2 Şubat 2010 Salı

Etanolamin: AB Önleme Devam Ediyor

Avrupa Birliği 22 Ocak 2010 tarih ve L 17 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 19 Ocak 2010 tarih ve (AT) 54/2010 sayılı Konsey Uygulama Tüzüğü aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri menşeli etanolamin ithalatına ilişkin uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sürdürülmesi kararını aldı.

Söz konusu önlem 1994 yılından beri yürürlükte. Bu kararla yürürlükte olan en uzun önlemlerden biri olma niteliğini kazanmış durumda.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi normalde beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Elektrikli Battaniyeler: ABD'den Ön Saptama

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı 27 Ocak 2010 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli elektrikli battaniyelere ilişkin olarak yürütmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön damping saptamasında bulundu. Buna göre Çinli üreticiler % 90 ila 175 oranında damping yapıyor. Ön saptamayla birlikte geçici önlem de alınmış oluyor.

Ticaret Bakanlığı nihai saptamasını Haziran 2010'da yapacak. Önlem Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun zarara ilişkin nihai saptaması ile kesinlik kazanacak.

ABD'den Sondaj Soruşturması

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı 21 Ocak 2010 tarihli bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli sondaj boruları ve bileziklerine ilişkin olarak dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar başlattığını duyurdu.

Uluslararası Ticaret Komisyonu ise soruşturmalar 31 Aralık 2009 tarihinde başlatmış, konuyla ilgili ilan Federal Sicil'de 6 Ocak'da yayınlanmıştı.

ABD mevzuatı çerçevesinde damping ve sübvansiyon saptamaları Ticaret Bakanlığı, zarar saptamaları Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından yapılıyor.

Cam Elyaf: Hindistan'dan Soruşturma

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 12 Ocak 2010 tarihli bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli cam elyafdan mamul ürünlere ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattığını duyurdu.

Çin menşeli cam elyafa ilişkin olarak Avrupa Birliği ve Türkiye de dampinge karşı soruşturmalar yürütüyor.

Tuvalet Kağıdı: Avustralya'dan Objektif Karar

Avustralya Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya menşeli tuvalet kağıtlarına ilişkin olarak uygulamakta olan dampinge karşı önleme dair yürüttüğü gözden geçirme soruşturmasını 12 Ocak 2010'da tamamladı. Buna göre söz konusu ürünler dampingli, ancak yerli üreticilerin karşı karşıya olduğu zarar dampingten ziyade başka nedenlerden kaynaklanıyor. Ajans bu nedenle önlemin devam edilmemesine karar verdi.

Bir gözden geçirme soruşturmasında dampingin devam ettiğinin tespit edilmiş olmasına karşılık zararın nedeniyle önlemin sürdürülmemesi Avustralya'nın nesnel bir analiz yaptığını, objektif bir karar verdiğini gösteriyor.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi normalde beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Amonyum Nitrat: Ukrayna'dan İlginç Karar

Ukrayna Bakanlıklararası Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından 20 Ocak 2010 tarihinde yayınlanan bir ilana Ukrayna Rusya menşeli amonyum nitrata ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemi üç aylık bir süre için askıya aldı.

Böyle bir uygulama ulusal anti-damping mevzuatının el vermesi durumunda mümkün, ancak pek sık rastlanan cinsten değil.

31 Ocak 2010 Pazar

Çekme Boru: Hindistan'dan Damping Soruşturması

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 12 Ocak 2010 tarihli bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli demir, alaşımlı ve alaşımsız çelikte çekme boru ve profillere ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattığını duyurdu. Şikayetçi ISMT Ltd. firması.

Sıvı Klor: Ukrayna Önlem Almadı

Ukrayna Hükümeti Dünya Ticaret Örgütü Korunma Önlemleri Komitesi'ne 12 Ocak 2010 tarihinde yaptığı bir beyanat ile sıvı klora ilişkin olarak yürütmekte olduğu korunma önlemi soruşturmasını herhangi bir önlem alınmasına gerek olmadığı yönünde yaptığı tespitle sonuçlandırdığını bildirdi.

Baryum Karbonat: Hindistan'da Ön Saptama

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü 7 Ocak 2010 tarihli bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli baryum karbonata ilişkin olarak yürüttüğü dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön damping saptamalarını beyan etti.

Tayin Edilmiş Otorite'nin Merkezi Hükümet'e önerdiği dampinge karşı vergiler yaklaşık olarak 120 ila 213 USD/MT arasında değişiyor.

Yalıtım Plakaları: Kanada'dan Damping Saptaması

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 6 Ocak 2010 tarihli bir basın açıklamasıyla Amerika Birleşik Devletleri menşeli yalıtım plakalarına ilişkin olarak yürütmekte olduğu dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ön damping saptaması yapıldığını duyurdu.

Soruşturma konusu ürün İngilizce "faced rigid cellular polyurethane-modified polyisocyanurate thermal insulation board" şeklinde tabir ediliyor. Kısaca POR ve PIR olarak adlandırılan poliüretan ve sertleştirilmiş poliüretandan mamul termal yalıtım plakaları yani.