21 Temmuz 2008 Pazartesi

ABD Anti-Damping Konusunda İstişareleri Sürdürüyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 9 Mayıs 2008 Cuma günü dampinge karşı soruşturmalarda dampingin tespit edilmesi ve hesaplanması amacıyla kullanılan iki ayrı yönteme ilişkin olarak istişare süreci başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abd-anti-damping-konusunda-istiarelerde.html). İlan edilen görüş isteklerine istinaden 23 Haziran itibariyle gelen katkılar 3 Temmuz'da İdare'nin sitesinde yayınlandı. Görüş isteklerin başlıkları ve gelen yorumların yer aldığı internet sayfalarının bağlantıları aşağıdaki şekilde:

"Soruşturma Dönemi (SD)/Gözden Geçirme Dönemi (GGD) Boyunca Daha Kısa Ortalama Maliyet Dönemlerini Gerekli Kılabilecek Ciddi Maliyet Değişiklikleri Görülen Soruşturmalar için Anti-damping Metodolojileri - Görüş İsteği"

http://ia.ita.doc.gov/download/cost-avg-cmts/comments-200800623/cost-avg-cmt-20080623-index.html

"Anti-damping Soruşturmalarında Hedeflenen Dampingin Teşhis ve Analiz Edilmesi için Önerilen Metodoloji - Görüş İsteği"

http://ia.ita.doc.gov/download/targeted-dumping/comments-20080623/td-cmt-20080623-index.html

Böylelikle anti-damping vesilesiyle şeffaf ve yazılı bir yönetişim sürecine örnek vermek mümkün hale geldi. Türkiye'de istişare süreçlerinde alınan görüşlere ulaşmak bilgi edinme hakkıyla mümkün ancak. Oysa günümüzün kamu yönetimi ilkelerinden e-devlet ve şeffaflık bir araya geldi mi en doğrusu internetten yayınlamak bunları. Avrupa Komisyonu bu konuda ABD idaresinin önünde. Bir de sentez raporu yayınlıyor gelen görüşlerle ilgili.

Hiç yorum yok: