12 Temmuz 2008 Cumartesi

Borusan ve Tosçelik ABD'den Gözden Geçirme İstemiş

Borusan Grubu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A. Ş. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Türkiye menşeli belirli kaynaklanmış karbon çelik boru ve tüplere (İngilizce welded carbon steel pipe and tubes) ilişkin olarak yürürlükte bulundurduğu dampinge karşı önlem dahilinde bir ara gözden geçirme soruşturması yürütülmesi için Mayıs 2008'de başvuruda bulunmuş.

ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından 19 Haziran'da düzenlenen ve 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir duyuruya göre söz konusu başvuru kabul edilmiş durumda.

ABD'de idari gözden geçirme olarak adlandırılan ara gözden geçirme soruşturmaları önlemin birinci yılını doldurmuş olması kaydıyla ilgili tarafların talepte bulunması halinde her yıl açılabiliyor. Bu gözden geçirmenin kapsadığı dönem 1 Mayıs 2007 ila 30 Nisan 2008.

ABD'de Yeni Ara Gözden Geçirmeler

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Mayıs 2008 dahilinde açılması için başvuru yapılması üzerine başlatılmış olan, muhtelif dampinge karşı önlem ve telafi edici önlemlere ilişkin idari gözden geçirmelerin listesini yayınladı. 19 Haziran'da düzenlenen konuyla ilgili duyuru 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlandı ve aynı gün yürürlüğe girdi.

Buna göre önümüzdeki günlerde Belçika menşeli rulo halinde paslanmaz çelik saclar, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya menşeli rulmanlar ve parçaları, Güney Kore ve Tayvan menşeli polyester akrilik elyaf , Çin Halk Cumhuriyeti menşeli saf magnezyum, Tayvan menşeli belirli yuvarlak kaynaklı karbon kalitesinde çelik boru ve tüpler ile Türkiye menşeli kaynaklanmış karbon çelik boru ve tüplere ilişkin olarak yürürlükte bulunan önlemler idari gözden geçirmelere tabi olacak.

ABD'de Ağustos 2008'de Başlayacak Nihai Gözden Geçirmeler

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Ağustos 2008 dahilinde başlatılacak olan nihai gözden geçirme soruşturmalarının listesini yayınladı. 18 Haziran'da düzenlenen konuyla ilgili duyuru 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlandı ve aynı gün yürürlüğe girdi.

Buna göre Ağustos 2008'de başlayacak herhangi bir telafi edici önlem nihai gözden geçirmesi bulunmazken Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli boyuna kesilmiş karbon çeliklere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem masaya yatırılacak. Ayrıca Ukrayna ve Rusya Federasyonu menşeli aynı ürünlere ilişkin askıya alınmış olan nihai gözden geçirme soruşturmaları da başlatılacak.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Turkey Begins Import Surveillance for Clutches

Turkey, through Communiqué no. 2008/17 on the Application of Surveillance in Importation published in the Offical Gazette no. 26920 of 28th of June, 2008, began import surveillance for clutches and parts thereof classified under Turkish customs tariff position 8708.93.90.00.00.

Surveillance will be applied prospectively to imports with a CIF unit value under nine USD Dolars per kilograms.

Products subject to surveillance can only be imported after obtaining a Surveillance Document to be issued by the Prime Ministry Undersecretariat of Foreing Trade. Imports of 50 kilograms or less under a single customs declaration is exempt from the surveillance measure.

Here is the Turkish text of the Communiqué no. 2008/17: http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin_5081.html.

Debriyajlara Gözetim Uygulaması

28 Haziran 2008 Cumartesi tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/17 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin_5081.html) aracılığıyla 8708.93.90.00.00 sayılı gümrük tarife istatistik pozisyonlarında sınıflandırılan debriyajlara (motorlu taşıtların diğer amaçlı debriyajları ve bunların aksam ve parçalarına) ilişkin olarak gözetim uygulaması başlatıldı.

Gözetim uygulaması CIF (İngilizce cost insurance freight) kıymet cinsinden birim kıymeti on dokuz ABD Doları/kilogramdan daha düşük olan ürünlerin ithalatında ileriye yönelik olarak uygulanacak.

Gözetim önlemlerine tabi ürünlerin ithalatı ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenen Gözetim Belgeleri aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak bir gümrük beyannamesi kapsamında brüt 50 kilogram veya daha az miktarda yapılacak ithalat önlemden muaf.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/17 sayılı Tebliğ

28 Haziran 2008 Cumartesi tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete

Dış Ticaret Müsteşarlığından:



İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/17)



Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonları (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın (yalnız karşısında gösterilen CIF kıymetin altında birim kıymetleri haiz olanlarının) ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.






Gözetim uygulaması

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen eşya, ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan brüt 50 (elli) kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaftır.

Başvuru

MADDE 3 – (1) Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve EK II’deki belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler isteyebilir.

(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmez.

Gözetim belgesine ve gözetim belgesinin kullanımına ait bilgiler

MADDE 4 – (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.

(2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen kıymetler Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.

(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

(4) Gözetim belgesi devredilemez.

(5) Gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatıyla ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi ile Genel Müdürlükçe gerekli görülecek diğer bilgi ve belgeler) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımını takip eden 30 uncu gün yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.




EK I




GÖZETİM BELGESİ BAŞVURU FORMU



Tarih: ..../.../....




T.C. BAŞBAKANLIK
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞINA
(İthalat Genel Müdürlüğü)
İnönü Bulvarı No: 36 06510 Emek ANKARA


Dilekçe ve Taahhütname



İthalatını gerçekleştirmek istediğimiz aşağıda belirtilen eşyaya ilişkin olarak İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/14 sayılı Tebliğ çerçevesinde firmamız adına gözetim belgesi düzenlenmesini talep etmekteyiz. Gözetim belgesi almak için yaptığımız işbu başvuruda yer alan bilgilerin doğru olduğunu, gözetim belgesini devretmeyeceğimizi, gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatı ile ilgili belgeleri ve Yeminli Mali Müşavirlik Gözetim Kapsamı Ürünler Faaliyet Tasdik Raporu’nun Tebliğ’de belirtilen süreler içerisinde İthalat Genel Müdürlüğüne ileteceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

Bilgileri ve gereği arz olunur.

İmza ve Kaşe

İsim- Unvan











EK II



GÖZETİM BELGESİ BAŞVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER




1 – Beyan sahibine ait noter tasdikli imza sirkülerinin aslı ve beyan sahibi ithalatçıdan farklı ise noter tasdikli vekaletname.

2 – İthal edilecek eşyaya ait proforma/ticari faturanın aslı veya fotokopisi. (Faturada farklı birim fiyatları haiz ürünler ayrı kalemler olarak gösterilmeli ve ödeme şekline ilişkin bilgi yer almalıdır. Her fatura kaleminin, ürünü tarif eden açık tanımı, birim FOB fiyatı ve adet bazında miktarı ayrı ayrı gösterilmelidir. CIF teslim şekline göre düzenlenmiş faturalarda sigorta ve navlun ücretleri ayrıca belirtilmelidir.)

3 – Son iki yıla ait vergi levhalarının noter tasdikli sureti.

4 – Otomotiv ana sanayinde üretim yaptığını gösterir kapasite raporu (ithalatçı, kendisi üretim yapmıyorsa ithal ettiği ürünleri üretiminde kullanacak otomotiv ana sanayiinde üretim yapan firmaya ait kapasite raporu ile bu firma ile aralarında yapmış olduğu satış sözleşmesinin aslını ibraz etmek zorundadır)

5 – Gözetim belgesi kapsamında ithal ettiği eşyanın durumunu gösterir aşağıdaki tablonun yeminli mali müşavirce onaylattırılarak ibraz edilmesi gerekmektedir. (İlk başvuruda ibraz edilmez.)

Gözetim Kapsamında İthal Edilen Aksam ve Parçaların Durumunu Gösterir Tablo

– Gözetim belgesi kapsamında olan eşyanın ithalatını, satışlarını ve stoklarını içeren aşağıdaki şekle uygun olarak düzenlenmiş icmal tablosu.




Turkey Begins Import Surveillance for Radiators

Turkey, through Communiqué no. 2008/16 on the Application of Surveillance in Importation published in the Offical Gazette no. 26920 of 28th of June, 2008, began import surveillance for radiators for vehicles classified under Turkish customs tariff position 8708.91.35.00.00.

Surveillance will be applied prospectively to imports with a CIF unit value under fifteen USD Dolars per kilograms.

Products subject to surveillance can only be imported after obtaining a Surveillance Document to be issued by the Prime Ministry Undersecretariat of Foreing Trade. Imports of 50 kilograms or less under a single customs declaration is exempt from the surveillance measure.

Here is the Turkish text of the Communiqué no. 2008/16: http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin.html.

Radyatörlere Gözetim Uygulaması

28 Haziran 2008 Cumartesi tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/16 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin_12.html) aracılığıyla 9708.91.35.00.00 sayılı gümrük tarife istatistik pozisyonlarında sınıflandırılan radyatörlere ilişkin olarak gözetim uygulaması başlatıldı.

Gözetim uygulaması CIF (İngilizce cost insurance freight) kıymet cinsinden birim kıymeti on beş ABD Doları/kilogramdan daha düşük olan ürünlerin ithalatında ileriye yönelik olarak uygulanacak.

