26 Haziran 2008 Perşembe

ABD'den Çelik Borularda Nihai Zarar Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 20 Haziran 2008 Cuma günü yaptığı 08-061 sayılı basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli yuvarlak kaynaklı karbon kalitesinde çelik boruların ABD'ye normal fiyatın altında, yani dampingli ve ayrıca sübvansiyonlu olarak ihraç edilmesi nedeniyle yerli üreticilerin zarara uğradığı hususunda nihai saptamada bulunduğunu ilan etti.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin nihai damping ve sübvansiyon saptamaları 5 Haziran'da Federal Sicil'de yayınlanmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-elik-borularda-nihai-damping-ve.html). Uluslararası Ticaret İdaresi kritik koşulların varlığına hükmetmiş olduğundan Komisyon zararın yanı sıra kritik koşulların varlığını da inceledi, ancak zarar olduğu yönünde oy veren beş Komiser'den hiçbiri kritik koşullar saptamadı. Bu durumda şikayet konusu ürünlerin soruşturmanın başlatılmasından sonra, ancak İdare'nin ön saptamalarından önce ABD'ye gerçekleştirilen ithalatları dampinge karşı ve telafi edici önlemlere tabi olmayacak.

ABD'de anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmalarında damping ve sübvansiyon Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor. Komisyon'un nihai zarar saptamasıyla önlem alınması kesinleşmiş bulunuyor. Bu konuda gerekli talimatlar Ticaret Bakanlığı tarafından yaklaşık bir hafta içerisinde düzenlenecek ve Birleşik Devletler Gümrük ve Sınır Koruma ajansınca icra edilecek.

Hiç yorum yok: