17 Ağustos 2008 Pazar

Battaniyeler: Türkiye'den Anti-Dampinge Devam

1 Ağustos 2008 tarihli ve 26954 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/25 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine_3541.html) aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bazı battaniyelere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı.

Orijinal önlem 8 Aralık 2002 tarih ve 24957 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/14 sayılı Tebliğ aracılığıyla karara bağlanmış. Önleme tabi ürünler gümrük tarife istatistik pozisyonlarında sentetik liflerden battaniyeler (elektrikli olanlar hariç) ve diz battaniyeleri ile diğer battaniyeler ve diz battaniyeleri şeklinde tabir ediliyor. Bu da yün, hayvan tüyü ve pamuklu olmayan tüm ürünlerin önlem dahilinde olduğunu gösteriyor.

Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mink Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Yentur Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yapılan ve Altınsar Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Aran Mensucat San. ve Tic. A.Ş. ve Ekol Tekstil San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuru üzerine 4 Aralık 2007 tarih ve 26720 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/21 sayılı Tebliğ ile bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatılmış.

Dış Ticaret Müsteşarlığı işte bu soruşturma sonucunda önlemin sona ermesi durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğunu tespit etti ve önlemin aşağıdaki oranlarda uygulanmasına devam kararı aldı.

Ayrıca "önleme konu edilen madde tanımının pano baskı yapılmamış ve kesilerek battaniye elde edilebilen mensucatı kapsayacak şekilde değiştirilmesine ilişkin Gümrük Müsteşarlığının görüşleri ve bazı üreticilerin konuya ilişkin talepleri soruşturma kapsamında incelenmiştir". Yani bir ürün kapsamı gözden geçirmesi de gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucunda söz konusu ürünler de önlem dahiline alınmıştır. Önlemin seviyesinde ise bir değişikliğe gidilmemiştir.
Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Hiç yorum yok: