28 Temmuz 2008 Pazartesi

ABD'den Kerevit Önleminde Mahkeme Kararına Uyum

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kerevit kuyruk eti ithalatına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü bir idari gözden geçirme soruşturmasında aldığı kararda Birleşik Devletler Federal Saha Temyiz Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 11 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (134)'te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu gözden geçirme 1 Eylül 1999 ila 31 Ağustos 2000 dönemini kapsamaktaydı. Alınan nihai kararda Fujian ve Pacific Coast isimli şirketlerin bağlantılı olmadığı yönünde bir tespitte bulunulmuştu. Bu Fujian'a uygulanacak dampinge karşı vergiyi etkiliyordu.

Dolayısıyla Fujian ve Pacific Coast Birleşik Devletler Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak kararı idari yargıya götürdüler. Mahkeme, İdare'nin Fujian'ın Pacific Coast'a yatırım yapmamış olması ve bu şirket üzerinde kontrolü bulunmaması nedeniyle aldığı kararı onayladı. Ancak şirketler temyize gittiler ve davayı kazandılar. Federal Saha Temyiz Mahkemesi ilgili mevzuatın gözden geçirme döneminde yatırım yapılmış olmasına ilişkin bir kanıt gösterilmesi yükümlülüğünü içermediğini belirtiyordu. Bu da İdare'nin gözden geçirme döneminde bağlantıyı değil yatırımı arayarak hataya düştüğü anlamına geliyor.

Sonuç olarak Fujian için saptanan damping marjı % 60,83 olarak değiştirilmiş durumda. Şirket gerektiği şekilde tazmin edilecek.

Hiç yorum yok: