17 Ağustos 2008 Pazar

Dikdörtgen Profil Çelik Borular: ABD Önlemleri Aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun belirli kaynaklanmış, karbon kalitesinde, ince cidarlı (dört milimetreden daha ince), kare olanlar dahil dikdörtgen profil çelik boru ve tüplerin (İngilizce light-walled rectangular pipe and tubes) ABD'ye, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin 16 Haziran 2008 tarihinde duyurduğu (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-dikdrtgen-profil-elik-borularda.html) ve Federal Sicil'de 24 Haziran'da ilan edilen (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-dikdrtgen-profil-elik-borularda.html) nihai saptamaları doğrultusunda, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti ve Meksika'dan dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti'nden sübvansiyonlu olarak ithal edilmesi nedeniyle yerli üreticilerin maddi zarar gördüğü doğrultusunda 17 Temmuz 2008 tarihli bir basın açıklaması ile duyurmuş bulunduğu (http://antidamping.blogspot.com/2008/07/abdden-dikdrtgen-profil-elik-borularda.html) nihai saptamaları 4 Ağustos 2008 tarihli Federal Sicil (150)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi . Komisyon İdare'nin Çin'e ilişkin kritik koşullar kararına katılmamıştı.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Federal Sicil'in aynı sayısında bu soruşturmalara ilişkin üç duyuru yayınladı. İdare A-201-836 sayılı duyuru ile nihai damping saptamasını Meksika'ya ilişkin olarak düzeltti. Bunun nedeni nihai saptamada yer alan damping marjları hesaplanırken bazı idari hatalara (İngilizce ministerial error) düşülmüş olması. Maquilacero ve PROLAMSA isimli Meksikalı teşebbüslerin yaptığı itirazlar sonucunda sadece kendilerine ilişkin olarak hesaplanan marjlar değil, bu rakamlar üzerinden diğer tüm firmalar için saptanan ağırlıklı ortalama da aşağıya doğru revize edilmiş durumda.

İdare'nin diğer iki duyurusu dampinge karşı ve telafi edici önlemleri tesis eden talimatları içeriyor. Buna göre Çin Halk Cumhuriyeti menşeli dikdörtgen profil çelik boru ve tüplerin ithalatında Zhangjiagang Zhongyuan Pipe-Making Co., Ltd. için % 15,28, Qingdao Xiangxing Steel Pipe Co., Ltd. için % 200,58, Kunshan Lets Win Steel Machinery Co., Ltd. için % 2,17 ve diğer tüm firmalar için % 15,28'lik telafi edici vergi uygulanacak. Ayrıca Kunshan Lets Win Steel Machinery Co., Ltd., Wuxi Baishun Steel Pipe Co., Ltd., Guangdong Walsall Steel Pipe Industrial Co, Ltd., Wuxi Worldunion Trading Co., Ltd., Weifang East Steel Pipe Co., Ltd. ve Jiangyin Jianye Metal Products Co., Ltd. % 249,12, Zhangjiagang Zhongyuan Pipe-Making Co., Ltd. ile diğer tüm Çinli firmalar % 264,64'lük damping karşı vergi ödeyecek. Güney Kore'ye gelince Nexteel Co., Ltd. de minimis olan % 0,92, Kukje Steel Co., Ltd., Dong-A Steel Pipe Co. Ltd., Jinbang Steel Co. Ltd., HiSteel Co. Ltd., Joong Won, Miju Steel Mfg. Co., Ltd., Yujin Steel Industry Co., Ahshin Pipe & Tube ve Han Gyu Rae Steel Co., Ltd. için % 30,66, diğer tüm şirketler için ise % 15,79'luk damping marjları söz konusu. Bu durumda Nexteel'e vergi uygulanmayacak. Meksikalı firmalardan Maquilacero S.A. de C.V. % 2,40, Productos Laminados S.A. de C.V. (PROLAMSA) % 5,12, Industrias Monterrey S.A. de C.V., Nacional de Acero S.A. de C.V., PEASA-Productos Especializados de Acero, Tuberias Aspe ve Tuberias y Derivados S.A. de C. V. % 11,50, diğer tüm şirketler % 3,76 dampinge karşı vergiye maruz kalacak.

Hiç yorum yok: