21 Temmuz 2008 Pazartesi

Kanada Bisikletlerde Yeniden Soruşturmayı Tamamladı

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 9 Temmuz 2008 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan (basın açıklamasında Çin Taypeyi) menşeli bisikletlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde normal değer ve ihraç fiyatlarına dair sürdürdüğü yeniden soruşturmayı tamamladığını açıkladı. Önleme tabi ürünler 40,64 santimetre ve daha büyük çapta lastikleri olan, montaj edilmiş veya demonte bisikletler. Çin veya Tayvan FOB satış fiyatı 225 Kanada Doları'ndan fazla olan ürünler ile katlanabilen bisikletler önlem haricinde.

Orijinal önlem ta Aralık 1992'de alınmış. Kanada Uluslararası Ticaret Divanı tarafından 2007 yılının sonunda değiştirilerek sürdürülmesine karar verilmiş. Yeniden soruşturma yapılmasının nedeni de bu.

Kanada uygulamasında yeniden soruşturmalar ile daha yeni modeller için ara normal değerler (İngilizce interim normal values) tespit edilmesi ve ithalatların bu normal değerler üzerinden değerlendirilmesi mümkün. Ara normal değer olmayan durumlarda karara bağlanan dampinge karşı önlem uygulanıyor ki ele aldığımız önlem çerçevesinde bu % 64. Yeniden soruşturmada birçok firmanın 2009 için ara normal değer tespit edilmesi talebinde bulunabileceğine karar verilmiş. 2007 ve 2008 ara normal değerleri de gözden geçirilmiş. Bu nedenle soruşturma sonucunda bazı firmalar için geriye yönelik olarak dampinge karşı vergi uygulanması da gündeme gelmiş durumda.

Hiç yorum yok: