2 Mayıs 2008 Cuma

"Çin Malı Çakmağın Anti Damping Vergisi Düşürüldü"

"Çin menşeli plastik gövde çakmaklardan alınan anti damping vergisi 3 centten 2 cente düşürülürken, "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" ve "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları" için 5 cent olarak devam etmesi kararlaştırıldı.

ANKARA (ANKA)- Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin menşeli plastik gövde çakmaklardan alınan anti damping vergisini 3 centten 2 cente düşürürken, "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" ve "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları"nda verginin 5 cent olarak devam etmesini kararlaştırdı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, dampinge karşı önlemlerin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı iddiasıyla Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının başvuru üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açıldı. Soruşturma sonucunda, Çin menşeli "tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları" ve "ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gövdeli doldurulabilen gazlı cep çakmakları" için 5 cent, "yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)" için 2 cent dampinge karşı vergi uygulanması kararlaştırıldı.

TEMİNAT ŞEKLİNDE GEÇİCİ ÖNLEM

Bu arada, Çin Tayvanı, Malezya ve Endonezya'dan yapılan "adi metallerden menteşeler, mobilyalar için diğer donanım ve tertibatlar ile askılıklar" ithalatında "dampinge karşı önlemin etkisiz kılındığına" yönelik şikayette bulunulması üzerine Müsteşarlığı'nca soruşturma açıldı. Yapılan ön belirlemeler sonucunda önlemlerin etkisiz kılınmasına yönelik işlemlerin varlığı tespit edildiğinden, Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı menşeli olarak beyan edilen veya Endonezya, Malezya ve Çin Tayvanı çıkışlı menteşelerde ve sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşyalarda kilo başına 1,39 dolarlık teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konuldu. Ayrıca mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşyalarda kilo başına 51 centlik teminat şeklinde geçici önlem getirildi.

İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nun kararıyla Çin Tayvanı'nda kurulu ve soruşturma kapsamında işbirliğinde bulunan King Slide Works Co. Ltd., Sun Chain Trading Co. Ltd., Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., Sen Chine Industry Co. Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. ve Gslide Corporation firmaları "bilyalı çekmece rayları" için söz konusu geçici önlemden muaf tutuldu. (ANKA)"

Kaynak:
http://www.haberx.com/n/1103521/cin-mali-cakmagin-anti-damping.htm

Hiç yorum yok: