17 Ağustos 2008 Pazar

Yenigün: "Uzakdoğu mallarına “damping” vergisi"

03.08.2008

Mensucat ile sentetik battaniyede uygulanan damping vergileri yeniden belirlendi

Aralarında Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan menşeli sentetik filamentten mensucat ile sentetik battaniyede uygulanan damping vergileri yeniden belirlendi. Dokuma sanayinde kullanılan sentetik filamentten (iplik) için CIF bedelinin yüzde 8 ile yüzde 70’i arasında değişen oranlarda gümrük vergisi ödenecek.


Sentetik battaniye ithalatında da kilogram başına 4 dolar ödeme yapılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan’dan ithal edilen "Senetik Filamentten Mensucat" için 2002 yılında uygulamaya koyduğu, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine" dair kurallarını işletti.



Yorum: Muhabir arkadaş haberi diğer gazetelerden kotarmış, ancak olaya biraz uzak gözüküyor. Nitekim damping kavramını ilginç bulup başlıkta tırnak ("") içine almış. Metinde de bir uygulama var. Üstelik ithalatta haksız rekabetin önlenmesine dair mevzuatın 2002 yılında çıktığı izlenimini veren bir tümcede. İlk paragraftaki parantez kullanımı da önleme tabi ürün konusunda belirsizlik yaratmış. Kısacası hem ekonomi bilgisi hem de anlatım becerisi açısından sorunlu bir haber.

Hiç yorum yok: