11 Haziran 2008 Çarşamba

Ukrayna Artık AB'ye Tekstil İhraç Etmekte de Özgür!

16 Mayıs 2008 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) katılan Ukrayna (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/ukrayna-dtye-ye-oldu.html) bu üyelikle beraber Avrupa Birliği'ne (AB) çelik ürünlerini ihraç etmekte özgürlüğe kavuştuktan sonra (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/ukrayna-artk-abye-elik-ihra-etmekte-zgr.html) sıra tekstil ürünlerine geldi.

AB 6 Haziran 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/L 147/35) yayınlanan 5 Haziran 2008 tarih ve (AT) 502/2008 sayılı Komisyon Tüzüğü aracılığıyla üçüncü ülkelerden belirli tekstil ürünlerinin ithalatına dair (AET) 3030/93 sayılı Konsey Tüzüğü'nde Ukrayna'nın DTÖ'ye katılması ve ayrıca Ortak Gümrük Tarifesi'ndeki bazı değişiklikler nedeniyle gerekli olan tadilatı gerçekleştirdi.

Yapılan birinci değişiklik (AET) 3030/93 sayılı Tüzük'te "Madde 1'de Değinilen İhracatçı Ülkeler" başlıklı Ek II'den Ukrayna'nın isminin çıkartılması. Bu ekte Topluluk'un tekstil ticaretinde DTÖ kuralları haricinde ikili anlaşma, protokol veya diğer düzenlemelere gittiği ülkeler sıralanıyor. Ekte kalan ülkeler Belarus, Çin, Rusya, Sırbistan ve Özbekistan.

Tüzük'te gerçekleştirilen ikinci değişiklik ise Ukrayna'nın özel korunma önlemlerinin uygulanacağı tedarikçi ülkelerin sıralandığı Ek IX'dan çıkartılması. Bu Ek'te yer alan tedarikçi ülkelerin Topluluk'a herhangi bir tekstil kategorisindeki Ek V'te yer alan nicel sınırlandırmalara tabi olmayan ithalatlarının hacmi bir önceki yıla göre belirli yüzdelerin üzerinde artış gösterirse söz konusu ithalatlara ilişkin olarak korunma önlemleri alınabiliyor. Ukrayna'nın listeden çıkmasıyla bu çerçevede geriye Belarus, Özbekistan ve Vietnam kalmış durumda. Çin'e ilişkin korunma önlemleri ayrıca düzenlenmekte.

Değişiklikler Ukrayna'nın DTÖ'ye katıldığı tarih olan 16 Mayıs 2008'den itibaren etkili olacak. Böylelikle kuzey komşumuzun AB piyasalarında rekabet gücü biraz daha artmış durumda. Tabi Türkiye karşısında da.

Hiç yorum yok: