12 Haziran 2008 Perşembe

AB'den Gümrük Alacaklarının Tazminine İlişkin Düzenleme

Avrupa Birliği (AB) gümrük alacaklarının tazminine ilişkin düzenlemesini yeniledi. Belirli kesintiler, resimler, vergiler ve diğer önlemlere ilişkin alacakların tazmini için karşılıklı desteğe dair 26 Mayıs 2008 tarih ve 2008/55/AT sayılı Konsey Direktifi 10 Haziran 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/L 150/28) yayınlandı. 15 Mart 1976 tarih ve 76/308/AET sayılı Direktif'in kodifiye, yani yıllar boyunca gerçekleştirilen değişikliklerin girilmiş hali olan Direktif'le Lizbon/Büyüme ve İstihdam Stratejisi'nin Daha İyi Düzenleme ayağı kapsamında mevzuatın basitleştirilmesi ve şeffaflaştırılmasına yönelik bir adım da atılmış oldu.

Düzenlemenin amacı alacakların tazminine ilişkin düzenlemelerin her Üye Devlet'in kendi topraklarında geçerli olmasının tek pazarın işleyişine olan olumsuz etkisini bertaraf etmek. Bu amaçla Üye Devletler'in yetkili makamlarının bilgi alışverişi ve birbiri adına alacakları tazmin etmeleri öngörülüyor. Direktif Avrupa Tarımsal Garanti Fonu ve Avrupa Kırsal Kalkınma Tarımsal Fonu'nun finansmanına yönelik muhtelif önlemleri, kesintiler ve gümrük resimlerini, ithalat ve ihracat resimlerini, katma değer vergisi ve harmonize özel tüketim vergilerini (işlenmiş tütün, alkol, alkollü içkiler ve maden yağları), gelir vergisi ve sigorta primlerini ilgilendiriyor.

2008/55/AT sayılı Direktif özellikle Ortak Tarım Politikası'nın finansmanı açısından önemli olmakla birlikte ithalat resimleri dampinge karşı önlem, telafi edici önlem ve korunma önlemlerini de ilgilendiren bir konu olduğundan ticari savunma araçlarının uygulanmasında dikkate alınması gereken gümrük düzenlemelerinden bir tanesini teşkil ediyor.

AB Modernleştirilmiş Gümrük Kodu'nu da 4 Haziran'da yayınlamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/avrupa-birliinin-modernletirilmi-gmrk.html).

Hiç yorum yok: