12 Haziran 2008 Perşembe

ABD Ticaret Politikası Gözden Geçirmesi



Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Politikası Gözden Geçirmesi'ne ilişkin 5 Mayıs 2008 tarih ve WT/TPR/S/200 sayılı Sekreterlik raporunu açıkladı. Rapor DTÖ Ticaret Politikası Gözden Geçirme Organı'nın 9 ve 11 Haziran tarihlerinde düzenlendiği toplantılarda ele alındı.

DTÖ Anlaşması her üyenin ticaret politikası ve ilgili uygulamalarının düzenli aralıklarla gözden geçirilmesini hükme bağlıyor. Her gözden geçirme için DTÖ Sekreterliği tarafından ayrıntılı bir rapor ve buna ilişkin olarak ilgili ülkenin hükümeti adına bir beyanat hazırlanıyor. Raporlar Ticaret Politikası Gözden Geçirme Organı'nda diğer üyeler tarafından ele alınıyor.

ABD'nin ticaret politikası dünya ticaretinde ağırlık sahibi diğer ülkeler gibi iki yılda bir gözden geçiriliyor. Son rapora göre dışa açıklık ve şeffaflık ABD ekonomisinin yüksek verimliliğine katkıda bulunan önemli etkenlerin arasında geliyor. Artan ekonomik belirsizlik ortamı ise ülkenin ticari engelleri daha da indirmesini gerekli kılıyor. Ayrıca tarım ve enerji sektörlerine yönelik yüksek ve haliyle serbest ticareti tahrif eden desteklemelerin azaltılması da faydalı olacak.

ABD kendisiyle ilgili son gözden geçirmenin yapıldığı 2006 yılında beri ticari serbestleştirmeyi sürdüşmüş durumda. Ancak raporun da vurguladığı gibi daha ziyade tercihli olarak. Oysa EÇKÜ bazlı bir serbestleştirme dış ticaretin sağladığı yararlar açısından daha yerinde.

Ticari savunma araçların raporun "Önlem Bazında Ticaret Politikaları ve Uygulamaları" başlıklı üçüncü bölümünde ele alınıyor. Buna göre anti-damping ABD için anahtar öneme sahip bir dış ticaret politikası aracı olmayı sürdürüyor. 2007 sonu itibariyle ABD 39 ticari ortağından ithalatları etkileyen toplam 232 anti-damping önlemi sürdürmekteydi. Ayrıca 13 ticari ortaktan ithalatları etkileyen 31 telafi edici önlem de bulunuyor. Buna karşılık herhangi bir korunma önlemi söz konusu değil.

2005-2007 döneminde 33 dampinge karşı soruşturma açan Birleşik Devletler 19 geçici önlem, 11 kesin önlem almış. Uygulanan dampinge karşı vergi oranları ise genelde hacimli. Üstelik önlemler genellikle ara mallara ilişkin olduğundan nihai ürünlerin de fiyatlarının artmasına neden oluyor. Dampinge karşı önlemlerin % 40 kadarı on yıldan daha uzun bir süredir yürürlükte, yani ikinci nihai gözden geçirmeyi de atlatmış durumda. Ortalama yürürlük süresi 11 yıl. Buna karşılık anti-dampingten etkilenen ithalat toplam ithalatın binde biri kadar. 2005'ten beri karara bağlanan dampinge karşı önlemlerin daha önceki yıllara göre daha az olmasına karşın DTÖ Genel Sekreterliği yine de bu ticari savunma aracının kullanımının ülkenin uluslararası piyasalara uyumunu olumsuz etkilememesi gerektiğini dile getiriyor.

Ünlü Byrd Değişikliği 2005 yılında yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte Ekim 2007 öncesinde karara bağlanan dampinge karşı ve telafi edici vergiler şikayetçi üreticilere dağıtılmaya devam ediyor. Bu çerçevede yaklaşık 1,9 milyar Amerikan Doları yabancılardan yerlilere aktarılmış durumda.

Ticaret Politikası Gözden Geçirme Organı'nın toplantı tutanakları genellikle toplantıdan iki hafta sonra internette yer alıyor.

Hiç yorum yok: