13 Mayıs 2008 Salı

ABD Anti-Damping Konusunda İstişarelerde Bulunuyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 9 Mayıs 2008 Cuma günü dampinge karşı soruşturmalarda dampingin tespit edilmesi ve hesaplanması amacıyla kullanılan iki ayrı yönteme ilişkin olarak istişare süreci başlattı. İstişare duyurularının başlıkları ve hazırladığım özetleri aşağıdaki şekilde:


"Soruşturma Dönemi (SD)/Gözden Geçirme Dönemi (GGD) Boyunca Daha Kısa Ortalama Maliyet Dönemlerini Gerekli Kılabilecek Ciddi Maliyet Değişiklikleri Görülen Soruşturmalar için Anti-damping Metodolojileri - Görüş İsteği"


ABD Ticaret Bakanlığı dampinge karşı soruşturmalarda damping marjının hesaplanması için üretim maliyetlerini SD veya GGD'nin tamamını, yani bir yıllık bir süreyi dikkate alarak hesaplıyor. Böylelikle normalize edilmiş, ağırlıklı ortalamalı bir rakam elde ediliyor ve satış fiyatlarıyla karşılaştırma açısından kolaylık sağlanıyor. Bakanlık soruşturmaların birçoğu için bu yöntemin uygun olduğunu değerlendirmekle beraber fiyat ve maliyetlerde ani ve ciddi değişikliklerin görüldüğü istisnai durumlarda ortalama maliyetlerin hesaplanması için daha kısa dönemler kullanabiliyor. Son zamanlarda soruşturmalarda bu yönde talepler artmış durumda. Aynen Türkiye menşeli inşaat demirleri ara gözden geçirme soruşturmasında olduğu gibi. Ticaret Bakanlığı bu durumlarda ortalama maliyetleri daha kısa bir dönemde incelemenin yerinde olup olmadığını ve bu daha kısa dönemdeki maliyetlerin satışlar üzerinde etkisi bulunup bulunmadığını inceliyor.


Başlatılan istişare sürecinin amacı bu çerçevede dikkat edilmesi gereken etken ve eğilimlerin saptanması. Bu amaçla ilgililere altı soru yöneltilmiş durumda.


"Anti-damping Soruşturmalarında Hedeflenen Dampingin Teşhis ve Analiz Edilmesi için Önerilen Metodoloji - Görüş İsteği"

ABD Tarifeler Kanunu dampingli ithalatın belirli bir alıcı, bölge veya zaman aralığını hedeflemesi (hedeflenen damping) durumunda farklı bir damping hesaplaması yapılmasını öngörüyor. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın henüz bu konuda oturmuş bir politikası bulunmuyor. Bakanlık daha önceki soruşturmalarda uyguladığı yöntemlerin yerini almak üzere geçtiğimiz yıl yaptığı bir istişareden de faydalanarak yeni bir test geliştirmiş durumda. Önerilen yöntem ilk aşamada hedeflenen damping deseninin ortalama fiyatların standart sapmasına bakılarak saptanmasını, ikinci aşamada bu damping ile diğer satışlar arasında ciddi bir fark olup olmadığının incelenmesini gerektiriyor.


İstişare süreciyle Bakanlık bu yöntemin yanı sıra bölge ve zaman aralığı kavramlarının nasıl tanımlanması gerektiği, aynı teşebbüse ilişkin olarak birden fazla hedeflenen damping iddiasının eşzamanlı olarak nasıl incelenebileceği, hedeflenen dampingin tespitinde standartlar ve alternatif hesaplama yöntemi (ortalamanın işlemlerle karşılatırılması) konularında görüşler talep ediyor.


Kamunun erişimine açık tutulacak görüşlerin Bakanlık'a 30 gün dahilinde ulaştırılması gerekiyor.

Hiç yorum yok: