22 Ağustos 2008 Cuma

Alabalıklar: AB Önleme Son Verdi

Avrupa Birliği (AB) Norveç menşeli büyük gökkuşağı alabalıklarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemi 13 Ağustos 2008 tarih ve L 217 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 7 Ağustos 2008 tarih ve (AT) 805/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla yürürlükten kaldırdı.

Orijinal önlem Mart 2004'te karara bağlanmıştı. Sjøtroll Havbruk AS, Lerøy Fossen AS, Firda Sjøfarmer AS, Coast Seafood AS,Hallvard Leroy AS ve Sirena Norway AS isimli ihracatçılar 12 Mart 2007'de Komisyon'a başvurarak bir kısmi ara gözden geçirme başlatılmasını talep etmişti. İhracatçılar AB'ye ihraç fiyatlarının ciddi şekilde yükseldiğini, dolayısıyla dampinge karşı önlemin artık gerekli olmadığını iddia etmekteydi.

Kısmi ara gözden geçirmede 1 Nisan 2006 ila 31 Mart 2007 arası damping için gözden geçirme dönemi olarak tespit edilmiş. Yapılan inceleme sonucunda örnekleme alınan firmalar için damping marjının ya negatif ya da de minimis sayılacak kadar düşük olduğu saptanmış. Ülke geneli için de damping marjının de minimis sayılması gerektiğine karar verilmiş. Bunda Norveçli firmaların büyük bir işbirliği göstermesi etkili olmuş. Sonuç olarak dampinge karşı önlem yürürlükten kaldırılmış durumda.

Hiç yorum yok: