15 Mayıs 2008 Perşembe

ABD'den Türkiye Menşeli Demir Çelik Tüp ve Borularda Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 14 Mayıs 2008 Çarşamba günü yaptığı bir basın açıklamasıyla Türkiye menşeli kesiti dikdörtgen veya kare şeklinde olan demir çelikten tüp ve borulara ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge karşı soruşturma çerçevesinde ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin dampingli olduğunu tespit ettiği ithalatların yerli sanayiye maddi zarar verdiği hususunda nihai saptamada bulunduğunu belirtti. Komisyon'un konuyla ilgili raporuna ulaşmak Haziran ayında mümkün olacak.


Nihai zarar saptaması ABD anti-damping uygulamasında idari açıdan kararın kesinleşmesi anlamına geliyor. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun kararı doğrultusunda Türkiye menşeli şikayet konusu ürüne ilişkin olarak bir hafta içerisinde dampinge karşı vergi ihdas edecek.


Bakanlık'ın 8 Nisan 2008'de açıkladığı nihai damping saptamasında Güven Boru Profil, MMZ Onur Boru Profil ve işbirliğine gelmeyen Türk üreticilerin damping marjı % 41,71, diğer tüm üreticilerin damping marjı ise % 27,04 olarak belirlenmişti.

Hiç yorum yok: