26 Haziran 2008 Perşembe

ABD'den Dikdörtgen Profil Çelik Borularda Nihai Damping ve Sübvansiyon Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi belirli kaynaklanmış, karbon kalitesinde, ince cidarlı (dört milimetreden daha ince), kare olanlar dahil dikdörtgen profil çelik boru ve tüplerin (İngilizce light-walled rectangular pipe and tubes) ABD'ye Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti ve Meksika'dan dampingli, Çin Halk Cumhuriyeti'nden sübvansiyonlu olarak ithal edilmesine ilişkin olarak yürütülen dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalarda nihai saptamalarını 16 Haziran 2008 tarihinde açıkladı. Şikayet konusu ürün genellikle çit, parmaklık ve trabzan gibi ürünlerin yapımında kullanıyor. Türkçe'de ince cidarlı yerine ince duvarlı veya ince etli, dikdörtgen profil değil, dikdörtgen kesimli olarak da nitelendiriliyor. Ancak birçok yerde light-walled rectangular sözcüklerinin kısaltması olan LWR ile tanımlanıyor. Karbon kalitesinde çelikler hem karbon çelik hem de az miktarda alaşım elementleri içeren alaşımlı çelikleri kapsıyor.

Konuyla ilgili şikayet başvurusu 27 Haziran 2007'de Allied Tube & Conduit Corp. (IL); Atlas Tube, Bull Moose Tube Company, California Steel and Tube, EXLTUBE, Hannibal Industries, Leavitt Tube Company LLC, Maruichi American Corp., Searing Industries, Southland Tube, Vest, Inc., Kanada'da mukim olan Welded Tube ve Western Tube and Conduit tarafından yapılmıştı. Ticaret Bakanlığı soruşturmaları 17 Temmuz'da başlatmış, Uluslararası Ticaret Komisyonu 13 Ağustos 2007'de ön zarar saptamalarında bulunmuştu. Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ön saptamaları ise 26 Kasım 2007 tarihinde gelmişti.

Nihai saptamalara göre soruşturmaya tabi tüm ülkelerden dampingli ithalat yapılmış ve Çin telafi edilebilir sübvansiyonlar vermiş durumda. Koreli Kukje Steel Co. Ltd. şirketine ilişkin olarak soruşturmada işbirliğine gelmediği için eldeki olumsuz veriler kullanılmış. Meksika'dan beş, Kore'den sekiz şirkete ise İdare'nin miktar ve değer bilgilerine yanıt vermemeleri nedeniyle eldeki total olumsuz veriler uygulanmış. Yine iki Çinli üreticiye ilişkin olarak işbirliği konusunda yapabileceklerinin en iyisini sergilemediklerinden dolayı eldeki olumsuz verilerden faydalanılmış. İdare'ye göre Çin'de sadece ülke geneli için kritik koşullar söz konusu.

Sonuç olarak sübvansiyona karşı soruşturmada Zhangjiagang Zhongyuan Pipe-Making Co., Ltd. için % 15,28, Qingdao Xiangxing Steel Pipe Co., Ltd. için % 200,58, Kunshan Lets Win Steel Machinery Co., Ltd. için % 2,17 ve diğer tüm firmalar için % 15,28'lik sübvansiyon oranı tespit edilmiş durumda. Dampinge karşı soruşturmada ise Kunshan Lets Win Steel Machinery Co., Ltd., Wuxi Baishun Steel Pipe Co., Ltd., Guangdong Walsall Steel Pipe Industrial Co, Ltd., Wuxi Worldunion Trading Co., Ltd., Weifang East Steel Pipe Co., Ltd. ve Jiangyin Jianye Metal Products Co., Ltd. % 249,12, Zhangjiagang Zhongyuan Pipe-Making Co., Ltd. ile diğer tüm Çinli firmalar % 264,64'lük damping oranlarıyla karşı karşıya. Güney Kore'ye gelince Nexteel Co., Ltd. de minimis olan % 1,30, Kukje Steel Co., Ltd., Dong-A Steel Pipe Co. Ltd., Jinbang Steel Co. Ltd., HiSteel Co. Ltd., Joong Won, Miju Steel Mfg. Co., Ltd., Yujin Steel Industry Co., Ahshin Pipe & Tube ve Han Gyu Rae Steel Co., Ltd. için % 30,66, diğer tüm şirketler için ise % 15,98'lik damping marjları hesaplanmış durumda. Meksika'da Maquilacero S.A. de C.V. için % 2,92, Productos Laminados S.A. de C.V. (PROLAMSA) için % 5,73, Industrias Monterrey S.A. de C.V., Nacional de Acero S.A. de C.V., PEASA-Productos Especializados de Acero, Tuberias Aspe ve Tuberias y Derivados S.A. de C. V. için % 11,50, diğer tüm şirketler için % 4,33 oranları söz konusu.

Soruşturmalar Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun 28 Temmuz 2008'de nihai zarar saptamalarını açıklamasıyla sona erecek. Kuvvetle muhtemelen alınacak önlemlere ilişkin talimatlar ise 4 Ağustos'ta düzenlenecek.

ABD'de anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmalarında damping ve sübvansiyon Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor.

Hiç yorum yok: