19 Ağustos 2008 Salı

Kalemler: Türkiye Önlemin Kapsamını Genişletti




2 Ağustos 2008 tarihli ve 26955 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/28 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bazı kalemlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde değişikliğe gidilerek önlem ürün kapsamı açısından genişletildi.

Söz konusu önlem 2 Mart 2004 tarih ve 25390 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/3 sayılı Tebliğ aracılığıyla hükme bağlanmıştı. Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş. (Atlas) tarafından yapılan ve Pensan Kalem ve Kağıt San. Tic. A.Ş. (Pensan) ile Adel Kalemcilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (Adel) tarafından desteklenen başvuru üzerine başlatılan soruşturmada damping için soruşturma dönemi 2002 yılı idi.

Çinli üreticilerin Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın istediği bilgileri zamanında ve eksiksiz bir şekilde vermemesi nedeniyle işbirliğinde oldukları kabul edilmemiş, soruşturmada en iyi veriler kullanılmıştır. Tükenmez kalemlerde damping marjları Wenkui isimli şirket için CIF (cost insurance freight) bedelin %633’ü, mutlak olarak 1,69 ABD Doları/Adet, Chenglu isimli şirket için CIF bedelin %323’ü, mutlak olarak 0,066 ABD Doları/Adet ve diğer şirketler için CIF bedelin %633’ü, mutlak olarak 1,69 ABD Doları/Adet; dolma kurşun kalemde Wenkui için CIF bedelin %229’u, mutlak olarak 0,08 ABD Doları/Adet ve diğer şirketler için CIF bedelin %229’u, mutlak olarak 0,08 ABD Doları/Adet olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda tükenmez kalemlerde CIF bedele göre % 28 oranında fiyat baskısı, dolma kurşun kalemlerde CIF bedele göre % 72 oranında fiyat baskısı tespit edilmiştir.

Gerek tükenmez gerek dolma kurşun kalemlerde yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde ciddi şekilde bozulma bulunduğu görülmüş, görülen bu zarar ile damping arasındaki illiyetin üçüncü ülkelerden ithalat ve 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden etkilenmediği sonucuna varılmıştır.

Dolayısıyla Çin menşeli tükenmez ve dolma kurşun kalemlere aşağıda gösterilen oranlarda dampinge karşı vergi ihdas edilmişti:


2008/28 sayılı Tebliğ aracılığıyla 9608.50.00.1000 GTİP'li "bilyalı, keçe uçlu, mürekkepli vd. kalemlerden takımlar, plastik maddelerden olan" da önlem kapsamına alındı. Bu takımların içerdiği her bir plastik maddelerden olan sıvı mürekkepli bilyalı kalem ve plastik maddelerden olan dolma kurşun kalem için aynı oranda dampinge karşı vergi ihdas edilecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın önümüzdeki yıl bu önlem çerçevesinde bir dampinge karşı soruşturma başlatması bekleniyor.

Hiç yorum yok: