2 Aralık 2008 Salı

Kerevit: ABD'de Önleme Devam



Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu 14 Kasım 2008 tarih ve 08-110 sayılı duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kerevit kuyruk eti ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair yürütmekte olduğu nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda önlemin kaldırılmasının öngörülebilir bir süre dahilinde zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesine neden olacağını değerlendirerek önlemin sürdürülmesine karar verdiğini açıkladı.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Sodyum Metal: ABD Önlem Almıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 13 Kasım 2008 tarih ve 08-108 sayılı duyurusu ile Fransa menşeli sodyum metale ilişkin olarak yürütülen dampinge karşı soruşturmada nihai zarar saptamasında bulunduğu ve ABD yerli sanayisinin maddi zararla karşı karşıya bulunmadığına karar verdiğini açıkladı. ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi soruşturma çerçevesinde % 62,62 düzeyinde bir dampingin varlığına hükmetmişti (http://www.usitc.gov/ext_relations/news_release/2008/er1113ff1.htm). Ancak Komisyon'un saptaması dampinge karşı önlem alınmayacağı anlamına geliyor.

Bu arada Avrupa Birliği de 23 Temmuz 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/C 186/32 ve 35) yayınlanan iki ayrı duyuru aracılığıyla ABD menşeli sodyum metal ithalatlarına ilişkin olarak dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar başlatmış bulunuyor (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/sodyum-metal-ab-abdye-damping-ve.html).

Kuş Üzümü: Avustralya'dan Ön Saptama, Geçici Önlem



Avustralya Gümrük İşleri 17 Kasım 2008 günü yayınlanan 2008/41 sayılı Damping Tebliği ile Yunanistan menşeli işlenmiş kuru kuş üzümü (Vitis Vinifera L. Black Corinth) ithalatına ilişkin olarak yürütmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön saptamada bulunduğunu açıkladı.

Ön saptama dampingin varlığını teyit ediyor. Buna göre Yunanistanlı işletmeler % 30 ila 80 arasında değişen oranlarda damping yapmış bulunuyor. Damping sonucunda yerli işletmeler fiyat baskısı ve bastırmasıyla karşı karşıya kalmış ve zarara uğramış durumda. Bu saptama Avustralya'nın teminat şeklinde geçici önlem koyması anlamına geliyor.

Gümrük İşleri sorumlu Bakan'a 19 Aralık'a kadar önlemler konusunda tavsiyede bulunmak durumunda. Dolayısıyla kesin önlemin Ocak 2009'da geleceği gözüküyor. Soruşturma 28 Nisan'da açılmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/04/avustralyadan-kuzmne-soruturma.html).

Ferrovanadyum: ABD Önleme Devam Dedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 13 Kasım 2008 tarih ve 08-109 sayılı duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli ferrovanadyuma ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair yürütmekte olduğu nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda önlemin devamını uygun gördüğünü beyan etti. Bu kararın ardında önlemin kaldırılmasının ABD'de zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesine neden olacağı değerlendirmesi yatıyor.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Turkey to Apply Tariff Quotas for Cotton Yarn

The Decision of the Turkish Council of Ministers for the imposition of an additional financial duty applicable for a period of three years to the imports of cotton yarn (other than sewing thread), containing 85% or more by weight of cotton, not put up for retail sale (HS code 5205) was published in the Official Gazette no. 27031 dated 21st of September 2008.

Under WTO rules tariff quotas were to be opened for developing countries. The Communiqué for the administration of these tariff quotas is published in the Official Gazette no. 27055 dated 15th of November 2008.

According to the Communiqué the licenses for benefiting from the quotas are to be distributed on a first come first serve basis. Applications will be limited to 20.000 kilograms. Each application can cover only one individual country or customs regions.