19 Ağustos 2008 Salı

Makinecinin Sesi: "Rulman İthalatına Gözetim Uygulaması"

Şirin ALKAN- makinecinisesin.com
20 June, 2007 10:26:55


Düşük fiyatlı, kalitesiz rulmanların Türkiye’ye girişi Türk üreticileri harekete geçirdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı’na yapılan başvurunun ardından konuyla ilgili tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Dış Ticaret Müsteşarlığı’na verilen dilekçenin gerekçesi, Çin’de üretilen rulmanların çok düşük fiyatlarla Türkiye’ye gelmesi nedeniyle Türk üreticilerin piyasada rekabet edememeleri olarak açıklandı. Bu durumun kontrol altına alınması için ithal edilen rulmanların Türkiye pazarına uygun hale getirilmesi adına gözetim uygulamasına gidildiği belirtildi. Söz konusu gözetim, Türk üreticiler düşünülerek ülke farkı gözetmeksizin her ithal rulman için uygulanacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından incelenen başvuru gerekli işlemlerin ardından kabul edildi. Uygulama 13 Temmuz’da başlıyor. Yeni uygulamaya göre 13 Temmuz 2007 tarihinden itibaren ithal edilen 6 bin serisi rulmanlar Dış Ticaret Müsteşarlığı gözetim altına alınacak. Uygulama yürürlüğe girdiğinde ithalatçı firmalar Çin’den ucuza aldıkları rulmanlar için daha farklı bir ücretlendirmeye tabi tutulacak.

Fikir ayrılıkları var

Bu durumun ardından Türkiye’deki firmaların nasıl etkileneceği büyük bir tartışma başlattı. Uygulamanın rekabet ortamını nasıl etkileyeceği, küçük ölçekli makine firmalarına ve firmaların kar marjına nasıl yansıyacağı konusunda fikir ayrılıkları yaşandı.Çin’den rulman ithal eden firmalar ise , ‘İthalatta Gözetim Belgesi’ uygulamasına tepki duyarak, uygulamanın kendilerini zor durumda bıraktığını kaydetti.

Rulman ithalatçısı İpekli Rulman adına konuşan Cenk Alper küreselleşen dünyada böyle bir korumacılığın ülke ekonomisine yarardan çok zarar getireceğini söyledi ve "Bu uygulama serbest piyasa ekonomisine ters düşerek Türkiye’deki bir kaç üreticiyi tekelleşmeye götürüyor" yorumunu yaptı. Alper, şöyle konuştu: "Küreselleşen dünya koşularında satış fiyatları üzerinde oynamak nerdeyse imkansız hale geldi. Yani, eğer malınızı satmak ve büyümek istiyorsanız, maliyetlerinizi mümkün olduğu kadar düşürmek zorundasınız. Bunun için de girdilerinizi kontrol etmeniz gerek. Bana göre ülkemiz sanayicilerinin aleyhine bir durum oluşturacaktır, çünkü böylece makine üreticiler ve kullanıcılar alternatifleri azalacak ve yüksek maliyetli rulmanları kullanmak zorunda kalacak."

Bir başka rulman ithalatçısı da sektörün bu tür spekülatif olaylara alışık olduğunu belirterek fiyatlara yansıyacak farkın makinecileri çok fazla etkilemeyeceğini söyledi. Uygulamanın rakamına bağlı olarak fiyatlarda yüzde üç-dört fark oluşacağını belirten yetkili, bu değişimden sadece ucuz markaların etkileneceğini belirtti.

Türk rulman üreticileri maliyetin artmadığını, sadece dampingli gelen ürünlerin fiyatlarının gözlem altına alındığını savunuyor. Üreticiler, sadece rulmanda değil, bir çok üründe gözlem yapılması ve mecburi standat uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiği kanaatinde.

Anadolu Rulman Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Adıgüzel, yeni uygulamanın makine üreticilerini etkilemeyeceğini, uygulamanın bir ‘vergi’ değil, ‘gözetim’ olduğunu söyledi. Adıgüzel, verdiği demeçte bu uygulamanın kota ya da engelleme olmadığının altını çizerek , " Son 5 sene içinde Çin’den ithal edilen mallar arttı. Uluslararası ticarete uygun olmayan bir takım olaylar var. Ucuza Çin’den alınan rulman kalitesiz oluyor. Doğal olarak o rulmanın kullanıldığı ürün de çabuk zarar görüyor, eskiyor. Ama makineyi alan içinde kullanılan rulmana değil, makinenin üreticisine bakar. Yani Çin’den gelen rulmanlar aslında Türk üreticilerini etkiliyor " diye konuştu. Bunun sadece rulman üreticilerinin sorunu olmadığını belirten Adıgüzel, Türk malı kullanmanın hem bir görev hem de bir çözüm olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Çin’den rulman ithal eden firmalar uygulamadan rahatsız. Oluşacak fiyat farkından büyük firmalar etkilemezken, küçük ölçekli firmaların sıkıntılı günler geçireceği tahmin ediliyor. Tüm tartışmalara rağmen karar 13 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak. Rulman polemiği bir süre daha gündemde kalacağa benziyor.

Hiç yorum yok: