17 Ağustos 2008 Pazar

Sentetik Filamentten Mensucat: Türkiye'den Anti-Dampinge Devam

1 Ağustos 2008 tarihli ve 26954 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/25 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine_17.html) aracılığıyla Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Çin Halk Cumhuriyeti, Tayland, Malezya ve Çin Tayvan’ı menşeli sentetik filamentten mensucatın giyim için olanlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı.

Orijinal önlem 13 Şubat 2002 tarih ve 24670 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/2 sayılı Tebliğ aracılığıyla karara bağlanmıştı. Yerli üreticilerden İtalteks Ekspo Grup Tekstil San. A.Ş. tarafından yapılan ve İpeker Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş., Bursa Elyaf Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Akbaşlar Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Saydam Tekstil San. A.Ş., ve Sönmez A.S.F. İplik Dokuma ve Boya Sanayii A.Ş. tarafından da desteklenen başvuru üzerine, 11 Şubat 2007 tarih ve 26431 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/3 sayılı Tebliğ ile bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatılmıştı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı soruşturma sonucunda önlemin sona ermesi durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğunu tespit etti ve önlemin aşağıdaki oranlarda uygulanmasına devam kararı aldı.


Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Hiç yorum yok: