17 Mayıs 2008 Cumartesi

AB'den Dökme Demir Kapaklar Önleminde Değişiklik

Avrupa Birliği (AB), 17 Mayıs 2008 (bugün) tarih ve L 129 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 14 Mayıs 2008 tarih ve (AT) 426/2008 sayılı Konsey Tüzüğü ile Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yangım muslukları haricindeki yer veya yeraltı sistemlerini örtmek veya bunlara erişim sağlamak için kullanılan dövülmeye elverişli olmayan dökme demirden kapak ve valflere (İngilizce castings) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde değişikliğe gitti ve bazı Çinli ihracatçılara yeni ihracatçı üretici muamelesi statüsü tanıdı.


AB Çin menşeli şikayet konusu ürüne ilişkin önlemi Temmuz 2005'te kabul etmişti. Soruşturmada işbirliğine gelen üretici sayısının çok olması nedeniyle örneklem alınmıştı. Örneklemde yer alan ve piyasa ekonomisi statüsü tanınan bir firmaya % 0 oranında vergi ihdas edilmiş, örnekleme alınmayan, işbirliğine gelen ve piyasa ekonomisi statüsü tanınan diğer firmalar da bu orandan faydalanmıştı. Örnekleme alınan diğer firmalara ferdi muamele yapılmış ve kendileri hakkında ferdi vergi oranları saptanmıştı. Örnekleme alınmayan, işbirliğine gelen ve ferdi muamele statüsü tanınan diğer firmalar ise bu firmalara ihdas edilen vergilerin ağırlıklı ortalaması olan % 28,6 oranıyla karşılaşmıştı. Son olarak işbirliğine gelmeyen Çinli firmalara % 47,8'lik bir oranda vergi ihdas edilmişti.


Önlemin kabulünden sonra dokuz Çinli firmanın yeni ihracatçı üreticisi muamelesi statüsü talep etmesiyle bir yeni ihracatçı soruşturması açıldı. Yeni ihracatçı üreticisi muamelesi statüsü orijinal soruşturmada işbirliğine gelen, ancak örnekleme alınmayan şirketlerle aynı şekilde muamele görme imkanı tanıyor. Yapılan inceleme sonucunda söz konusu firmalardan dördüne bu statü tanınırken diğerlerinin gerekli kriterleri karşılamadığı görüldü. Söz konusu dört firma ferdi muamele statüsünü haketmeleri nedeniyle % 28,6'lık dampinge karşı vergi oranından faydalanacak.

Hiç yorum yok: