30 Temmuz 2008 Çarşamba

ABD'nin Off-Road Lastiklerde Damping ve Sübvansiyon Kararı Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin Çin Halk Cumhuriyeti menşeli off-road lastik (off-the-road tyres, kısaca OTR) ithalatlarına ilişkin olarak yürütülmekte bulunan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalarda 8 Temmuz 2008 tarihinde bir basın açıklamasıyla duyurduğu nihai saptamaları (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-off-road-lastiklerde-damping-ve.html) Federal Sicil'de yayınlanarak resmiyete kavuştu. Konuyla ilgili iki ayrı duyuru 15 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (136)'da yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Soruşturmalar 18 Haziran 2007 tarihinde yapılan başvurular üzerine 30 Haziran'da açılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 20 Ağustos'ta, Uluslararası Ticaret İdaresi ön damping ve sübvansiyon saptamalarını 5 Şubat 2008'de açıklamıştı. Soruşturmalar İdare'nin nihai saptamalarının da ithalatta haksız rekabetin varlığına işaret etmesi nedeniyle Komisyon'un 21 Ağustos gibi nihai zarar saptamasını açıklaması ile devam edecek. Muhtemelen zarar tespit edilecek ve İdare tarafından dampinge karşı ve telafi edici önlemler karara bağlanarak uygulanmaları için bir talimat çıkartılacak ve Birleşik Devletler Sınır ve Gümrükler Korunma ajansına iletilecek.

ABD Hindistan Menşeli Yassı Ürünlerde Telafi Edici Önlemi Gözden Geçirdi

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Hindistan menşeli belirli sıcak haddelenmiş karbon çelik yassı ürünlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan telafi edici önlem çerçevesinde yürüttüğü bir idari gözden geçirmeyi tamamladı. Konuyla ilgili duyuru 14 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (135)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Oldukça geniş bir ürün gamını kapsayan orijinal önlem Aralık 2001'de karara bağlanmıştı. Bu gözden geçirme ise 2006 yılını mercek altına alıyordu. Ön saptama Federal Sicil'de 9 Ocak 2008'de yayınlanmıştı. İdare bu saptamada yer alan sübvansiyon oranlarında, ilgili taraflardan gelen ve birçok konuya değinen yanıtları da dikkate alarak değişikliklere gitti ve sonuç olarak nihai saptama ile önlem alınabilir net sübvansiyon oranlarını malların ad valorem değerleri üzerinden Essar Steel için % 17,5, Ispat Industries için % 15,27, JSW Steel için % 484,41 ve Tata Steel için % 27,22 olarak saptadı.

28 Temmuz 2008 Pazartesi

ABD'den Magnezyum Metal Gözden Geçirmesinde Nihai Karar

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli magnezyum metale ilişkin yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirme soruşturmasında da nihai saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 14 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (135)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem Nisan 2005'te yürürlüğe girmişti. Gözden geçirme 1 Nisan 2006 ila 31 Mart 2007'yi kapsamaktaydı. Gözden geçirme çerçevesinde soru formuna yanıt vermesi zorunlu tutulan tek firma Tianjin Magnesium International Co., Ltd. ismini taşımaktaydı. 6 Mart 2008'de Federal Sicil'de yayınlanan ön saptamada bireysel marj hakettiği saptanan bu firma için damping marjı % 17,46 olarak saptanmıştı.

Ancak yapılan itirazlar ve elde edilen yeni veriler doğrultusunda Tianjin Magnesium International'ın damping marjı revize edilerek % 0 olarak yeniden belirlendi. Negatif damping tespitinde soruşturma çerçevesinde piyasa ekonomisi uygulayan üçüncü ülke olarak seçilen Hindistan'a ilişkin muhtelif verilerin dikkate alınması ve İthalat İdaresi'nin piyasa ekonomisi olmayan ülkelere ilişkin yeni beklenen ücret endekslerini Mayıs 2008'de yayınlaması rol oynadı. Böylelikle damping soruşturmalarında verilerin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Ticari Video Basında: "Ürün tanıtım videoları bir çatı altında"

22 Temmuz, 2008 13:58:00 (TSİ)

Türkiye'de ilk kez internet ortamında, şirketlerin videolu ürünlerinin gösterim ve tanıtımını yapan bir platform kuruldu.

Teknopolis Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Tuğrul, Karaca Otel'de düzenlediği basın toplantısında, aralarında İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odası Birliği de bulunan 50'ye yakın bireysel yatırımcının küçük paylarla ortak olduğu sitenin tanıtımını yaptı.

Tuğrul, "www.ticarivideo.com" adındaki siteye üye olan şirketlerin, iş, ürün veya hizmetlerini tanıttıkları videoları sergileyebileceklerini belirterek, "Bu site geniş bağlantı hızı sayesinde ziyaretçilerine hızlı hizmet verebilmektedir. Örneğin, ziyaretçi izlemek istediği videoya tıkladıktan hemen sonra video yükleniyor ve birkaç saniye içerisinde görsel sunuma kesintisiz olarak izlenebiliyor" dedi.

Sitenin üyelik sistemine dayalı olarak işlediğini, ziyaretçilere farklı tiplerde üyelik paketlerinin sunulduğunu ifade eden Tuğrul, İngilizce versiyonuyla uluslararası ortama da hizmet vereceğini söyledi.

ABD Ekvator Menşeli Karides Önleminin Gözden Geçirmesini de Tamamladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Brezilya'dan sonra (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-karides-gzden-geirmesinde-son.html) Ekvator menşeli belirli dondurulmuş sıcak su karideslerine ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirme soruşturmasında da nihai saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 11 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (134)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem Şubat 2005'te yayınlanmıştı. Gözden geçirme dönemi ise 1 Şubat 2006 ila 31 Ocak 2007'ydi. Toplam 43 firmanın tabi olduğu soruşturmada ön saptama Federal Sicil'de 6 Mart 2008'de yer almıştı.

Nihai saptama ile gözden geçirme ilgili dönemde ABD'ye ihracatı bulunmayan Exportadora del Oceano Pacifico OCEANPAC için sonlandırıldı. Soru formlarına yanıt vermesi zorunlu tutulan iki şirketten Promarisco, S.A. için hesaplanan damping marjı % 0,46 ile de minimis çıkarken OceanInvest, S.A. için saptanan % 0,64 oranı örnekleme alınmayan diğer şirketlere de uygulanacak.

ABD'den Brezilya Menşeli Karides Gözden Geçirmesinde Son Nokta



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Brezilya menşeli belirli dondurulmuş sıcak su karideslerine ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirme soruşturmasında nihai saptamada bulundu. Konuyla ilgili duyuru 11 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (134)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orijinal önlem Şubat 2005'te yayınlanmıştı. Gözden geçirme dönemi ise 1 Şubat 2006 ila 31 Ocak 2007'ydi. Toplam 15 firmanın tabi olduğu soruşturmada ön saptama Federal Sicil'de 6 Mart 2008'de yer almıştı.

Nihai saptama büyük ölçüde ön saptamayı teyit ediyor. Ancak soru formlarına yanıt vermesi zorunlu tutulan iki şirketten Amazonas Industrias Alimenticias S.A. için damping marjı itirazlar sonrasında revize edilerek % 48,60 indirilmiş. Comercio de Pescado Aracatiense Ltda. için hesaplanan marj ise % 67,80. Bu oranlardan ilki örnekleme alınmayan, ancak işbirliğine gelen diğer firmalara, ikincisi ise işbirliğine gelmeyen şirketlere uygulanacak. Ayrıca soruşturma, gözden geçirme döneminde ABD'ye ihracatı bulunmadığı tespit edilen Qualimar Comercio Imp. E Exp. Ltda. için sonlandırılmış durumda.

ABD daha önce de 1 Şubat 2007 ila 31 Ocak 2008 dönemine ilişkin bir gözden geçirme soruşturmasını sonlandırmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-karides-nleminde-gzden-geirmeyi.html).

Ticari Video Yayında!

