19 Ağustos 2008 Salı

Haberdem: "Pahalı Alabilirsin Ucuz Asla!"

Haberdem
03 Mart 2008 Pazartesi 15:40


Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye'nin ihracatında büyük önem taşıyan rulman konusunda sektöre ağır darbe indiren bir karara imza attı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı şekerden, elyafa, çelikten, arabaya kadar neredeyse akla gelebilecek her sektörü içeren “Dahilde İşleme” sistemini uyguluyor. Bu sisteme göre isteyen üretici, “ihracat yapmak koşuluyla” dışarıdan temin ettiği ve üretimde kullanacağı girdiyi ucuza getirme imkanı buluyor ve toplam ihracatımızın da yarısından fazlası bu sisteme dayanarak gerçekleşiyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye'nin ihracatında büyük önem taşıyan “rulman” konusunda sektöre ağır darbe indiren bir karara imza attı. Diğer bir ifadeyle Dış Ticaret Müsteşarlığı ihraç sektörlerinde üretimde kullanılmak üzere yapılan ara malı ithalatını teşvik ediyor.

Pahalı Almak Serbest Ucuz Almak Yasak

Dış Ticaret Müsteşarlığı 13/06/2007 tarihinde bir tebliğ yayımlayarak gümrük değeri belirli bir kıymeti geçen rulmanlarda gözetim uygulamaya başladı. Uygulamaya göre söz konusu tebliğle Türkiye'nin ihracat ve üretim sektörlerinde önemli bir girdi olarak kullanılan “rulmanların” ithalatında gözetim belgesi uygulaması başlatıldı. İşin skandal boyutu ise burada. Çünkü, uygulama sadece belirli bir fiyatla ithal edilen rulmanları kapsıyor. Yani eğer yüksek fiyattan rulman ithal ediyorsanız sorun yok. Ancak eğer durum böyle değilse yani başka bir ürün üretmek için dünyanın herhangi bir yerinden düşük fiyatlı rulman bulup ara malı olarak kullanıyorsanız o zaman İthalat Genel Müdürlüğü'ne gidip gözetim belgesi almak zorunda kalıyorsunuz.

Gözetim belgesi almak neredeyse imkansız

Konuyla ilgili üretim aşamasında rulman kullanan firmalar isyan noktasına geldi. Söz konusu üreticilerin İthalat Genel Müdürlüğü'nden Gözetim Belgesi alması neredeyse imkansız. Bu durumda firmalar, üretim bantlarının dönmesi için ucuza aldığı rulmanlara yüksek fiyat beyan edip yurda sokmak durumunda kalıyorlar. Bu da maliyetlere yansıyıp ana malın ihracında, ihracatçıyı vuruyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın “ara malı” ithalatını “dahilde işleme rejimiyle” desteklerken Rulman'da böyle bir uygulama yapması beraberinde pek çok soru işareti getiriyor. Peki, ülkemizdeki rulman üretimi iç piyasanın talebini karşılayamaz ve aynı üretici da ithalat yaparken yerli üreticinin zarar uğradığı iddia edilemeyeceğine göre ne yapılıyor.

Gözetim Belgesi

Bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar veya şartlarda artması halinde, ithalatın, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca düzenlenecek “Gözetim Belgesi” ile izlenmesine yönelik bir uygulamadır. Gözetime tabi ürünlerin ithalatında miktar veya değer sınırlaması olmayıp, her isteyen ithalatını gerçekleştirebilmektedir.

Dahilde İşleme Rejimi Nedir?

İhracata yönelik önemli mevzuatlardan biri olan Dahilde İşleme Rejimi ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve dışarıdan ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi aramallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir. İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler.

Hiç yorum yok: