23 Ocak 2010 Cumartesi

Gıda Katkı Maddeleri: Çin'den Geçici Önlem

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı 4 Ocak 2009 tarihinde yayınlandığı 118 [2009] sayılı Kamu Tebliği aracılığıyla Endonezya ve Tayland menşeli nükleotid gıda katkı maddelerine ilişkin olarak sürdürmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön saptamada bulundu ve geçici önlem aldı. Damping marjları Endonezya firmaları için % 8,1 ila 29,7, Tayland firmaları için % 6,5 ila 29,7 arasında değişiyor.

Vidalar: Kanada Bir Önleme Devam, Bir Önleme Tamam Dedi

Kanada Uluslararası Ticaret Divanı 6 Ocak 2010 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan menşeli belirli karbon çelik vidalara ilişkin olarak uygulanmakta olan dampinge karşı önlem ve Çin menşeli olanlara uygulanmakta olan telafi edici önlemin sürdürülmesine karar verdi.

Divan buna karşılık Tayvan menşeli paslanmaz çelik vidalara ilişkin olarak uygulanana önlemin sona ermesi durumunda yerli üreticilerin zararla karşı karşıya kalmayacağına hükmetti. Dolayısıyla bu önlem yürürlükten kalkacak.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi normalde beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Deri Ayakkabı: AB Önlemi Devam Ettiriyor, Ama...

Avrupa Birliği (AB), 30 Aralık 2009 tarih ve L 352 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 22 Aralık 2009 tarih ve (AT) 1294/2009 sayılı Konsey Uygulama Tüzüğü ile Çin Halk Cumhuriyeti ve Vietnam menşeli belirli deri ayakkabılara ilişkin olarak uygulamakta olduğu dampinge karşı önlemin süresini uzattı.

Dampinge karşı önlem Ekim 2006'da alışıldık beş yıl yerine iki yıllık bir süre için alınmıştı. 2008 yılında bir önlemlerin etkisiz kılınmasının engellenmesi soruşturması ile Çin'e bağlı olan Makao Özel İdari Bölgesi menşeli ürünler de önlemin kapsamı dahiline alınmıştı. Yine Ekim 2008'de önleme ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatılmıştı. Böylelikle önlemin yürürlük süresi kendiliğinden uzamıştı.

AB nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda önlemin devamına karar verdi. Ancak bu sefer de 15 aylık bir süre için.

Özgün deri ayakkabılar önlemi AB Üye Devletleri arasında menfaat çatışmalarının yüksek olduğu, dolayısıyla karar alınmasının zorlaştığı ve oylamaya gerek duyulduğu vakalarda bir tanesiydi. Önlemin iki yıl yerine 15 ay süreyle uzatılması bu çerçevede değerlendirilmeli.

21 Ocak 2010 Perşembe

ABD'de Sondaj Şikayeti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı ve Uluslararası Ticaret Komisyonu'na yerli üreticiler tarafından Çin Halk Cumhuriyeti menşeli sondaj boruları ve bileziklerinin ABD'ye dampingli ve sübvansiyonlu olarak ithal edildiği yönünde şikayetlerde bulunuldu.

Uluslararası Ticaret Komisyonu 31 Aralık 2009 tarihinde bu doğrultuda gerekli soruşturmayı açtı, konuyla ilgili ilan Federal Sicil'de 6 Ocak'da yayınlandı.

ABD mevzuatı çerçevesinde damping ve sübvansiyon saptamaları Ticaret Bakanlığı, zarar saptamaları Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından yapılıyor.

Rusya Ukrayna'yı Gözden Geçiriyor

Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ukrayna menşeli petrol sanayinde kullanılan belirli çelik muhafaza ve çelik borulara ilişkin olarak uygulanmakta bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir ara gözden geçirme soruşturması başlattı.

Tel Raflar: ABD'den Damping Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 5 Ocak 2009 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli tel raf (İngilizce wire decking) ithalatlarına ilişkin olarak yürütmekte olduğu dampinge karşı soruşturmada ön saptamada bulundu. Buna göre % 42,61 ila 289 arasında değişen oranlarda damping marjları söz konusu.

Soruşturma İdare'nin nihai saptamaları ve bunun da dampingin varlığını teyit etmesi durumunda ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun dampingli ithalatlar nedeniyle yerli üreticilerin zarar görüp görmediğine ilişkin olarak yapacağı nihai saptama ile devam edecek.

Çelik Sac: Kanada'dan Nihai Saptama

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 4 Ocak 2010 tarihli bir basın açıklamasıyla Ukrayna menşeli sıcak haddelenmiş karbon çelik saclar ve dayanıklılığı yüksek düşük alaşımlı çelik saclara ilişkin olarak yürütmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde nihai damping saptamasında bulunduğunu, buna göre Ukraynalı bir şirket grubu için % 15, diğer tüm Ukraynalı şirketler için % 21,3 oranlarında damping marjı söz konusu olduğunu beyan etti. Soruşturma çerçevesinde geçici vergi uygulanıyordu.

Soruşturma Kanada Uluslararası Ticaret Divanı'nın 2 Şubat 2010'a kadar alacağı dampinge nedeniyle yerli sanayinin zarar görüp görmediğine ilişkin kararı ile sona erecek.

20 Ocak 2010 Çarşamba

Çelik Izgara: ABD'den Ön Damping Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 29 Aralık 2009 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli çelik ızgara ithalatlarına ilişkin olarak yürütmekte olduğu dampinge karşı soruşturmada ön saptamada bulundu. Buna göre ayrı oranları olan Çinli üreticiler % 14,36, diğer Çinli üreticiler % 145,18 oranlarında damping marjıyla karşı karşıya.

Soruşturma İdare'nin nihai saptamaları ve bunun da dampingin varlığını teyit etmesi durumunda ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun dampingli ithalatlar nedeniyle yerli üreticilerin zarar görüp görmediğine ilişkin olarak yapacağı nihai saptama ile devam edecek.

Aktif Karbon: Rusya Korunma Önlemi Soruşturması Başlattı

Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aktif karbon ithalatlarına ilişkin olarak bir korunma önlemi soruşturması başlattı.

Aktif karbon yüzey alanı arttırılarak aktifleştirilmiş olan karbon. Filtre ve panzehir olarak kullanımı mümkün. 380210 gümrük tarife pozisyonu kapsamına giriyor.

Petrol ve Sondaj Boruları: ABD'den Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 30 Aralık 2009 tarihli basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli petrol ve sondaj borularının (İngilizce certain oil country tubular goods, kısaca OCTG) ABD Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından sübvansiyonlu olduğu tespit edilen ithalatları nedeniyle yerli sanayinin zarar gördüğü tespitinde bulundu. Bu tespit üzerine Uluslararası Ticaret İdaresi Çin'e karşı telafi edici önlem uygulanması kararı alacak. Söz konusu ürünler sıcak çekme boru ürün grubuna giriyor.

Ferro Silikon: AB'de Önlem Sona Erdi

Avrupa Birliği, 30 Aralık 2009 tarih ve L 351 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 22 Aralık 2009 tarih ve (AT) 1297/2009 sayılı Konsey Uygulama Tüzüğü aracılığıyla Makedonya menşeli ferro silikona ilişkin olarak uygulanmakta olan dampinge karşı önlemi yürürlükten kaldırdı.

Dampinge karşı önlem 2008 yılında Makedonya'nın yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Mısır ve Kazakistan'a ilişkin olarak alınmıştı. Makedonya'nın tek üretici/ihracatçı firması tarafından yapılan başvuru üzerine başlatılan bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması sonucunda önlemin bu ülkeye ilişkin olarak sürdürülmesinin damping marjının ortadan kalkmış olması nedeniyle artık gerekli olmadığı tespit edildi.

19 Ocak 2010 Salı

Patatesler: Kanada'dan Gözden Geçirme

Kanada 31 Aralık 2009'da Amerika Birleşik Devletleri menşeli ve British Columbia'da tüketime yönelik belirli tür patateslere ilişkin olarak uygulanmakta bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlattı.

Soruşturma çerçevesinde Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı Nisan ayı sonuna kadar dampingin devamının ya da tekrar meydana gelmesinin mümkün olup olmadığını tespit edecek. Müspet bir karar durumunda top Kanada Uluslararası Ticaret Divanı'na geçecek. Divan Eylül 2010 sonuna kadar söz konusu dampingin zarara neden olmasının mümkün olup olmadığına kadar verecek.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Tungsten Karbür: Avrupa Birliği'nde Gözden Geçirme Vakti

Avrupa Komisyonu, 30 Aralık 2009 tarih ve C 322 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli tungsten karbür ithalatlarına ilişkin olarak uygulanmakta olan dampinge karşı önleme ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığını açıkladı.

WC sembolüyle anılan tungsten karbür, sertliği ile bilenen inorganik bir bileşik. Farklı alanlarda kullanımı mümkün.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Karbon Siyahı: Hindistan'a Karara Doğru

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 26 Aralık 2008 tarihli bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Tayland, İran, Malezya ve Avustralya menşeli, lastik uygulamalarında kullanılan karbon siyahına ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma çerçevesinde nihai bulgular 24 Aralık 2009 tarihli bir duyuru aracılığıyla yayınladı. Buna göre Genel Müdürlük karbon siyahı ithalatlarına 0,084 ila 0,423 ABD Doları/kilogram tutarında dampinge karşı vergi uygulanmasını öneriyor.

Halk arasında is karası olarak bilinen karbon siyahı tahta veya kemik gibi organik malzemeler yakılarak elde edilen ve boyama amacıyla yaygın olarak kullanılan bir siyah pigment.

18 Ocak 2010 Pazartesi

Mantarlar: ABD'den Hızlı Gözden Geçirme

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu 4 Ocak 2010 tarihli basın açıklamasıyla Şili, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan ve Endonezya menşeli mantar ithalatına karşı uygulanmakta olan dampinge karşı önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturmasının hızlandırılmış olarak yürütülmesine karar verdiğini beyan etti.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa soru formları ve dinleme toplantısını içermeyen hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Hızlandırılmış soruşturmalarda Komiserler bir karara varmak için eldeki bilgileri kullanıyor

Eskimolar AB'ye Karşı

Kanada'da fok yavrularının kürkleri için acımasızca öldürülmesi sadece hayvan hakları savunucuları değil, vicdan sahibi olan hiç kimse için kabul edilebilir değil.


Fokların insanlara sevimli gelen hayvanlar olmasının bu durumda payı büyük. Ancak türlerarası bir ayrımcılıktan söz etmek haksızlık olur. Fokların avlanma yönteminin medeni dünyada yerleşen hayvan refahı bilincine ters düştüğü de çok açık zira.


Kanada'da geleneksel bir ticari faaliyet olan fok avcılığının kanlı yüzü son birkaç yılda mal oldu dünya kamuoyuna. Haliyle Kanada hükümetine yönelik sert kampanyalar gündeme geldi. Geldi gelmesine de fok avcılığı iş imkanlarının sınırlı olduğu bir bölgede geleneksel bir faaliyet işte. Kanadalıların bu konuda geri adım atmaya niyeti yok gibi.


Foklar malum kürkleri için avlanıyor. Kürkler ise genelde ihraç ediliyor. Kanada diretince hayvan hakları savunucuları dikkatlerini kürk ticaretine yoğunlaştırdı. Doğayla ilgili konularda bilinç düzeyi yüksek olan Avrupa Birliği'nde yürütülen güçlü kampanyalar sonucunda geçtiğimiz yıl fok kürkü ithalatını yasakladı.


Dünya ticaret hukuku açısından sorunlu bir karar bu. Kanada ve yasaktan etkilenen bir başka ülke olan Norveç soluğu Dünya Ticaret Örgütü'nde aldı. DTÖ'nün bu konudaki kararı bir çırpıda gelmeyecek elbet. Ve US-Shrimps'te olduğu gibi bir sürpriz getirebilir beraberinde. Zira işin içine etik değerler girdi mi DTÖ panelleri ve Temyiz Organı serbest ticaretin kısıtlanmasına sıcak bakabiliyor.


Bu arada fok avcılığı ile iştigal eden Eskimolar (Inuit) da boş durmuş değil. Yasak nedeniyle AB aleyhine bir dava açmış, tazminat istiyorlar Times'ta yer alan bir habere göre. Bu işin sonunda Brüksel'in Eskimolara yeni istihdam olanakları yaratmak üzere hibe verdiğini görürsek şaşmamak lazım!