10 Haziran 2008 Salı

ABD'den Çelik Borularda Nihai Damping ve Sübvansiyon Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli yuvarlak kaynaklı karbon kalitesinde çelik boruların ABD'ye normal fiyatın altında, yani dampingli ve ayrıca sübvansiyonlu olarak ihraç edildiği hususunda nihai saptamada bulundu. Konuyla ilgili iki ayrı duyuru 5 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (109)'da yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.

Sübvansiyona karşı soruşturmada soruşturma dönemi 2006 yılıydı. Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 3 Ağustos 2007'de, Uluslararası Ticaret İdaresi kendi ön saptamasını 13 Kasım 2007'de yapmış, zarar, önlem alınabilir sübvansiyonlar ve kritik koşulların varlığı tespit edilmişti. İdare tarafından ön saptama ile birlikte nihai saptamanın aynı anda, ancak eşzamanlı olmayarak yürütülmekte bulunan dampinge karşı soruşturma ile aynı takvime bağlanmasının uygun görüldüğü açıklanmıştı. 29 Mayıs'da düzenlenen nihai saptama ön saptamanın bulgularını teyit etti. Buna göre önlem alınabilir sübvansiyonlar Çin'in uygulamakta olduğu bazı katma değer vergisi, teşvik ve gelir vergisi önlemlerinden kaynaklanmakta. Sonuç olarak hesaplanan sübvansiyon oranları ise hakkında mevcut veriler kullanılan Tianjin Shuangjie grubu için % 615,92, Zhejiang Kingland Pipeline and Technologies Co., Ltd. ve bağlı firmalar için % 44,86, Weifang East Steel Pipe Co., Ltd. için % 29,57 ve diğer tüm firmalar için % 37,22.

Dampinge karşı soruşturmada soruşturma dönemi 1 Ekim 2006 ila 31 Mart 2007 idi. Uluslararası Ticaret İdaresi ön saptamasını 15 Ocak 2008'de yapmıştı. 29 Mayıs'ta düzenlenen nihai saptamada ön saptamaya göre bir değişikliğe gidilmedi. Buna göre ağırlıklı ortalama damping marjı % 69,20, diğer Çinli üreticiler için damping marjı ise % 85,55.

Soruşturmalar Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai zarar saptamaları ile devam edecek. ABD'de anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmalarında damping ve sübvansiyon Ticaret Bakanlığı, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor.

Hiç yorum yok: