13 Haziran 2008 Cuma

AB'den ABD'ye Biyodizelde Damping ve Sübvansiyon Soruşturmaları

Avrupa Birliği (AB), 13 Haziran 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/C 147/5 ve 10) yayınlanan duyurular ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli biyodizel ithalatlarına ilişkin olarak dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar başlattı. Şikayet konusu ürünler fosil bazlı olmayan, saf veya paçal halinde ve esas olarak yenilebilir yakıt olarak kullanılan sentez ve/veya hidroişleme aracılığıyla elde edilen yağ asidi monoalkil esterleri ve/veya parafinik gaz yağları.

Sübvansiyon iddiaları ABD'de hem federal düzeyde hem de eyalet düzeyinde verilen muhtelif yardımları kapsıyor. Soruşturmaya tabi federal programlar biyodizellere yönelik dizel yakıt özel tüketim vergisi kredisi ve gelir vergisi kredileri ile Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı biyoenerji programı. Eyalet düzeyinde ise yaklaşık yirmi program var Avrupa Komisyonu'nun hedefinde.

Soruşturmalar Avrupa Biyodizel Kurulu'nun 29 Nisan'da başvurular üzerine açılmış durumda. Kurul'un iddialarını İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'da 26 Mayıs 2008 tarihinde yayınlanan haber üzerine ele almıştık (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/guardian-ab-biyoyaktlarda-abdye-sava.html).

İlgili tarafların soru formu talep etmek için 15 günlük süresi, kendilerini beyan etmek, soru formlarına yanıtlarını ve diğer bilgileri vermek için 40 günlük süresi var. Soruşturma 15 ay içerisinde tamamlanacak.

Hiç yorum yok: