14 Mart 2010 Pazar

DTM'de Endonezya'da Yerinde Doğrulama Yapıyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından Endonezya menşeli cam tencere kapaklarına ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma yürütülüyor. 2008 yılı sonunda başlatılan soruşturmanın tamamlanmasına az bir süre kalmış bulunuyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı uzmanları bu çerçevede önümüzdeki hafta Endonezya'ya ziyarette bulunarak soruşturmaya taraf bir Endonezyalı firmanın tesislerinde yerinde doğrulama soruşturması yürütecek.

Yerinde doğrulama soruşturmaların amaçları firmaların Müsteşarlık'a gönderdikleri bilgilerin doğruluğu teyit etmek.

Turkey Initiates Surveillance on Elevator Parts

Turkey, through Communiqué no. 2010/2 on the Application of Surveillance in Importation published in the on the 25th of February, 2009, initiated import surveillance for elevator parts classifed under HS code 8431.31.

Surveillance will be applied prospectively to imports with a CIF unit value under two USD Dolars per kilograms.

Products subject to surveillance can only be imported after obtaining a Surveillance Document to be issued by the Prime Ministry Undersecretariat of Foreing Trade. Imports of 1000 kilograms or less under a single customs declaration is exempt from the surveillance measure.

Please contact evren@evrenguldogan.com for further information.

Asansör Aksamı: Gözetim Önlemi Geldi

Dış Ticaret Müsteşarlığı 25 Şubat 2010 tarih ve 27504 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2010/2 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2010/03/ithalatta-gozetim-uygulanmasna-iliskin.html) aracılığıyla asansörlere, skipli asansörlere veya yürüyen merdivenlere ait aksam ve parçalara ilişkin bir gözetim uygulaması başlattı. Gözetim CIF kıymet cinsinden birim değeri 2 ABD Doları/kilogramdan daha düşük olan ürünleri kapsıyor.

Uygulama menşe ülkesi ayrımı gözetilmeksizin ileriye yönelik olarak sürdürülüyor. Tek bir gümrük beyannamesi kapsamında brüt 1009 kilogramdan daha az miktarda yapılan ithalatlar önlemden muaf.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2010/2 sayılı Tebliğ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2010/2)
Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife pozisyonu (G.T.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın (yalnız karşısında gösterilen CIF kıymetin altında birim kıymetleri haiz olanlarının) ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.


Gözetim uygulaması

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen eşya ancak Dış Ticaret Müsteşarlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili G.T.P.’den brüt 1.000 (bin) kg veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat gözetim uygulamasından muaftır.

Başvuru

MADDE 3 – (1) Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurularak, EK II’deki belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler isteyebilir.

(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmez.

Gözetim belgesine ve gözetim belgesinin kullanımına ait bilgiler

MADDE 4 – (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.

(2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen kıymetler Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.

(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

(4) Gözetim belgesi devredilemez.

(5) Gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatıyla ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden sonra İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımını takip eden 30 uncu gün yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

ABD'den Yeni Anti-Damping Tasarısı

Hepimizin bildiği gibi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi 4 Mart'ta Ermeni soykırımı iddialarını içeren bir tasarıyı kabul etti. Bütün ülkenin tepkisini çeken bu gelişme günlerce tartışıldı. Oysa aynı gün Kongre'de Türkiye'nin çıkarlarını olumsuz etkileyen bir tasarı daha gündemdeydi. Ancak yabancı mevzuatı takip etmeye ve gerekirse teknik lobi çalışmaları yürütmeye pek alışık olmadığımızdan tamamen gözden kaçtı.


Bahsettiğim tasarı 4 Mart'ta Senato Maliye Komitesi'nin gündemine alınan 2010 Haksız Yabancı Rekabet Kanunu. Adından da anlaşılabileceği gibi tasarı ticaret politikası önlemlerine ilişkin.

Tasarının temel amacı damping ve sübvansiyonlu ithalatlardan zarar gördüğünü iddia eden yerli sanayicilere zararın tespiti için Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun yanı sıra federal bölge mahkemelerine de başvurma imkanı getirilmesi. ABD'de mevcut mevzuat damping saptamasının Ticaret Bakanlığı, zarar saptamasının ise bir bağımsız idari otorite olan Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından yapılmasını öngörüyor. Komisyon Türkiye'deki RTÜK gibi siyasal partiler tarafından atanmış üyelerden oluşuyor ve kararları her zaman teknik nitelik taşımıyor. Ayrıca Komisyon kararlarının Başkanlık makamı tarafından ulusal çıkarlar nedeniyle iptali de mümkün.

Tasarıyı hazırlayan Senatör Specter Senato'da yaptığı konuşmada (http://specter.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=Files.View&FileStore_id=efe746f8-935b-4b6e-8142-09dbab5bd411) bu mevzuat aracılığıyla dampinge karşı ve telafi edici önlemlerin daha etkin bir şekilde uygulanacağını öne sürmüş durumda. Bunun nedeni ise bölge mahkemelerinin yerel üreticilerin iddialarına karşı daha hassas olmasının beklenmesi. Buna karşılık tasarının Dünya Ticaret Örgütü kurallarına ne kadar uygun olduğu konusunda şüpheler var. ABD geçmişte Anti-Damping Kanunu ve Sürekli Damping ve Sübvansiyon Telafi Kanunu'nu DTÖ Temyiz Organı kararları doğrultusunda yürürlükten kaldırmak durumunda kalmıştı.

2010 Haksız Yabancı Rekabet Kanunu'nun kabul edilip edilmeyeceğini söylemek için daha erken. Ancak kabul edilmesi durumunda Türkiye gibi ihracatçı ülkelerin başını ağrıtacağını kesin.

DTÖ-OECD-UNCTAD: Korumacılık Kontrol Altında

Dünya Ticaret Örgütü, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından müştereken hazırlanan ticaret ve yatırım önlemleri raporunun ikincisi 8 Mart 2010 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen G-20 zirvesinde alınan karar gereği hazırlanan rapor küresel kriz ortamında uluslararası ticaret ve yatırımları olumsuz etkileyecek önlemlerin gözlemlenmesi, böylelikle bunların telafi edilmesine imkan sağlanması amacını taşıyor.

Rapora göre söz konusu önlemlerde göze çarpan bir artış olmamakla beraber hükümetlerin dikkatli olmayı sürdürmesi gerekiyor.

Raporda ele alınan önlemler arasında ticari savunma araçları ve tarifeler gibi diğer sınır önlemleri başta geliyor.

Potasyum Fosfat Tuzları: ABD'den Ön Saptama

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 11 Mart tarihinde yayınladığı bir ilan aracığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli potasyum fosfat tuzlaraa ilişkin olarak yürütmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön damping saptamasında bulunduğunu açıkladı.

Buna göre Çin geneli için % 95,40'lık, işbirliğine gelen firmalar için % 69,58'lik damping marjları söz konusu. Nihai saptama Temmuz'da.

Ahşap Mobilya: ABD'den Tam Gözden Geçirme

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu 8 Mart 2010 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ahşap yatak odası mobilyalarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair nihai gözden geçirme soruşturmasını tam olarak, yani hızlandırılmadan yürütmeye karar verdiğini duyurdu.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa soru formları ve dinleme toplantısını içermeyen hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Hızlandırılmış soruşturmalarda Komiserler bir karara varmak için eldeki bilgileri kullanıyor.