Gözetim önlemlerine tabi ürünlerin ithalatı ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenen Gözetim Belgeleri aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak bir gümrük beyannamesi kapsamında brüt 50 kilogram veya daha az miktarda yapılacak ithalat önlemden muaf.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/16 sayılı Tebliğ

28 Haziran 2008 Cumartesi tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete

Dış Ticaret Müsteşarlığından:


İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/16)


Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonları (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın (yalnız karşısında gösterilen CIF kıymetin altında birim kıymetleri haiz olanlarının) ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.



Gözetim uygulaması

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen eşya, ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan brüt 50 (elli) kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaftır.

Başvuru

MADDE 3 – (1) Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve EK II’deki belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler isteyebilir.

(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmez.

Gözetim belgesine ve gözetim belgesinin kullanımına ait bilgiler

MADDE 4 – (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.

(2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen kıymetler Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.

(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

(4) Gözetim belgesi devredilemez.

(5) Gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatıyla ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi ile Genel Müdürlükçe gerekli görülecek diğer bilgi ve belgeler) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımını takip eden 30 uncu gün yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.



EK I



GÖZETİM BELGESİ BAŞVURU FORMU


Tarih: ..../.../....



T.C. BAŞBAKANLIK
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞINA
(İthalat Genel Müdürlüğü)
İnönü Bulvarı No: 36 06510 Emek ANKARA


Dilekçe ve Taahhütname


İthalatını gerçekleştirmek istediğimiz aşağıda belirtilen eşyaya ilişkin olarak İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/14 sayılı Tebliğ çerçevesinde firmamız adına gözetim belgesi düzenlenmesini talep etmekteyiz. Gözetim belgesi almak için yaptığımız işbu başvuruda yer alan bilgilerin doğru olduğunu, gözetim belgesini devretmeyeceğimizi, gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatı ile ilgili belgeleri ve Yeminli Mali Müşavirlik Gözetim Kapsamı Ürünler Faaliyet Tasdik Raporu’nun Tebliğ’de belirtilen süreler içerisinde İthalat Genel Müdürlüğüne ileteceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

Bilgileri ve gereği arz olunur.

İmza ve Kaşe

İsim- Unvan








EK II


GÖZETİM BELGESİ BAŞVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER



1 – Beyan sahibine ait noter tasdikli imza sirkülerinin aslı ve beyan sahibi ithalatçıdan farklı ise noter tasdikli vekaletname.

2 – İthal edilecek eşyaya ait proforma/ticari faturanın aslı veya fotokopisi. (Faturada farklı birim fiyatları haiz ürünler ayrı kalemler olarak gösterilmeli ve ödeme şekline ilişkin bilgi yer almalıdır. Her fatura kaleminin, ürünü tarif eden açık tanımı, birim FOB fiyatı ve adet bazında miktarı ayrı ayrı gösterilmelidir. CIF teslim şekline göre düzenlenmiş faturalarda sigorta ve navlun ücretleri ayrıca belirtilmelidir.)

3 – Son iki yıla ait vergi levhalarının noter tasdikli sureti.

4 – Otomotiv ana sanayinde üretim yaptığını gösterir kapasite raporu (ithalatçı, kendisi üretim yapmıyorsa ithal ettiği ürünleri üretiminde kullanacak otomotiv ana sanayiinde üretim yapan firmaya ait kapasite raporu ile bu firma ile aralarında yapmış olduğu satış sözleşmesinin aslını ibraz etmek zorundadır)

5 – Gözetim belgesi kapsamında ithal ettiği eşyanın durumunu gösterir aşağıdaki tablonun yeminli mali müşavirce onaylattırılarak ibraz edilmesi gerekmektedir. (İlk başvuruda ibraz edilmez.)

Gözetim Kapsamında İthal Edilen Aksam ve Parçaların Durumunu Gösterir Tablo

– Gözetim belgesi kapsamında olan eşyanın ithalatını, satışlarını ve stoklarını içeren aşağıdaki şekle uygun olarak düzenlenmiş icmal tablosu.



Turkey Begins Import Surveillance for Suspensions

Turkey, through Communiqué no. 2008/15 on the Application of Surveillance in Importation published in the Offical Gazette no. 26920 of 28th of June, 2008, began import surveillance for suspensions classified under Turkish customs tariff position 8708.80.35.00.00.

Surveillance will be applied prospectively to imports with a CIF unit value under six USD Dolars per kilograms.

Products subject to surveillance can only be imported after obtaining a Surveillance Document to be issued by the Prime Ministry Undersecretariat of Foreing Trade. Imports of 50 kilograms or less under a single customs declaration is exempt from the surveillance measure.

Here is the Turkish text of the Communiqué no. 2008/15: http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin.html.

Süspansiyon Amortisörlerinde Gözetim Uygulaması

28 Haziran 2008 Cumartesi tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/15 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ithalatta-gzetim-uygulanmasna-ilikin.html) aracılığıyla 8708.80.35.00.00 sayılı gümrük tarife istatistik pozisyonlarında sınıflandırılan süspansiyon amortisörlerine ilişkin olarak gözetim uygulaması başlatıldı.

Gözetim uygulaması CIF (İngilizce cost insurance freight) kıymet cinsinden birim kıymeti altı ABD Doları/kilogramdan daha düşük olan ürünlerin ithalatında ileriye yönelik olarak uygulanacak.

Gözetim önlemlerine tabi ürünlerin ithalatı ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenen Gözetim Belgeleri aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak bir gümrük beyannamesi kapsamında brüt 50 kilogram veya daha az miktarda yapılacak ithalat önlemden muaf.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/15 sayılı Tebliğ

28 Haziran 2008 Cumartesi tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete

Dış Ticaret Müsteşarlığından:




İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/15)




Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonları (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın (yalnız karşısında gösterilen CIF kıymetin altında birim kıymetleri haiz olanlarının) ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.


Gözetim uygulaması

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen eşya, ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan brüt 50 (elli) kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaftır.

Başvuru

MADDE 3 – (1) Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve EK II’deki belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler isteyebilir.

(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmez.

Gözetim belgesine ve gözetim belgesinin kullanımına ait bilgiler

MADDE 4 – (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.

(2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen kıymetler Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.

(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

(4) Gözetim belgesi devredilemez.

(5) Gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatıyla ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi ile Genel Müdürlükçe gerekli görülecek diğer bilgi ve belgeler) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımını takip eden 30 uncu gün yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.


EK I

GÖZETİM BELGESİ BAŞVURU FORMU




Tarih: ..../.../....




T.C. BAŞBAKANLIK
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞINA
(İthalat Genel Müdürlüğü)
İnönü Bulvarı No: 36 06510 Emek ANKARA


Dilekçe ve Taahhütname


İthalatını gerçekleştirmek istediğimiz aşağıda belirtilen eşyaya ilişkin olarak İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2008/14 sayılı Tebliğ çerçevesinde firmamız adına gözetim belgesi düzenlenmesini talep etmekteyiz. Gözetim belgesi almak için yaptığımız işbu başvuruda yer alan bilgilerin doğru olduğunu, gözetim belgesini devretmeyeceğimizi, gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatı ile ilgili belgeleri ve Yeminli Mali Müşavirlik Gözetim Kapsamı Ürünler Faaliyet Tasdik Raporu’nun Tebliğ’de belirtilen süreler içerisinde İthalat Genel Müdürlüğüne ileteceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

Bilgileri ve gereği arz olunur.

İmza ve Kaşe

İsim- Unvan









EK II



GÖZETİM BELGESİ BAŞVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER


1 – Beyan sahibine ait noter tasdikli imza sirkülerinin aslı ve beyan sahibi ithalatçıdan farklı ise noter tasdikli vekaletname.

2 – İthal edilecek eşyaya ait proforma/ticari faturanın aslı veya fotokopisi. (Faturada farklı birim fiyatları haiz ürünler ayrı kalemler olarak gösterilmeli ve ödeme şekline ilişkin bilgi yer almalıdır. Her fatura kaleminin, ürünü tarif eden açık tanımı, birim FOB fiyatı ve adet bazında miktarı ayrı ayrı gösterilmelidir. CIF teslim şekline göre düzenlenmiş faturalarda sigorta ve navlun ücretleri ayrıca belirtilmelidir.)

3 – Son iki yıla ait vergi levhalarının noter tasdikli sureti.

4 – Otomotiv ana sanayinde üretim yaptığını gösterir kapasite raporu (ithalatçı, kendisi üretim yapmıyorsa ithal ettiği ürünleri üretiminde kullanacak otomotiv ana sanayiinde üretim yapan firmaya ait kapasite raporu ile bu firma ile aralarında yapmış olduğu satış sözleşmesinin aslını ibraz etmek zorundadır)

5 – Gözetim belgesi kapsamında ithal ettiği eşyanın durumunu gösterir aşağıdaki tablonun yeminli mali müşavirce onaylattırılarak ibraz edilmesi gerekmektedir. (İlk başvuruda ibraz edilmez.)

Gözetim Kapsamında İthal Edilen Aksam ve Parçaların Durumunu Gösterir Tablo

– Gözetim belgesi kapsamında olan eşyanın ithalatını, satışlarını ve stoklarını içeren aşağıdaki şekle uygun olarak düzenlenmiş icmal tablosu.