21 Temmuz 2008 Pazartesi

ABD'den Off-Road Lastiklerde Damping ve Sübvansiyon Kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 8 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli off-road lastik (off-the-road tyres, kısaca OTR) ithalatlarının hem dampingli hem de sübvansiyonlu olduğu hususunda nihai saptamada bulunduğunu açıkladı.


Çinli üreticilerin sayısının yüksek olması nedeniyle dampinge karşı soruşturmada örneklem alınmış. Soru formlarına yanıt vermesi zorunlu olan dört Çinli firma için % 0 ila 19,5 arasında değişen damping marjları hesaplanmış. Geriye kalan firmalardan bireysel marj hesaplanmasına hak kazananlara bu damping marjlarının ağırlıklı ortalaması olan % 9,48, diğer firmalara ise % 210,48'lik oranlar çıkartılmış. Önlem alınabilir sübvansiyon oranları ise % 2,45 ila 14 arasında değişiyor.

Soruşturmalar 18 Haziran 2007 tarihinde yapılan başvurular üzerine 30 Haziran'da açılmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 20 Ağustos'ta, Uluslararası Ticaret İdaresi ön damping ve sübvansiyon saptamalarını 5 Şubat 2008'de açıklamıştı. Soruşturmalar Komisyon'un 21 Ağustos gibi nihai zarar saptamasını açıklaması ile devam edecek. Muhtemelen zarar tespit edilecek ve İdare tarafından dampinge karşı ve telafi edici önlemler karara bağlanarak uygulanmaları için bir talimat çıkartılacak ve Birleşik Devletler Sınır ve Gümrükler Korunma ajansına iletilecek.

Hiç yorum yok: