2 Mayıs 2008 Cuma

Aynı Tebliğler, Farklı Haberler!

Geçtiğimiz günlerde Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından bisiklet ve motosiklet iç ve dış lastiklerine ilişkin olarak başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmalarına dair basında çıkan haberler ekonomi gazeteciliği konusunda pek iyi bir noktada olmadığımızı gösteriyor.


Aslında ANKA tarafından servis edilen haberde hiçbir sorun yok:


"Üç Ülkeden Gelen Bisiklet Motosiklet Lastikleri için Soruşturma


Dış Ticaret Müsteşarlığı, halen uygulanan damping vergisinin sona ermesinin yerli üreticiye zarar vereceği gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine Çin, Hindistan ve Tayland menşeli bisiklet ve motosiklet iç-dış lastiklerinin ithalatı için nihai gözden geçirme soruşturması açtı.
Müsteşarlığın, söz konusu soruşturmalara ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre yerli üretici Anlaş Anadolu Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması, söz konusu ülkeler menşeli bisiklet ve motosiklet iç ve dış lastikleri için ayrı ayrı başvurarak, bu ürünlerin ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine neden olacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılmasını talep etti.
Çin, Hindistan ve Tayland menşeli "bisiklet iç ve dış lastikleri" ithalatına karşı halen CIF bedelin yüzde 20-100’ü, "motosiklet iç ve dış lastikleri"nde de yüzde 37-100’ü arasında değişen oranlarda dampinge karşı vergi alınıyor.
Başvuruları değerlendiren Müsteşarlık, Çin, Hindistan ve Tayland menşeli önleme konu ürünler için uygulanan dampinge karşı verginin yürürlükten kalkması durumunda dampingin ve zararın devam edebileceği veya yeniden meydana gelebileceğine ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturması için yeterli delillerin bulunduğuna ve soruşturmanın açılmasına karar verdi."


Ama ya bu bilgi kullanılarak Radikal'de çıkan habere ne demeli:


"Çin Motoruna Soruşturma


RADİKAL - ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, halen uygulanan damping vergisinin sona ermesinin yerli üreticiye zarar vereceği gerekçesiyle yerli üretici Anlaş Anadolu Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan başvuru üzerine Çin, Hindistan ve Tayland menşeli bisiklet ve motosiklet iç-dış lastiklerinin ithalatı için nihai gözden geçirme soruşturması açtı. Çin, Hindistan ve Tayland menşeli 'bisiklet iç ve dış lastikleri' ithalatına karşı halen CIF bedelin yüzde 20-100'ü, 'motosiklet iç ve dış lastikleri'nde de yüzde 37-100'ü arasında damping vergisi alınıyor. Müsteşarlık, bu ülkelerin ürünlerinde uygulanan dampinge karşı verginin kalkması durumunda dampingin ve zararın devam edebileceği veya yeniden meydana gelebileceğine ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması için yeterli delillerin bulunduğuna ve soruşturmanın açılmasına karar verdi."


Başlıkta motor nereden çıktı, Hindistan'la Tayland nereye gitti anlamak mümkün değil. Motosiklet yerine motor denmiş olması ise başlı başına bir olay.


Anadolu Ajansı da ANKA kadar başarılı değil serviste:


"Çin ve Tayland Menşeli Motosikletlere Soruşturma


Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Çin ve Tayland menşeli motosiklet iç ve dış lastikleri ile bisiklet iç ve dış lastikleri için ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin düzenlemeler çerçevesinde soruşturma başlattı.
DTM'nin ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin 2008/14 ve 2008/15 no'lu tebliğleri Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğlere göre Anlaş Anadolu Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çin ve Tayland menşeli motosiklet iç ve dış lastikleri ile bisiklet iç ve dış lastiklerinin ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine neden olacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebiyle DTM'ye başvurdu.
Yapılan inceleme neticesinde Çin, Hindistan ve Tayland menşeli önleme konu ürünler için uygulanan dampinge karşı önlemlerin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam edebileceğine veya yeniden meydana gelebileceğine ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturma için yeterli delillerin bulunduğu anlaşıldı ve nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi.
Taraflar, bugünden itibaren başlayan soruşturmayla ilgili gerekli belgeleri 37 gün içinde DTM İthalat Genel Müdürlüğüne ulaştıracaklar."


Anlaşılan basın kuruluşlarında başlıkları atan arkadaşlar önlerine gelen haber metinlerine okuduklarını anlayacak kadar vakit ayıramıyor. Bu başlıkta da soruşturma motosikletlere ilişkin, bir ülke kayıp.


Bir başka gözlem işe şu: Haber ajanslarının ticari savunma araçlarına ilişkin soruşturmaları raporlamak konusunda ortak bir dil geliştirmesi gerekiyor. İki farklı haber ajansının Tebliğler konusunda verdiği ayrıntılar birbirinden çok farklı.
Umarım bu günlük bir-iki muhabir arkadaşın ilgisini çeker de iyi kötü bir katkımız olur bu sürece.

Hiç yorum yok: