12 Mayıs 2008 Pazartesi

AB'nin Türkiye Menşeli Filmaşin Soruşturmasına Basından İlgi Yok

Ticari Savunma Araçları'nda aynı gün duyurduğumuz gibi Avrupa Birliği, 8 Mayıs 2008 tarih ve C 113 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 2008/C 113/17 sayılı Duyuru ile Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve Moldova menşeli filmaşine (çelik tel) ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlatmış durumda.


Demir çelik sanayisi sadece Türkiye değil, kurulu bulunduğu tüm ülkeler için hassas bir sektör. Filmaşin de sektörün başlıca ürünlerinden bir tanesi. Buna karşılık AB'nin açtığı soruşturma konusunda basında pek bir habere rastlayamadık.


Türkiye'de tek bir yerli üreticinin bulunduğu bisiklet ve motosiklet lastikleriyle ilgili soruşturmalara dair birkaç habere yer veren ekonomi basınımızın bu konuda sessiz kalması biraz garip bir durum. Hele de Türkiye aleyhinde şikayetçi olan EUROFER geçtiğimiz yılın Aralık ayında bu konuda ilk başvurusunu yaptığında çeşitli yayın organlarında kısa sayılmayacak haberlerin çıktığını düşünürsek.


Anlaşılan ekonomi basınımızın bu önemli konuya o dönemde göstermiş olduğu ilgiyi İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği ve Demir Çelik Üreticileri Derneği'nin yaptığı açıklamalara borçluyuz. Demir çelik sektörümüz bir süredir AB'nin anti-damping soruşturması açacağını bildiğinden dolayı yeni bir tepki göstermeye gerek duymayınca basının da haberi olmamış gelişmelerden.


Demek ki hatanın kaynağında basına bu konuda serviste bulunmayan haber ajansları yatıyor. Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi'ni takip edip ufak tefek her anti-damping, korunma, hatta gözetimi haber yapan ajanslarımızın Türkiye'nin dış ticaretinin yarısından fazlasını gerçekleştirdiği ve katılım müzakereleri sürdürdüğü Avrupa Birliği'nin Resmi Gazetesi'ni de takip etmelerini beklemek gerçekten fazla mı oluyor?

Hiç yorum yok: