19 Ağustos 2008 Salı

Çim Biçme Makineleri: ABD'den Ön Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 7 Ağustos 2008 tarih ve 08-076 sayılı basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yedekte çekilen çim biçme makineleri (İngilizce tow-behind lawn groomers, kısaca TBLGs) ve bunların belirli parçalarının ithalatına ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar çerçevesinde gerçekleştirdiği zarara ilişkin ön saptamasını beyan etti. Buna göre ABD yerli sanayisinin Çin menşeli ürünlerin dampingli ve sübvansiyonlu ithalatı nedeniyle zarar gördüğüne dair makul göstergeler mevcut.

Konuyla ilgili şikayet başvuruları 24 Haziran'da gerçekleştirilmiş (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-im-bime-makinelerine-damping-ve.html), ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu gerçekleştirdiği ön incelemeyi takiben gerekli soruşturmaları açmıştı. Karar 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir duyuru aracılığıyla beyan edilmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abd-im-bime-makinelerinde-soruturmalar.html). ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 15 de Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla soruşturmaları açtığını açıklamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/im-bime-makinelerinde-soruturmalarn.html). Soruşturmaların açılmasına dair İdare'nin resmi duyuruları ise 21 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (140)'ta yayınlanarak yürürlüğe girmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/im-bime-makineleri-uluslararas-ticaret.html).

Değerlendirilmekte olan iddialara göre Çin malı yedekte çekilen çim biçme makineleri % 154,72 oranında bir damping marjı ve de minimis oran üzerinde bir sübvansiyonla ihraç ediliyor. Damping için soruşturma dönemi 1 Ekim 2007 ila 31 Mart 2008, sübvansiyon için 2007 yılı.

Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun ön zarar saptamasının müspet çıkması soruşturmalara devam edileceği anlamına geliyor. ABD'de bu soruşturmalarda damping ve sübvansiyon Uluslararası Ticaret İdaresi, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından ön ve nihai olmak üzere ikişer aşamada tespit ediliyor. Her aşamada çıkan müspet karar soruşturmanın devam ederek bir sonraki aşamaya geçmesini, menfi karar sonlandırılmasını beraberinde getiriyor. Nihai zarar saptamasının da müspet olması durumunda önlemlere ilişkin talimatlar yaklaşık bir hafta içerisinde düzenleniyor.

Hiç yorum yok: