17 Ağustos 2008 Pazar

Taraf: "Polyester ithalatına damping soruşturması"

03.08.2008

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan’dan ithal edilen polyester, polipropilen, vizkoz, poliamid ürünlerine damping soruşturması açıyor

Müsteşarlığın, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, aralarında Telasis Tekstil, Hassan Tekstil, Vateks Tekstil, Telateks Tekstil, Bezci Tekstil ve Cavit Çiçek Tekstil’in yer aldığı altı yerli firma, beş ülkeden muhtelif mensucat başlığı altında ithal edilen ürünlerin, Türkiye’ye dampingli ithal edildiği bildirildi. Yerli sanayiye zarar verdiği iddiasıyla yapılan şikayet başvurusunu dikkate alan Dış Ticaret Müsteşarlığı, inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği kanaatine vardı.

Soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla, söz konusu maddenin bilinen ithalatçılarına ve söz konusu ülkelerde yerleşik üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Söz konusu ürün hijyen (kolonyalı mendin, çocuk bezi üretimi), hazır giyim, tekstil ve teknik tekstil gibi birçok farklı alanda kullanılıyor.

Öte yandan, kalem üreticisi üç yerli firmanın talebi doğrultusunda, Çin’den ithal edilen kurşun ve mürekkepli kalemlere uygulanan damping vergisinin kapsamı genişletildi. Plastik maddelerden yapılan ve gümrük tarife pozisyonunda yer alan kalemler için, adet başına 0.040 ile 0.066 dolar arasında değişen miktarlarda gümrük vergisi tahsis edildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı yeni kararla, bu ürünlere plastik maddelerden yapılan kurşun kalemi de ekledi.

Hiç yorum yok: