları/Adet ve diğer şirketler için CIF bedelin %229’u, mutlak olarak 0,08 ABD Doları/Adet olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda tükenmez kalemlerde CIF bedele göre % 28 oranında fiyat baskısı, dolma kurşun kalemlerde CIF bedele göre % 72 oranında fiyat baskısı tespit edilmiştir.

Gerek tükenmez gerek dolma kurşun kalemlerde yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde ciddi şekilde bozulma bulunduğu görülmüş, görülen bu zarar ile damping arasındaki illiyetin üçüncü ülkelerden ithalat ve 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden etkilenmediği sonucuna varılmıştır.

Dolayısıyla Çin menşeli tükenmez ve dolma kurşun kalemlere aşağıda gösterilen oranlarda dampinge karşı vergi ihdas edilmişti:


2008/28 sayılı Tebliğ aracılığıyla 9608.50.00.1000 GTİP'li "bilyalı, keçe uçlu, mürekkepli vd. kalemlerden takımlar, plastik maddelerden olan" da önlem kapsamına alındı. Bu takımların içerdiği her bir plastik maddelerden olan sıvı mürekkepli bilyalı kalem ve plastik maddelerden olan dolma kurşun kalem için aynı oranda dampinge karşı vergi ihdas edilecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın önümüzdeki yıl bu önlem çerçevesinde bir dampinge karşı soruşturma başlatması bekleniyor.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/28 sayılı Tebliğ

2 Ağustos 2008 tarihli ve 26955 sayılı Resmi Gazete




İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/28)




MADDE 1 – 2/3/2004 tarihli ve 25390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/4 sayılı Tebliğ’in 22 nci maddesinde yer alan Tabloya aşağıda belirtilen şekilde ilave yapılmıştır.





MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

Mutfak Rafları: ABD Sübvansiyona Karşı Soruşturma Açıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu yapılan başvuru üzerine Çin Halk Cumhuriyeti menşeli mutfak araç gereçleri için raflara ilişkin olarak bir sübvansiyona karşı soruşturma başlattı. Konuyla ilgili duyuru 7 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (153)'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Şikayet başvurusu Nashville Wire Products Inc., SSW Holding Company, Inc., United Steel,Paper and Forestry, Rubber,Manufacturing, Energy, Allied-Industrial and Service Workers International Union ve International Association of Machinists and Aerospace Workers, District Loge 6 tarafından yapılmış. Yani hem şirketleri hem de sendikaları içeren bir dilekçe. Bu da başarı (!) şansını arttırıyor.

Silikon Metal: ABD Gözden Geçirmesi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli silikon metale ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirmeyi (ara gözden geçirme soruşturmasını) tamamladı. Konuyla ilgili duyuru 11 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (155)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Gözden geçirme dönemi 1 Haziran 2006 ila 31 Mayıs 2007 arasını ve 18 Çinli teşebbüsü kapsıyordu. İnceleme sonucunda idari gözden geçirme bu teşebbüslerin bir kısmı için gözden geçirme döneminde ABD'ye ihracatları olmaması nedeniyle sonlandırıldı. Diğer teşebbüsler ise ya gerekli işbirliğini göstermediler ve eldeki olumsuz verilere tabi oldular ya da ferdi marja hak kazandıklarını gösteremediler ve ilk grup Çin geneli için hesaplanan orana maruz kaldular. Bu oran da % 139,49.

ABD Haziran ayında Rusya menşeli silikon metale ilişkin olarak bir nihai gözden geçirmeyi tamamlanmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdnin-silikon-metal-nihai-gzden.html).

Portakal Suyu: ABD Gözden Geçirmesi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Brezilya menşeli portakal sularına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirmeyi (ara gözden geçirme soruşturmasını) tamamladı. Konuyla ilgili duyuru 11 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil 73 (155)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Duyuruda gözden geçirme döneminin 24 Ağustos 2005 ila 28 Şubat 2007 arası olduğu yazıyor. Ancak burada bir maddi hata var. Gözden geçirme 2006 yılında başlamış olmalı. Gözden geçirmede ön saptama 7 Nisan'da yayınlanmış. Gelen yorumlar dikkate alınarak nihai kararda damping marjlarıyla ilgili bazı değişiklikler yapılmış. Böylelikle Fischer S.A. Comercio, Industria, and Agricultura firmasının % 4,81, Sucocitrico Cutrale, S.A. firmasının % 0,45'lik bir damping marjı olmuş. Gözden geçirme ayrıca Coinbra–Frutesp isimli firmaya ilişkin olarak, gözden geçirme dönemi boyunca ABD'ye ihracatı olmaması nedeniyle sonlandırılmış.

18 Ağustos 2008 Pazartesi

BU SİTEYE ERİŞİM KENDİ KARARIYLA ENGELLENMİŞTİR

Hayır, Ticari Savunma Araçları'nı kapatmıyorum. Ancak kendi site ve bloglarını kapatanlar var. http://elmaaltshift.blogspot.com tarafından başlatılan bir kampanya bu, ayrıntılı açıklaması http://anafikir.com'da ("Internette yasağa karşı siteni kendin kapat", http://www.ntvmsnbc.com/news/456410.asp). Amaç Türkiye'de idare ve yargının internet sitelerini gelişigüzel kapatmasını, mevzuatın buna izin vermesini protesto etmek. Benim de canı gönülden desteklediğim bir hareket.

Türkiye, Devlet anlayışının otoriter refleksleri nedeniyle açık bir toplum olma yolunda ilerlemekte güçlük çekiyor. Buna bir de Şerif Mardin'in "mahalle baskısı" adını verdiği, ancak aslında daha geniş bir olguya işaret eden toplumsal tutuculuğu eklemek lazım. Ve kendisi dar görüşlü olan kamunun topluma karşı bireyi korumaktan uzak durmasını.

Internet sitelerinin yasaklanması işte bu zihinsel yapının bir yansıması. Youtube'un bazı kullanıcılar tarafından yüklenen videolar nedeniyle kapatılması örneğin, sadece orantısız bir yaptırım değil, bu siteden faydalanan diğer kimselere karşı haksızlık, bir suç! Pornografik sitelerin kapatılması veya. Bilgisayarlara küçüklerin korunması için güvenlik kalkanları yüklenmesi bir düzenlemeyle zorunlu tutulabilir, ancak bunun yerine sansürcülük yapılması kabul edilebilir değil. Temel özgürlüklere aykırı zira. Önemli bir ticari portal olan Alibaba'nın, bir haber sitesi olan gundemonline'ın kapatılması, üstelik ekranlarda herhangi bir gerekçeye yer verilmemesi, yetmediği gibi yeni düzenlemelerle artık mahkemelerin yanı sıra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, yani bir idari organın da kapatma kararı alabilmesi bu baskıcı anlayışın sınır tanımadığını gösteriyor.

Peki hiç mi site kapatılamaz? Sadece yasadışı örgütlerle doğrudan bağlantılı olan ve suçu doğrudan teşvik edenlerle sınırlı bir düzenlemeye kimsenin itiraz edeceğini zannetmiyorum. Ancak ötesi - itiraz edenler de olsa - kabul edilemez; özgür insana, açık topluma, yani insanlığın biricik kapsayıcı ütopyasına karşı kürek çekilemez.

17 Ağustos 2008 Pazar

Yenigün: "Uzakdoğu mallarına “damping” vergisi"

03.08.2008

Mensucat ile sentetik battaniyede uygulanan damping vergileri yeniden belirlendi

Aralarında Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan menşeli sentetik filamentten mensucat ile sentetik battaniyede uygulanan damping vergileri yeniden belirlendi. Dokuma sanayinde kullanılan sentetik filamentten (iplik) için CIF bedelinin yüzde 8 ile yüzde 70’i arasında değişen oranlarda gümrük vergisi ödenecek.


Sentetik battaniye ithalatında da kilogram başına 4 dolar ödeme yapılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan’dan ithal edilen "Senetik Filamentten Mensucat" için 2002 yılında uygulamaya koyduğu, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine" dair kurallarını işletti.



Yorum: Muhabir arkadaş haberi diğer gazetelerden kotarmış, ancak olaya biraz uzak gözüküyor. Nitekim damping kavramını ilginç bulup başlıkta tırnak ("") içine almış. Metinde de bir uygulama var. Üstelik ithalatta haksız rekabetin önlenmesine dair mevzuatın 2002 yılında çıktığı izlenimini veren bir tümcede. İlk paragraftaki parantez kullanımı da önleme tabi ürün konusunda belirsizlik yaratmış. Kısacası hem ekonomi bilgisi hem de anlatım becerisi açısından sorunlu bir haber.

ANKA: "Mensucat ithalatına soruşturma"

02.08.2008

(ANKA)- Yerli üreticiler tarafından yapılan başvuru üzerine, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan menşeli “muhtelif mensucat” ithalatında dampinge karşı soruşturma açılması kararlaştırıldı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, “İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yerli üreticiler tarafından yapılan başvuruda, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan menşeli “muhtelif mensucat”ın Türkiye'ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli sanayiye zarar verdiği iddiasıyla anılan ülkeler menşeli söz konusu madde ithalatında dampinge karşı önlem alınması talep edildi. Telasis Tekstil Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Hassan Tekstil Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Vateks Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Telateks Tekstil Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Bezci Tekstil Sanayi A.Ş. tarafından yapılan bu yöndeki başvuru Cavit Çiçek Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından da desteklendi. Başvuru aşamasında sunulan delillerden, şikayetçi firmalar, yerli üretim dalını temsile yeterli bulundu.

Yapılan inceleme sonucunda başvurunun yeterli bilgi, belge ve kanıtları içerdiği anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nca şikayet konusu ülkeler çıkışlı söz konusu ürünler için dampinge karşı soruşturma açılmasına karar verildi. Soruşturma için gerekli bilgilerin derlenmesi amacıyla, söz konusu ürünlerin bilinen ithalatçıları ve söz konusu ülkelerde yerleşik üretici, ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Soru formunu yanıtlama süresi, formun gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gün olacak.

-PAMUK İPLİĞİNDE TARİFE KONTENJANI

Öte yandan Bakanlar Kurulu'nun 15 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararı kapsamında “İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ” ile “dikiş ipliği hariç ağırlık itibariyle yüzde 85 veya daha fazla pamuk içeren” ile “yüzde 85'den az pamuk içeren pamuk ipliği” ithalatında açılan tarife kontenjanının kullanım usul ve esaslarını, yeni tebliğle belirlendi. Buna göre, tarife kontenjanı başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için İthal Lisansı Başvuru Formu'nun usulüne uygun şekilde doldurularak, istenen belgelerle birlikte Dış Ticaret Müsteşarlığına gönderilmesi gerekecek.

Bir başvuruda ancak bir ithal lisansı talep edilebilecek. Bir ithal lisansında verilebilecek tarife kontenjanı miktarı 20 bin kilogramı geçemeyecek ve bir ithal lisansı sadece bir ülke veya gümrük bölgesi için düzenlenecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, “İşçi Sağlığını Ve İş Güvenliğini Etkileyen Bazı Maddelerin İthaline İlişkin İthalat Tebliğ"de değişiklik yapan tebliğ de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, “200 santigrat dereceye kadar sıcaklıkta, hacim itibariyle yüzde 90 veya daha fazla damıtılmış ham hafif yağlar”ın gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenecek belge aranacak. Bu belgenin bir örneği gümrük beyannamesine eklenecek.

Taraf: "Polyester ithalatına damping soruşturması"

03.08.2008

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan’dan ithal edilen polyester, polipropilen, vizkoz, poliamid ürünlerine damping soruşturması açıyor

Müsteşarlığın, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, aralarında Telasis Tekstil, Hassan Tekstil, Vateks Tekstil, Telateks Tekstil, Bezci Tekstil ve Cavit Çiçek Tekstil’in yer aldığı altı yerli firma, beş ülkeden muhtelif mensucat başlığı altında ithal edilen ürünlerin, Türkiye’ye dampingli ithal edildiği bildirildi. Yerli sanayiye zarar verdiği iddiasıyla yapılan şikayet başvurusunu dikkate alan Dış Ticaret Müsteşarlığı, inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği kanaatine vardı.

Soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla, söz konusu maddenin bilinen ithalatçılarına ve söz konusu ülkelerde yerleşik üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Söz konusu ürün hijyen (kolonyalı mendin, çocuk bezi üretimi), hazır giyim, tekstil ve teknik tekstil gibi birçok farklı alanda kullanılıyor.

Öte yandan, kalem üreticisi üç yerli firmanın talebi doğrultusunda, Çin’den ithal edilen kurşun ve mürekkepli kalemlere uygulanan damping vergisinin kapsamı genişletildi. Plastik maddelerden yapılan ve gümrük tarife pozisyonunda yer alan kalemler için, adet başına 0.040 ile 0.066 dolar arasında değişen miktarlarda gümrük vergisi tahsis edildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı yeni kararla, bu ürünlere plastik maddelerden yapılan kurşun kalemi de ekledi.

Dünya: "Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan damping soruşturması"

Dünya
02.08.2008, 14.26


Müsteşarlık, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan'dan ithal edilen bazı ürünler için damping soruşturması açacak

ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan'dan ithal edilen polyester, polipropilen, vizkoz, poliamid ürünlerine damping soruşturması açıyor.

Müsteşarlığın, 'İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin' tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğe göre, aralarında Telasis Tekstil, Hassan Tekstil, Vateks Tekstil, Telateks Tekstil, Bezci Tekstil ve Cavit Çiçek Tekstil Sanayinin yer aldığı 6 yerli firma, 5 ülkeden "muhtelif mensucat" başlığı altında ithal edilen ürünlerin, Türkiye'ye "dampingli ithal" edildiğini bildirdi. Yerli sanayiye zarar verdiği iddiasıyla yapılan şikayet başvurusunu dikkate alan Dış Ticaret Müsteşarlığı, yaptığı inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği kanaatine vardı. Bu nedenle, soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla, söz konusu maddenin bilinen ithalatçılarına ve söz konusu ülkelerde yerleşik üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Soru formu almayan firmalar, tebliğin yayımını takip eden 15 gün içerisinde "soru formu" talebinde bulunacaklar. Formlar, posta süresi de dâhil olmak üzere 37 gün içinde Dış Ticaret Müsteşarlığına gönderilecek.

Öte yandan, söz konusu ürün hijyen (kolonyalı mendin, çocuk bezi üretimi..vb), hazır giyim, tekstil ve teknik tekstil gibi birçok farklı alanda kullanılıyor. Tebliğ, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Radikal: "Damping Soruşturması"

Radikal
02.08.2008


Dış Ticaret Müsteşarlığı; Çin, İran, İsrail, İtalya Ve Suudi Arabistan’dan ithal edilen polyester, polipropilen ve vizkoz ürünlerine damping soruşturması açıyor


ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan’dan ithal edilen polyester, polipropilen, vizkoz, poliamid ürünlerine damping soruşturması açıyor.

Müsteşarlığın, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin" tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğe göre, aralarında Telasis Tekstil, Hassan Tekstil, Vateks Tekstil, Telateks Tekstil, Bezci Tekstil ve Cavit Çiçek Tekstil Sanayinin yer aldığı 6 yerli firma, 5 ülkeden "muhtelif mensucat" başlığı altında ithal edilen ürünlerin, Türkiye’ye "dampingli ithal" edildiğini bildirdi.

Yerli sanayiye zarar verdiği iddiasıyla yapılan şikayet başvurusunu dikkate alan Dış Ticaret Müsteşarlığı, yaptığı inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği kanaatine vardı.

Bu nedenle, soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla, söz konusu maddenin bilinen ithalatçılarına ve söz konusu ülkelerde yerleşik üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Soru formu almayan firmalar, tebliğin yayımını takip eden 15 gün içerisinde "soru formu" talebinde bulunacaklar. Formlar, posta süresi de dahil olmak üzere 37 gün içinde Dış Ticaret Müsteşarlığına gönderilecek.

Öte yandan, söz konusu ürün hijyen (kolonyalı mendin, çocuk bezi üretimi..vb), hazır giyim, tekstil ve teknik tekstil gibi birçok farklı alanda kullanılıyor.

Tebliğ, bugünden itibaren yürürlüğe girdi. (aa)

ANKA: "Uzak Doğu Mensucatına Karşı Korunma Önlemine Devam"

ANKA Ajansı

Yerli üretim üzerindeki zarar tehdidi dikkate alınarak Güney Kore , Çin , Tayland ve Tayvan menşeli giyim için olan 'sentetik filamentten mensucat' ile Çin menşeli battaniye ithalatına uygulanan anti damping vergisinin devamına karar verildi.

Güneydoğu menşeli sentetik filamentten mensucat ile sentetik liflerden battaniyeler ve diz battaniyelerinin yerli üretim üzerindeki zarar tehdidi dikkate alınarak bu ürünlerin ithalatında sona eren anti damping vergisinin devam etmesine karar verildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı 'nın ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğleri Resmi Gazete 'de yayımlandı. Bu kapsamda, yerli üreticilerin başvuruları üzerine yürütülen gözden geçirme soruşturmalarının sonuçları açıklandı. Buna göre soruşturmalar sonucunda, yürürlükteki önlemin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesi olasılığı göz önüne alınarak, Güney Kore , Çin , Tayland , Malezya ve Çin Tayvan'ı menşeli 'sentetik filamentten mensucat'ın ithalatına uygulanan anti damping vergisinin devamına karar verildi. Söz konusu ürünün ithalatında, adı geçen ülkelere göre CIF ithalat bedelinin yüzde 8.67'si ile yüzde 70.44'ü arasında değişen oranlarda anti damping vergisi uygulanıyor.

Çin menşeli 'sentetik liflerden battaniyeler (elektrikli olanlar hariç) ve diz battaniyeleri' ile 'diğer battaniyeler ve diz battaniyeleri'nin ithalatında ise anti damping vergisinin kilo başına 4 dolar olarak devam etmesi kararlaştırıldı. (ANKA)
(ES/NB /ZG)


Yorum: Söz konusu olan bir korunma önlemi değil, dampinge karşı önlem. ANKA muhabiri ticari savunma araçlarına ilişkin haberlerde sık sık görülen bir hataya düşmüş.

Dünya: "Uzakdoğu mallarına damping soruşturması"

Dünya
01.08.2008, 15.10


Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan menşeli sentetik battaniyede uygulanan damping vergileri yeniden belirlendi

ANKARA - Aralarında Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan menşeli sentetik filamentten mensucat ile sentetik battaniyede uygulanan damping vergileri yeniden düzenlendi.

Dokuma sanayinde kullanılan sentetik filamentten (iplik) için CİF bedelinin yüzde 8 ile yüzde 70'i arasında değişen oranlarda gümrük vergisi ödenecek. Sentetik battaniye ithalatında da kilogram başına 4 dolar ödeme yapılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan'dan ithal edilen "Senetik Filamentten Mensucat" için 2002 yılında uygulamaya koyduğu, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine" dair kurallarını işletti. Söz konusu ülkelere karşı önlemlerini 8 Temmuz 2006 tarihinde kaldırmaya planlayan Müsteşarlık, yerli üreticilerden Ekspo Grup Tekstil, İpeker Tekstil, Bursa Elyaf Sanayi, Akbaşlar Tekstil Sanayi, Sadam Tekstil ve Sönmez Tekstil Sanayi ve İplik Dokuma firmalarının talebiyle, bu ülkelerden yapılan ithalatı ve damping şikayetini gündemine aldı. Yeniden gözden geçirme ve soruşturma sonucunda bu ülkelere karşı "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine" ilişkin kuralların işletilmesine karar verdi. Yapılan araştırma ve soruşturma sonucunda; Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan gibi ülkelerin dokuma endüstrisine yatırımların devam ettiği ve artan kapasitenin yeni pazarlar aranmasını zorunlu kıldığı anlaşıldı. Türkiye'yi önemli bir pazar olarak gören bu ülkelerden 2000 yılında 42 bin 426 ton olan sentetik filamentten ithalatının, 2001 yılı krizi nedeniyle 38 bin 451 tona düştüğü belirlendi. 2002, 2003 ve 2004 yıllarında ithalat yeniden artış göstererek, sırasıyla 42 bin 321 ton, 49 bin 13 ton ve 50 bin 744 ton olarak gerçekleşti. 2005 ve 2006 yıllarında gerileyen ithalatın ise 49 bin 739 ile 47 bin 80 ton arasında olduğu saptandı. Bu ülkelerden yapılan ithalatın, yerli üreticinin üretim ve satışlar başta olmak üzere, verimlilik, karlılık ve istihdam gibi pek çok faktörü etkilediği belirlendi.

Müsteşarlığın yaptığı soruşturma sonucunda, yürürlükteki önlemin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğuna kanaat getirildi. Böyle bir durumda, dampinge karşı önlemlerin değiştirilmeden devam etmesi kararlaştırıldı. Bu durumda, söz konusu ülkelerden yapılan ithalatta zaten alınmakta olan vergiler bir miktar daha artırıldı. Yeni belirlemeye göre, Çin menşeli ürünlerden (CIF bedelinin) ton başına 70, Güney Kore menşeli ürünlerden yüzde 14,64, Malezya menşeli ürünlerden yüzde 15,93, Tayvan menşeli ürünlerden yüzde 13,91 ile yüzde 38,61, Tayland menşeli ürünlerden de yüzde 8 ile 30,93 arasında değişen miktarlarda vergi alınması uygulamasına devam kararı alındı.

Battaniye ürünlerine 4 dolar vergi

Öte yandan, yine Çin menşeli 6301.40 Gümrük Tarife Pozisyonunda (GTİP) yer alan elektrikli olanlar hariç "Sentetik Liflerden Battaniyeler ve diz Battaniyeleri" için de, yapılan soruşturma talebi sonuçlandırıldı ve damping vergi uygulaması uygun görüldü.

Diriliş Tekstil, Mink Tekstil, Yentur Tekstil ve Altınsar Tekstil, Aran Mensucat ile Ekol Tekstil, geçen yıl Aralık ayında damping başvurusunda bulundular. Yerli firmaların başvurusu üzerine gerekli piyasa araştırması yapan Müsteşarlık, TÜİK verilerine göre 2002 yılında 1 milyon 884 bin kilo (606.595 adet) olan battaniye ithalatının 2003'de 1 milyon 205 bin kilo (416.813 adet), 2004'de 498 bin 834 kilo (211.629 adet) olduğunu tespit etti. 2005 yılında 326 bin 426 kilo (175.078 adet) gerileyen battaniye ithalatının, 2006 yılında 326 bin 745 kilo (221.667 adet), 2007 yılının ilk 6 ayında da 65 bin 598 kiloya (74 bin adet) gerilediği gözlendi.

"İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine" ilişkin 2004 yılında uygulamada olan tedbirlerin devam etmesine karar verildi. Çin'den ithal edilen mensucat şeklinde rulo halde kesilen türleri de dahil olmak üzere, sentetik lif dokuma battaniyelere de kilogram başına 4 dolar gümrük vergisi ödenecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın damping soruşturma ve önlemlerine dair tebliği Resmi Gazete'nin, bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Referans: "Uzakdoğu mallarına damping soruşturması"

Referans
02.08.2008


Aralarında Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan menşeli sentetik filamentten mensucat ile sentetik battaniyede uygulanan damping vergileri yeniden belirlendi.

Dokuma sanayinde kullanılan sentetik filamentten (iplik) için CİF bedelinin yüzde 8 ile yüzde 70'i arasında değişen oranlarda gümrük vergisi ödenecek. Sentetik battaniye ithalatında da kilogram başına 4 dolar ödeme yapılacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan'dan ithal edilen "Senetik Filamentten Mensucat" için 2002 yılında uygulamaya koyduğu, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine" dair kurallarını işletti.

Müsteşarlık, yerli üreticilerden Ekspo Grup Tekstil, İpeker Tekstil, Bursa Elyaf Sanayi, Akbaşlar Tekstil Sanayi, Sadam Tekstil ve Sönmez Tekstil Sanayi ve İplik Dokuma firmalarının talebiyle, bu ülkelerden yapılan ithalatı ve damping şikayetini gündemine aldı. Bu ülkelerden yapılan ithalatın, yerli üreticinin üretim ve satışlar başta olmak üzere, verimlilik, karlılık ve istihdam gibi pek çok faktörü etkilediği belirlendi.

Söz konusu ülkelerden yapılan ithalatta zaten alınmakta olan vergiler bir miktar daha artırılırken, yeni belirlemeye göre, Çin menşeli ürünlerden (CIF bedelinin) ton başına 70, Güney Kore menşeli ürünlerden yüzde 14,64, Malezya menşeli ürünlerden yüzde 15,93, Tayvan menşeli ürünlerden yüzde 13,91 ile yüzde 38,61, Tayland menşeli ürünlerden de yüzde 8 ile 30,93 arasında değişen miktarlarda vergi alınması uygulamasına devam kararı alındı.

Battaniye ürünlerine 4 dolar vergi
Öte yandan, yine Çin menşeli "Sentetik Liflerden Battaniyeler ve diz Battaniyeleri" için de, yapılan soruşturma talebi sonuçlandırıldı ve damping vergi uygulaması uygun görüldü. Çin'den ithal edilen sentetik lif dokuma battaniyelere de kilogram başına 4 dolar gümrük vergisi ödenecek.

Turkey to continue anti-dumping duties on blankets and travelling rugs

The Turkish Undersecretariat of Foreign Trade, through Communiqué no. 2008/27 of 1st of August 2008, determined that revoking the existing anti-dumping duty on blankets (other than electric blankets) and travelling rugs other than those of wool, fine animal hair or cotton originating from People’s Republic of China is likely to result in the continuation or reoccurrence of dumping and injury. The Undersecretariat also determined that the scope of the measure should also include long pile fabrics used only for obtaining blankets. As a result the anti-dumping duty of 4 USD/kg. will be continued. The original measure was imposed in December 2002.

About the Blog: http://antidamping.blogspot.com/2008/08/about-blog.html.

Battaniyeler: Türkiye'den Anti-Dampinge Devam

1 Ağustos 2008 tarihli ve 26954 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/25 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine_3541.html) aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bazı battaniyelere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı.

Orijinal önlem 8 Aralık 2002 tarih ve 24957 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/14 sayılı Tebliğ aracılığıyla karara bağlanmış. Önleme tabi ürünler gümrük tarife istatistik pozisyonlarında sentetik liflerden battaniyeler (elektrikli olanlar hariç) ve diz battaniyeleri ile diğer battaniyeler ve diz battaniyeleri şeklinde tabir ediliyor. Bu da yün, hayvan tüyü ve pamuklu olmayan tüm ürünlerin önlem dahilinde olduğunu gösteriyor.

Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mink Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Yentur Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yapılan ve Altınsar Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Aran Mensucat San. ve Tic. A.Ş. ve Ekol Tekstil San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuru üzerine 4 Aralık 2007 tarih ve 26720 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/21 sayılı Tebliğ ile bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatılmış.

Dış Ticaret Müsteşarlığı işte bu soruşturma sonucunda önlemin sona ermesi durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğunu tespit etti ve önlemin aşağıdaki oranlarda uygulanmasına devam kararı aldı.

Ayrıca "önleme konu edilen madde tanımının pano baskı yapılmamış ve kesilerek battaniye elde edilebilen mensucatı kapsayacak şekilde değiştirilmesine ilişkin Gümrük Müsteşarlığının görüşleri ve bazı üreticilerin konuya ilişkin talepleri soruşturma kapsamında incelenmiştir". Yani bir ürün kapsamı gözden geçirmesi de gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucunda söz konusu ürünler de önlem dahiline alınmıştır. Önlemin seviyesinde ise bir değişikliğe gidilmemiştir.
Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/27 sayılı Tebliğ

1 Ağustos 2008 tarihli ve 26954 sayılı Resmi Gazete



İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/27)


BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Mevcut önlem ve soruşturma
MADDE 1 – (1) Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli 6301.40 gümrük tarife pozisyonunda yer alan "sentetik liflerden battaniyeler (elektrikli olanlar hariç) ve diz battaniyeleri", 6301.90 gümrük tarife pozisyonunda yer alan "diğer battaniyeler ve diz battaniyeleri" için 8/12/2002 tarih ve 24957 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/14 sayılı Tebliğ (2002/14 sayılı Tebliğ) ile dampinge karşı önlem yürürlüğe konulmuştur.
(2) 21/7/2004 tarih ve 25529 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/14 sayılı Tebliğ (2004/14 sayılı Tebliğ) ile 6001.10.00.00.11 ve 6001.92 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan "yalnız, tekrar eden pano baskı yapılmış ve söz konusu pano baskıdan kesilerek battaniye elde edilebilen, rulo veya kesilmiş halde olanların havlı olanları" 2002/14 sayılı Tebliğ’in 23 üncü maddesinde yer alan tabloya eklenmiştir.
(3) Dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı iddiasıyla Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mink Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Yentur Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yapılan ve Altınsar Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Aran Mensucat San. ve Tic. A.Ş. ve Ekol Tekstil San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuru üzerine 4/12/2007 tarih ve 26720 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/21 sayılı Tebliğ ile başlatılan nihai gözden geçirme soruşturması, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.

Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu rapor; 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarih ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması sonuçlarını içermektedir.

Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi
MADDE 3 – (1) Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçılarına, ÇHC’de yerleşik bilinen üretici/ihracatçılara ve ayrıca anılan ülkede yerleşik diğer üretici/ihracatçılara iletilebilmesini teminen Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliğine soru formu gönderilmiştir.
(2) Taraflara soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dâhil 37 gün süre tanınmış olup, tarafların süre uzatımı yönündeki makul talepleri karşılanmıştır.
(3) Yerli üretim dalı soruşturma süresince Müsteşarlık ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgi ve belgeleri temin etmiştir. Soruşturma döneminde ithalat gerçekleştirdiği tespit edilen 40 ithalatçı firmaya soru formu gönderilmiş, bu firmaların 21 inden cevap alınmıştır.
(4) ÇHC’deki üretici-ihracatçılardan hiçbir cevap alınamamıştır.
(5) Tarafların soruşturma boyunca ortaya koyduğu tüm bilgi, belge ve görüşler incelenmiş, mezkûr görüşlerden mevzuat kapsamında değerlendirilebilecek olanlara bu raporun ilgili bölümlerinde cevap verilmiştir.
İlgili tarafların bilgilendirilmesi
MADDE 4 – (1) Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkenin Büyükelçiliğine söz konusu ülkede yerleşik üretici/ihracatçılara iletilmek üzere şikâyetin gizli olmayan metni ve soruşturma açılış Tebliği gönderilmiştir.
(2) Yönetmelik’in 25' inci maddesi uyarınca, soruşturmanın ilgili taraflarına soruşturma sonucundaki belirlemelere esas teşkil eden verileri içeren nihai bildirimler gönderilmiş, görüş ve savlarını sunmaları için makul bir süre tanınmıştır.
(3) Soruşturma sırasında ilgili taraflardan dinleme toplantısı yapılmasına ilişkin herhangi bir talep gelmemiştir.

Gözden geçirme dönemi
MADDE 5 – (1) Önlemin yürürlükten kalkması durumunda, dampingin ve zararın devamı veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığının belirlenmesi için 1/1/2003-30/6/2007 arasındaki dönem gözden geçirme dönemi olarak belirlenmiştir.

İKİNCİ KISIM
Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün
Soruşturma konusu ürün ve benzer ürün
MADDE 6 – (1) Soruşturma konusu ürün, ÇHC menşeli 6301.40 gümrük tarife pozisyonunda yer alan "sentetik liflerden battaniyeler (elektrikli olanlar hariç) ve diz battaniyeleri", 6301.90 gümrük tarife pozisyonunda yer alan "diğer battaniyeler ve diz battaniyeleri" ile 6001.10.00.00.11 ve 6001.92 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan "yalnız, tekrar eden pano baskı yapılmış ve söz konusu pano baskıdan kesilerek battaniye elde edilebilen, rulo veya kesilmiş halde olanların havlı olanları"dır.
(2) Yerli üretim dalı tarafından imal edilen battaniyeler ile soruşturma konusu ülke menşeli battaniyelerin benzer ürün olduğu tespiti mevcut önleme esas soruşturmada (esas soruşturma) yapılmıştır. Bu soruşturmada ise gerek yerli üretim dalı tarafından gerekse soruşturma konusu ülkeden ithal edilen önleme konu battaniyelerin işlevsel özellikleri, fiziksel özellikleri, kullanım alanları, dağıtım kanalları, kullanıcıların ürünü algılaması ve birbirini ikame edebilmeleri açısından benzer ürün olma durumunu ortadan kaldıracak bir değişiklik olduğuna dair herhangi bir görüş alınmamış ve bu yönde bir tespitte bulunulmamıştır.
(3) Bu durumda, ÇHC menşeli soruşturma konusu battaniyeler ile yerli üretim dalı tarafından imal edilen battaniyelerin benzer ürün olduğu tespiti geçerliliğini korumaktadır.
(4) Öte yandan, 2004/14 sayılı Tebliğle önleme konu edilen madde tanımının pano baskı yapılmamış ve kesilerek battaniye elde edilebilen mensucatı kapsayacak şekilde değiştirilmesine ilişkin Gümrük Müsteşarlığının görüşleri ve bazı üreticilerin konuya ilişkin talepleri soruşturma kapsamında incelenmiştir.
(5) Gümrük Müsteşarlığının görüşleri, yerli üretim dalından alınan bilgiler ile ithalatçı cevaplarından elde edilen bilgilerden önleme konu "yalnız, tekrar eden pano baskı yapılmış ve söz konusu pano baskıdan kesilerek battaniye elde edilebilen, rulo veya kesilmiş halde olanların havlı olanları" ifadesinin tüm battaniyelik kumaşları kapsamadığı, pano baskı olmayan bazı kumaşların kesilmesi suretiyle de battaniye elde edilebildiği, tebliğin mevcut haliyle önlemin etkinliğini tam olarak sağlayamadığı anlaşılmaktadır. Pano baskı işleminin kumaşın fiyatlandırılması üzerinde önemli bir değişiklik yaratmadığı da tespit edilmiştir. Bu bağlamda, 2004/14 sayılı Tebliğdeki ifadenin "yalnız, kesilerek battaniye elde edilebilen, rulo veya kesilmiş halde örme tüylü mensucat" şeklinde değiştirilmesinin önlemin etkinliğinin sağlanması açısından faydalı olacağı mütalaa edilmiştir.
(6) Nihai bildirime bir ithalatçı firmanın cevabında özellikle tek tarafı havlı mensucatın da önlem kapsamına girmesinin battaniyelik olmayan mensucat ithalinde sorun yaratacağı ifade edilmiştir. Ancak tek taraflı kumaşların da ithal sonrasında basit bir işlemden geçirilerek (şardonlanma) battaniye haline getirilebildiği bilgisi alınmıştır. Bu bilgi ışığında önlemin etkinliği açısından tek tarafı havlı battaniyelik mensucatın da önlem kapsamında bulunmasının yerinde olacağı değerlendirilmiştir.


ÜÇÜNCÜ KISIM
Dampingin Devamı veya Yeniden Meydana Gelmesi İhtimali
MADDE 7 – (1) Yönetmeliğin 35 inci maddesi hükmü gereğince, yerli üretim dalının, önlemin ortadan kalkması halinde dampingin devam edeceği ya da yeniden meydana geleceğine ilişkin iddiası çerçevesinde önleme konu ülkenin üretim kapasitesi, ihracat kabiliyeti ve ihraç fiyatları, diğer ülkelerce uygulanan ticaret politikası önlemleri, Türkiye’ye ihraç fiyatının mevcut haliyle dampingin devamına işaret edip etmediği gibi unsurlar incelenmiş; bu incelemenin sonuçları ışığında önlemin kalkması halinde dampingin devamı ya da tekrarının muhtemel olup olmadığı değerlendirilmiştir.
a) Önleme Konu Ülkede Yerleşik Kapasite ve İhracat Kabiliyeti
(1) Çin Tekstil Endüstri Birliği İstatistik Merkezi’nden (China Textile Industry Association Statistical Centre) elde edilen bilgilere göre 1990-2001 yılları arasında çok fazla değişiklik göstermeyen ve 2001 yılında 14,3 milyon adet olan battaniye üretimi 7 kat artarak 2002 yılında 105,5 milyon adede yükselmiştir. Yine 2003 yılında battaniye üretim miktarı %41 artarak 148,4 milyon adede yükselmiştir. Toplam battaniye üretiminin %73’ünü (108,8 milyon adet) akrilik battaniyeler oluşturmaktadır.
(2) Dünya Ticaret Merkezi (ITC- International Trade Center) verilerine göre 2006 yılında 6301.40 GTP’i (Sentetik liflerden battaniyeler ‘elektrikli olanlar hariç’ ve diz battaniyeleri) altında gerçekleştirilen dünya toplam ihracatının %71’ini, 630190 GTP’i (Diğer battaniyeler ve diz battaniyeleri) altında gerçekleştirilen dünya toplam ihracatının %21’ini ÇHC gerçekleştirerek ihracatçı ülkeler arasında ilk sırada yer almıştır. 2002 yılında ÇHC’nin 51.630.000 Kg olan tüm dünyaya battaniye ihracatı, 2006 yılında 196.356.000 Kg düzeyine yükselerek 4 katına çıkmıştır. Çift kişilik battaniyenin 3,5 kg olduğu varsayıldığında 2006 yılında toplam ihracat, 56.101.714 adet çift kişilik battaniyeye karşılık gelmektedir. Yerli üretim dalının yaklaşık 3.000.000 adet üretim kapasitesi göz önüne alındığında ÇHC’de bulunan kapasitenin büyüklüğü anlaşılabilmektedir.
b) ÇHC’nin Dünya İhraç Fiyatları
(1) Eurostat (AB’nin resmî istatistik veri tabanı) verilerine göre ÇHC’nin 2006 yılında Avrupa Birliği’ne 55.233.300 Kg (237.078.755 ABD Doları) düzeyinde ihracat gerçekleştirdiği ihracatın birim fiyatının 4,29 ABD Doları/Kg düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Bu fiyat TÜİK verilerine göre ÇHC’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ihraç fiyatı olan 8,75 ABD Doları/Kg ile karşılaştırıldığında yaklaşık yarı yarıya düşük kalmaktadır.
(2) 2006 yılı ihracat istatistiklerine bakıldığında ÇHC’nin tüm dünyaya 2006 yılında 1.221.844.664 ABD Doları (303.904.372 Birim1) düzeyinde battaniye ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu ihracatın birim fiyatı 4,02 ABD Doları/Birim olarak belirlenmiştir. ITC istatistiklerine bakıldığında ise ÇHC’nin tüm dünyaya ihraç fiyatı 2006 yılında 6,22 ABD Doları/Kg olarak gerçekleşmiştir.
c) Başka Ülkelerce Uygulanan Damping Önlemleri
(1) Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 2005 yılı Mart ayında tamamladığı nihai gözden geçirme soruşturmasında ortalama birim fiyatı 1,77 ABD Doları/Kg olan ÇHC menşeli ithalatta % 246,3 düzeyinde damping marjı belirlenmiştir. Bahse konu ihraç fiyatı ve damping marjının yüksekliği ÇHC’nin Türkiye’nin almış olduğu önlemden sonraki dönemde de dampingli ihraç fiyatı politikasını devam ettirdiğini göstermektedir.
ç) Esas soruşturmada tespit edilen damping marjı
(1) Esas soruşturma esnasında tespit edilen damping marjı, firmaların önlemin yürürlükten kalkması halindeki muhtemel fiyat politikalarını yansıtacak önemli bir gösterge niteliği taşıdığından soruşturmada dikkate alınmıştır. Esas soruşturma sırasında söz konusu üretici/ihracatçı firmalar için damping marjı CIF bedelin %393’ü oranında tespit edilmiştir.
(2) Ayrıca mevcut nihai gözden geçirme soruşturması kapsamında gösterge niteliğinde bir damping marjı hesaplaması da yapılmıştır:
i) Normal Değer
(1) Önleme konu ÇHC’nin piyasa ekonomisi uygulamayan ülke olarak kabul edilmesi ve bu konuya ilişkin olarak veri temin edilememesi sebebiyle, piyasa ekonomisi şartlarının mevcut olduğu Türkiye’de benzer malın birim maliyetine genel, idari ve satış giderleri ile makul bir kârın eklenmesiyle oluşturulan değer, normal değer olarak alınmıştır. Normal değer şikayetçi üç yerli firmanın ortalamaları üzerinden hesaplanmıştır. Söz konusu değer fabrika çıkış aşamasında kabul edilmiştir.
ii) İhraç Fiyatı
(1) Şikâyet konusu ülkeden gerçekleştirilen ithalata ilişkin olarak 2006 yılına ait Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri incelenmiştir. Çift kişilik bir battaniye yaklaşık olarak 3,5 Kg/Adet civarındadır. Bu durum dampinge karşı önlemin alınmasından önceki ithalat istatistiklerine bakıldığında da görülmektedir. Söz konusu istatistiklerde 2001 yılında battaniyenin adet fiyatı 6 ABD Doları iken, kg fiyatı 1,8 ABD Doları düzeyindedir. Ancak önlem alınmasından sonraki ithalat istatistiklerine bakıldığında bu bağlantının ortadan kalktığı görülmektedir. 2006 yılında 1 adet battaniyenin fiyatı 5,76 ABD Doları, 1 Kg battaniyenin fiyatı ise 8,75 ABD Doları düzeyindedir ki buradan battaniyenin ağırlığının 1 Kg’dan hafif olduğu sonucuna varılabilmektedir. İthalatçı beyannameleri bazında istatistiklere bakıldığında ise 2006 yılında bazı ithalatçıların adeti 300-500 gr olacak şekilde battaniye getirdiklerini beyan etmişlerdir. Ağırlığı en düşük olan battaniye çocuk ve dizüstü battaniyeler olup, en hafifinin ağırlığının yaklaşık olarak 400 gr olduğu ifade edilmektedir.
(2) Kg bazında ithalatın fiyatının artmış olması getirilen battaniyelerin adedinin ağırlık olarak düşük beyan edilmesinden, getirilen ürünün kompozisyonunun değişmesinden ve/veya ithal edilecek battaniyelerin 7 ABD Doları/Kg altında beyan edilmesi durumunda İthalat İzleme Belgesine tabi olmasından kaynaklanmış olabileceği düşünülmektedir.
(3) Bu nedenle ithalat verilerinin fiyat karşılaştırması yapılmasını sağlayacak sağlıklı veriler içermediği düşünülerek eldeki fiyat teklifi ve proforma faturalarda yer alan bilgiler kullanılarak ÇHC ihraç fiyatı tespit edilmiştir. CIF temelindeki ihraç fiyatı sigorta ve navlun bedelleri düşülerek FOB aşamasına getirilmiş ve bu değer fabrika çıkış aşaması olarak kabul edilmiştir.
iii) Fiyat Karşılaştırması ve Damping Marjı
(1) Yukarıda belirtilen hususlar nedeniyle damping marjı hesabı, ÇHC’de yerleşik ihracatçı firmalardan alınan fiyat teklifleri ve proforma faturalar üzerinden yapılmıştır. Bu şekilde hesaplanan damping marjının % 82 düzeyinde olduğu tespit edilmiştir.
d) Değerlendirme
(1) Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde, eldeki fiyat teklifleri ve faturalara göre ÇHC’nin halen Türkiye pazarına dampingli ürün ihraç ettiği, önleme tabi ülkenin Türkiye’ye yönlendirebileceği ciddi kapasitesinin bulunduğu ve fiyata duyarlı söz konusu ürünün önlemin kalkması halinde kolaylıkla Türkiye pazarına yönlendirilebileceği, ÇHC’nin söz konusu ürünün dünyanın bir numaralı ihracatçısı olduğu ve Türkiye dışındaki pazarlara da dampingli fiyatlarla şikâyet konusu ürünü sattığı tespit edilmiş olup, yürürlükteki önlemin kalkması halinde dampingli ithalatın devamı veya tekrarının muhtemel olduğu düşünülmektedir.

DÖRDÜNCÜ KISIM
Zararın Devam Etmesi veya Yeniden Meydana Gelmesi ihtimali
MADDE 8 – (1) Önlemin yürürlükte olduğu dönemde, yerli üretim dalında zarar durumu ve önlemin yürürlükten kalkması halinde zarara etki edebilecek muhtemel gelişmeler incelenmiştir. Bu çerçevede, ithalatın miktarı ve muhtemel gelişimi, fiyatlarının gelişimi, fiyat baskısı ve kırılması ile yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri incelenmiştir. İthalat verileri incelenirken, önlemin etkisini ve önlem sonrası duruma ilişkin eğilimleri görebilmek amacıyla gözden geçirme dönemini de içine alan 2002-2007/6 dönemi ele alınmıştır.

BİRİNCİ BÖLÜM
Önlem Konusu İthalatın Gelişimi
Maddenin Genel İthalatı
MADDE 9 – (1) Battaniyenin genel ithalatına dair TÜİK verilerine göre, söz konusu ithalat önlem yürürlüğe girmeden önce 2002 yılında 1.884.211 Kg (606.595 adet) iken, önlemin alınmasından sonra 2003 yılında 1.205.661 Kg (416.813 adet), 2004 yılında 498.834 Kg (211.629 adet), 2005 yılında 326.426 Kg (175.078 adet) düzeyine gerilemiş, 2006 yılında ithalat miktarı 326.745 Kg (221.667 adet) düzeyinde gerçekleşmiştir. 2007 yılının ilk altı aylık döneminde ithalat 65.598 Kg (74.000 adet) seviyesinde olmuştur.
(2) Değer olarak genel ithalat 2002 yılında 3.665.169 ABD Doları iken önlemin alınmasından sonra 2003 yılında 3.288.215 ABD Doları, 2004 yılında 3.747.962 ABD Doları, 2005 yılında 3.275.328 ABD Doları ve 2006 yılında 3.379.698 ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir. 2007 yılı ilk altı ayında ise ithalat tutarı 806.025 ABD Doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Maddenin ÇHC’den İthalatı ve İthalattaki Payı
MADDE 10 – (1) Şikayet konusu maddenin önleme konu ÇHC’den önlemin alınmasından önce 2002 yılında ithalatı 1.758.618 Kg (535.739 adet) iken, 2003 yılında çok büyük bir düşüşle 27.419 Kg (26.380 adet) düzeyine, sonraki yıllarda ise sırasıyla 16.913 Kg (9.409 adet), 12.413 Kg (20.762 adet) düzeyine gerilemiştir. 2006 yılında 37.950 Kg (57.668 adet) düzeyine çıkan ithalat, 2007 yılının ilk altı ayında 14.821 Kg (26.175 adet) düzeyinde gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere önlem sonrası ÇHC’den ithalat ciddi oranda düşüş göstermiştir.
(2) Değer olarak ÇHC’den ithalata bakıldığında 2002 yılında 2.707.741 ABD Doları düzeyinde gerçekleşen ithalat, önlemin alınmasından sonra 2003 yılında 120.576 ABD Doları ve 2004 yılında 106.898 ABD Doları seviyesine düşmüştür. 2005 yılında 106.984 ABD Dolarına ve 2006 yılında 332.194 ABD Doları düzeyine çıkan ithalat, 2007 yılının ilk altı ayında 141.418 ABD Doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
(3) ÇHC’den gerçekleştirilen ithalatın birim fiyatına bakıldığında önlem öncesinde 2002 yılında 5,05 $/Adet (1,54 $/Kg) olan birim fiyat, 2003 yılında 4,57 $/Adet (4,40 $/Kg), 2004 yılında 11,36 $/Adet (6,32 $/Kg), 2005 yılında 5,15 $/Adet (8,62 $/Kg), 2006 yılında 5,76 $/Adet (8,75 $/Kg) ve 2007 yılının ilk altı ayında 5,40 $/Adet (9,54 $/Kg) düzeyinde oluşmuştur. Kg bazında birim fiyatlardaki bu artışta "Bazı Maddelerin İthalatının İzlenmesine İlişkin Tebliğ"in de etkisinin olduğu düşünülmektedir.
(4) Diğer taraftan, ÇHC’den gerçekleştirilen ithalatın genel ithalat içindeki payı incelendiğinde 2002 yılında Kg bazında %88,32 olan payının, önlemin alınmasından sonra 2003 yılında %6,33, 2004 yılında %4,45, 2005 yılında %11,86, 2006 yılında %26,02 ve 2007 yılının ilk altı ayında %35,37 olarak gerçekleştiği görülmektedir. ÇHC’nin genel ithalat içindeki payı değer (ABD Doları) bazında incelendiğinde 2002 yılında %73,88 iken, bu pay söz konusu dönemde sırasıyla %3,67, %2,85, %3,27, %9,83 ve %17,55 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Toplam Benzer Mal Tüketimi ve Şikâyete Konu Ülke Pazar Payı
MADDE 11 – (1) Türkiye’de toplam benzer mal tüketiminin hesaplanmasında şikâyetçi firmaların yurt içi satış miktarları ile genel ithalat miktarları adet bazında toplanarak ilgili yılda benzer mala ilişkin tüketim elde edilmiştir.
(2) Benzer mal tüketimi 2003 yılı 100 alındığında, 2004 yılında 123, 2005 yılında 129, 2006 yılında 127 ve 2007 yılının ilk altı ayında 1142 olarak gerçekleşmiştir. Şikâyet konusu ürünün yurt için tüketiminin önlemin alınmasından sonra bir süre artış gösterdiği görülmektedir.
(3) Önlem öncesi 2001 yılında endeks 100 alındığında, 2002 yılının ilk 5 ayında 79 olan yerli üretimin pazar payı önlemin alınmasından sonra 2003 yılı ile 2007 ilk altı ayı arasında sırasıyla 142, 183, 190, 183 ve 191 düzeyinde gerçekleşmiştir.
(4) Önlem öncesi 2001 yılında endeks 100 alındığında, 2002 ilk 5 ayında 130 olan ÇHC menşeli ithalatın pazar payı önlemin alınmasından sonra ciddi ölçüde düşmüş ve 2003 ile 2007 yılı ilk altı aylık döneminde sırasıyla 5, 1, 3, 8 ve 8 düzeyinde pazar payına sahip olmuştur.

2004/14 Sayılı Tebliğ ile Kapsama Alınan Ürün İthalatı
MADDE 12 – (1) 2004/14 sayılı Tebliğ ile 2002/14 sayılı Tebliğ’in 23 üncü maddesine eklenen 6001.10.00.00.11 ve 6001.92 GTP’lerinde yer alan ürünün genel ithalatına bakıldığında 2002 yılında 2.676.811 Kg (14.245.087 ABD Doları) iken, 2003 yılında 4.516.354 Kg (22.915.471 ABD Doları), 2004 yılında 6.341.493 Kg (35.676.063 ABD Doları) düzeyine yükseldiği, 2004/14 sayılı Tebliğin yayımından sonraki yıllarda ise sırasıyla 5.710.414 Kg (30.880.602 ABD Doları), 4.344.536 Kg (24.837.209 ABD Doları) ve 2007 yılının ilk 9 ayında 4.004.307 Kg (20.098.400 ABD Doları) düzeyine gerilediği görülmektedir.
(2) Aynı dönemde ÇHC’den ithalat sırasıyla 581.684 Kg (1.707.348 ABD Doları), 1,556.197 Kg (5.671.577 ABD Doları), 1.643.533 Kg (6.717.321 ABD Doları), 2.550.543 Kg (11.275.335 ABD Doları), 2.826.904 Kg (13.747.225 ABD Doları) ve 2007 yılının ilk 9 ayında 3.219.398 Kg (14.422.973 ABD Doları) düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu GTİP’lerde yer alan ürünlerin tamamı önlem kapsamında yer almadığından ve yukarıdaki istatistiklerin kompozisyonu bilinemediğinden, ithalatın gelişimi hakkında net bir yorumda bulunmak mümkün görülmemektedir. Bununla birlikte, ÇHC’den gerçekleştirilen ithalatın genel eğilimi ciddi bir artışa işaret etmektedir.
(3) Söz konusu ürünün genel ithalatının birim fiyatına bakıldığında ise aynı dönemde sırasıyla 5,32 ABD Doları/Kg, 5,07 ABD Doları/Kg, 5,63 ABD Doları/Kg, 5,41 ABD Doları/Kg, 5,72 ABD Doları/Kg ve 5,02 ABD Doları/Kg seviyesinde gerçekleşmiştir. ÇHC’den gerçekleştirilen ithalatın birim fiyatı söz konusu dönemde sırasıyla 2,94 ABD Doları/Kg, 3,64 ABD Doları/Kg, 4,09 ABD Doları/Kg, 4,42 ABD Doları/Kg ve 4,48 ABD Doları/Kg seviyesinde gerçekleşmiştir. ÇHC’nin söz konusu ürün ithalatındaki payı 2002’de % 22’den 2007 yılının ilk dokuz ayında % 80’e çıkmıştır.
(4) Bu istatistik verileri yerli üretim dalının pano baskı olmayan battaniyelik kumaşlara yönelik iddialarını destekler niteliktedir.

İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu
Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri
MADDE 13 – (1) Önlem konusu ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde, işbirliğinde bulunan Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mink Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Yentur Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firmalarının verileri esas alınmış olup mümkün olduğu ölçüde ürüne ilişkin veriler kullanılmıştır.
(2) Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerindeki değişimin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla Yeni Türk Lirası bazındaki veriler için yıllık ortalama Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerlere ulaşılmıştır. 2007 ilk altı ayına ilişkin veriler tam yıla tamamlanarak endekslenmiştir. Tam yıla tamamlanan bu veriler 2007T olarak adlandırılacaktır.
a) Üretim
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, 2004-2007T yılları arasında artarak sırasıyla 151, 162, 161 ve 171 olarak gerçekleşmiştir.
b) Satışlar
(1)Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi, 2004-2007T yılları arasında 159, 172, 164 ve 154 olarak gerçekleşmiştir.
(2) Aynı dönemde satış hâsılatı reel olarak incelendiğinde 2003 yılında 100 olan endeksin artarak 2004-2007T yılları için sırasıyla 128, 125, 121 ve 110 seviyesinde gerçekleşmiştir.
c) Yurtiçi Fiyatlar
(1) Yerli üreticinin ilgili üründe ortalama yurtiçi birim satış fiyatı endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında, 2004-2007T yılları arasında 80, 73, 74 ve 71 olarak gerçekleşmiştir.
ç) İhracat
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan ihracat miktar endeksi, 2004-2007T yılları arasında 110, 128, 154 ve 101 olarak gerçekleşmiştir.
(2) Yerli üretim dalının ihracat hâsılatı ise 2003 yılında 100 olarak kabul edildiğinde, 2004-2007T yılları arasında 74, 101, 110 ve 62 olarak gerçekleşmiştir.
d) Pazar Payı
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe yurtiçi pazar payı endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında 2004-2007T yılları arasında 129, 134, 129 ve 135 olarak gerçekleşmiştir.
e) Stoklar
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan stok düzeyi endeksi, 2004-SD yılları arasında sırasıyla 123, 126, 183 ve 800 olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılı ilk altı ayı verileri yarım yıla ilişkin veriler olduğundan, stoktaki ciddi artışın mevsimsel hareketlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
f) Kapasite ve Kapasite Kullanım Oranı (KKO)
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan üretim kapasitesi, 2004-2007T yılları arasında, 101, 162, 167 ve 167 olarak gerçekleşmiştir.
g) İstihdam
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan çalışan işçi sayısı, 2004-2007T yılları arasında, 156, 172, 167 ve 169 olarak gerçekleşmiştir.
ğ) Ücretler
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan aylık brüt giydirilmiş işçi ücreti endeksi, 2004-2007T yılları arasında, 80, 89, 94 ve 86 olarak gerçekleşmiştir.
h) Verimlilik
(1) Yerli üretim dalının ilgili ürünün üretiminde çalışan işçi başına verimlilik endeksi 2003 yılında 100 iken, 2007T’ye kadar sırasıyla 96, 94, 96 ve 101 olarak gerçekleşmiştir.
ı) Maliyet
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan çalışan birim ticari maliyet endeksi, 2004-2007T yılları arasında, 81, 81, 85 ve 78 olarak gerçekleşmiştir.
i) Kârlılık
(1) Yerli üretim dalının ilgili üründe 2003 yılında 100 olan birim kârlılık endeksi, 2004-2007T yılları arasında, 103, 38, 13 ve 42 olarak gerçekleşmiştir.
j) Nakit Akışı
(1) Yerli üretim dalının ilgili ürünün satışları ile yarattığı nakit akışı endeksi 2003 yılında 100 iken, 2007T’ye kadar sırasıyla 116, 82, 68 ve 87 seviyesinde gerçekleşmiştir.
k) Özkaynakların Kârlılığı ve Yatırım Hâsılatı
(1) Yerli üretim dalının bütün faaliyetleri ile ilgili olarak, özkaynak kârlılığı 2003 yılında %35,9 iken, 2004 yılında %19,1, 2005 yılında %8,9, 2006 yılında %3,4 ve 2007T’de %3,8 olarak gerçekleşmiştir.
(2) Yatırım hâsılatı (Kâr/Aktif Toplamı) oranı 2003 yılında %17,5, 2004 yılında %11,3, 2005 yılında %4,9, 2006 yılında %1,8 ve 2007T’de %1,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.
l) Büyüme
(1) Yerli üretim dalının bütün faaliyetleri ile ilgili olarak, aktif büyüklüğü reel olarak 2003 yılında 100 iken, 2004-2007T yılları arasında sürekli artarak sırasıyla 159, 182, 187 ve 201 olarak gerçekleşmiştir.
m) Sermaye Artışı
(1) Yerli üretim dalının bütün faaliyetleri ile ilgili olarak, 2003 yılında 100 olan öz sermaye endeksi 2004-2007T döneminde sırasıyla 193, 206, 206 ve 204 olarak gerçekleşmiştir.

Ekonomik göstergelerin değerlendirilmesi
MADDE 14 – (1) Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinin 2003-2007T yıllarını kapsayan gözden geçirme döneminde temel olarak önlemin etkisiyle olumlu gelişme gösterdiği anlaşılmaktadır. Üretim, yurtiçi satışlar, yurtdışı satışlar göstergelerinde düzelmelerin olduğu, söz konusu dönemde yerli üretim dalının kapasite artışına gittiği, kapasite artışına rağmen yerli üretim dalının kapasite kullanım oranını hemen hemen aynı düzeyde tuttuğu görülmüştür. Yerli üretim dalının düzelen piyasa ortamında yenileme ve tevsi yatırımlarına gittiği görülmektedir. Yine bu dönemde yerli üretim dalının aktif büyüklüğü ve özkaynaklarında da önemli artışların olduğu gözlenmektedir. Alınan önlemin istihdama da olumlu etkilerinin olduğu ve çalışan sayısının önemli ölçüde arttığı anlaşılmaktadır.
(2) Ekonomik göstergelerin bazılarında yaşanan olumsuzluklara rağmen genel bir değerlendirme yapıldığında, alınan damping önleminin yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde önemli gelişme sağladığı görülmektedir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Zararın Devam Etmesi veya Yeniden Meydana Gelmesi İhtimali
Fiyat Kırılması ve Fiyat Baskısı
MADDE 15 – (1) Fiyat kırılması, ithal ürün fiyatlarının Türkiye piyasasında yerli üreticinin yurt içi satış fiyatlarının yüzde olarak ne kadar altında kaldığını gösterir. Fiyat kırılması analizinde, 2006 yılına ait proforma fatura ve fiyat teklifleri üzerinden hesaplanan CIF ithal fiyatına gümrük vergisi ve masrafları dâhil, dampinge karşı vergi uygulanmadan Türkiye piyasasına giriş fiyatları, yerli üretim dalının satış fiyatları ile karşılaştırılmıştır. Bu şekilde hesaplanan adet bazında fiyat kırılması CIF bedelin %29’u olarak bulunmuştur.
(2) Fiyat baskısı, ÇHC menşeli ithal ürün fiyatlarının Türkiye piyasasında yerli üretim dalının olması gereken satış fiyatının yüzde olarak ne kadar altında kaldığını gösterir. ÇHC menşeli ithalatın gümrük vergisi ve diğer gümrükleme masrafları dâhil Türkiye piyasasına giriş fiyatları, yerli üretim dalının üretim maliyetine mâkul oranda kâr marjı eklenmek suretiyle tespit edilen olması gereken satış fiyatı ile mukayese edilmiştir. Bu şekilde hesaplanan adet bazında fiyat baskısı CIF bedelin %62’si olarak bulunmuştur.
MADDE 16 – (1) Dampingin varlığı veya yeniden meydana gelme ihtimali bölümünde de belirtildiği üzere ÇHC, şikâyet konusu ürüne ilişkin büyük miktarda kapasiteye sahip bulunmakta ve ihracat miktarı açısından dünyada ilk sırada yer almaktadır.
(2) ÇHC’de ihracat amaçlı olarak büyük miktarda battaniye ve battaniyelik kumaş üretildiği anlaşılmaktadır. ÇHC’nin üretim büyüklüğü ve ihracat kabiliyeti Türkiye’nin toplam pazar büyüklüğü ve üretim kapasitesiyle karşılaştırıldığında dampingli ithalatın devamı ya da yeniden meydana gelmesi halinde, fiyat farkının tercihte önemli bir faktör olduğu da dikkate alındığında, yerli üretim dalında zararın yeniden ortaya çıkması muhtemel görülmektedir.
(3) Fiyat baskısı ve kırılması oranlarının önemli düzeylerde olduğu görülmüş olup, bu durum dampinge karşı önlemin kalkması halinde önlem sonrası yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde meydana gelen düzelmenin ortadan kalkmasının ve zararın yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğuna işaret etmektedir.

BEŞİNCİ KISIM
Nedensellik Bağı
Dampingli ithalatın etkisi
MADDE 17 – (1) Soruşturma konusu ülkenin Türkiye’ye yönlendirebilecek önemli üretim ve ihracat kapasitesinin bulunması, önlem konusu ülkedeki üretici-ihracatçıların Türkiye pazarını iyi bilmeleri ve söz konusu ürünün kullanıcılarına kolay ve hızlı biçimde erişebilecek durumda olmaları, önlemin ortadan kalkması durumunda önleme konu ülkeden gerçekleştirilen ithalatın yerli üretim dalının fiyatları üzerinde ciddi bir fiyat baskısı oluşturmasının muhtemel olması ve fiyatın iç piyasada rekabetin temel unsurlarından olması nedeniyle oluşabilecek fiyat baskısının yerli üretim dalının ekonomik göstergelerini bozacak biçimde fiyat indirmesine ya da üretimini kısmasına yol açabileceğinden mevcut önlemin ortadan kalkmasının dampingli ithalatın devamı veya yeniden meydana gelmesine ve bunun sonucunda yerli üretim dalında zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açması muhtemeldir.

Üçüncü ülkelerden ithalat
MADDE 18 – (1) Önlemin alınmasından hemen sonra üçüncü ülkelerden yapılan ithalat miktar bazında önemli oranda artış gösterse de sonraki yıllarda azalışa geçtiği görülmektedir. Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinin işaret ettiği üzere üçüncü ülkeler kaynaklı ithalatın yerli üretim dalına halen olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

ALTINCI KISIM
Sonuç
Karar
MADDE 19 – (1) Soruşturma sonucunda, yürürlükteki önlemin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildiğinden, ayrıca önceki bölümlerde belirtilen sebeplerden dolayı 2004/14 sayılı Tebliğdeki eşya tanımının "yalnız, kesilerek battaniye elde edilebilen rulo veya kesilmiş halde örme tüylü mensucat" şeklinde değiştirilmesinin uygun olacağı değerlendirildiğinden İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/14 sayılı Tebliğ ile değişik İthalatta Haksız Rekabetin Önlemesine İlişkin 2002/14 sayılı Tebliğ ile uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nun kararı ve Bakan’ın onayı ile aşağıda belirtilen şekilde değiştirilerek uygulamaya devam edilmesi uygun görülmüştür.


Uygulama
MADDE 20 – (1) Gümrük idareleri, Karar maddesinde gümrük tarife pozisyon numarası, tanımı ve menşe ülkesi belirtilen eşyanın ithalatında, karşılarında gösterilen tutarlarda dampinge karşı vergiyi tahsil ederler.

Yürürlük
MADDE 21 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 22 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.


——————————
1 İstatistiklerde birim belirtilmemiştir.
2 2007 altı aylık verileri tam yıla tamamlanmıştır.