23 Temmuz 2008 Çarşamba

Hindistan'dan Hidrojen Peroksitte Türkiye'ye Anti-Damping Vergisi

Hindistan'ın Tayin Edilmiş Otoritesi (Designated Authority), yani Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Departmanı Anti-Damping ve Buna Bağlı Vergiler Genel Müdürlüğü Hindistan Gazetesi'nde (Hindistan'ın resmi gazetesi) yayınlanacak 18 Temmuz 2008 tarihli bir tebliğ ile Türkiye, Avrupa Birliği, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya ve Kore Cumhuriyeti, yani Güney Kore menşeli hidrojen peroksit ithalatlarında dampinge karşı vergi uygulanmasını Merkezi Hükümet'e önerdi.

Soruşturma M/s National Peroxide Ltd., M/s. Gujarat Alkalies & Chemicals Ltd., M/s Asian Peroxide Ltd. ve M/s Hindustan Organic Chemicals Ltd. isimli şirketler tarafından yapılan başvuru üzerine 20 Temmuz 2007 tarihinde açılmıştı. Damping için soruşturma dönemi ise 2006 yılıydı.

Tek bir üretici/ihracatçının bile işbirliğine gelmediği soruşturmada normal değerler eldeki en iyi verilere dayanılarak hesaplanırken ihraç fiyatları için resmi istatistikler temel alınarak ihracatla ilgili masraflara ilişkin ayarlamalar yapılmış. Sonuç olarak Türkiye için % 49,14, Avrupa Birliği için % 51,54, Çin Halk Cumhuriyet için % 36,74, Endonezya için % 26,24 ve Güney Kore için % 30,13'lük damping marjları saptanmış. Zarar marjları ise gizli bilgi olarak kabul edilmiş.

Dampingli ithalatın Hindistan iç piyasasında ciddi fiyat kırması (% 8 ila 17), fiyat altı satış (% 18-26) ve fiyat baskısına neden olduğu, yerli üreticilerin bazı ekonomik göstergelerinde olumlu gelişmeler olmakla beraber mali göstergelerinin genellikle bozulma yönünde hareket ettiği ve bu doğrultuda nedensellik bağının mevcut bulunduğu belirtilen tebliğde hem maddi zarar hem de ilave maddi zarar tehdidi tespitinde bulunuluyor.

Bunun sonucu da Türkiye dahil soruşturmaya tabi ülkelere ciddi tutarda dampinge karşı vergiler ihdas edilmesinin Hükümet'e önerilmesi. Ancak zarar marjı ile damping marjının haliyle örtüşmemesi vergilerin hesaplanan dampingten daha düşük olacağı anlamına geliyor.

Hiç yorum yok: