21 Mart 2009 Cumartesi

DTÖ'den Bölgeselcilik Üzerine Bir Kitap: "Multilateralizing Regionalism"



Uluslararası ticaret politikasının en önemli sorunsallarından biri çoktaraflılıkla bölgeselcilik arasındaki etkileşim. Çoktaraflılıktan kastımız Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) etrafında şekillenen kural, tercih ve kararlara göre sürdürülen dünya ticareti. Bölgeselcilik ise belirli ülkeler veya ülke gruplarının genelde karşılıklı olmak üzere oluşturduğu münhasır düzenlemeler.

Doha Kalkınma Gündemi'nde ilerleme sağlanamaması ve Kuzey ülkelerinin ekonomi politik rekabeti son yıllarda bölgesel anlaşmalarda bir patlama yaşanmasına neden olmuş durumda. Haliyle çoktaraflı ticaret sistemi açısından endişe veriyor, tartışmalara neden oluyor bu durum.

DTÖ tarafından Ocak 2009'da yayınlanan Multilateralizing Regionalism: Challenges for the Global Trading System isimli kitap işte bu sorunsalı ele alıyor. 2007 yılında düzenlenen bir konferansta sunulan bildirileri bir araya getiren kitap bölgesel ticaret anlaşmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler yer vermenin yanı sıra bunların yarattığı sorunları ve olası çözümleri de irdeliyor.