Ürün, hizmet ve kurumsal kimliklerini en etkin şekilde tanıtarak ticaret dünyasında bir adım öne geçmek isteyen girişimci ve profesyoneller için yepyeni bir hizmet yayın hayatına başladı. Evet, doğru okudunuz: Yayınlanan bir hizmet bu!

www.ticarivideo.com sayesinde tanıtım filmleri ve kurumsal videoları üstün bir teknik altyapı ile geniş kitlelere etkin bir şekilde ulaştırmak artık mümkün. Hem de güvenilir ve ekonomik şekilde. Küreselleşme süreci ve bilgi toplumunun yapısına uygun, yenilikçi bir proje olan www.ticarivideo.com Teknopolis Bilişim tarafından geliştirildi.

İşte Teknopolis Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Tuğrul'un siteye ilişkin açıklaması:

"Türkiye'de internet ortamında ilk defa çok ortaklı bir yatırım modeli İzmir'de hayata geçiyor...

İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin de hissedar olduğu ve 50'ye yakın bireysel yatırımcının da küçük paylarla ortak olarak yatırım yaptığı www.ticarivideo.com platformu hizmete giriyor...

Teknopolis Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin sahipliğinde oluşturulan Türkiye'nin ilk çok ortaklı ticari video gösterim ve tanıtım platformu olan www.ticarivideo.com; üyelerinin ticari olarak kendilerini,işlerini,ürün veya hizmetlerini tanıttıkları ve ifade ettikleri videoları sergileyebilecekleri bir kurumsal video barındırma ve görsel tanıtım platformudur.

Üyeler gönderdikleri videolar ile belli sektörel kategoriler içerisinde yer almaktadır. www.ticarivideo.com sitesi, yurtdışında bulunan ve dünyanın en büyük barındırma (hosting) hizmeti veren şirketlerinden birisi olan Hetzner
firmasının Almanya'daki merkezinde yer almaktadır.Platform, geniş bağlantı hızı sayesinde ziyaretçilerine hızlı hizmet verebilmektedir.

Örneğin ziyaretçi izlemek istediği videoya tıkladıktan hemen sonra video yüklenmeye başlamakta ve birkaç saniye içerisinde görsel sunuma başlamakta ve kesintisiz olarak izlenebilmektedir.

www.ticarivideo.com sitesi üyelik sistemine dayalı olarak işlemektedir. Ziyaretçilere farklı tiplerde üyelik paketleri
sunulmaktadır. Bu paketler Platin, Altın, Gümüş ve Standart gibi isimlerle anılmaktadır. Her bir paket, üyenin kendisine farklı çeşitlerde olanaklar sunmaktadır.

İngilizce versiyonu ile uluslararası ortama da hizmet verecek olan www.ticarivideo.com platformu İzmir'den yeni bir iş modeli olarak ülke ekonomisinde yerini almaya hazırlanıyor...


Saygılarımızla,

Dr.Cüneyt Tuğrul
Teknopolis Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı"

ABD'den Kerevit Önleminde Mahkeme Kararına Uyum

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kerevit kuyruk eti ithalatına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir idari gözden geçirme soruşturmasında aldığı kararda Birleşik Devletler Federal Saha Temyiz Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 11 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (134)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu gözden geçirme 1 Eylül 1999 ila 31 Ağustos 2000 dönemini kapsamaktaydı. Alınan nihai kararda Fujian ve Pacific Coast isimli şirketlerin bağlantılı olmadığı yönünde bir tespitte bulunulmuştu. Bu Fujian'a uygulanacak dampinge karşı vergiyi etkiliyordu.

Dolayısıyla Fujian ve Pacific Coast Birleşik Devletler Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak kararı idari yargıya götürdüler. Mahkeme, İdare'nin Fujian'ın Pacific Coast'a yatırım yapmamış olması ve bu şirket üzerinde kontrolü bulunmaması nedeniyle aldığı kararı onayladı. Ancak şirketler temyize gittiler ve davayı kazandılar. Federal Saha Temyiz Mahkemesi ilgili mevzuatın gözden geçirme döneminde yatırım yapılmış olmasına ilişkin bir kanıt gösterilmesi yükümlülüğünü içermediğini belirtiyordu. Bu da İdare'nin gözden geçirme döneminde bağlantıyı değil yatırımı arayarak hataya düştüğü anlamına geliyor.

Sonuç olarak Fujian için saptanan damping marjı % 60,83 olarak değiştirilmiş durumda. Şirket gerektiği şekilde tazmin edilecek.