3 Mayıs 2008 Cumartesi

Yapma Çiçeklerde Gözetim Uygulaması

Dış Ticaret Müsteşarlığı 3 Mayıs 2008 Cumartesi tarih ve 26855 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/12 sayılı Tebliğ ile CIF (cost insurance freight) kıymet cinsinden birim değeri 10 ABD doları/kg.'nin altında olan yapma çiçekler, yapraklı dallar, meyvalara ile yapma çiçekler, yapraklı dallar, meyvalardan mamul eşyaya ve sekiz ABD doları/kg.'nin altında olan aksamlarına ilişkin olarak ileriye yönelik gözetim uygulaması başlattı.


İthalattaki ani bir artışın yerli sanayiye ciddi şekilde zarar vermesi veya bu tehlikeyi doğurması durumunda ithalatın geçici olarak kısıtlanmasına korunma önlemi ismi veriliyor. Bir malın ithalatının geçmişe dönük veya geleceğe yönelik olarak izleme altına alınmasına da gözetim önlemi. Gözetim önlemleri kağıt üzerinde bir anlam ifade etmiyor gibi gözükebilir; ama uygulamada ithalatın zorlaştırılması anlamına geldiği gibi korunmanın habercisi de olabiliyorlar.


2008/12 sayılı Tebliğ ekleri haricinde aşağıdaki şekilde:


Dış Ticaret Müsteşarlığından:
İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO : 2008/12)

Kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonu (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın (yalnız karşısında gösterilen CIF kıymetin altında birim kıymetleri haiz olanlarının) ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.

G.T.İ.P.
Eşya Tanımı
CIF Kıymet
(ABD Doları/Kg*)
6702.90.00.00.11
Yapma çiçekler, yapraklı dallar, meyvalar
10
6702.90.00.00.12
Yapma çiçekler, yapraklı dallar, meyvalardan mamul eşya
10
6702.90.00.00.15
Aksamı
8
Gözetim uygulaması
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen eşya ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.
(2) Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan brüt 10 kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaftır.
Başvuru
MADDE 3 – (1) Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve EK II’deki belgelerle birlikte eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler isteyebilir.
(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmez.
Gözetim belgesine ve gözetim belgesinin kullanımına ait bilgiler
MADDE 4 – (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.
(2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen kıymetler Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.
(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.
(4) Gözetim belgesi üçüncü kişilere devredilemez. Gözetim belgesi kapsamı maddenin ithalatı ile ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) işgünü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.
Yürürlük
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımını takip eden 30 uncu gün yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

2 Mayıs 2008 Cuma

"Çin menşeli çakmak ithalatına önlem"

"Çin menşeli plastik çakmak ithalatına yürütülen adet başına 0.02-0.05 dolarlık dampinge karşı verginin devam etmesine karar verildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Dış Ticaret Müsteşarlığı kararına göre, bir süredir söz konusu ürünün ithalatına uygulanan dampinge karşı verginin sona erecek olması nedeniyle yapılan başvuruyu değerlendiren İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, önlemlerin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildiğinden devam etmesine karar verdi.

MENTEŞE VE ASKILIK İTHALATINA GEÇİCİ ÖNLEM

Aynı gazetede yer alan diğer bir karara göre, halen Endonezya, Malezya ve Tayvan menşeli "adi metallerden menteşeler, mobilyalar için diğer donanım ve tertibatlar ile askılıklar" ürünü için yürütülen 1.39 dolar/adet dampinge karşı vergi önleminin etkisiz kılındığı iddiasıyla yerli üreticiler kurula başvuruda bulundu.

Ön belirlemeler sonucunda önlemlerin etkisiz kılınmasına yönelik işlemlerin mevcut olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu kararı ile Endonezya, Malezya ve Tayvan çıkışlı menteşeler için 1.39 dolar/Kg, mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşya için 0.508 dolar/Kg, sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya için 1.39 dolar/Kg miktarında teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konuldu."

Kaynak:
http://www.guncel.net/ekonomi/makroekonomi/2008/05/01/cin-menseli-cakmak-ithalatina-onlem/damping/

"Çin Malı Çakmağın Anti Damping Vergisi Düşürüldü"

"Çin menşeli plastik gövde çakmaklardan alınan anti damping vergisi 3 centten 2 cente düşürülürken, "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" ve "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları" için 5 cent olarak devam etmesi kararlaştırıldı.

ANKARA (ANKA)- Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin menşeli plastik gövde çakmaklardan alınan anti damping vergisini 3 centten 2 cente düşürürken, "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" ve "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları"nda verginin 5 cent olarak devam etmesini kararlaştırdı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, dampinge karşı önlemlerin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı iddiasıyla Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının başvuru üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açıldı. Soruşturma sonucunda, Çin menşeli "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" ve "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları" için 5 cent, "yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)" için 2 cent dampinge karşı vergi uygulanması kararlaştırıldı.

TEMİNAT ŞEKLİNDE GEÇİCİ ÖNLEM

Bu arada, Çin Tayvanı, Malezya ve Endonezya'dan yapılan "adi metallerden menteşeler, mobilyalar için diğer donanım ve tertibatlar ile askılıklar" ithalatında "dampinge karşı önlemin etkisiz kılındığına" yönelik şikayette bulunulması üzerine Müsteşarlığı'nca soruşturma açıldı. Yapılan ön belirlemeler sonucunda önlemlerin etkisiz kılınmasına yönelik işlemlerin varlığı tespit edildiğinden, Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı menşeli olarak beyan edilen veya Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı çıkışlı menteşelerde ve sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşyalarda kilo başına 1,39 dolarlık teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konuldu. Ayrıca mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşyalarda kilo başına 51 centlik teminat şeklinde geçici önlem getirildi.

İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nun kararıyla Çin Tayvanı'nda kurulu ve soruşturma kapsamında işbirliğinde bulunan King Slide Works Co. Ltd., Sun Chain Trading Co. Ltd., Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., Sen Chine Industry Co. Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. ve Gslide Corporation firmaları "bilyalı çekmece rayları" için söz konusu geçici önlemden muaf tutuldu. (ANKA)"

Kaynak:
http://www.haberx.com/n/1103521/cin-mali-cakmagin-anti-damping.htm

Aynı Tebliğler, Farklı Haberler!

Geçtiğimiz günlerde Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından bisiklet ve motosiklet iç ve dış lastiklerine ilişkin olarak başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmalarına dair basında çıkan haberler ekonomi gazeteciliği konusunda pek iyi bir noktada olmadığımızı gösteriyor.


Aslında ANKA tarafından servis edilen haberde hiçbir sorun yok:


"Üç Ülkeden Gelen Bisiklet Motosiklet Lastikleri için Soruşturma


Dış Ticaret Müsteşarlığı, halen uygulanan damping vergisinin sona ermesinin yerli üreticiye zarar vereceği gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine Çin, Hindistan ve Tayland menşeli bisiklet ve motosiklet iç-dış lastiklerinin ithalatı için nihai gözden geçirme soruşturması açtı.
Müsteşarlığın, söz konusu soruşturmalara ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre yerli üretici Anlaş Anadolu Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması, söz konusu ülkeler menşeli bisiklet ve motosiklet iç ve dış lastikleri için ayrı ayrı başvurarak, bu ürünlerin ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine neden olacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılmasını talep etti.
Çin, Hindistan ve Tayland menşeli "bisiklet iç ve dış lastikleri" ithalatına karşı halen CIF bedelin yüzde 20-100’ü, "motosiklet iç ve dış lastikleri"nde de yüzde 37-100’ü arasında değişen oranlarda dampinge karşı vergi alınıyor.
Başvuruları değerlendiren Müsteşarlık, Çin, Hindistan ve Tayland menşeli önleme konu ürünler için uygulanan dampinge karşı verginin yürürlükten kalkması durumunda dampingin ve zararın devam edebileceği veya yeniden meydana gelebileceğine ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturması için yeterli delillerin bulunduğuna ve soruşturmanın açılmasına karar verdi."


Ama ya bu bilgi kullanılarak Radikal'de çıkan habere ne demeli:


"Çin Motoruna Soruşturma


RADİKAL - ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, halen uygulanan damping vergisinin sona ermesinin yerli üreticiye zarar vereceği gerekçesiyle yerli üretici Anlaş Anadolu Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan başvuru üzerine Çin, Hindistan ve Tayland menşeli bisiklet ve motosiklet iç-dış lastiklerinin ithalatı için nihai gözden geçirme soruşturması açtı. Çin, Hindistan ve Tayland menşeli 'bisiklet iç ve dış lastikleri' ithalatına karşı halen CIF bedelin yüzde 20-100'ü, 'motosiklet iç ve dış lastikleri'nde de yüzde 37-100'ü arasında damping vergisi alınıyor. Müsteşarlık, bu ülkelerin ürünlerinde uygulanan dampinge karşı verginin kalkması durumunda dampingin ve zararın devam edebileceği veya yeniden meydana gelebileceğine ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması için yeterli delillerin bulunduğuna ve soruşturmanın açılmasına karar verdi."


Başlıkta motor nereden çıktı, Hindistan'la Tayland nereye gitti anlamak mümkün değil. Motosiklet yerine motor denmiş olması ise başlı başına bir olay.


Anadolu Ajansı da ANKA kadar başarılı değil serviste:


"Çin ve Tayland Menşeli Motosikletlere Soruşturma


Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Çin ve Tayland menşeli motosiklet iç ve dış lastikleri ile bisiklet iç ve dış lastikleri için ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin düzenlemeler çerçevesinde soruşturma başlattı.
DTM'nin ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin 2008/14 ve 2008/15 no'lu tebliğleri Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğlere göre Anlaş Anadolu Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çin ve Tayland menşeli motosiklet iç ve dış lastikleri ile bisiklet iç ve dış lastiklerinin ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine neden olacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebiyle DTM'ye başvurdu.
Yapılan inceleme neticesinde Çin, Hindistan ve Tayland menşeli önleme konu ürünler için uygulanan dampinge karşı önlemlerin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam edebileceğine veya yeniden meydana gelebileceğine ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturma için yeterli delillerin bulunduğu anlaşıldı ve nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi.
Taraflar, bugünden itibaren başlayan soruşturmayla ilgili gerekli belgeleri 37 gün içinde DTM İthalat Genel Müdürlüğüne ulaştıracaklar."


Anlaşılan basın kuruluşlarında başlıkları atan arkadaşlar önlerine gelen haber metinlerine okuduklarını anlayacak kadar vakit ayıramıyor. Bu başlıkta da soruşturma motosikletlere ilişkin, bir ülke kayıp.


Bir başka gözlem işe şu: Haber ajanslarının ticari savunma araçlarına ilişkin soruşturmaları raporlamak konusunda ortak bir dil geliştirmesi gerekiyor. İki farklı haber ajansının Tebliğler konusunda verdiği ayrıntılar birbirinden çok farklı.
Umarım bu günlük bir-iki muhabir arkadaşın ilgisini çeker de iyi kötü bir katkımız olur bu sürece.

Menteşeler, Diğer Mobilya Donanım ve Tertibatı ile Askılıklarda Önlemlerin Etkisiz Kılınması Soruşturmasında Geçici Önlem

Dış Ticaret Müsteşarlığı Çin Halk Cumhuriyeti menşeli adi metallerden menteşe ve altlıkları ile çekmece raylarına karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin Çin Tayvanı, Malezya ve Endonezya’dan yapılan ithalatlar aracılığıyla etkisiz kılındığı şikayeti üzerine 13 Mayıs 2007 tarih ve 26521 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/9 sayılı Tebliğ ile başlattığı önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturmada geçici karar aşamasına geldi. Önleme tabi ürünlerden ilki 8302.10.90.00.00 GTİP'li "diğer menteşeler" ve 8302.50.00.00.00 GTİP'li "Sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya", ikincisi ise 8302.42.90.00.00 GTİP'li "Diğer mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşya" kapsamında ithal ediliyor. Ancak bu GTİP'ler altında ithal edilen tüm ürünler önleme tabi değil.


Önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturmalar yürürlükteki dampinge karşı vergiden kaçınma dışında yeterli bir haklı nedeni veya ekonomik gerekçesi bulunmayan bir uygulama, işlem veya iş sonucunda, Türkiye ile üçüncü bir ülke veya Türkiye ile önleme konu ülke veya Türkiye ile önleme konu ülkedeki firmalar arasındaki ticaretin gerçekleştirilme şeklinde bir değişikliğin meydana geldiğine ve yürürlükteki dampinge karşı vergi veya telafi edici verginin iyileştirici etkisinin azaltıldığına veya bertaraf edildiğine dair delillerin bulunduğu hallerde açılıyor.

Geçici önlemler ise şikayet konusu ithalata ilişkin soruşturma sırasında, dampingli veya sübvansiyonlu ithalatın varlığı ve bu ithalatın zarara neden olduğu konusunda ön belirlemeler yapılması halinde, soruşturma süresince zararın önlenmesi amacıyla alınıyor. Uygulanma süresi uzatılmadığı taktirde dört ay olan geçici önlemler İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Kurulu’nun kararı ve Bakan’ın onayını gerektiriyor.

Menteşe, diğer mobilya donanım ve tertibatları ve askılıklara ilişkin soruşturmada 1 Mayıs 2008 Perşembe tarih ve 26863 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2008/18 sayılı Tebliğ ile geçici önlem alındı ve Çin menşeli ürünlere karşı önlemin Çin Tayvanı, Maleyza ve Endonezya menşeli ürünleri kapsayacak şekilde genişletilmesine karar verildi. Ancak soruşturmanın tamamlanan kısmı boyunca Dış Ticaret Müsteşarlığı ile işbirliğinde bulunan ve tesislerinde yapılan yerinde doğrulama sonucunda Türkiye’ye ihraç ettikleri ürünleri kendilerinin ürettiği tespit edilen Çin Tayvanı’nda mukim beş üretici/ihracatçı şirket önlem haricinde tutuldu. Buna karşılık Malezya’da yapılan yerinde doğrulama soruşturmalarında Türkiye’ye gönderilen ürünlerin büyük bir kısmında yalan ve/veya yanıltıcı beyana dayanan menşe şahadetnamesi kullanıldığı belirlendi.

7 Şubat 2004 tarih ve 25366 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/3 sayılı Tebliğ ile Çin menşeli sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç menteşelere 1.39 ABD doları/kg., sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşyaya 0,508 ABD Doları/kg. ve sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler ve benzeri eşyaya 1.39 ABD doları/kg. dampinge karşı vergi getirilmişti.

2008/17 sayılı Tebliğ aşağıdaki şekilde:


Dış Ticaret Müsteşarlığından:


İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/18)

BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Soruşturma
MADDE 1 – (1) Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli 8302.10, 8302.42 ve 8302.50 GTP’leri altında yer alan "adi metallerden menteşeler, mobilyalar için diğer donanım ve tertibatlar ile askılıklar" için 7/2/2004 tarihli ve 25366 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/3 sayılı Tebliğ ile 1,39 ABD Doları/kg ve 0,508 ABD Doları/kg tutarında dampinge karşı vergi yürürlüğe konulmuştur.
(2) Yerli üretim dalı Çin Tayvanı, Malezya ve Endonezya’dan yapılan ithalatın dampinge karşı önlemi etkisiz kıldığına yönelik şikayette bulunmuştur. Bahse konu şikayet üzerine 13/5/2007 tarihli ve 26521 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/9 sayılı Tebliğ ile başlatılan önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturmada geçici karar aşamasına gelinmiştir. Soruşturma, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 4412 sayılı Kanunla Değişik 3577 Sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun (Kanun), İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında 99/13482 sayılı Karar (Karar) ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yürütülen önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturma sonucunda alınacak karara esas teşkil edecek geçici bilgi ve bulguları içermektedir.
Bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve ilgili tarafların bilgilendirilmesi
MADDE 3 – (1) Soruşturma açılmasını müteakip, ilgili tüm taraflara iletilmek üzere Ankara’da bulunan Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu ile Endonezya Cumhuriyeti ve Malezya’nın Büyükelçiliklerine ve soruşturma konusu Çin Tayvanı menşeli olduğu beyan edilen ürünü ihraç eden ve adresleri belirlenebilen 33 firmaya, Malezya menşeli olduğu beyan edilen ürünü ihraç eden ve adresleri belirlenebilen 8 firmaya ve Endonezya menşeli olduğu beyan edilen ürünü ihraç eden ve adresleri belirlenebilen 2 firmaya soru formları gönderilmiştir.
(2) Taraflara, soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.
(3) Çin Tayvanı menşeli olduğu beyan edilen ürünü ihraç eden firmalardan Çin Tayvanı’nda mukim Sun Chain Trading Co. Ltd., Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., Sen Chine Industry Co. Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. Gslide Corporation, Siquar Hardware Industry Co. Ltd. ve King Slide Works Co. Ltd. firmalarından süresi içinde soru formuna yanıt alınmıştır. Soru formunda tespit edilen eksiklikler adı geçen firmalara bildirilmiş ve bunların tamamlanması için bir fırsat daha tanınmıştır. Söz konusu eksikliklere ilişkin adı geçen firmalardan yanıt da alınmıştır.
(4) Malezya menşeli olduğu beyan edilen ürünü ihraç eden firmalardan ise Malezya’da mukim Laser Compo Sdn. Bhd., Laser Motion Tek Sdn. Bhd., Q-Fit Sdn. Bhd. ve Star Shine Industries Sdn. Bhd. firmalarından süresi içinde soru formuna yanıt alınmıştır. Soru formunda tespit edilen eksiklikler adı geçen firmalara bildirilmiş ve bunların tamamlanması için bir fırsat daha tanınmıştır. Söz konusu eksikliklere ilişkin adı geçen firmalardan da yanıt alınmıştır.
(5) Endonezya’da mukim hiçbir firma soru formunu yanıtlayacağı yönündeki iradesini bildirmemiş ve verilen süre içerisinde de söz konusu firmalardan soru formuna cevap alınmamıştır.
(6) Soru formuna yukarıda anılan firmalar dışında süresi içerisinde ve eksiksiz bir yanıt alınmamıştır.
(7) Soruşturma açılmasını müteakip, ilgili tüm taraflara iletilmek üzere soruşturma konusu ülkelerin Ankara’daki Temsilciliklerine soruşturma açılış Tebliği ve soruşturmaya ilişkin hususların gizli olmayan özeti gönderilmiştir.
(8) Tüm taraflara soruşturma boyunca, soruşturma ile ilgili görüşlerini ve bu görüşlerle alâkalı belgeleri sunma imkanı verilmiştir.
Soruşturma dönemi
MADDE 4 – (1) Soruşturma dönemi olarak, damping önleminin öncesi ve sonrasını kapsayıp ticaretin gerçekleştirilme şeklindeki değişikliği incelemeye olanak verecek şekilde 1/1/2003-31/5/2007 tarihleri arasındaki dönem alınmıştır.

İKİNCİ KISIM
Önlemlerin Etkisiz Kılınmasına İlişkin Ara Belirlemeler

Genel
MADDE 5 – (1) Soruşturma kapsamındaki firmalardan Çin Tayvanı’nda mukim Siquar Hardware Industry Co. Ltd. firmasından alınan cevapların söz konusu firmanın işbirliğinde bulunmaması nedeniyle, yerinde doğrulama soruşturması sırasında doğrulanması mümkün olmamıştır. Bu bağlamda, söz konusu firmanın ÇHC için uygulanan dampinge karşı vergi şeklindeki önlemi etkisiz kıldığı sonucuna varılmıştır.
(2) Yine Çin Tayvanı’nda mukim King Slide Works Co. Ltd. firmasının ise belli konularda soru formuna verdiği cevabında yanıltıcı bilgi verdiği tespit edilmesine rağmen Türkiye’ye satış verileri doğrulanmıştır. Çin Tayvanı’nda mukim Sun Chain Trading Co. Ltd., Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., Sen Chine Industry Co. Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. ve Gslide Corporation firmalarının Türkiye’ye satış ve bu satışlara ilişkin üretim verileri doğrulanmıştır.
(3) Soruşturma kapsamında Malezya’da mukim firmalarda yürütülen yerinde doğrulama soruşturması kapsamında Laser Compo Sdn. Bhd., Laser Motion Tek Sdn. Bhd., Q-Fit Sdn. Bhd. ve Star Shine Industries Sdn. Bhd. firmalarının ÇHC menşeli bir kısım soruşturma konusu ürünü Malezya menşeli olarak beyan edip, Türkiye’ye ihraç ettiği tespit edilmiştir. Malezya’dan gerçekleştirilen ithalatın büyük bir kısmında yalan ve/veya yanıltıcı beyana dayanan menşe şahadetnamesi kullanıldığı belirlenmiştir.
(4) Endonezya’da mukim hiçbir firma soruşturma kapsamında işbirliğinde bulunmamıştır ve soruşturma kapsamında yapılan ara belirlemelere göre, soruşturma döneminde Endonezya’dan gerçekleştirilen ithalatın bir kısmında sahte menşe şahadetnamesi kullanıldığı tespit edilmiştir.

ÜÇÜNCÜ KISIM
Sonuç ve Karar

Sonuç
MADDE 6 – (1) Yukarıdaki ara belirlemeler, yürürlükteki dampinge karşı vergiden kaçınma dışında yeterli bir haklı nedeni veya ekonomik gerekçesi bulunmayan bir uygulama, işlem veya iş sonucunda, Türkiye ile soruşturmaya konu ülkeler arasındaki ticaretin gerçekleştirilme şeklinde bir değişikliğin meydana geldiği ve bu nedenle İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/3 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe konulan dampinge karşı önlemlerin etkisiz kılındığı yönünde ciddi tespitleri içermektedir.
Karar
MADDE 7 – (1) Ön belirlemeler sonucunda önlemlerin etkisiz kılınmasına yönelik işlemlerin mevcut olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nun kararı ve Bakan’ın onayı ile Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı menşeli olarak beyan edilen ve/veya Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı çıkışlı 8302.10.00.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen Menteşeler (Sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç) için 1,39 ABD Doları/Kg, 8302.42.00.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen Mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşya (Sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç) için 0,508 ABD Doları/Kg, 8302.50.00.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen Sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya için 1,39 ABD Doları/Kg miktarında aşağıdaki tabloda belirtildiği şekilde teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konulmuştur. (Tablo-1)
(2) İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nun kararı ve Bakan’ın onayı ile Çin Tayvanı’nda mukim ve soruşturma kapsamında işbirliğinde bulunan King Slide Works Co. Ltd., Sun Chain Trading Co. Ltd., Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., Sen Chine Industry Co. Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. ve Gslide Corporation firmaları 8302.42.00.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen yalnız "bilyalı çekmece rayları" için aşağıdaki tabloda belirtildiği şekilde söz konusu geçici önlemden muaf tutulmuştur. (Tablo-2)

Tablo-1 Geçici Önleme ilişkin Tablo

GÜMRÜK TARİFE İSTATİSTİK POZİSYONU
MADDE İSMİ
MENŞE VE/VEYA ÇIKIŞ ÜLKESİ
TEMİNAT ŞEKLİNDE GEÇİCİ ÖNLEM MİKTARI

8302.10.00.00.00
Menteşeler (Sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç)
Endonezya
Malezya
Çin Tayvanı
1,39 ABD Doları/Kg
8302.42.00.00.00
Mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşya(Sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç)
Endonezya
Malezya
Çin Tayvanı
0,508 ABD Doları/Kg
8302.50.00.00.00
Sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya
Endonezya
Malezya
Çin Tayvanı
1,39 ABD Doları/Kg

Tablo-2 Geçici Önlemden Muafiyete İlişkin Tablo

MADDE İSMİ GÜMRÜK TARİFE İSTATİSTİK POZİSYONU FİRMA ÜNVANI
VE ÜLKESİ

Yalnız Bilyalı Çekmece Rayları

8302.42.00.00.00

King Slide Works Co.,Ltd,(Çin Tayvanı)

Sun Chain Trading Co Ltd., (Çin Tayvanı)

Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., (Çin Tayvanı)

Sen Chine Industry Co Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. (Çin Tayvanı)

Gslide Corporation (Çin Tayvanı)

Süre
MADDE 8 – (1) Karar maddesinde belirtilen geçici önlem, soruşturma ile ilgili kesin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasına kadar yürürlükte kalır.
Uygulama
MADDE 9 – (1) Gümrük idareleri, karar maddesinde belirtilen Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı menşeli olarak beyan edilen ve/veya Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı çıkışlı soruşturma konusu ürünlerin Türkiye’ye ithalatında, söz konusu maddede belirtilen miktarda teminat alırlar.
(2) Çin Tayvanı’nda mukim King Slide Works Co. Ltd., Sun Chain Trading Co. Ltd., Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., Sen Chine Industry Co. Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. ve Gslide Corporation firmaları 8302.42.00.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen yalnız "bilyalı çekmece rayları" için söz konusu geçici önlemden muaftır.
Yürürlük
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

Cep Çakmaklarında Nihai Gözden Geçirme Soruşturması Tamamlandı



Dış Ticaret Müsteşarlığı Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bazı cep çakmakları ve plastik gövdelerine ilişkin olarak 5 Mayıs 2007 tarih ve 26513 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/6 sayılı Tebliğ ile başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamladı.


8 Mayıs 2002 tarih ve 24749 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/4 sayılı Tebliğ ile Çin menşeli tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmaklarına ve ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmaklarına adet başına 0.05 ABD doları, yalnız plastik gövdelere ise adet başına 0.03 ABD doları dampinge karşı vergi getirilmişti.


Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.


Çin menşeli cep çakmakları ve plastik gövdelerine ilişkin olarak yerli üretici Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının başvurusu üzerine başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasında damping ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesi ihtimali dünya, Çin ve Türkiye piyasaları incelenerek ayrı ayrı olarak değerlendirildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın her iki hususda da yerli üretim dalının lehine değerlendirmelerde bulunması sonucunda 1 Mayıs 2008 tarih ve 26863 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/16 sayılı Tebliğ ile önlemin sürdürülmesine karar verildi. Ancak yalnız plastik gövdelere ilişkin dampinge karşı vergi adet başına 0,03 ABD dolarından 0,02 ABD dolarına çekildi.


Tebliğ okunduğunda İlhan Birlik ünvanlı, anlaşıldığı kadarıyla Çin'den getirdiği teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinden montajda faydalanarak çakmak imalatı yapan bir şahış teşebbüsünün soruşturmada etkin biçimde savunma yaptığı gözden kaçmıyor. İlhan Birlik'in yerinde olan yorumları bulunduğu gibi dışarıdan bakan birisi için haklı gözükmekle beraber anti-damping hukuku ve uygulamasında yeri bulunan hususlara karşı da itirazları olmuş.

Örneğin Tebliğ'in dampingin devamı veya yeniden meydanan gelmesi ihtimaline ilişkin sekizinci maddesinde "İlhan Birlik, önlemin teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerine yönelik olmasına rağmen ihracat istatistiklerinin değerlendirilmesinde tüm aksam ve parçalara ait verilerin kullanılmasının uygun olmadığını belirtmiştir. Ancak, ihracatçı firmalardan işbirliği sağlanmadığından eldeki en iyi veriler çerçevesinde söz konusu ihracat istatistiklerinin teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinin ihracatına yönelik gösterge niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir." deniliyor. İlhan Birlik'in yorumu doğru, ancak işbirliğine gelinmemesi durumunda herhangi bir anti-damping otoritesinin sergileyeceği yaklaşım da böyle. İthalatçıların dampinge karşı soruşturmalarda yapabileceği en iyi şey ürün getirdikleri firmaları işbirliğine ikna etmek.

Aynı maddeden bir başka bölüm: "İlhan Birlik, yerli üretim dalının uzun süreden beri aynı tipte ve renkte çakmak üretimi yaptığını, ithal edilen muhtelif ebatta ve renkte çakmak tasarımları ile tüketici talebinin daha iyi karşıladığını iddia etmiştir. Ancak, yürürlükte bulunan önlemin amacı yerli üreticinin ürettiği çakmaklar dışındaki çakmakların Türkiye piyasasına girişini engellemek değil, dampingli fiyatların neden olduğu haksız rekabeti ortadan kaldırmak olup, hiçbir ülkeden çakmak ithalatı yapmanın önünde bir engel bulunmamaktadır." İlhan Birlik yine yerinde bir noktaya parmak basmış, ancak yanlış yerde. Bu itiraz bir benzer ürün itirazı, damping değil.

Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/17 sayılı Tebliğ ile de aynı önleme ilişkin bir önlemlerin etkisiz kılınması soruşturmasını tamamlayarak önlemleri bir firma haricinde Vietnam menşeli ürünleri kapsayacak şekilde genişletmişti. Ancak bu Tebliğ 2008/16 sayılı Tebliğ'den önce, 28 Nisan 2008 tarih ve 26860 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Tebliğlerin yayınlanma sırası haliyle mantıksal değil. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'ne duyurulur.
2008/16 sayılı Tebliğ aşağıdaki şekilde:

Dış Ticaret Müsteşarlığından:


İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/16)


BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Mevcut önlem ve soruşturma
MADDE 1 – (1) 8/5/2002 tarihli ve 24749 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/4 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe giren Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli 9613.10.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) altında yer alan "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" ve 9613.20.10.00.00 GTİP altında yer alan "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları" için 0,05 ABD Doları/adet, 9613.90.00.00.11 GTİP altında yer alan "Yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)"1 için ise 0,03 ABD Doları/adet dampinge karşı vergi halen yürürlüktedir.
(2) Dampinge karşı önlemlerin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı iddiasıyla Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması tarafından yapılan başvuru üzerine 5/5/2007 tarih ve 26513 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/6 sayılı Tebliğ ile başlatılan nihai gözden geçirme soruşturması, Dış Ticaret Müsteşarlığı (Müsteşarlık) İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarih ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda alınan karara esas teşkil eden bilgi ve bulguları içermektedir.
Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi
MADDE 3 – (1) Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün bilinen yerli üreticisine, Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçı ve ihracatçılar ile tespit edilemeyen ÇHC’de yerleşik diğer üretici/ihracatçılara iletilebilmesini teminen Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliğine soru formları gönderilmiştir.
(2) Taraflara soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dâhil 37 gün süre tanınmış olup, tarafların süre uzatımı yönündeki makul talepleri karşılanmıştır.
(3) Yerli üretim dalı ve bir ithalatçı soruşturma süresince Müsteşarlık ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgi ve belgeleri temin etmişlerdir. Soruşturma döneminde ithalat gerçekleştirdiği tespit edilen diğer 18 ithalatçı firmaya soru formu gönderilmiş, bu firmaların 5 inden cevap alınmıştır.
Yerinde doğrulama soruşturması
MADDE 4 – (1) Yönetmeliğin 21 inci maddesi çerçevesinde yerli üretici Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş. nezdinde yerinde doğrulama soruşturması gerçekleştirilmiştir.
İlgili tarafların bilgilendirilmesi
MADDE 5 – (1) Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkenin Büyükelçiliğine söz konusu ülkede yerleşik üretici/ihracatçılara iletilmek üzere şikayetin gizli olmayan metni ve soruşturma açılış Tebliği gönderilmiştir.
(2) Ayrıca, ilgili taraflardan alınan bilgi ve belgelerin gizli olmayan özetleri talep eden bütün ilgili tarafların bilgisine sunulmuştur.
(3) Tarafların soruşturma boyunca ortaya koyduğu tüm bilgi, belge ve görüşler incelenmiş, mezkur görüşlerden mevzuat kapsamında değerlendirilebilecek olanlara bu Tebliğin ilgili bölümlerinde cevap verilmiştir.
Gözden geçirme dönemi
MADDE 6 – (1) Önlemin yürürlükten kalkması durumunda, dampingin ve zararın devamı veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığının belirlenmesi için 1/1/2003-31/12/2006 arasındaki dönem gözden geçirme dönemi olarak alınmıştır.

İKİNCİ KISIM
Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün

Soruşturma konusu ürün ve benzer ürün
MADDE 7 – (1) Soruşturma konusu ürün, ÇHC menşeli 9613.10.00.00.00 GTİP altında yer alan "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları", 9613.20.10.00.00 GTİP altında yer alan "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları" ve 9613.90.00.00.11 GTİP altında yer alan "yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)"dir.
(2) Tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları, plastik gövdeli, metal bir çarkın çakmak taşına sürtünmesi ile veya elektrikle ateşlenen ve gazı tükeninceye kadar kullanılıp atılan çakmaklardır. Bu tür çakmaklar çoğunlukla sigara boyunda ya da daha küçük boyda, gövdesi muhtelif renkte saydam ya da mat plastikten olabilmektedir. Söz konusu çakmaklar bu Tebliğde "tekrar doldurulamayan cep çakmakları" olarak anılacaktır.
(3) Ateşleme sistemi elektrikli doldurulabilen gazlı cep çakmakları ise, bir manyeto vasıtasıyla elektrik üreterek ateşlenen, gazı tükenince sübap yoluyla gaz doldurularak tekrar kullanılabilen çakmaklardır. Bu tür çakmakların gövdesi plastikten veya metalden muhtelif şekil ve ebatlarda olabilmektedir. Metal gövdeli cep çakmakları nitelik ve nicelik itibariyle daha kıymetli eşya niteliği taşıdıklarından tüketici tercihleri açısından plastik gövdeli cep çakmaklarından belirgin bir şekilde ayrılmaktadır. Yerli üretimi bulunmayan metal gövdeli manyetolu cep çakmakları soruşturma kapsamı dışında tutulmuştur. Soruşturma kapsamındaki bu tür çakmaklar bu Tebliğde "doldurulabilen cep çakmakları" olarak anılacaktır.
(4) Yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi), gazlı çakmakların imalatında kullanılan, doldurulabilen cep çakmakları için üzerinde gazın tahliyesine ait sübabı takılı, plastikten mamul gaz haznesidir. Söz konusu ürün bu Tebliğde "teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi" olarak anılacaktır.
(5) Yerli üretim dalı tarafından imal edilen önleme konu cep çakmakları ile soruşturma konusu ülke menşeli cep çakmaklarının benzer ürün olduğu tespiti mevcut önleme esas soruşturmada (esas soruşturma) yapılmıştır. Bu soruşturmada ise gerek yerli üretim dalı tarafından gerekse soruşturma konusu ülkeden ithal edilen önleme konu cep çakmaklarının işlevsel özellikleri, fiziksel özellikleri, kullanım alanları, dağıtım kanalları, kullanıcıların algılaması ve birbirini ikame edebilmeleri açısından benzer ürün olma durumunu ortadan kaldıracak yönde bir tespitte bulunulmamıştır. Bu durumda, ÇHC menşeli soruşturma konusu ürünler ile yerli üretim dalı tarafından imal edilen tekrar doldurulamayan cep çakmakları, doldurulabilen cep çakmakları ile teçhiz edilmiş gaz haznesinin benzer ürünler olduğu tespiti geçerliliğini korumuştur.
(6) İlhan Birlik (çakmak imalatına dayalı bir şahıs şirketi), 2001/6 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile ÇHC menşeli diğer eşyalar ile birlikte 9613.90.00.00.00 GTİP altında yer alan "çakmak aksam ve parçaları"na yönelik olarak başlatılan soruşturmanın aynı GTİP altında yer alan "teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi"ne yönelik önlem alınarak kapatıldığını, soruşturma açılan ürün ile önlem alınan ürünün aynı olmadığını iddia etmiştir. Ancak, bir soruşturma başlatıldıktan sonra soruşturma esnasında edinilen bilgilere göre gerekli görülmesi halinde önlem alınacak ürünün kapsamının daraltılması mümkündür. Nitekim, 2001/6 sayılı Tebliğ ile başlatılan soruşturma esnasında, ateşleme sistemi ve dolu veya doluma hazır gaz tankı (gövde) olmak üzere iki ana parçadan oluşan çakmak aksam ve parçalarının ihmal edilebilir bir işçilik ile birleştirilebileceği ve mamûl ithal çakmak ile aynı kapsamda değerlendirilebileceğinden sadece tam teçhiz edilmiş plastikten dolu veya doluma hazır gaz tankına önlem alınması yeterli görülmüştür.
(7) Aynı firma, "teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi" için gerçekleşen GTİP değişikliği nedeniyle söz konusu ürün için damping soruşturması yürütülmeden nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığını iddia etmiştir. Ancak yürütülen soruşturmalar belirli ülke menşeli spesifik ürünlere yönelik olup, ürünlerin ait olduğu GTİP’ler sadece bilgi amaçlı verilmektedir. Nitekim, işbu tebliğe esas olan nihai gözden geçirme soruşturması ÇHC menşeli diğer eşyalar ile birlikte "teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi"ne yönelik olarak yürütülmüştür.
(8) Aynı firma çakmak aksam ve parçalarının montajı yoluyla çakmak imalatının ihmal edilebilir bir işçilikle gerçekleşmediğini, önemli ölçüde katma değer yaratıldığını iddia etmiştir. Ancak, yürütülen esas soruşturmada olduğu gibi bu soruşturmada da teçhiz edilmiş gaz haznesi ile üst parçalarının birleştirilmesinin, mevcut bilgiler ışığında, nihai çakmak üretimi içerisinde ihmal edilebilir bir işçilikle gerçekleştirilebileceği değerlendirmesi korunmuştur.

ÜÇÜNCÜ KISIM
Dampingin Devamı veya Yeniden Meydana Gelmesi İhtimali

MADDE 8 – (1) Yönetmeliğin 35 inci maddesi hükmü gereğince, yürürlükteki önlemin sona ermesi halinde dampingin devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığı değerlendirilmiştir.
a) Fiyat karşılaştırması ve damping marjı
Yönetmeliğin 35 inci maddesi hükmü gereğince, yürürlükteki önlemin sona ermesi halinde dampingin devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla gösterge niteliği taşıyan ve 2006 yılı verilerine dayanan damping marjı hesabı yapılmıştır. Buna göre eldeki en iyi veriler kullanılarak bir normal değer oluşturulmuş; Türkiye’ye ihraç fiyatı ise her iki çakmak tipi için ÇHC Gümrük İdaresince yetkilendirilen "Goodwill China Business Information Limited" isimli firmadan FOB değer olarak temin edilmiştir. Teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinin ihraç fiyatı için ise, önleme konu ülkeden yapılan ithalata ilişkin faturalarda yer alan en düşük ihraç fiyatlı işlem esas alınmıştır. CIF değere ulaşabilmek için FOB değere sigorta ve navlun masrafları eklenmiştir. Söz konusu değerlerin fabrika çıkış aşamasında olduğu kabul edilmiştir. Buna göre 2006 yılı için yapılan hesaplamanın söz konusu ürünlerin ithalatında, "tekrar doldurulamayan cep çakmakları" için %169, "doldurulabilen cep çakmakları" için %72, "teçhiz edilmiş plastikten gaz hazneleri" için %75 oranında damping marjına işaret ettiği değerlendirilmiştir.
İlhan Birlik, teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinin fiyatlarının boyutlarına göre önemli ölçüde farklılık gösterdiğini iddia etmiştir. Söz konusu firmanın talebi üzerine firmanın önerdiği ihraç fiyatı alınarak yapılan hesaplamanın da dampingin varlığına işaret ettiği belirlenmiştir.
b) Önleme tabi ülkenin dünya pazarındaki durumu
ÇHC’nin önleme tabi ürünlerde dünya ihraç pazarındaki durumu gözden geçirme dönemi olan 2003-2006 yılları için değerlendirilmiştir. Buna göre, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC- International Trade Center) verilerine göre söz konusu ülke 2003’te 8,5 bin ton ve 104 milyon ABD Doları ile dünya toplam tekrar doldurulamayan cep çakmakları ihracatının tutar bazında %20,5’ini, 2004 yılında 8,6 bin ton ve 99,2 milyon ABD Doları ile tutar bazında %22,2’sini, 2005 yılında 11,6 bin ton ve 134 milyon ABD Doları ile tutar bazında %26,8, miktar bazında ise %20’sini, 2006 yılında 9,7 bin ton ve 113 milyon ABD Doları ile tutar bazında %23’ünü, miktar bazında ise %20,7’sini oluşturarak tutar bazında ikinci sırada yer almaktadır.
Doldurulabilen cep çakmaklarına karşı yürürlükte bulunan önlem yalnız ateşleme sistemi elektrikli olanlarına yöneliktir. Söz konusu kaynakta ateşleme sistemlerine göre bir ayrıma gidilmemesine karşın ihracat verileri büyük ölçüde gösterge niteliği taşıdığından değerlendirmeye alınmıştır. Buna göre önleme konu ülke 2003 yılında 5,2 bin ton ve 149,4 milyon ABD Doları ile dünya toplam doldurulabilir cep çakmakları ihracatının tutar bazında %52,9’unu, 2004 yılında 174,2 milyon ABD Doları ile tutar bazında %53,7’sini, 2005 yılında 15,5 bin ton ve 222,3 milyon ABD Doları ile tutar bazında %62’sini, 2006 yılında ise 281,4 milyon ABD Doları ile tutar bazında %62,7’sini oluşturarak açık farkla birinci sırada yer almaktadır.
Benzer şekilde yürürlükte bulunan önlem cep çakmaklarının aksam ve parçalarından yalnız teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerini kapsamaktadır. Dünya gümrük kodlama sisteminde söz konusu gaz haznesi için ayrı bir kod belirlenmediğinden ITC verilerinde cep çakmakları aksam ve parçaları için toplam ihracat rakamları verilmiş olmasına karşın gösterge niteliği taşıdığından değerlendirmeye alınmıştır. Buna göre, önleme konu ülke 2003 yılında toplam aksam ve parça ihracatının tutar bazında %12,7’sini, 2004 yılında %12,8’ini, 2005 yılında %19,9’unu, miktar bazında ise %14’ünü, son olarak 2006 yılında tutar olarak %20,5’ini, miktar olarak ise %47,2’sini oluşturarak yine ilk sırada yer almıştır.
c) Önleme tabi ülkenin belirli ülke pazarlarındaki durumu
Önleme tabi ülkenin ihraç pazarlarını iki çakmak tipi ile aksam ve parçalar için farklı ülkeler oluşturmaktadır. ITC verilerine göre 2003-2006 yıllarını kapsayan dönemde ÇHC’nin tekrar doldurulamayan cep çakmakları ihracatının en büyük payını Hong Kong oluşturmuştur. Hong Kong’un yüksek miktarda ithalatı karşılayacak iç piyasa talebi olmadığı göz önüne alındığında, söz konusu ülkenin ithalatının yeniden ihraç amacıyla yapıldığı değerlendirilmiş olup, ülkenin payı ilgili dönemde %25’ten %17’ye gerilemiştir. Daha sonra ise Japonya, Endonezya ve Rusya Federasyonu gelmektedir. Söz konusu ülkelerin payları ise ilgili dönemde %7 ile %10 arasında değişmektedir.
Yine aynı kaynağa göre, önlem konusu ülkenin ilgili dönemde ortalama ihraç fiyatları ile söz konusu ülkelere yaptığı ihracatta oluşan birim fiyatlara bakıldığında, ÇHC’nin ilgili dönemde tekrar doldurulamayan cep çakmakları ortalama ihraç fiyatı 2003 yılında 12,8 ABD Doları/Kg seviyesinde seyrederken 2004-2006 yılları arasında 11,6 ABD Doları/Kg seviyesinde gerçekleşmiş olup, tüm büyük ihraç pazarlarında oluşan ortalama birim fiyatlar da söz konusu yıllar için aynı seviyelerde seyretmiştir.
Doldurulabilen cep çakmakları ihracatında önleme konu ülkenin en büyük ihraç pazarlarını AB, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oluşturmakta olup, BAE dışında söz konusu ülkelerin önleme konu ülkenin toplam ihracatı içerisindeki payının azaldığı, BAE’nin payının ise gözden geçirme döneminde arttığı belirlenmiştir. Bu durum, ÇHC’nin ABD ve AB gibi ülkelere ihracatını azalttığını, onun yerine BAE gibi üçüncü ülkelere yöneldiğini göstermekte olup, BEA’nin de Hong Kong gibi iç piyasa talebi yüksek olmayan bir ülke olduğu göz önüne alındığında yapılan ithalatın tekrar ihraç amaçlı gerçekleştiği, bunun ise önleme konu ülkenin üçüncü ülkelere yönlendirebileceği fazla ihracat kapasitesinin bulunduğuna işaret ettiği anlaşılmaktadır.
Benzer şekilde ÇHC’nin doldurulabilen cep çakmakları ihracatında oluşan ortalama birim fiyatlar ile en büyük ihraç pazarlarında oluşan fiyatlar karşılaştırılmıştır. Buna göre 2003 yılında ÇHC ortalama ihraç fiyatı 28,5 ABD Doları/Kg olarak gerçekleşirken, 2004 yılında 0,11 ABD Doları/Adet, 2005 ve 2006 yılında 0,12 ABD Doları/Adet olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın söz konusu ülkenin AB’de oluşan ihraç fiyatları ortalama fiyatların kısmen altında seyretmiş, Japonya ve ABD’ye yapılan ihracatta oluşan fiyatlar ise ortalama fiyatların üzerinde kalmış, BAE’ye yapılan ihracatta oluşan fiyatlar ise ortalama fiyatlarla aynı seviyedeyken 2004 yılından itibaren diğer ülkelere göre oldukça düşük seyretmiştir.
Öte yandan AB, 1991 yılında ÇHC menşeli taşlı tekrar doldurulamayan cep çakmaklarına yönelik %16,9 oranında dampinge karşı önlem uygulamaya başlamış, daha sonra 1995 yılında söz konusu CIF bedel vergiyi 0,065 ECU/Adet spesifik vergiye dönüştürmüştür. 1999 yılında ise aynı ülke menşeli belirli doldurulabilen cep çakmaklarına yönelik 0,15 ECU/Adet dampinge karşı vergiyi yürürlüğe koymuştur. 2001 yılında söz konusu vergilerin nihai gözden geçirme soruşturması ile süreleri uzatılmış; en son 2007 yılında söz konusu ürünlere karşı tamamlanan nihai gözden geçirme soruşturmasıyla taşlı tekrar doldurulamayan cep çakmaklarına karşı önlem 0,065 EUR/Adet, taşlı doldurulabilen cep çakmaklarına karşı ise 0,15 EUR/Adet dampinge karşı verginin yürürlükte kalmasına karar verilmiştir. Ayrıca Avrupa Komisyonu’nun 10/12/2007 tarihli nihai gözden geçirme soruşturması kapanış tebliğinde ÇHC’li ihracatçıların ABD piyasasında pazar kaybetmelerinin sonucu olarak düşük fiyatlarla AB pazarına yönelmelerinin muhtemel olduğu belirtilmiştir. Bu veriler doğrultusunda AB’nin söz konusu ülkeye karşı önlemin devamına karar vermesi, ÇHC’nin Türkiye gibi üçüncü ülke pazarlarına dampingli ihracat yapmaya devam edeceğine veya yeniden dampingli ihracat yapacağına işaret etmektedir.
Önleme konu diğer bir ürün olan teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinin ihracat verileri için yine yukarıda değinildiği gibi mevcut tüm çakmak aksam ve parça ihracat verileri değerlendirmiştir. Buna göre, söz konusu üründe ÇHC’nin en büyük ihraç pazarlarını Vietnam, Tayland ve Hong Kong oluşturmaktadır. Vietnam’ın payı 2003 yılında %30 iken azalarak 2006 yılında %28; Tayland’ın payı ise artarak 2003 yılında %9 iken 2006 yılında %19 olarak gerçekleşmiştir. Hong Kong’un payı 2003 yılında %17 iken benzer şekilde düşerek 2006 yılında %9 olarak gerçekleşmiştir. AB ülkelerine bakıldığında ise 2003 yılında payları %2 iken artarak 2006 yılında %5’e çıkmıştır.
İlhan Birlik, önlemin teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerine yönelik olmasına rağmen ihracat istatistiklerinin değerlendirilmesinde tüm aksam ve parçalara ait verilerin kullanılmasının uygun olmadığını belirtmiştir. Ancak, ihracatçı firmalardan işbirliği sağlanmadığından eldeki en iyi veriler çerçevesinde söz konusu ihracat istatistiklerinin teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinin ihracatına yönelik gösterge niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir.
ç) Önleme tabi ülkede üretim kapasitesinin durumu ve fiyatlara etkisi
Önleme tabi ülkede sektörün durumu, dampingli ihracat üzerine muhtemel etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla incelenmiştir. İnternet üzerinden yapılan araştırmada önleme konu ülkede çakmak üretimi üzerine yoğunlaşan bir sanayi bölgesinin mevcut olduğu; söz konusu bölgede yerleşik önemli sayıda çakmak üreticisinin bulunduğu bilgisine ulaşılmıştır. Öte yandan, Avrupa Komisyonunun yukarıda belirtilen nihai gözden geçirme soruşturmasının kapanış tebliğinde ÇHC’de yerleşik çakmak üreticilerinin toplam kapasitelerinin yıllık 3,9 milyar adet civarında olduğu, bir firmanın internet sitesinden alınan bilgiye göre söz konusu firmanın yıllık çakmak üretiminin 700 milyon adet olduğu, ancak bunların tip bazında ayrılmadığı belirtilmiştir. Benzer şeklide yapılan araştırmada ÇHC’de yerleşik bazı çakmak üreticisi firmaların internet sitelerinde değişik çakmak tipleri için yıllık üretim miktarlarının 350 milyon adet seviyesinde olduğu ve 100 değişik çakmak modelinde yüksek kapasitede üretim gerçekleştirilebildiği belirtilmiş olup, benzer üretim kapasitesine sahip birçok firmanın var olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, birçok üretici firmanın ihracata dayalı üretim yaptığı ve düşük fiyata dayalı rekabet stratejisi izlediği belirlenmiştir. Bu durum, önleme konu ülkenin toplam ihracatında en büyük ihraç pazarlarının payının azalmasıyla söz konusu ülkede kapasite fazlasına neden olacağı, bunun ise ihraç fiyatlarına yansıyarak söz konusu ülkenin önleme konu ürünleri üçüncü ülke pazarlarına dampingli fiyatlarla yönlendirebileceğine işaret ettiği belirlenmiştir.
d) Önleme tabi ülkenin Türkiye pazarındaki durumu
ITC verilerine göre Türkiye’nin önleme konu ülkenin tekrar doldurulamayan cep çakmakları ihracatındaki payı ilgili dönemde %0,1 - 0,2 seviyesinde kalmış, gerçekleşen ihraç fiyatları ise en büyük ihraç pazarlarına göre aynı seviyede oluştuğu tespit edilmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarında ise Türkiye’nin payı miktar bazında 2003 yılında %0,6 iken 2004 ve 2005 yıllarında %0,3’e gerilemiş, 2006 yılında ise %0,5 olarak gerçekleşmiştir. Ortalama ihraç fiyatlarına bakıldığında, ÇHC’nin Türkiye’ye yaptığı ihracatta oluşan ortalama birim fiyatlarının dünya ortalamasının üzerinde olduğu; yine AB ve BAE’ye yaptığı ihracatta oluşan ortalama birim fiyatlara göre yüksek kaldığı; ancak Japonya ve ABD’ye yaptığı ihracatta oluşan ortalama birim fiyatlarının altında kaldığı görülmüştür.
Aksam parça ihracatında ise ilgili dönemde Türkiye’nin payı 2003 yılında %0,3 iken 2004 yılında Türkiye’ye ihracat gerçekleşmemiş, 2005 yılında tekrar %0,3, 2006’da ise %0,5 olarak gerçekleşmiş, ihraç fiyatları diğer ülkelere yapılan ihracatta oluşan fiyatlar ile karşılaştırıldığında benzer seviyelerde olduğu gözlemlenmiştir.
e) Talebi etkileyen unsurlar
Yerli üretim dalında yapılan incelemeler sonucu üreticinin yeterli deneyim ve üretim teknolojisine sahip olduğu; yerli üretim dalının oluşturan firmanın esas soruşturmada belirlendiği üzere çeşitli tipte Tokai marka cep çakmakları ürettiği doğrulanmıştır. Bununla birlikte, yukarıda da değinildiği üzere ÇHC’de yerleşik üretici/ihracatçı firmaların satış/pazarlama stratejilerinde düşük fiyatın ve çeşitliliğin ön plana çıktığı anlaşılmaktadır. Buna paralel olarak söz konusu sektörde faaliyet gösteren ithalatçılardan alınan bilgilere göre talebi etkileyen en önemli unsurun düşük fiyat ve çeşitlilik olduğu bilgisi desteklenmiş, pazar payını artırmak isteyen ihracatçılar için fiyata dayalı rekabetin temel strateji olduğu belirlenmiştir.
İlhan Birlik, yerli üretim dalının uzun süreden beri aynı tipte ve renkte çakmak üretimi yaptığını, ithal edilen muhtelif ebatta ve renkte çakmak tasarımları ile tüketici talebinin daha iyi karşıladığını iddia etmiştir. Ancak, yürürlükte bulunan önlemin amacı yerli üreticinin ürettiği çakmaklar dışındaki çakmakların Türkiye piyasasına girişini engellemek değil, dampingli fiyatların neden olduğu haksız rekabeti ortadan kaldırmak olup, hiçbir ülkeden çakmak ithalatı yapmanın önünde bir engel bulunmamaktadır.
f) Esas soruşturmada tespit edilen damping marjı
Esas soruşturma esnasında tespit edilen damping marjı, ihracatçı firmaların önlemin yürürlükten kalkması halindeki muhtemel fiyat politikalarını yansıtacak önemli bir gösterge niteliği taşıdığından soruşturmada dikkate alınmıştır. Esas soruşturma sırasında söz konusu üretici/ihracatçı firmalar için damping marjı tekrar doldurulamayan cep çakmakları için CIF değerin %171’i oranında, ateşleme sistemi elektrikli doldurulabilen cep çakmakları için CIF değerin %173’ü oranında, teçhiz edilmiş gaz haznesi için ise yine CIF değerin %171’i oranında tespit edilmiştir.
g) Genel değerlendirme
Yapılan incelemede, gösterge niteliği taşıyan damping marjı hesabının ÇHC’nin Türkiye’ye ihracatında oluşan fiyatların halen önemli ölçüde dampingli olduğuna işaret ettiği; uluslararası pazarlarda büyük paya sahip olan önleme konu ülkenin bu payını koruduğu ve gözden geçirme döneminde tekrar doldurulamayan cep çakmakları pazarının %40’ına sahip olan AB ülkelerinden sonra dünya ihracat pazarının beşte birine hakim olduğu; ÇHC’nin yaptığı söz konusu ürünün ihracatında en büyük paya sahip olan ülkelerin toplam ihracatı içerisindeki paylarının azaldığı; doldurulabilen cep çakmaklarında ise önleme konu ülkenin dünya ihraç pazarının üçte ikisine hakim olarak açık farkla birinci sırada yer aldığı, burada da benzer şekilde en büyük ihraç pazarlarının toplam ihracatı içerisindeki paylarının azaldığı; bunun sonucunda ÇHC’nin ihracat kapasitesinde ortaya çıkan fazlayı üçüncü ülke pazarlarına dampingli fiyatlarla yönlendirmesinin muhtemel olduğu; çakmakların aksam ve parçalarında ise önleme konu ülkenin yine ihracatçılar arasında birinci sırada yer aldığı belirlenmiştir. Ayrıca AB gibi büyük bir piyasanın belirli cep çakmaklarında uzun süredir ÇHC’ye yönelik dampinge karşı önlem uygulaması ve bu önlemleri en son 2007 yılında tekrar uzatması söz konusu ülkenin dampingli fiyatlarla ihracat yapmaya devam edebileceğine işaret etmektedir. Bu bilgiler ışığında, önlemlerin yürürlükten kalkması durumunda ÇHC’nin Türkiye piyasasına dampingli fiyatlarla ihracat yapmaya devam etmesinin muhtemel olduğu anlaşılmaktadır.

DÖRDÜNCÜ KISIM
Zararın Devam Etmesi veya Yeniden Meydana Gelmesi ihtimali

MADDE 9 – (1) Önlemin yürürlükte olduğu dönemde, yerli üretim dalında zarar durumu ve önlemin yürürlükten kalkması halinde zarara etki edebilecek muhtemel gelişmeler incelenmiştir. Bu çerçevede, ithalatın miktarı ve muhtemel gelişimi, fiyatlarının gelişimi, fiyat baskısı ile yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri incelenmiştir. İthalat verileri gözden geçirme dönemini de kapsayan 2003–2007 yılları için incelenmiştir.

BİRİNCİ BÖLÜM
Önlem Konusu İthalatın Gelişimi

Maddelerin genel ithalatı, önlem konusu ülkeden ithalatı ve genel ithalat içindeki payı
MADDE 10 – (1) TÜİK verilerine göre tekrar doldurulamayan cep çakmaklarında 2003’te 7,3 milyon adet olan toplam ithalat, 2004 yılında 5,7 milyon adete gerilemiş, 2005 yılında önemli ölçüde artmaya başlayarak 16,2 milyon adete, 2006’da 26,9 milyon adete çıkmış, 2007 yılında ise kısmen gerileyerek 14 milyon olarak gerçekleşmiştir. ÇHC’nin toplam ithalat içerisindeki payı ise incelenen dönem boyunca önlemin de etkisiyle ihmal edilebilir bir seviyede gerçekleşmiştir. Bu bağlamda diğer ülkeler incelendiğinde 2003 yılında ithalatın büyük ölçüde Hollanda, Endonezya ve Malezya’dan yapıldığı; 2004 yılında Hollanda’nın payının %80’e çıktığı; 2005-2006 döneminde ise söz konusu ülkenin payı düşerken Vietnam’ın payının arttığı; ancak 2007 yılında Hollanda’nın payını tekrar %68’e çıkarttığı gözlemlenmiştir.
(2) Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun 10/12/2007 tarihli nihai gözden geçirme soruşturması kapanış tebliğinde OLAF’ın (European Anti-Fraud Office) tekrar doldurulamayan cep çakmakları için yürüttüğü önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturma kapsamında ÇHC menşeli söz konusu ürüne karşı yürürlükte bulunan önlemi etkisiz kılmak amacıyla Malezya ve Endonezya üzerinden ihraç edildiğine ilişkin tespitleri olduğu belirtilmiştir.
(3) Ateşleme sistemi elektrikli doldurulabilen gazlı cep çakmaklarının ithalat verilerine bakıldığında, 2003 yılında 18,7 milyon adet olan toplam ithalatın, 2004 yılında 6,3 milyon adete indiği, 2005 yılında tekrar artarak 14,3 milyon adete ulaştığı, 2006 yılında düşerek 9,3 milyon adete gerilediği, 2007 yılında ise gerilemeye devam ederek 5,5 milyon adet olarak gerçekleştiği görülmüştür. ÇHC’nin toplam ithalat içerisindeki payı ise 2003 yılında %9 iken 2004 yılından sonra önemli ölçüde artarak 2004-2006 döneminde sırasıyla %41, %71, %86 olarak gerçekleşmiş, 2007 yılında ise düşerek %53 seviyesine gerilemiştir. Doldurulabilen cep çakmaklarının diğer ülkelerden ithalatı ise buna paralel olarak azalmış, 2007 yılında artış göstermiştir. 2003 yılında Endonezya ve Malezya’dan yapılan ithalat toplam ithalatın %88’ini oluştururken, 2004-2006 yıllarında Endonezya’nın payı önemli ölçüde azalırken Malezya’nın payı artış göstermiş, söz konusu yıllarda ÇHC ve Malezya ateşleme sistemi elektrikli doldurulabilir cep çakmakları ithalatının tamamını karşılamıştır. 2007 yılında ise Malezya’nın payı gerilerken İspanya’nın payı önemli ölçüde artarak %34’e çıkmıştır.
(4) Teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinin ithalatı ise incelenen dönem içerisinde yalnız 2003, 2004 ve 2007 yıllarında gerçekleştiği, söz konusu yıllarda ÇHC’den herhangi bir ithalatın yapılmadığı tespit edilmiş; ayrıca tüm ülkelerden yapılan ithalatın sürekli düşme eğilimi gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre, toplam ithalat 2003 yılında 18,8 ton olarak gerçekleşirken, 2004 yılında 162 kg’a, 2007 yılında ise 17 Kg’a kadar gerilemiştir. 2003 yılında söz konusu ürünün ithalatının %99’u, 2004 yılında ise tamamı Malezya’dan gerçekleşmiştir. 2007 yılında ise Malezya’dan yapılan ithalat tamamen kesilmiş, onun yerine toplam ithalatın %59’u Almanya’dan, %41’i İtalya’dan gerçekleşmiştir. Bu durum ÇHC’ye yönelik verginin etkili olduğuna işaret etmektedir.
Önleme konu ithalatın fiyatlarının gelişimi
MADDE 11 – (1) Gözden geçirme döneminde incelenen tekrar doldurulamayan cep çakmaklarının ithal fiyatları 2003 yılında 0,09 ABD Doları/Adet, iken 2004 yılında 0,22 ABD Doları/Adet, 2005 yılında 0,14 ABD Doları/Adet, 2006 yılında 0,12 ABD Doları/Adet, 2007 yılında ise 0,24 ABD Doları/Adet olarak gerçekleşmiştir. ÇHC’den yapılan ithalat ihmal edilir seviyede olduğu için istatistik verilerine yansıyan ithalat rakamlarının sağlıklı olmadığı anlaşılmaktadır.
(2) Ateşleme sistemi elektrikli doldurulabilir cep çakmaklarının ithal fiyatları ise 2003 yılında 0,09 ABD Doları/Adet olarak gerçekleşirken, 2004 yılında 0,24 ABD Doları/Adet, 2005 yılında 0,21 ABD Doları/Adet, 2006 yılında 0,24 ABD Doları/Adet, 2007 yılında ise 0,26 ABD Doları/Adet olarak gerçekleşmiştir. ÇHC’den yapılan ithalatın ortalama birim fiyatları ise 2003 yılında 0,27 ABD Doları/Adet, 2004 yılında 0,34 ABD Doları/Adet, 2005 yılında 0,23 ABD Doları/Adet, 2006 yılında 0,24 ABD Doları/Adet, 2007 yılında ise 0,33 ABD Doları/Adet olarak gerçekleşmiştir.
(3) Son olarak teçhiz edilmiş plastikten gaz hazneleri ithalatının ortalama birim fiyatları 2003 yılında 2,98 ABD Doları/Kg, 2004 yılında 3,40 ABD Doları/Kg olarak gerçekleşmiş, 2007 yılında ise 21,71 ABD Doları/Kg olarak ithalat istatistiklerine yansımıştır. Yukarıda da değinildiği üzere söz konusu yıllarda ÇHC’den önleme konu ürünün ithalatı yapılmamıştır.
Fiyat baskısı
MADDE 12 – (1) Önlemin yürürlükten kalkması durumunda meydana gelmesi muhtemel dampingli ithalat sebebiyle yerli üretim dalının fiyatlarını olması gereken seviyede belirleyememesi göz önünde bulundurularak, 2006 yılı verilerine dayanarak fiyat baskısı hesaplanmıştır. Söz konusu hesaplamada ÇHC’nin Türkiye’ye ihraç fiyatları tekrar doldurulamayan cep çakmakları ve doldurulabilen cep çakmakları için ÇHC Gümrük İdaresince yetkilendirilen "Goodwill China Business Information Limited" isimli firmadan FOB bazında temin edilmiştir. Teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinin ihraç fiyatı için ise önleme konu ülkeden yapılan ithalata ilişkin faturalarda yer alan en düşük ihraç fiyatlı işlem esas alınmıştır. Söz konusu verilere, sigorta ve navlun masrafları ile gümrük vergisi ve diğer ithal masrafları da eklenerek (dampinge karşı vergi hariç) önlem konusu ürünün Türkiye piyasasına giriş fiyatları bulunmuş ve yerli üretim dalının olması gereken satış fiyatını veren maliyet artı makul kâr yöntemi ile bulunan fiyatla karşılaştırılmıştır. Buna göre, tekrar doldurulamayan cep çakmakları için ÇHC’den yapılan ithalatın yerli üretim dalı fiyatları üzerinde %155 oranında, doldurulabilen cep çakmakları ithalatının %59 oranında, teçhiz edilmiş gaz haznesi ithalatının ise maliyet incelemesi açısından gösterge niteliği taşıyan %61 oranında fiyat baskısına neden olduğu belirlenmiştir. İlhan Birlik’in iddiası üzerine alınan ihraç fiyatı doğrultusunda da dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalı fiyatlarını baskı altında tutacak düzeyde olduğu belirlenmiştir.


İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu

Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri
MADDE 13 – (1) Önlem konusu ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde, yerli üretim dalını temsil eden Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının verileri esas alınmış olup, mümkün olduğu ölçüde ürüne ilişkin veriler kullanılmıştır.
(2) Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerindeki değişimin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla Yeni Türk Lirası bazındaki veriler için yıllık ortalama Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerler kullanılmıştır.
a) Üretim
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmaklarında 2003 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, 2004 yılında 106’ya, 2005 yılında 112’ye çıkmış, 2006 yılında ise 110 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmakları üretim miktarı ise 2003 yılında 100 olarak alındığında, 2004 yılında 119’a, 2005 yılında 143’e, 2006 yılında ise 153’e çıktığı belirlenmiştir.
b) Satışlar
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmakları satış miktar endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında, 2004 yılında 106’ya, 2005 yılında 108’e çıktığı, 2006 yılında ise 97 olarak gerçekleştiği görülmüştür.
Doldurulabilen cep çakmaklarında ise satış miktar endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında, 2004 yılında 108, 2005 yılında 131, 2006 yılında ise 138 olarak gerçekleştiği görülmüştür.
Aynı dönemde tekrar doldurulamayan cep çakmaklarının satış hâsılatı reel olarak incelendiğinde 2003 yılında 100 olan endeksin gerileyerek 2004-2006 yıllarında sırasıyla 68, 67 ve 51 seviyesinde gerçekleştiği görülmüştür.
Doldurulabilen cep çakmaklarının satış hasılatı ise reel olarak 2003’te 100 olarak kabul edildiğinde, 2004’te 95’e gerilese de, 2004’te 144, 2006’da ise 148 olarak gerçekleşmiştir.
c) Yurtiçi fiyatlar
Yerli üreticinin tekrar doldurulamayan cep çakmaklarının ağırlıklı ortalama yurtiçi birim satış fiyatı endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında, sürekli düşerek 2004-2006 dönemi için sırasıyla 64, 62 ve 52 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarında ise ağırlıklı ortalama birim satış fiyatı 2003 yılında 100 olarak alındığında, 2004’te 88’e gerilese de, 2005’te 110’a çıkmış, 2006’da ise 107 olarak gerçekleşmiştir.
ç) İhracat
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmaklarında 2003 yılında 100 olan ihracat miktar endeksi, önemli ölçüde gerilemiş ve 2004-2006 yılları için sırasıyla 30, 33 ve 20 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarının ihracat miktar endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında, 2004’te 253’e çıktığı, 2005’te 98’e gerilediği, 2006’da ise tekrar 324’e çıktığı görülmüştür.
d) Pazar payı
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmakları için yurtiçi pazar payı endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında 2004’te 108’e çıktığı, ancak 2005 ve 2006’da gerileyerek sırasıyla 79 ve 61 olarak gerçekleştiği görülmüştür.
Doldurulabilen cep çakmaklarında ise yerli üretim dalının yurtiçi pazar payı endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında 2004’te 173’e çıktığı, 2005’te 138’e gerilediği, 2006 yılında ise 166 olarak gerçekleştiği görülmüştür.
e) Stoklar
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmakları için stok verileri incelendiğinde, 2003 yılında 100 olan stok düzeyi endeksi, 2004 yılında aynı seviyede kalsa da 2005-2006 yıllarında önemli ölçüde artarak sırasıyla 292 ve 842 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarında ise stok düzeyi 2003 yılında 100 olarak alındığında, 2003-2006 döneminde önemli ölçüde düşerek hemen hemen ortadan kalkmıştır.
f) Kapasite ve kapasite kullanım oranı (KKO)
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmakları için üretim kapasitesi incelenen yıllar için aynı seviyede kalmış, kapasite kullanım oranı ise yine 2003 yılında 100 olarak kabul edildiğinde sırasıyla 106, 112 ve 110 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarında da üretim kapasitesi tüm yıllar için aynı seviyede kalmış, kapasite kullanım oranı ise söz konusu dönemde sürekli artış göstermiş, 2003 yılı verisi 100 kabul edildiğinde 2004-2006 dönemi için sırasıyla 119, 143 ve 153 olarak gerçekleşmiştir.
g) İstihdam
Yerli üretim dalının önleme konu her iki çakmak tipi için çalışan toplam işçi sayısı endeksi 2003-2006 yıllarını kapsayan dönemde artış göstermiştir. Buna göre 2003 yılında 100 olan endeks, 2004 ve 2005 yılında 106, 2006 yılında ise 126 olarak gerçekleşmiştir.
h) Ücretler
Yerli üretim dalının önleme konu her iki çakmak tipinin üretiminde çalışan işçilerinin aylık giydirilmiş brüt ücret endeksi 2003 yılında 100 olarak kabul edildiğinde 2004-2006 dönemi için sırasıyla 111, 116 ve 112 olarak gerçekleştiği görülmüştür.
ı) Verimlilik
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmaklarının üretiminde çalışan işçi başına verimlilik endeksi 2003 yılında 100 iken, sürekli düşmüş ve 2004-2006 dönemi için sırasıyla 89, 77 ve 67 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarının üretiminde çalışan işçi başına verimlilik ise 2003 yılında 100 olarak kabul edildiğinde daha istikrarlı seyrederek 2004-2006 dönemi için sırasıyla 100, 99 ve 93 olarak gerçekleşmiştir.
i) Maliyetler
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmaklarının ağırlıklı ortalama birim ticari maliyet endeksi 2003 yılında 100 olarak kabul edildiğinde 2004-2006 dönemi için sırasıyla 118, 116 ve 142 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarının ticari maliyetinde ise üretim maliyetine paralel olarak düzelme gerçekleşmiş, 2003 yılı ticari maliyet endeksi 100 olarak kabul edildiğinde 2004-2006 dönemde sırasıyla 97, 87 ve 77 olarak gerçekleşmiştir.
j) Kârlılık
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmakları üretiminde ticari maliyetleri dikkate alınarak hesaplanan ürün birim kârlılık endeksi 2003 yılında 100 olarak kabul edildiğinde, 2004’te (-)95, ve 2005’te (-)93, 2006’da ise (-)213 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarının ürün birim kârlılık endeksi 2003 yılında zarar gösterdiğinden (-)100 olarak kabul edildiğinde 2004’te kötüleşerek (-)120 olarak gerçekleşmiş, 2005 yılında kısmen düzelerek (-)26’ya çıkmış, 2006 yılında ise kâra dönerek 3 olarak gerçekleşmiştir.
k) Nakit akışı
Yerli üretim dalının tekrar doldurulamayan cep çakmakları satışları ile yarattığı nakit akışı endeksi 2003 yılında 100 olarak kabul edildiğinde, 2004 yılında (-)53, 2005 yılında (-)47, 2006 yılında ise (-)125 olarak gerçekleşmiştir.
Doldurulabilen cep çakmaklarının satışından elde elden nakit akışı endeksi zarar gösterdiğinden endeksi 2003 yılında (-)100 olarak kabul edilmiş, 2004 yılında daha da bozularak (-)147 olarak gerçekleşmiş, 2005 ve 2006 yıllarında ise pozitife geçerek sırasıyla 11 ve 56 seviyesine çıkmıştır.
l) Özkaynakların Kârlılığı ve Yatırım Hâsılatı
Yerli üretim dalının bütün faaliyetleri ile ilgili olarak, özkaynak kârlılığı endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında 2004-2006 döneminde istikrarsız bir seyir izleyerek sırasıyla 44, 76 ve 48 olarak gerçekleşmiştir.
Yatırım hâsılatı (Kâr/Aktif Toplamı) oranı endeksi 2003 yılında 100 olarak alındığında 2004-2006 döneminde benzer şekilde istikrarsız bir seyir izleyerek sırasıyla 69, 99 ve 61 olarak gerçekleşmiştir.
m) Büyüme
Yerli üretim dalının bütün faaliyetleri ile ilgili olarak, aktif büyüklüğü reel olarak 2003 yılında 100 iken, 2004 yılında bozularak 70 seviyesine inmiş, 2005-2006 döneminde ise kısmen düzelerek sırasıyla 92 ve 93 seviyesinde oluştuğu görülmüştür.
n) Sermaye Artışı
Yerli üretim dalının bütün faaliyetleri ile ilgili olarak, 2003 yılında 100 olan öz sermaye endeksi 2004-2006 döneminde sırasıyla 110, 119 ve 118 olarak gerçekleşmiştir.
Ekonomik göstergelerin değerlendirilmesi
MADDE 14 – (1) 2003-2006 yıllarını kapsayan gözden geçirme döneminde yerli üretim dalının zarar göstergelerinde temel olarak önlemin etkisiyle düzelme görüldüğü belirlenmiştir. Kapasite kullanım oranlarında yaşanan artışla birlikte her iki tip çakmağın üretim miktarında artış sağlanmış, buna paralel olarak yurtiçi satış miktarında da artış yaşanmıştır. Her iki çakmak tipinde de olumluluk gözlemlenmesine karşın ateşleme sistemi elektrikli doldurulabilen cep çakmaklarının üretim ve satış göstergeleri daha belirgin düzelme göstermiştir.
(2) Satışlarda oluşan birim fiyatlar ile maliyetler karşılaştırıldığında ise, iki çakmak tipinde farklı tablolar ortaya çıkmaktadır. Tekrar doldurulamayan cep çakmaklarının yurtiçi satış fiyatları düşerken sınai ve ticari maliyetler artış göstermiş olup, yurtiçi satış fiyatları 2004 yılından itibaren ticari maliyetin altında kalmaya başlamış, 2006 yılında ise fark önemli düzeye çıkmıştır. Doldurulabilen cep çakmaklarında ise 2003 yılında yurtiçi satış fiyatı ile sınai maliyetler arasında olumsuz fark bulunurken incelenen dönemde düzelme sağlanmıştır.
(3) Diğer ekonomik göstergelerden istihdam düzeyinde artış yaşanmış, ancak işçi başına verimlilik düşmüş; ürün karlılığı ve ürün nakit akışında ise bozulma devam etmiştir. Firma geneline dair göstergelere bakıldığında ise özsermayenin incelenen dönemde artış gösterdiği, net satışlar 2004 yılında azalma gösterse de sonraki yıllarda arttığı, ancak aktif büyüklük ve dönem net karının incelenen dönemde istikrarsız bir yapı sergilediği belirlenmiştir.
(4) İlhan Birlik yerli üretim dalı olarak sayılan firmanın gaz haznelerinin temel parçası olan kapak ve valf setini üretmeyip ithal ettiğini iddia etmiştir. Daha önce de değinildiği üzere yerli üretim dalı nezdinde gerçekleştirilen yerinde doğrulama soruşturması kapsamında söz konusu firmanın cep çakmaklarının tüm plastik parçalarını ürettiği, diğer bazı parçaları gerek yurtdışından gerekse yurtiçinden temin ederek bütün parçaların montajını, kalite ve güvenlik testlerini gerçekleştirdiği tespit edilmiştir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Zararın Devam Etmesi veya Yeniden Meydana Gelmesi İhtimali

MADDE 15 – (1) Yönetmeliğin 35 inci maddesi hükümleri gereğince, önlemin yürürlükten kalkması halinde yerli üretim dalında önleme konu ülke menşeli dampingli ithalattan kaynaklanan zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığı değerlendirilmiştir.
a) Önleme konu ülkede sektörün durumu ve kapasite fazlası
Daha önce de belirtildiği üzere ÇHC’de yerleşik önemli sayıda çakmak üreticisinin Türkiye üretim ve toplam talebiyle kıyaslandığında önemli ölçüde yüksek üretim kapasitesine sahip olduğu; bunun yanında çoğu firmanın ihracata yönelik üretim yaptığı ve düşük fiyata dayalı uluslararası rekabet stratejisi izlediği belirlenmiştir. ITC verilerine göre önleme tabi ülkenin dünya cep çakmakları ihracatının büyük bölümüne hakim olması söz konusu ülkenin üretim ve ihracat kapasitesinin önemli ölçüde yüksek olduğu bilgisini desteklemektedir. Öte yandan, geleneksel olarak ÇHC’nin en büyük ihraç pazarlarını oluşturan ABD, AB, Japonya gibi ülkelerin önleme konu ülkenin toplam ihracatı içerisindeki paylarının azalması sonucu söz konusu ülkenin oluşan kapasite fazlasını yönlendirebilecek yeni ihraç pazarları arayışına gireceğine işaret etmektedir.
b) Önlem konusu ithalatın ve fiyatlarının değerlendirilmesi
2003-2006 yıllarını kapsayan gözden geçirme döneminde tekrar doldurulamayan cep çakmakları ithalatında %269 oranında artış gerçekleşirken, 2007 yılında bir önceki yıla göre %48 oranında düşüş yaşansa da genel olarak söz konusu ürünün ithalatında yaşanan artışın yanında önleme konu ülkeden yapılan ithalatın ihmal edilebilir düzeyde düşük seyretmesi yürürlükte bulunan önlemin etkili olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan doldurulabilen cep çakmakları toplam ithalatında söz konusu dönemde düşüş gerçekleşirken, önleme konu ülkeden yapılan ithalat 2003-2006 döneminde %357 oranında artmış, 2007 yılında ise bir önceki yıla göre %64 düşmüş, benzer şekilde ilk dönemde toplam ithalat içerisindeki payı önemli ölçüde artmış, 2007 yılında bir önceki yıla göre kısmen düşmüş olsa da önemli seviyede artış yaşandığı belirlenmiştir. Bunun yanında önleme konu her iki çakmak tipinin ÇHC’den ithalatında oluşan fiyatların yerli üretim dalı fiyatlarını baskı altında tutarak satış fiyatlarını olması gereken seviyede belirlemesine engel olduğu belirlenmiştir.
c) Türkiye pazarının değerlendirilmesi
Türkiye’nin tekrar doldurulamayan cep çakmakları tüketiminin gözden geçirme döneminde %80 arttığı belirlenmiştir. İncelenen istatistikler ÇHC’nin ilgili dönemde pazar payını tamamen kaybettiğine işaret etmesi önlemin etkili olduğunu göstermekle birlikte, önlemin etkisiz kılınmasına yönelik faaliyetlerin de var olabileceğine işaret etmektedir.
Doldurulabilen cep çakmaklarında ise tüketim ilgili dönemde %8 oranında azalmıştır. ÇHC’nin söz konusu üründeki pazar payında ise artış gözlemlenmiştir. Tüketim azalırken yerli üretim dalı ile birlikte önleme rağmen ÇHC’nin de pazar payını artırabilmesi ÇHC’li ihracatçıların Türkiye pazarını iyi tanıdıklarını ve dağıtım kanallarına kolaylıkla erişebildiklerine işaret etmektedir.

BEŞİNCİ KISIM
Nedensellik Bağı ve Diğer Unsurlar

Dampingli ithalatın etkisi
MADDE 16 – (1) Yapılan inceleme sonucunda önleme konu ülkenin, önemli büyüklükte üretim ve ihracat kapasitesine sahip olduğu, bununla birlikte fiyat esaslı rekabet stratejisi izlediği; kapasitesinin Türkiye üretim ve talebiyle kıyaslanamayacak büyüklükte olduğu; iki çakmak tipinde de en büyük ihraç pazarlarının toplam ihracatı içerisindeki payının azalmasının ÇHC’nin dampingli fiyatlarla üçüncü ülke pazarlarına yönelebileceğine işaret ettiği; tekrar doldurulamayan cep çakmaklarında önlemin etkili olduğu; ancak, önlemin etkisiz kılınmasına ilişkin işaretlerin de olabileceği; diğer taraftan doldurulabilen cep çakmaklarında önleme rağmen ithalatın önemli ölçüde arttığı; bunun söz konusu ülkede yerleşik üretici/ihracatçıların Türkiye pazarını iyi tanıması nedeniyle dağıtım kanallarına kolay nüfuz edebileceğini gösterdiği; ayrıca, gerek soruşturma kapsamında gösterge niteliğinde yapılan hesaplamaların, gerekse AB’nin uzun süredir önleme konu ülkeye karşı damping önlemi uygulamasının ÇHC’de yerleşik üretici/ihracatçıların dampingli ihracata devam ettiklerini gösterdiği, önlemin yürürlükten kalkması durumunda ÇHC menşeli dampingli ithalatın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu değerlendirilmiştir.
(2) İthalat fiyatlarının önlemin yokluğunda yerli üretim dalı fiyatlarını ciddi oranda baskı altında tutacak düzeyde olduğu; yerli üretim dalının üretim ve satışa yönelik göstergelerinde önlemin etkisiyle kısmen düzelme görülmesine karşın, nakit akışı ve karlılık göstergelerinde olumsuz durumun devam ettiği; öte yandan çakmak imalatında tam teçhiz edilmiş gaz haznelerinin çakmakların başlık kısmı ile birleştirilmesinin ihmal edilebilir bir işçilikle gerçekleştirilebildiği, dolayısıyla teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerine yönelik önlemin kalkması durumunda önlemin etkisiz kılınmasının mümkün olabileceği tespit edildiğinden ÇHC’ye karşı uygulanmakta olan önlemlerin kalkması durumunda ihracatın dampingli fiyatlarla Türkiye’ye yönelmesi ve yerli üretim dalında zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açmasının muhtemel olduğu değerlendirilmektedir.
Üçüncü ülkelerden ithalat
MADDE 17 – (1) 2003–2007 yılları arasındaki dönemde toplam tekrar doldurulamayan cep çakmakları ithalatında artış yaşansa da birlikte önlemin yürürlüğe girmesiyle önleme konu ülkeden yapılan ithalatın toplam ithalat içerisindeki payı önlemin etkisiyle incelenen tüm yıllar için ihmal edilebilir seviyeye inmiş, ithalatın tamamı üçüncü ülkeler tarafından gerçekleştirilmiştir. Doldurulabilen cep çakmaklarında ise toplam ithalat incelenen dönemde azalmış ancak önleme konu ülkenin payı önemli ölçüde artmış, üçüncü ülkelerin payı ise azalmıştır. Teçhiz edilmiş plastikten gaz haznelerinde ise benzer şekilde önlemin etkisiyle önleme konu ülkeden gerçekleşen ithalat incelenen dönemde durmuş, toplam ithalatın tamamı üçüncü ülkelerden gerçekleşmiştir. Ancak bu durum, ÇHC’ye karşı uygulanmakta olan önlemin yürürlükten kalkması durumunda söz konusu ülkeden yapılan ithalatta dampingin ve bu ithalatlar nedeniyle yerli üretim dalında zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespitini değiştirmemektedir.

ALTINCI KISIM
Sonuç
Karar
MADDE 18 – (1) Soruşturma sonucunda, yürürlükteki önlemlerin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/4 sayılı Tebliğ ile uygulanmakta olan dampinge karşı önlemlerin, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nun kararı ve Bakan’ın onayı ile aşağıda tanımı ve menşe ülkesi belirtilen eşyanın Türkiye’ye ithalinde karşısında gösterilen şekilde uygulanmaya devam edilmesine karar verilmiştir.

Menşe
GTİP
Eşyanın Tanımı
Dampinge Karşı Vergi
Çin Halk Cumhuriyeti
9613.10.00.00.00
Tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları
0.05 ABD
Doları/Adet
9613.20.10.00.00
Ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları
0.05 ABD
Doları/Adet
9613.90.00.00.11
Yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)
0.02 ABD
Doları/Adet

Uygulama
MADDE 19 – (1) Gümrük idareleri, Karar maddesinde gümrük tarife pozisyon numarası, tanımı ve menşe ülkesi belirtilen maddenin ithalatında karşılarında gösterilen oranda dampinge karşı vergiyi tahsil ederler.
Yürürlük
MADDE 20 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 21 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

——————————
1 2002 yılı Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde 9613.90.00.00.00 GTİP altında yer alan "yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)", 2003 yılından bu yana 9613.90.00.00.11 GTİP altında yer almaktadır.


29 Nisan 2008 Salı

Avustralya'dan Kuş Üzümüne Soruşturma



Avustralya Gümrük İşleri 28 Nisan 2008 Pazartesi günü yayınlanan 2008/15 sayılı Damping Tebliği ile Yunanistan menşeli işlenmiş kuru kuş üzümü (Vitis Vinifera L. Black Corinth) ithalatına ilişkin olarak bir dampinge karşı önlem soruşturması başlattı. Sunbeam Foods Pty. Ltd. tarafından yapılan ve Avustralya Kuru Meyveler Birliği tarafından desteklenen başvuru üzerine açılan soruşturma sultani, misket, işlenmemiş kuş üzümü ve kuru meyve karışımlarını kapsamıyor. Normal koşullar altında soruşturma 30 Eylül 2008 tarihine kadar tamamlanacak ve ilgili bakana bir tavsiye arz edilecek.

Avustralya'nın Yunanistan'a karşı başlattığı bu soruşturma Türk kuru meyve ihracatçılarının Avustralya'daki pazar paylarını arttırmaları için önemli bir fırsat teşkil ediyor. Ancak daha önemlisi yıllardır arz fazlası yaşanan kuru üzüm yerine ürün çeşitlendirmesine gidilmesi, kuş üzümü üretimine geçilmesi için bir fırsat penceresi yaratıyor.

28 Nisan 2008 Pazartesi

Gözlük Sanayimiz Dışa Karşı Savunmada

Gözlük sanayimiz son yıllarda başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri karşısında rekabet etmekte zorlanıyor. Yerli üreticiler ihracat bağlantılarını kaptırdığı gibi iç piyasada da pazar payı kaybediyor. Bazı fabrikalar kapıya kilit vurmak, diğerleri atıl kapasite ile çalışmak zorunda kalıyor.

Kuşkusuz ki sadece gözlükçülüğe özgü değil bu durum. Otomotiv yan sanayinden oyuncağa Çin malları karşısında sıkıntıya giren birçok yerli üretim dalı var. Ancak gözlük sanayimiz gösterdiği savunma çabaları ile ders çıkartılması gereken bir örnek koyuyor ortaya.


Kabaca cam ve çerçeve üretimi olarak iki kola ayrılan gözlük sanayisinde Uzak Doğu sıkıntısı 2000’li yıllarla birlikte başgösterdi. Bir anda artış gösteren ithalat rakamları karşısında yerli üreticiler değişen rekabet koşullarına uyum sağlamaya pek fırsat bulamadı. Ayakta kalmayı başaran üreticiler başka çareler aramaya başladı.

Bu sayede sektörün yıllardır gündemde olan bazı sorunlarının daha güçlü şekilde dile getirilmesi, hatta çözüme kavuşturulması mümkün oldu. Söz konusu sorunların başında standart dışı tabir edilen, temel kalite gerekliliklerini karşılamayan ve insan sağlığına tehdit oluşturan mallar gelmekteydi. Özellikle de pazar yerlerinde satılan “güneş gözlükleri”. Sektörün bu konuda verdiği uğraş sonucunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 24 Temmuz 2002 itibariyle TS EN ISO 12870 “Oftalmik Optik –Gözlük Çerçeveleri Genel Özellikler ve Deney Metotları” standardını zorunlu olarak uygulamaya soktu ve standart dışı malların ithalatının önüne set çekildi.

Yerli üreticiler yurda kaçak yollardan giren ve genelde Çin menşeli olan mallarla mücadelenin önemine de dikkat çektiler. Ancak bavul ticaretini kontrol altına almak söz konusu olmadığından bu konuda sınırlı bir ilerleme sağlanabildi. Buna karşılık kaçak olsun olmasın yerli veya yabancı markaları taklit eden, sınai mülkiyet ve tüketici haklarını çiğneyen malların eskisi gibi sokakları işgal edemez oldu. Zira Çin baskısı karşısında yerli üreticiler kaliteli üretime kaymıştı.


Gözlük sanayimiz bu pozitif önlemlerin yanı sıra negatif tedbirlere de yöneldi. Başta Çin’den olmak üzere ithalatı kısıtlamak için Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (DTM) birçok başvuruda bulunuldu. 2001 yılında bir üretici firma tarafından Çin menşeli gözlük camlarına ilişkin olarak yapılan korunma önlemi başvurusu bunların ilki. DTM bu başvuru karşısında acil önlem almakla birlikte yürütülen soruşturmanın sonucunda Çin menşeli ithalatın artışı ile yerli üretim karşı karşıya kaldığı fiyat baskısı arasında bir nedensellik ilişkisi tespit etmedi. Firmanın bir yıl sonra yaptığı başvuru da aynı şekilde sonuçsuz kaldı. DTM gözlük camı ithalatını gözetim altına almakla kaldı.

Buna karşılık Gözlük İmalatçıları Derneği’nin yaptığı başvuru sonucunda Çin menşeli gözlük çerçeveleri ve bunların aksam ve parçaları ile gözlükler ve benzerlerine 2002 yılında üç yıl süreliğe kota getirildi. Ancak sektör bu önlemden beklediği sonucu elde edemedi. Menşe sapması aracılığıyla Çin malları Güney Kore gibi başka ülkeler üzerinden Türkiye’ye girmeye başladı. Üstelik kendi üretimleri için aksam ve parça ithalatı yapan kimi yerli üretici tedarikte sıkıntı çekmeye başladı. Sonunda gözlük imalatçıları DTM’ye tekrar başvurarak kotanın kaldırılmasını talep etmek durumunda kaldı. DTM de soruşturmayı yenileyip bu sefer ülke ayrımı olmaksızın bir gözetime başladı.

Bu deneyimden gerekli dersi çıkaran Gözlük İmalatçıları Derneği 2007 yılında yaptığı yeni korunma önlemi başvurusunu aksam ve parçalar hariç olmak üzere gözlüklere veya benzeri eşyaya ait çerçeveler ile sınırlandırdı. Ayrıca kota değil, çerçeve başına dört Dolarlık bir ek mali yükümlülük talep etti. Açılan yeni soruşturma yerli üreticiler ile ithalatçılar arasında zaman zaman basına yansıyan büyük tartışmalar yaşanmasına neden oldu, konunun farklı boyutlarının gözler önüne serilmesini sağladı. Örneğin gözlük imalatçıları Çin’den birkaç dolara ithal edilen standart dışı malların Türkiye’nin en büyük gözlük müşterisi Sosyal Güvenlik Kurumu’na kat be kat fiyatla satıldığını, ithalatçılar ise yerli üreticilerin müşterilerin arzu ettiği model ve çeşitlilikte mal üretemediğini öne sürdü.

Tartışmalara – en azından şimdilik – son noktayı DTM koymuş durumda. Geçtiğimiz günlerde yayınlanarak yürürlüğe giren İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin 2008/1 sayılı Tebliğ gözlük çerçeveleri ithalatına üç yıl süreyle korunma önlemi uygulanmasını, bu amaçla ithalata birinci yıl 3 USD/adet, ikinci yıl 2,85 USD/adet ve üçüncü yıl 2,7 USD/adet tutarında ek mali yükümlülük getirilmesini öngörüyor.

2008/1 sayılı Tebliğe ekli sonuç raporu incelendiğinde Müsteşarlığın yerli üreticiye anlayışla yaklaştığı göze çarpıyor. Bu da gözlük sanayimizin daha önceki başvurularda bir nebze plansız programsız hareket etmekle beraber kendisini savunmakta başarılı olduğunu gösteriyor.

Savunma gol yememek için önemli elbet. Ancak maçı kazanmak atağa kalkıp gol pozisyonu bulmaya bağlı. Bir başka deyişle gözlük sanayimizin rehavete kapılmaması, bu önlemler sayesinde aldığı nefesi rekabet gücünü arttırmaya harcaması lazım.


Not: Bu yazı ilk olarak 24 Şubat 2008 tarihinde Ege Ekonomisi (http://www.egeekonomisi/) isimli sitede yayınlanmıştır.

Cep Çakmaklarında Önlemlerin Etkisiz Kılınması Soruşturması Tamamlandı


Dış Ticaret Müsteşarlığı Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bazı cep çakmakları ve plastik gövdelerine karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin Vietnam'dan yapılan ithalatlar aracılığıyla etkisiz kılındığı şikayeti üzerine İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 13 Mayıs 2007 tarih ve 2007/8 sayılı Tebliğ ile başlattığı önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturmayı tamamladı.

Önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturmalar yürürlükteki dampinge karşı vergiden kaçınma dışında yeterli bir haklı nedeni veya ekonomik gerekçesi bulunmayan bir uygulama, işlem veya iş sonucunda, Türkiye ile üçüncü bir ülke veya Türkiye ile önleme konu ülke veya Türkiye ile önleme konu ülkedeki firmalar arasındaki ticaretin gerçekleştirilme şeklinde bir değişikliğin meydana geldiğine ve yürürlükteki dampinge karşı vergi veya telafi edici verginin iyileştirici etkisinin azaltıldığına veya bertaraf edildiğine dair delillerin bulunduğu hallerde açılıyor.

Cep çakmaklarına ilişkin soruşturma 28 Nisan 2008 Pazartesi tarih ve 26860 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2008/17 sayılı Tebliğ ile tamamlandı ve Çin menşeli ürünlere karşı önlemin Vietnam menşeli ürünleri kapsayacak şekilde genişletilmesine karar verildi. Ancak soruşturma boyunca Dış Ticaret Müsteşarlığı ile işbirliğinde bulunan ve tesislerinde yapılan yerinde doğrulama sonucunda söz konusu ürünleri üretme kapasitesine sahip olduğu anlaşılan Vietnamlı Hoa Hung Company Limited isimli ihracatcı şirket önlem haricinde tutuldu.

2002 yılında Çin menşeli tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmaklarına ve ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmaklarına adet başına 0,05 ABD doları, yalnız plastik gövdelere ise adet başına 0,03 ABD doları dampinge karşı vergi getirilmişti.

2008/17 sayılı Tebliğ aşağıdaki şekilde:



Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/17)


BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler


Soruşturma
MADDE 1 – (1) Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli ve 9613.10.00.00.00, 9613.20.10.00.00, 9613.20.90.00.00, 9613.90.00.00.11 GTİP’leri altında tasnif edilen "Tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları, Doldurulabilen ve ateşleme sistemi elektrikli olan gazlı cep çakmakları, Doldurulabilen ve diğer ateşleme sistemli olan gazlı cep çakmakları ve Plastikten gaz haznesi (gaz içersin içermesin)" için 8/5/2002 tarihli ve 24749 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/4 sayılı Tebliğ ve 20/11/2004 tarihli ve 25646 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/25 sayılı Tebliğ ile dampinge karşı vergi yürürlüğe konulmuştur.
(2) Yerli üretim dalı Vietnam’dan yapılan ithalatın dampinge karşı önlemi etkisiz kıldığına yönelik şikayette bulunmuştur. Bahse konu şikayet üzerine 13/5/2007 tarihli ve 26521 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/8 sayılı Tebliğ ile başlatılan önlemlerin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturma tamamlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarih ve 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yürütülen önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturmanın sonuçlarını içermektedir.
Bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve ilgili tarafların bilgilendirilmesi
MADDE 3 – (1) Soruşturma açılmasını müteakip, ilgili tüm taraflara iletilmek üzere Ankara’da bulunan Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne ve soruşturma konusu Vietnam menşeli olarak beyan edilen ürünü ihraç eden ve adresleri belirlenebilen 3 firmaya soru formu gönderilmiştir.
(2) Taraflara, soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.
(3) Vietnam menşeli olduğu beyan edilen ürünü ihraç eden firmalardan Vietnam’da mukim Hoa Hung Company Limited firmasından süresi içinde soru formuna yanıt alınmıştır. Soru formunda tespit edilen eksiklikler adı geçen firmaya bildirilmiş ve bunların tamamlanması için bir fırsat daha tanınmıştır. Söz konusu eksikliklere ilişkin adı geçen firmadan yanıt da alınmıştır.
(4) Soru formuna yukarıda anılan firma dışında süresi içerisinde ve eksiksiz bir yanıt alınmamıştır.
(5) Vietnam menşeli olduğu beyan edilen ürünü ihraç eden ve kendisine soru formu gönderilen firmalardan Hollanda’da mukim Unilight B.V. firması soru formunu yanıtlayabilmek için Müsteşarlığımızdan ek süre istemiş ve firmaya 37 günlük süreye ek olarak makul bir ek süre daha verilmiştir. Ancak, Unilight B.V. firması Müsteşarlığımıza herhangi bir cevap vermemiştir. Unilight B.V. firmasının ithalatçısı konumunda olan firma da, kendisine ithalatçı soru formu gönderilmiş olmasına rağmen Müsteşarlığımıza herhangi bir cevap vermemiştir.
(6) Yine Vietnam menşeli olduğu beyan edilen soruşturma konusu ürünü ihraç eden ve kendisine soru formu gönderilen Avusturya’da mukim Werbe Prasent Willander GmbH firması soru formuna cevap vermemiştir.
(7) Soruşturma açılmasını müteakip soruşturma konusu ürünün ithalatçısı olan 6 firmaya da soru formu gönderilmiş ve 4 firmadan cevap alınmıştır.
(8) Yönetmelik’in 25 inci maddesi çerçevesinde, nihai karara esas teşkil edecek nitelikteki bilgi ve bulguları içeren "Nihai Bildirim"; soruşturmaya konu ülkenin Ankara’daki Büyükelçiliği’ne ve soruşturma kapsamında işbirliğinde bulunan ihracatçı Hoa Hung Company Limited firmasına iletilerek görüş bildirmeleri için makul süre tanınmıştır. Ancak, taraflardan Nihai Bildirimde yer alan bilgi ve bulgulara yönelik herhangi bir cevap alınamamıştır.
(9) Tüm taraflara soruşturma boyunca, soruşturma ile ilgili görüşlerini ve bu görüşlerle ilgili belgeleri sunma imkanı verilmiş olup, soruşturma süresince dile getirilen görüşler ve sunulan belgeler değerlendirilmiş, buna ilişkin hususlara Tebliğ içerisinde yeri geldiğince değinilmiştir.
(10) Soruşturma kapsamında ilgili ürünün yerli üreticisi Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının üretim tesisleri ve idari merkezinde yerinde inceleme gerçekleştirilmiştir.
Soruşturma dönemi
MADDE 4 – (1) Soruşturma dönemi olarak, damping önleminin öncesi ve sonrasını kapsayıp ticaretin gerçekleştirilme şeklindeki değişikliği incelemeye olanak verecek şekilde 1/1/2002-31/5/2007 tarihleri arasındaki dönem alınmıştır.

İKİNCİ KISIM
Önlemlerin Etkisiz Kılınmasına İlişkin Belirlemeler

Genel
MADDE 5 – (1) Soruşturma konusu maddenin Vietnam’dan 2004 yılında hiç ithalatı yapılmamasına rağmen; 2005, 2006 ve 2007 yıllarında miktar olarak sırasıyla 3.130.000, 20.366.000 ve 14.859.760 adet/yıl tutarında ithalat gerçekleşmiştir. Soruşturmanın açılması ve soruşturma konusu ürünün "İthalatçı Beyanı" uygulaması kapsamında Müsteşarlıkça takibe alınması ile birlikte 2008 yılının ilk iki aylık döneminde Vietnam menşeli soruşturma konusu ürün ithalatı durmuştur.
(2) Soruşturma kapsamında işbirliğinde bulunan Vietnam’da mukim Hoa Hung Company Limited firması Türkiye’ye 2006 ve 2007 yıllarında doldurulabilen gazlı cep çakmağı (diğer ateşleme sistemli) ihraç etmiştir.
(3) Soruşturma kapsamında kendisine soru formu gönderilen ancak hiçbir cevap alınamayan Avusturya’da mukim Werbe Prasent Willander GmbH firması ise 2005 yılında tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmağı ihraç etmiştir. Söz konusu firmanın takip eden yıllarda soruşturma konusu ürüne ilişkin herhangi bir ihracatı bulunmamaktadır.
(4) Soruşturma kapsamında kendisine gönderilen soru formuna cevap vermeyen ve işbirliğine gelmeyen Hollanda’da mukim Unilight B.V. firması 2006 ve 2007 yıllarında tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmağını Vietnam menşeli olarak beyan edip, Türkiye’ye ihraç etmiştir.
(5) Soruşturma döneminde Vietnam menşeli olarak beyan edilip Türkiye’ye ithal edilen cep çakmağının miktar bazında % 52’lik kısmı için soruşturma kapsamında işbirliğine gelinmemiş, bu nedenle Türkiye’ye yönelik satış ve üretim verileri doğrulanamamıştır. Bu durum dampinge karşı verginin etkisiz kılındığını göstermektedir.
Hoa Hung Company Limited
MADDE 6 – (1) Hoa Hung Company Limited firması soruşturma konusu ürünlerden 9613.20.90.00.00 ve 9613.90.00.00.11 GTİP’leri altında tasnif edilen doldurulabilen gazlı cep çakmakları (diğer ateşleme sistemli) ve plastikten gaz haznesinin (gaz içersin içermesin) Vietnam’da mukim ihracatçılarından olup, soru formuna süresi içerisinde cevap verdiğinden üretim, ihracat ve maliyete ilişkin verilerin doğrulanması amacıyla firma nezdinde yerinde doğrulama soruşturması gerçekleştirilmiştir.
(2) Hoa Hung Company Limited firması soruşturma döneminde Türkiye’ye ihraç ettiği doldurulabilen gazlı cep çakmaklarını üretmekte ve firmanın üretim tesislerinde gaz haznesi üretiminde kullanılan plastik enjeksiyon makinaları bulunmaktadır.
(3) Hoa Hung Company Limited firmasının Türkiye’ye satış yaptığı doldurulabilen gazlı cep çakmaklarını (diğer ateşleme sistemli) incelemenin yapıldığı fabrikada üretme kapasitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Yine soruşturma kapsamında bulunan plastikten gaz haznesini (gaz içersin içermesin) üretme kapasitesine sahip olduğu tespit edilmiş ve bu husus firma belgeleri üzerinde yapılan inceleme ile de teyit edilmiştir. Bu noktada firma Türkiye siparişlerini hammaddelerin alış faturası, enerji sarfiyatına ilişkin faturalar, sevk irsaliyesi, satış faturası ve ihracat beyannamesi üzerinde göstermiş olup, ilgili işlemlerin mali tablolara yansıması da tutarlı olarak tespit edilmiştir.

ÜÇÜNCÜ KISIM
Sonuç ve Karar

Sonuç
MADDE 7 – (1) Soruşturma kapsamında Hoa Hung Company Limited firması işbirliğinde bulunmuş ve firma nezdinde gerçekleştirilen yerinde doğrulama soruşturması neticesinde firmanın soruşturma konusu ürünlerden 9613.20.90.00.00 ve 9613.90.00.00.11 GTİP’leri altında tasnif edilen doldurulabilen gazlı cep çakmakları (diğer ateşleme sistemli) ve plastikten gaz haznesine (gaz içersin içermesin) ilişkin üretim verileri ile doldurulabilen gazlı cep çakmaklarının (diğer ateşleme sistemli) Türkiye’ye satışına ilişkin verileri doğrulanmıştır.
(2) Soruşturma döneminde soruşturma konusu ÇHC menşeli ürünleri Vietnam menşeli olarak beyan edip, Türkiye’ye sevk ettiği yönünde şüphe bulunan Unilight B.V. ve Werbe Prasent Willander GmbH firmaları ve bunların dışında adresleri tespit edilemeyen diğer firmalar soruşturma kapsamında işbirliğine gelmemiş ve söz konusu şüphe giderilememiştir.
(3) Yukarıdaki tespitler, yürürlükteki dampinge karşı vergiden kaçınma dışında yeterli bir haklı nedeni veya ekonomik gerekçesi bulunmayan bir uygulama, işlem veya iş sonucunda Türkiye ile önleme konu ülke arasındaki ticaretin gerçekleştirilme şeklinde bir değişikliğin meydana geldiğini ve bu nedenle İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/4 ve 2004/25 sayılı Tebliğler ile yürürlüğe konulan dampinge karşı önlemin etkisiz kılındığını göstermektedir.
Karar
MADDE 8 – (1) Soruşturma çerçevesinde elde edilen veriler doğrultusunda;
- Çin Halk Cumhuriyeti menşeli 9613.10.00.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" için geçerli olan dampinge karşı önlemin Vietnam menşeli olduğu beyan edilen ve/veya Vietnam çıkışlı 9613.10.00.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" için,
- Çin Halk Cumhuriyeti menşeli 9613.20.10.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen "doldurulabilen ve ateşleme sistemi elektrikli olan gazlı cep çakmakları" için geçerli olan dampinge karşı önlemin Vietnam menşeli olduğu beyan edilen ve/veya Vietnam çıkışlı 9613.20.10.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen "doldurulabilen ve ateşleme sistemi elektrikli olan gazlı cep çakmakları" için,
- Çin Halk Cumhuriyeti menşeli 9613.20.90.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen "doldurulabilen ve diğer ateşleme sistemli olan gazlı cep çakmakları" için geçerli olan dampinge karşı önlemin Vietnam menşeli olduğu beyan edilen ve/veya Vietnam çıkışlı 9613.20.90.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen "doldurulabilen ve diğer ateşleme sistemli olan gazlı cep çakmakları" için,
- Çin Halk Cumhuriyeti menşeli 9613.90.00.00.11 GTİP’i altında tasnif edilen "plastikten gaz haznesi (gaz içersin içermesin)" için geçerli olan dampinge karşı önlemin Vietnam menşeli olduğu beyan edilen ve/veya Vietnam çıkışlı 9613.90.00.00.11 GTİP’i altında tasnif edilen "plastikten gaz haznesi (gaz içersin içermesin)" için,
genişletilerek uygulanmasına karar verilmiştir.
(2) Vietnam’da mukim ihracatçı Hoa Hung Company Limited firmasının 9613.20.90.00.00 GTİP’i altında tasnif edilen "doldurulabilen gazlı cep çakmakları (diğer ateşleme sistemli)" ve 9613.90.00.00.11 GTİP’i altında tasnif edilen "plastikten gaz haznesi (gaz içersin içermesin)" ürünlerinin ÇHC menşeli olanları için alınan önlemleri soruşturma döneminde etkisiz kılma yönünde bir girişimi olmadığından anılan firmanın bu ürünlerle sınırlı kalmak kaydıyla önlemden muaf tutulmasına karar verilmiştir.
Uygulama
MADDE 9 – (1) Karar maddesinde belirtilen Vietnam menşeli ve/veya Vietnam çıkışlı olan eşyanın Türkiye’ye ithalatında, ÇHC menşeli ürünler için yürürlükteki dampinge karşı vergi ile aynı oranda dampinge karşı vergi tahsil edilir.
Yürürlük
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.