7 Aralık 2008 Pazar

Çelik Hat Boruları: ABD'den Sübvansiyon Kararı

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 18 Kasım tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yuvarlak dikişli karbon kalitesinde çelik hat borularına ilişkin olarak sürdürmekte olduğu sübvansiyon soruşturması çerçevesinde nihai sübvansiyon saptamasında bulundu. Buna göre Çinli üreticilerin % 35,63 ila 40,05 arasında değişen sübvansiyon marjları var.

Nisan ayında başlatılan soruşturmanın Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun 2 Ocak 2009'da nihai zarar saptamasında bulunmasıyla tamamlanması öngörülüyor. Telafi edici önlemlere ilişkin talimat ise Ticaret Bakanlığı tarafından bundan bir hafta sonra Birleşik Devletler Sınır ve Gümrük ajansına iletilecek.

Fosforik Asit: Hindistan Soruşturma Başlattı

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 12 Aralık 2008 tarihli bir Açılış Duyurusu aracılığıyla Kore menşeli fosforik asite ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattığını açıkladı.

Soruşturma dönemi 1 Nisan 2007 ila 31 Mart 2008 arası. Açılış Duyurusu'ndan şikayetçilerin ürünün Kore'de perakende olarak satılmamasından dolayı iç piyasa fiyatlarını elde edemediklerini belirterek başvurularında oluşturulmuş normal değer yöntemini kullandıklarını okuyoruz. Hindistan otoritesi ise bunu kabul ederek soruşturmayı başlatmış. Yanlış bir uygulama olduğunu belirtmeye gerek bile yok. Zira dampinge karşı soruşturmaların neredeyse tamamı ara mallara karşı. Ancak dünyanın anti-dampinge en fazla başvuran ülkelerinden biri olan Hindistan'da şikayetçilere böyle kolaylıklar (!) gösteriliyor olması da şaşırtıcı değil doğrusu.

Sitrik Asit: ABD'den Ön Damping Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 13 Kasım tarihinde Kanada ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli sitrik asit ve bazı sitrat tuzlara (sodyum sitrat ve potasyum sitrat) ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön damping saptamasında bulunduğunu açıkladı.

Buna göre Kanadalı ihracatçıların damping marjı % 20,88, Çinli ihracatçıların marjları ise % 119,41 ila 156,87 arasında değişiyor. Ticaret Bakanlığı nihai saptamayı Nisan 2009'da açıklayacak.

6 Mayıs'ta başlatılmış olan soruşturmada (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-sitrik-asit-ve-baz-tuzlara.html) Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ön zarar saptaması 28 Mayıs'da açıklanmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-sitrik-asit-ve-baz-tuzlarda-n.html).

Turkey to Apply Tariff Quotas for Electrical Kitchen Appliances

The Turkish Council of Ministers had decided to apply a safeguard measure in the form of an additional financial duty applicable for a period of three years to the imports of certain electrical kitchen appliances such as mixers and blenders on the 1st of November, 2008.

Under WTO rules tariff quotas were to be opened for developing countries. The Communiqué for the administration of these tariff quotas is published in the Official Gazette no. 27055 dated 15th of November 2008.

According to the Communiqué the licenses for benefiting from the quotas are to be distributed on a first come first serve basis. Applications will be limited to 5.000 pieces. Each application can cover only one individual country or customs regions.

Elektrikli Aletler için Tarife Kontenjanı

Bakanlar Kurulu 1 Kasım 2008 tarih ve 27041 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2008/14237 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na ekli Belirli Elektrikli Aletler İthalatında Korunma Önlemi Uygulanması Hakkında Karar aracılığıyla muhtelif elektrikli mutfak aletlerine ilişkin olarak bir ek mali yükümlülük uygulamasına başlamıştı.

Listesi karara ekli gelişmekte olan ülkeler Dünya Ticaret Örgütü kuralları kapsamında bu uygulamadan muaf tutulmuştu. Söz konusu ülkelere ilişkin olarak tarife kontenjanı açılmıştı. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin kurallar 15 Kasım 2008 tarih ve 27055 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin 2008/5 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/12/ithalatta-kota-ve-tarife-kontenjan.html) aracılığıyla ortaya konuldu.

Buna göre ithalat lisansları Müsteşarlık tarafından başvuru üzerine ilk gelen ilk alır yöntemine göre dağıtılacak. Her başvuru ile sadece tek bir ithalat lisansı alınabilecek ve her lisans tek bir ülke veya gümrük bölgesine ilişkin olabilecek. Lisanslar ayrıca 5.000 adet ürün ile sınırlandırılmış durumda.

İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin 2008/5 Sayılı Tebliğ

15 Kasım 2008 tarih ve 27055 sayılı Resmi Gazete

İTHALATTA KOTA VE TARİFE KONTENJANI İDARESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008/4)

Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, belirli elektrikli aletlerin ithalatında 1/11/2008 tarihli ve 27041 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2008/14237 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde açılan tarife kontenjanının başvuru ve dağıtım ile kullanım usul ve esaslarını içermektedir.

Başvuru usul ve esasları

MADDE 2 – (1) Tarife kontenjanı başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan İthal Lisansı Başvuru Formunun usulüne uygun bir şekilde doldurularak EK II’de istenen belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde Dış Ticaret Müsteşarlığına (Müsteşarlık) gönderilmesi gerekmektedir. Bir başvuruda ancak bir ithal lisansı talep edilebilir.

(2) Bu Tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Müsteşarlık yetkilidir. Başvuruda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık olduğu durumlarda sözkonusu tutarsızlık başvuru sahibi tarafından giderilinceye kadar talep karşılanmaz. Müsteşarlık, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belge isteyebilir.

Tarife kontenjanının dağıtılması

MADDE 3 – (1) Tarife kontenjanı, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı Yönetmeliğinin 4 (d) maddesi çerçevesinde başvuru sırasına göre ilk gelen ilk alır yöntemiyle dağıtılır. Başvuru sırasının belirlenmesinde Müsteşarlık genel evrak giriş tarih ve numarası esas olup, postadaki gecikmeler dikkate alınmaz. Bir ithal lisansında verilebilecek tarife kontenjanı miktarı 5.000 adedi geçemez. Bir ithal lisansı sadece bir ülke veya gümrük bölgesi için düzenlenir.

İthal lisansına ve ithal lisansının kullanımına ait bilgiler

MADDE 4 – (1) Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta Müsteşarlıkça düzenlenen ithal lisansı ve eşyanın tercihli menşeini gösterir Form A veya EUR 1/EUR-MED belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. İthal lisansının bir kopyası gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Tarife kontenjanı konusu eşya ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içerisinde serbest dolaşıma girebilir. İthal lisansı kapsamı eşyanın ithalatı ile ilgili belgelerin (ithal lisansının aslı, ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ile gümrük beyannamesi ve Form A veya EUR 1/EUR-MED belgesinin fotokopisi) en geç ithal lisansının geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde Müsteşarlığa iadesi zorunludur. İthalatçıların yeni ithal lisansı taleplerinin değerlendirmeye alınabilmesi için daha önce düzenlenen ithal lisansının iade edilmiş olması gerekmektedir.

(3) İthal lisansı devredilemez.

(4) Gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, ithal lisansında kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez. Ancak, ithalatı gerçekleştirilen fazla miktar ilgili ithalatçının bir sonraki lisansından mahsup edilir.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Ekler için bakınız: http://rega.basbakanlik.gov.tr/main.aspx?home=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2008/11/20081115.htm&main=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2008/11/20081115.htm